Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγουν οι κάνουλες του χρήματος στην οικονομία !

Με μια συντονισμένη κίνηση απαντούν οι μεγαλύτερες κεντρικές  τράπεζες του πλανήτη στην κρίση  που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve), σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκπόνησαν ένα σχέδιο μείωσης των τιμών στα swaps του δολαρίου, δηλαδή το κόστος δανεισμού των εμπορικών τραπεζών σε δολάρια.

Παράλληλα επέκτειναν αυτές τις πιστωτικές γραμμές ως την 1η Φεβρουαρίου του 2013, κατά τρόπο ώστε να καταστήσουν φτηνότερη τη χρηματοδότηση των τραπεζών και συνεπακόλουθα να αυξήσουν την πρόσβαση σε φτηνότερο χρήμα της πραγματικής οικονομίας, των πελατών των εμπορικών τραπεζών που πλέον θα μπορούν να έχουν και μεγαλύτερη και φτηνότερη ρευστότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση Τύπου της FED τονίζεται πως η συντονισμένη αυτή παρέμβαση στοχεύει στην «ελάφρυνση των πιέσεων στις αγορές χρήματος».

Την ίδια ώρα και  σε μια παράλληλη εξέλιξη η  Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωνε νέα μείωση στα υποχρεωτικά αποθεματικά  των εμπορικών τραπεζών της χώρας, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συμβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της στην απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Τόσο η συντονισμένη παρέμβαση των «δυτικών» κεντρικών  τραπεζών, όσο και αυτή της Τράπεζας της Κίνας, θα ισχύσουν από την 5η Δεκεμβρίου.

Άμεσος ήταν ο  αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν δεόντως  την ανέλπιστα θετική αυτή εξέλιξη! Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει περί το 5%, ανάλογη είναι η εικόνα για όλες τις βασικές αγορές, ενώ άνοδο 2% και πλέον δείχνουν τα συμβόλαια για τη συνεδρίαση της Wall Street στη Νέα Υόρκη.

Κέρδη πάνω από 2% και  στην Οδό Αθηνών με τον γενικό δείκτη στις 675 μονάδες.  




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο ήλιος της Ελλάδας ελπίδα για την οικονομία


Το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα "Ήλιος" εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ιδιαίτερα την εκτίμησή του ότι το όφελος της χώρας μας από την υλοποίηση του σχεδίου θα ήταν 3-4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Εξήγησε ότι πρόκειται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000 μεγαβάτ ότι γι αυτό απαιτούνται 200.000 στρέμματα, η επένδυση είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80 δις ευρώ για μια 25ετία, ενώ το όφελος της χώρας θα άγγιζε τα 3 έως 4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Όπως τόνισε ο υπουργός έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης στο οποίο να υπάρχει δέσμευση όλων των μερών ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.
Ζητούνται... εκτάσεις
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολές στους δημάρχους ώστε να παραχωρήσουν εκτάσεις τους στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας κι υποστήριξε ότι από τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Την ίδια στιγμή έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό 'Αμυνας Πάνο Μεγλίτη έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί οδηγός ανενεργών λιγνιτωρυχείων.
Ακόμη υπουργός ΠΕΚΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι όποια επένδυση να εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη ή τουριστικού χαρακτήρα γη και σε προστατευόμενες περιοχές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγοντας ανέφερε ότι επιχειρείται σήμερα να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν την γη, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.
Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση
Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης επισήμανε τον κίνδυνο να εξελιχθεί το πρόγραμμα σε φιάσκο "τύπου Αστακού", παρ' όλα αυτά είπε πως είναι "καλοδεχούμενο", αν και παρατήρησε πως βρίσκεται σε επίπεδο ευχολογίων, αφού δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση των εταίρων.
Έθεσε επίσης προβληματισμούς σχετικά με το κόστος του έργου, για την ισχύ του δικτύου, για την συλλογή και μεταφορά της ενέργειας, την τεχνική υποστήριξη κ.α.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε ερωτηματικά για το ποιος θα παράγει, ποιοι θα συμμετέχουν, αν θα υπάρχει κρατική συμμετοχή και τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στη λαϊκή κατανάλωση.
Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλ. Πολατίδης επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα για την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμμανατίδου εκτίμησε πως δεν είναι κερδισμένες οι ελληνικές εταιρείες.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Είναι δυνατό να βγει μία χώρα από το ευρώ;


Ο εφιάλτης της διάσπασης τη ευρωζώνης

Υπάρχει όλο και αυξανόμενη φημολογία για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης ή για έξοδο μίας ή περισσότερων χωρών από το ευρώ ή για πλήρη εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος από τις χώρες της ευρωζώνης και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.

Εκτενές άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εκτιμά τις παραπάνω πιθανότητες, τα νομικά κωλύματα, αλλά και τις συνέπειες για την Ευρωζώνη, αλλά και την ίδια τη Γερμανία, της κατάρρευσης του ευρώ και ουσιαστικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα επρόκειτο για την «απόλυτη καταστροφή».

Όπως επισημαίνει το Der Spiegel, τα σημάδια αυξάνονται: Χρηματοοικονομικοί όμιλοι στη Βρετανία πραγματοποιούν ασκήσεις επί χάρτου για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης. Ο Πολωνός υπουργός Οικονομίας απηύθυνε έκκληση να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τα κρατικά ομόλογα. Για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι θεωρούν την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος ως μία πιθανότητα.

Είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο;

Όπως τονίζει το Der Spiegel, τα σενάρια κατάρρευσης του ευρώ είναι παλαιότερα από το ευρώ το ίδιο. Στα τέλη του 1998, ο καθηγητής Νομικής του Harvard, Hal Scott, δημοσίευσε μία εργασία με τίτλο «Όταν το ευρώ καταρρεύσει» και ανέβαζε τις πιθανότητες του να συμβεί κάτι τέτοιο στο 10% ήδη!

Σήμερα ο Nouriel Roubini, γνωστός και ως «Dr. Doom» ανεβάζει τις πιθανότητες στο 45%.

Είναι δυνατή η αποχώρηση από το ευρώ;

Η διάσπαση της ευρωζώνης είναι δυνατή, καθώς, όπως είχε επισημάνει στην έκθεση του ο καθηγητής του Harvard θεωρητικά υπάρχουν κάποιοι λόγοι που θα επέτρεπαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Η ευρωζώνη:

- έφτιαξε νομίσματα με τα εθνικά σύμβολα
- διατήρησε τα εθνικά συστήματα πληρωμών, τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες και τις πωλήσεις εθνικών κρατικών ομολόγων
- συγχώνευσε μόνο τα συναλλαγματικά αποθέματα και, μάλιστα, σε περιορισμένη έκταση

Από την άλλη, όμως, το να επιστρέψει η Γερμανία στο μάρκο ή η Ελλάδα στη δραχμή δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουν οι ευρωσκεπτικιστές. Οι Ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν έξοδο από την Ευρωζώνη χωρίς παράλληλη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έξοδος αυτή θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί και θα είχε ολέθριες συνέπειες στην οικονομία μίας χώρας.

Επίσης είναι ασαφές το πώς θα γινόταν η μετατροπή του εθνικού χρέους μίας χώρας σε διαφορετικό νόμισμα και υπό ποιο νομικό καθεστώς – το εθνικό, το διεθνές κ.ο.κ. Καθοριστικός παράγοντας θα ήταν οι απίστευτες νομικές διενέξεις που θα προέκυπταν κατά τη διαδικασία της μετατροπής των ομολόγων από ευρώ σε εθνικά νομίσματα.

Επίσης, εφιαλτικές θα ήταν οι συνέπειες από την κοινωνική αναταραχή που θα προκαλούσε η έξοδος μία χώρας από την ΕΕ ή η διάσπαση του ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: Οι λαοί της Ευρώπης θα εξεγείρονταν.

Πόσα θα στοίχιζε η διάσπαση του ευρώ;

Όπως τονίζει το Der Spiegel, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι ευρωσκεπτικιστές, γεγονός είναι ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί περισσότερο απ’όλες από την είσοδο του ενιαίου νομίσματος.

Οι γερμανικές εταιρείες – χωρίς το φόβο της εναλλαγής ισοτιμιών – πραγματοποιούν το 40% των εξαγωγών τους προς την ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή οι γερμανικές εξαγωγές οδεύουν προς το επίπεδο-ρεκόρ του 1 τρισ. ευρώ.

Ενδεχόμενη έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές, καθώς θα έπρεπε να πουλάει τα προϊόντα της με το «ακριβό» μάρκο.

Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ;

Εξίσου αρνητικές θα ήταν οι συνέπειες και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς η υποτιμημένη δραχμή θα κόστιζε ακριβά στις γερμανικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Το συνολικό κόστος σε βάθος χρόνου αγγίζει, σύμφωνα με αναλυτές, τα 250 με 340 δισ. ευρώ ήτοι 10%-14% του γερμανικού ΑΕΠ.

Η UBS το ανεβάζει στο 20% με 25% του ΑΕΠ σε περίπτωση που η Γερμανία έβγαινε από το ευρώ. αυτό μεταφράζεται σε 6.000 με 8.000 ευρώ ανά κάτοικο τον πρώτο χρόνο και 3.500 με 4.500 ευρώ τα επόμενα χρόνια. Δυσβάσταχτο!

Ολέθριες συνέπειες και για το χρηματοοικονομικό τομέα

Η κρίση του 2008 έχει αφήσει νωπές μνήμες στο χρηματοοικονομικό τομέα, οπότε οποιαδήποτε έξοδος από το ευρώ θα ήταν μοιραία, εκτιμά το Der Spiegel.

Ακόμη και σε περίπτωση εξόδου μίας αδύναμης χώρας όπως η Ελλάδα, ο πανικός των πολιτών και η μαζική απόσυρση καταθέσεων θα αποτελείωνε τις ήδη αποδυναμωμένες τράπεζες.

Ακόμη και μία ισχυρή χώρα, όπως η Γερμανία, θα υπέφερε. Σε περίπτωση που γινόταν εισροή κεφαλαίων, η χώρα θα βρισκόταν, αν μη τι άλλο, αντιμέτωπη με έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή, οι χώρες έχουν ύο επιλογές για να αποφύγουν τα προβλήματα:

Να δράσουν ταχύτατα οπότε να εκπλήξουν τις αγορές σε περίπτωση εξόδου χώρας από το ευρώ.

Είτε, εκτός των άλλων, να εισάγουν άμεσα ελέγχους σε κεφάλαια ώστε να ελέγξουν τι μπαίνει και το βγαίνει.

Όμως κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο να γίνει στην Ευρώπη, καθώς λόγω της γεωγραφικής θέσης των χωρών και των κοντινών συνόρων, θα αποτελούσε μία λύση ολίγων μόνο ημερών.

Επίσης, οι έλεγχοι κεφαλαίου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για κοινή αγορά, οπότε, εν πολλοίς, θα απειλούνταν οι Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή καθεαυτή. 


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά

Προκλητικών δηλώσεων συνέχεια για τον Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος δεν δίστασε να «στολίσει» με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι France 5 και στην εκπομπή «Le Monde en Marche», μεγάλο μέρος της οποίας αφιερώθηκε στην κατάσταση αναβρασμού που επικρατούσε -και επικρατεί- στην Ελλάδα, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως ένα «μείγμα από φασίστες και κομμουνιστές», ενώ δεν δίστασε να τους χαρακτηρίσει και με τη… γνωστή ελληνική λέξη.

Την επόμενη φορά που ο κ. Πάγκαλος θα βρεθεί καλεσμένος σε γαλλικό στούντιο, ως άριστος γαλλομαθής, θα μπορούσε να μεταφράσει και να απαγγείλει τους στίχους του αείμνηστου Τάσου Λειβαδίτη: 

«Να μπορείς, απάνω απ' την ομοβροντία που σε σκοτώνει

εσύ ν' ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που τραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη.
 

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».





zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βουλευτές...βολευτές - Πόσα βάζουν στο χέρι κάθε μήνα την ώρα που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις;


- 5.934,87 ευρώ η μέση βουλευτική αποζημίωση
- Εχουν αυτοκίνητο, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, δεν πληρώνουν σε ΜΜΜ και καράβια
- Το αφορολόγητό τους φτάνει το 68%!
- Ολα τα προνόμια, τα επιδόματα και τα έξτρα που απολαμβάνουν

Η κοινωνία βράζει, η ανεργία συνεχώς αυξάνει, οι μισθοί και οι συντάξεις ψαλιδίζονται, αλλά οι πολιτικοί δείχνουν να είναι στον κόσμο τους παρά τους προπηλακισμούς που κάποιοι δέχονται σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους. Αντί λοιπόν να προβληματιστούν και αν μη τι άλλο να πάψουν να προκαλούν εκείνοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα προνόμια τους σα να μη τρέχει τίποτα, σα να μην έχει φτάσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Μπορεί ο προϋπολισμός της Βουλής για το 2012 που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (τον καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ) να είναι μειωμένος κατά 27 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2011, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν περικοπεί κατά πολύ όπως θα έπρεπε οι μισθοί των βουλευτών.

Aπό τον Ιούνιο του 2011 η βουλευτική αποζημίωση δηλαδη αυτά που βάζει καθαρά στο χέρι ένας βουλευτής ειναι κατά μέσο όρο 5.934,87 μετά την μείωση του 5% από την έκτακτη εισφορά και του 3% υπέρ των ανέργων. Το ποσό αυτό αυξάνεται φυσικά όταν ο βουλευτής συμμετέχει σε πολλές επιτροπές της Βουλής (για κάθε συμμετοχή σε επιτροπή η αμοιβή του είναι 150 ευρώ).

ΤΑ EXTRA ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Ομως στη βουλή κοστίζει πολύ περισσότερα καθώς για κάθε έναν βουλευτή το δημόσιο δίνει κάθε μήνα:

- επίδομα γραφείου: 935 ευρώ (με αυτό οι βουλευτές πληρώνουν το ενοίκο του γραφείο τους)
- οικογενειακό επίδομα: 35 ευρώ (είναι στην ουσία το επίδομα γάμου)
- ταχυδρομικά τέλη: 1.136 ευρώ (ειναι η συμφωνία ατέλειας που έχουν τα ΕΛΤΑ με τη Βουλή για να στέλνουν οι βουλευτές κάρτες και εκλογικό υλικό στους ψηφοφόρους τους)
- έξοδα κίνησης: 364 ευρώ (για τους βουλευτές της επαρχίας το ποσό ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα)
- έξοδα για κινητό τηλέφωνο: εώς 200 ευρώ (εάν ο λογαριασμός ειναι μεγαλύτερος ο βουλευτής το πληρώνει από την τσέπη του)

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

- επίδομα ενοικίου: 1.000 ευρώ (είτε για να νοικιάσουν σπίτι στην Αθήνα είτε για να πληρωθεί το ξενοδοχείο τους με το οποίο έχει σύμβαση η Βουλή)
- 52 αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους (κυρίως για τους βουλευτές νησιωτικών περιοχών και της Βόρειας Ελλάδας)

ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μέσα στα προνόμια που απολαμβάνουν οι βουλευτές περιλαμβάνονται και τα βουλευτικά αυτοκίνητα για τα οποια η Βουλη έχει κάνει σύμβαση leasing. Στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα. Ετσι οι βουλευτές της επαρχίας θα πάρουν αυτοκίνητα εώς 1.800 κυβικά ενώ οι βουλευτές της Αττικής και οι βουλευτές Επικρατείας θα πάρουν αυτοκίνητα εώς 1.400 κυβικά.
Επίσης όλοι οι βουλευτές μετακινούνται δωρεάν με τα Μέσα Μεταφοράς και τα πλοία.

ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΔΩ

Μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές λαμβάνουν ένα επίδομα εφάπαξ 5.000 ευρώ για να επανδρώσουν το πολιτικό τους γραφείο ενώ όσοι βουλευτές επανεκλέγονται παίρνουν 3.000 ευρώ για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό του γραφείο τους.
Επιπλέον ο κάθε βουλευτής μπορεί να έχει 5 συνεργάτες, 4 αποσπασμένους υπαλλήλους του Δημοσίου και 1εναν επιστημονικό συνεργάτη ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.
Επίσης για τους βουλευτές που ειναι για παράδειγμα μηχανικοί ή δικηγόροι και που δεν ασκούν το επάγγελμά τους η Βουλή επιβαρύνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές τους τις οποίες καταβάλει στα ταμεία τους.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 68%

Η μεγάλη πρόκληση όμως είναι πως το αφορολόγητο που απολαμβάνουν οι βουλευτές αγγίζει το 68% του εισοδηματό τους. Μέχρι πρόσφατα λόγω της αυτοτελούς φορολογησης οι περισσότεροι βουλευτές επιβαρύνονταν ελάχιστα όμως τώρα καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και ο βουλευτής θα φορολογείται επί του συνολικού εισοδήματός του.

Μήπως θα πρέπει οι βουλευτές και οι βουλευτίνες μας να αρχίσουν να ζουν όπως και εμείς; Ίσως τότε να αντιληφθούν τι περνάμε όλοι οι υπόλοιποι. 


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οργιο προπαγάνδας των Σκοπιανών για την ΕΕ


Με στόχο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, Σκοπιανοί της διασποράς, ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης των ΜΜΕ, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ηδη στην εφημερίδα Post National του Καναδά, δημοσιεύθηκε άρθρο του προέδρου της λεγόμενης «Union Macedonian Diadpora» (UMD) Μέτο Κολόσκι, με τον προκλητικό τίτλο: «Μια χώρα που ονομάζεται Μακεδονία», όπου επιτίθεται κατά της Ελλάδας, ζητώντας ταυτόχρονα την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του προσεχούς Μαΐου στο Σικάγο των ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα εδώ και μήνες λόγω της κρίσης χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία και τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παρόλα αυτά, κατορθώνει να πληρώνει τεράστια ποσά στον πόλεμο της προπαγάνδας κατά της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Κολόσκι, επαναλαμβάνοντας την πάγια επιχειρηματολογία των Σκοπίων πως το 1913 η Ελλάδα «κατέκτησε» την Μακεδονία και πως προχώρησε σε «γενοκτονία» κατά των Μακεδόνων, που αρνείται να αναγνωρίσει ως μειονότητα.

«Το 1913, η Συνθήκη του Βουκουρεστίου ακρωτηρίασε την προοπτική ενός ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους. Ενα μεγάλο μέρος προσαρτήθηκε στην Ελλάδα. Ένα άλλο μεγάλο μέρος πήγε στη Σερβία και ένα μικρότερο μέρος στους Βουλγάρους.

Από τότε, το ελληνικό κράτος, προκειμένου να αποτρέψει την απώλεια του βόρειων εδαφών του σε μια ενοποιημένη Μακεδονία, οδήγησε, μεταξύ άλλων, στη συστηματική δολοφονία των Μακεδόνων στη βόρεια Ελλάδα. Μέσα από τρεις μεγάλες πόλεμοι, αμέτρητοι Μακεδόνες έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους από το ελληνικό κράτος.

Η πολιτική «εξελληνισμού» απέτυχε, και μια ανήσυχη Μακεδονική μειονότητα εξακολουθεί να αγωνίζεται για τα δικαιώματά της», συνεχίζει στο εξωφρενικά προκλητικά άρθρο του ο κ. Κολόσκι, που θεωρείται υποστηρικτής του πρωθυπουργού των Σκοπίων Γκρούεφσκι, που ψευδώς αναφέρει πως «Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η λέξη «Μακεδονία» ήταν ταμπού στην Ελλάδα».

Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία νεαρής Σκοπιανής, που κρατάει στα χέρια της τη σημαία της χώρας της, κάτω ακριβώς από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πρωτεύουσα Σκόπια.

«Βορειοαφρικανοί» οι Μακεδόνες
Την ίδια ώρα, σε σχόλιό του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, o πρόεδρος του «Macedonian Congress World» Τεοντόρ Πετρόφ, χαρακτηρίζει τους Μακεδόνες «Βορειοαφρικανούς» που εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία μετά το 1913.

Ο κ. Πετρόφ, επίσης συνομιλητής και υποστηρικτής της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, θεωρείται από τους πλέον ακραίους εθνικιστές στα Σκόπια και πολλές φορές έως σήμερα έχει ζητήσει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα.

Δική του ιδέα ήταν η παραγωγή και η προβολή βίντεο στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, με τίτλο «μακεδονική προσευχή» όπου ο Θεός … παρουσιάστηκε να καλεί τους Σκοπιανούς, χαρακτηρίζοντας τους ως το «αρχαιότερο» έθνος στη γη και προγόνους της «λευκής φυλής», που χαρακτηρίζεται …. «μακεδονοειδή» σε αντίθεση με τη «negroids» και την «μογκολοειδή».


 

Κολόσκι

 

Πετρόφ

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...