Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

13 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Αθήνας


Σαν σήμερα, το 1999, 5,9 ρίχτερ συγκλόνισαν την πρωτεύουσα και σκότωσαν 143 ανθρώπους, αφήνοντας πάνω από 50.000 άστεγους.

Όποιος βρισκόταν στην Αθήνα εκείνο το ζεστό μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή, έχει και μια ιστορία να διηγηθεί από τα 15 δευτερόλεπτα που διήρκεσε ο σεισμός. Η δική μου είναι κάπως αστεία, αλλά δεν θα την γράψω –όπως έπαψα πολύ γρήγορα να την λέω και τότε, όταν σύντομα έφτασαν στ' αυτιά μου άλλες, καθόλου αστείες ιστορίες.

Ο σεισμός εκείνος πήρε τις ζωές 143 ανθρώπων και άφησε ψυχικά τραύματα σε χιλιάδες άλλους που έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες κάτω από τα συντρίμμια, είδαν τους δικούς τους να χάνονται ή τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Περίπου 50.000 κτήρια γκρεμίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να πρέπει να κατεδαφιστούν ή να τους γίνουν σημαντικές επιδιορθώσεις και ένας αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων έμειναν άστεγοι για σημαντικό χρονικό διάστημα. Το κόστος της ζημιάς υπολογίζεται σε περίπου 2,5 δις. ευρώ, ένα νούμερο του οποίου το μέγεθος μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα σήμερα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Το μέγεθος του τρόμου

Τότε, βέβαια, η Ελλάδα ζούσε τις μέρες του πάρτυ του Χρηματιστηρίου και ακόμη κι ένα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσε να ανατρέψει το γενικότερο κλίμα. Με επικεφαλής τις κατασκευαστικές εταιρείες (και την προσδοκία ότι «θα έχουν κι άλλες δουλειές τώρα, να ξαναχτίσουν όσα γκρεμίστηκαν») τα ράλι της Σοφοκλέους συνεχίστηκαν, σαν ένα φόντο ειρωνείας σε μια καταστροφή που όμοιά της δεν είχε ξαναγνωρίσει η Αθήνα. Πολλά χρόνια μετά, αυτό που τότε κάποιοι χαρακτήριζαν «αισιόδοξη στάση» και «ελπίδα», μοιάζει με ένα ψέμα –ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως οι ζωές πολλών από τους ανθρώπους που επλήγησαν το 1999 ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί –θύματα δεν έχουν αποζημιωθεί και υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμη σε λυόμενα.

Ο σεισμός έλαβε χώρα στις 3 παρά τέσσερα λεπτά το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου, και είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια, σε μια περιοχή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η ισχύς του ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, και το βάθος όχι παραπάνω από 10 χιλιόμετρα, πράγμα που έκανε το χτύπημα στην πόλη ιδιαίτερα δυνατό. Όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής βυθίστηκε λίγο σε σχέση με την Πάρνηθα, με την περιοχή στο Θριάσιο Πεδίο να μετακινείται περίπου 8 εκατοστά!

Αυτό που έκανε τον τρόμο ακόμη πιο μεγάλο ήταν πως μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα, το σημείο που έδωσε τον σεισμό εθεωρείτο ακίνδυνο. Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη (αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα) αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό.

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Κι επειδή μιλάμε για δήμους σχετικά φτωχικούς (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ) με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, το μέγεθος της καταστροφής πολλαπλασιάστηκε.

Το εργοστάσιο της Ρικομέξ

Οι πιο τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα σημεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι άνθρωποι. Από τον σεισμό κατέρρευσαν τρία εργοστάσια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ρικομέξ. Στο μοιραίο κτήριο, με τις άπειρες κακοτεχνίες, έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι. 8 σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ. 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση. Ήταν τα 6 σημεία για τα οποία συζητούσε όλη η Ελλάδα τότε, 6 τάφοι που απασχολούσαν για μέρες τα σωστικά συνεργεία που έκαναν μάταιες προσπάθειες να βρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια.

Η περίπτωση Ρικομέξ που μετατράπηκε σε μια μακροχρόνια δικαστική υπόθεση με τους συγγενείς των θυμάτων να ζητούν αποζημιώσεις από τον κατασκευαστή του κτηρίου έχει μείνει σε όλους μας ως η πιο μεγάλη ουλή από εκείνο το σεισμό. Όχι μόνο γιατί στο εργοστάσιο του Μενιδίου χάθηκαν οι πιο πολλές ψυχές, αλλά γιατί αυτό που συνέβη στη συνέχεια κατέδειξε τόσα και τόσα αρνητικά της σύγχρονης Ελλάδας: Τις αγκυλώσεις των δικαστηρίων, τις απάτες των κατασκευαστών, τις διαπλοκές της εξουσίας...

Αν υπήρχε κάτι θετικό από στο σεισμό της Πάρνηθας –κι εκείνον που χτύπησε, ένα μήνα αργότερα την Κωνσταντινούπολη- ήταν πως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα ήλθε τόσο κοντά με την Τουρκία. Τα σωστικά συνεργεία των δύο χωρών ήταν τα πρώτα –λόγω γειτνίασης- που έσπευσαν σε βοήθεια, κάνοντας την κοινή γνώμη να καταλάβει πως αυτά που χωρίζουν τους δύο λαούς είναι μόνο τα γεωπολιτικά παιχνίδια αυτών που τους κυβερνούν. Τα τουρκικά σωστικά συνεργεία είχαν ήδη πιάσει δουλειά στα συντρίμμια της Αθήνας 13 ώρες μετά τον σεισμό.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην ιστορία της Αθήνας

Ο σεισμός του '81 ήταν πολύ μεγαλύτερης ισχύος από εκείνον του '99, αλλά το επίκεντρό του βρισκόταν μακριά από την πόλη και σε θαλάσσια περιοχή, γι' αυτό και οι ζημιές ήταν αισθητά λιγότερες. Μαζί με τον σεισμό του 1853, περίπου 6 ρίχτερ, είναι οι 3 μεγαλύτεροι που έχουν πλήξει ποτέ την πόλη. Ωστόσο παρόμοια φυσικά φαινόμενα έχουν συμβεί πολλά στην Αθήνα.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει ένα σεισμό που συνέβη το 427 π.Χ. στην Αταλάντη και συντάραξε την Αθήνα, ενώ ένα χρόνο αργότερα ένας πολύ ισχυρότερος σεισμός σάρωσε την πόλη, πάλι με επίκεντρο την Αταλάντη, μετατοπίζοντας μάλιστα την βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνα! Το 1705 και το 1785 δύο δυνατοί σεισμοί με επίκεντρο τον Ωροπό ταρακούνησαν τη Αθήνα ενώ με επίκεντρο την ίδια την πόλη σημειώθηκε ένας όχι και τόσο δυνατός σεισμός το 1874.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Πάρτι» εκατομμυρίων σε ταμεία και οργανισμούς


Στο μικροσκόπιο βάζει η κυβέρνηση τις προκλητικές αμοιβές των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αγγίζουν τις 21.000 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Το θέμα με τις αμοιβές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το κοιτάζουμε για να δούμε ότι οι αμοιβές που υπάρχουν εκεί συνάδουν με τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για αμοιβές που προκαλούν την ώρα που «ο μέσος έλληνας στενάζει».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΤΧΣ αμείβεται με μισθό 21.000 ευρώ τον μήνα, ο αντιπρόεδρος 15.000 ευρώ και επόμενος αντιπρόεδρος 14.000 ευρώ.

ΤΑΙΠΕΔ: Λειτουργικά έξοδα 9,5 εκατ. ευρώ

Σοκ όμως προκαλούν και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, σε απάντηση ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα, για τα ποσά που δαπανά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο τους τελευταίους δύο μήνες ήταν τυπικά ακέφαλο, αφού το νέο του ΔΣ διορίστηκε στη Βουλή μόλις χτες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, το Ταμείο μέσα σε έναν μόλις χρόνο δαπάνησε πάνω από 9 εκ. ευρώ για να κάνει μόλις τρεις αποκρατικοποιήσεις.

Αναλυτικά, το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΙΠΕΔ ήταν 30 εκατ. ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο τον Ιούλιο του 2011.

Από την έναρξη λειτουργίας του μέχρι τον Μάρτιο του 2012 το ΤΑΙΠΕΔ είχε λειτουργικά έξοδα 2,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το σύνολο των αμοιβών και των εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης ανέρχεται σε 6,9 εκατ. ευρώ. Το μόνιμο προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ είναι 20 άτομα, το σύνολο των αμοιβών των οποίων ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των δαπανών για τα ταξίδια των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 79.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, πέραν του αρχικού κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε από το Δημόσιο, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα προέρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες το Ταμείο θα εισπράττει το 0,17%.

Σε ό, τι αφορά την μέχρι τώρα λειτουργία του, το ΤΑΙΠΕΔ μέσα σε έναν χρόνο έχει ολοκληρώσει την αξιοποίηση 3 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, έχει ξεκινήσει τις διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση ακόμα 6 περιουσιακών στοιχείων και έχει προχωρήσει την προετοιμασία 9 περιουσιακών στοιχείων με στόχο αξιοποίησης τους μέσα στο 2013.

Επίσης για την ειδική γραμματεία αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων το διάστημα Ιούνιος 2010 - Ιανουάριος 2012 δαπάνησε για χρηματοοικονομικούς συμβούλους 870.000 ευρώ και για νομικούς συμβούλους 165.436 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς τεχνικούς και νομικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανα έργο αποκρατικοποίησης μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων από τον Ιουνίο 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ανέρχεται στα 5.548.935 εκατ. ευρώ

Νομοθετική πράξη για τις αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Επίσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση προχωρά στην επίσπευση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, διασφαλίζοντας πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Άρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Eλεγχος και διασταυρώσεις στοιχείων φυσικών προσώπων για φοροδιαφυγή

Η άμεση λήψη μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του Υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, του Eιδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο και διασταυρώσεις στοιχείων σε 54 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό, την περίοδο 2009-2012. Πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν συνολικά τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσουν - κατά προτεραιότητα- σε περισσότερα από τρεις χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.

Για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ προβλέπονται: δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, επιβολή πολύ υψηλών προστίμων και απόδοση στο Δημόσιο των φόρων που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τόσο για την αύξηση των εσόδων, όσο και για την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς να αποφύγετε την "παγίδα" των τεκμηρίων


Με την επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων ετών, οι πολίτες μπορούν να αποφύγουν την "παγίδα" των τεκμηρίων, αρκεί, όμως, τα εισοδήματα αυτά να έχουν αποδεδειγμένα φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο.
Τη δυνατότητα αυτήν των φορολογουμένων, υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας, με σχετική εγκύκλιό του, σε ερώτημα ενδιαφερόμενου.
Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο του υπουργείου, το δικαίωμα στον φορολογούμενο να επικαλείται "ανάλωση κεφαλαίου" παρελθόντων ετών, παρέχει η φορολογική νομοθεσία και καθορίζεται ως εξής:
- Για εισοδήματα που αποκτώνται ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούνται από την 1-1-2010 και μετά, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων καλύπτεται ή περιορίζεται μεταξύ άλλων, με "ανάλωση κεφαλαίου" προηγούμενων ετών, το οποίο αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον φόρο.
- Για τον προσδιορισμό του "κεφαλαίου" κάθε έτους, αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό, το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί. Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων, αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς, επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών, είναι το "μη αναλωθέν κεφάλαιο" που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος.
Με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των τεκμηρίων με "ανάλωση κεφαλαίου".
Συνεπώς, για την κάλυψη τεκμηρίων μπορεί να γίνει επίκληση "ανάλωσης κεφαλαίου" οσονδήποτε προηγούμενων ετών (δηλαδή 5, 10, 20, 25 ή ακόμη και 30 ετών), εφόσον βέβαια είναι δυνατό να διασταυρωθούν οι σχετικοί ισχυρισμοί του φορολογουμένου με τα στοιχεία που τηρούνται στις εφορίες.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...