Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Οι Πέρσες λένε ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν και τόσο... Μέγας


Ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών, αφού μέχρι τα 32 του χρόνια κατάφερε να κατακτήσει τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του τότε γνωστού κόσμου, την Περσική. Για την Ελλάδα και για τη Δύση το έργο του θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, αφού διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στον κόσμο. Πώς όμως βλέπουν οι Πέρσες τον βασιλιά της Μακεδονίας;

Το τελευταίο διάστημα στο βρετανικό δίκτυο ΒΒC προβάλλεται ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ το οποίο επιμελείται ο καθηγητής Αλί Ανσάρι, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Ιρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σαν Άντριους της Σκωτίας. Εκεί, παρουσιάζεται μια διαφορετική ματιά της αρχαίας Ιστορίας, μέσα από τις περσικές πηγές που περιγράφουν την εισβολή των Ελλήνων.

Έτσι, ο κ. Ανσάρι ισχυρίζεται πως με βάση τα ευρήματα, οι Πέρσες θεωρούσαν τον Αλέξανδρο ως εισβολέα και κατακτητή, ενώ υποστηρίζει ότι οι Έλληνες θαύμαζαν τον πολιτισμό των Περσών και παραθέτει παραδείγματα αρχαίων Ελλήνων όπως ο Θεμιστοκλής όπου έζησαν στην περσική αυλή και μάλιστα πήραν και πολλά αξιώματα.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ανσάρι προσπαθεί να διαλύσει την εντύπωση ότι οι Έλληνες πήγαν στην Ασία ως «εκπολιτιστές» τονίζοντας πως η Περσική Αυτοκρατορία, λόγω του πολιτισμού και της δύναμής της ήταν το μεγαλύτερο τρόπαιο που θα μπορούσε ένας βασιλιάς σαν τον Αλέξανδρο να επιθυμήσει. Επιπλέον, ο Ιρανός καθηγητής τονίζει πως ο ίδιος ο Μακεδόνας βασιλιάς σαγηνεύθηκε από τον περσικό τρόπο ζωής και μετά τις την εκστρατεία του προσπάθησε να επισκευάσει ότι είχε καταστραφεί.

Εκεί άλλωστε βασίζει και την αλλαγή της περσικής στάσης προς τον Αλέξανδρο, αφού στο μεγάλο εθνικό έπος των Περσών, το Σαχναμέχ, το οποίο γράφτηκε τον 10ο αιώνα, ο βασιλιάς της Μακεδονίας παρουσιάζεται όχι ως ένας ξένος που ήρθε από τη Δύση αλλά σαν ένας πρίγκηπας γεννημένος από Πέρση πατέρα.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χρόνια πολλά, για τα γενέθλιά σου

 


Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει σήμερα γενέθλια, κλείνει τα 58.
Σίγουρα όλοι οι φίλοι της και οι Γερμανοί πολίτες θα της ευχηθούν χρόνια πολλά.
Οι Έλληνες όμως τί θα κάνουν;
Δείτε τις φωτογραφίες, που σαρώνουν στα social media


 

 

Πηγή enikos
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Συμφωνητικό Σχέσεων”: Η μόδα που ξεκίνησε η κ. Zuckerberg

Priscilla-Chan 


H Priscilla Chan, κόρη κινέζων προσφύγων που κατέφυγαν στις Η.Π.Α., ήθελε από την ηλικία των 13 να μπει στο πανεπιστήμιο Harvard. Μεγάλωσε με τη γιαγιά της, αφού οι γονείς της δούλευαν 18 ώρες την ημέρα στο κινέζικο εστιατόριο που στο μεταξύ είχαν ανοίξει, και διατηρώντας άψογες επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων, κατάφερε να γίνει δεκτή.  Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Εκεί γνώρισε τον Marc Zuckerberg και πλέον, εκτός από πτυχιούχος παιδίατρος, είναι και σύζυγος  διάσημου πολυεκατομμυριούχου. Την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό της, προφανώς κυρίαρχα στοιχεία του χαρακτήρος της, επιβεβαιώνει και μια λεπτομέρεια της προσωπικής της ζωής, πριν ακόμα νυμφευθεί τον Mark:
Όταν εκείνος της ζήτησε να μετακομίσει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια από την Ανατολική ακτή, και να μείνει μαζί του, η Priscilla δέχθηκε, έθεσε όμως έναν όρο: την υπογραφή ενός “συμφώνου σχέσης”, δηλαδή ενός συμφωνητικού με κανόνες για την κοινή τους ζωή. Μεταξύ άλλων το συμφωνητικό προέβλεπε απαραιτήτως μία εβδομαδιαία έξοδο, καθώς και 110 λεπτά (!) τετ-α-τετ των δύο την εβδομάδα, μακριά από το γραφείο ή το σπίτι του.
Η είδηση για το “Συμφωνητικό Σχέσης” σχολιάστηκε εκτενώς από όλα τα μέσα του Δυτικού κόσμου και δεν είναι λίγοι αυτοί που, σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι εφημερίδες, ήδη ακολουθούν το παράδειγμα -κοπέλες κυρίως που ζητούν το ίδιο από τους “δεσμούς” τους. Οι κανόνες είναι ποικίλοι, αφορούν πόσο χρόνο θα περνούν μαζί και πόσο χώρια, ποιος καθαρίζει και ποιος μαγειρεύει, ποιος θα βγάζει βόλτα το σκύλο και ποιος θα κατεβάζει τα σκουπίδια. Ήδη πολλά δικηγορικά γραφεία και σύμβουλοι σχέσεων διαφημίζουν και διαθέτουν έτοιμα, τέτοιου είδους “προσύμφωνα”…
Φαίνεται ότι η ζωή και τα έργα του Zuckerberg, άμεσα ή έμμεσα, εκτός από τα γραφεία και τους υπολογιστές μας, μπαίνουν πλέον και στην κρεβατοκάμαρά μας. Διότι αυτό αποδεικνύεται και από ένα άλλο, εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο: Πρόσφατη έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε, ότι στο ένα τρίτο όλων των αιτήσεων διαζυγίων, εμπεριέχεται η λέξη “Facebook”…
Πηγή salt.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο στόχαστρο των περικοπών 89 επιδόματα


Με στόχο την εξεύρεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση εξετάζει κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων αλλά και την είσοδο εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή τους.

Πρόκειται συνολικά για 89 κοινωνικά επιδόματα, παροχές και επιχορηγήσεις "κοινωνικού χαρακτήρα" που μπαίνουν στο στόχαστρο των περικοπών με πιλότο ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση, σύμφωνα με "Τα Νέα", προτείνεται η καταβολή σχεδόν όλων των κοινωνικών επιδομάτων (ακόμη και των οικογενειακών) με βάση εισοδηματικά κριτήρια και η κατάργηση δεκάδων επιδομάτων που χορηγούνται από διάφορους φορείς.
Διαπιστώνεται, σύμφωνα με την έκθεση, ότι το σημερινό σύστημα κοινωνικής προστασίας των 89 επιδομάτων εκτός από πολυδαίδαλο είναι και αναποτελεσματικό, καθώς μόνο οι μισοί επιδοματούχοι είναι πραγματικά φτωχοί.

Η ίδια έκθεση παραδέχεται ότι η λιτότητα και το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη ύφεση και την ανεργία αυξάνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό υπογραμμίζει πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξοικονομεί από τις περικοπές πόρους υπέρ των ασθενεστέρων, να συνδεθεί με άλλες αλλαγές (π.χ., άντληση πόρων από τη γενική φορολογία στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, διαχωρισμό των παροχών οι οποίες στηρίζονται σε εισφορές και σε εκείνες που δεν είναι ανταποδοτικές) και να καταλήξει σε ένα νέο σημείο ισορροπίας με γνώμονα τη στόχευση στους πραγματικά ασθενέστερους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει:

1. Την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών - επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια

2. Την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα δύο χρόνια (από ένα σήμερα) με κάλυψη ακόμη και όσων δεν έχουν τις προϋποθέσεις για αρχική εγγραφή στον ΟΑΕΔ κατόπιν ελέγχου του εισοδήματος και την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης

3. Την καταβολή επιδόματος στέγασης (ενοικίου) με εισοδηματικά κριτήρια και εναλλακτικά για οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί

4. Τη διατήρηση μόνο ενός οικογενειακού επιδόματος που θα καταβάλλεται και αυτό με εισοδηματικά κριτήρια

5. Την αντικατάσταση των δεκάδων μορφών και τύπων επιδομάτων αναπηρίας - ανικανότητας με μόνο επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια

Για τον έλεγχο των πληρωμών, ο ΟΟΣΑ ζητά τα επιδόματα να καταβάλλονται με βάση τον προσωπικό ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου, να περιοριστούν οι φορείς που τα καταβάλλουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και να υπάρχει στενός έλεγχος των κοινωνικών προγραμμάτων από τη Βουλή.

Στις 89 παροχές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο περιλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας αλλά και το ΕΚΑΣ, για τα οποία στελέχη του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι δεν θα θιγούν.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάνω από 8 εκατομμύρια φτωχοί στην Ιταλία


To 11,1% των οικογενειών στην Ιταλία, δηλαδή 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την ένδεια, ενώ 5,2% δηλαδή 3415 άνθρωποι, βιώνουν την απόλυτη φτώχεια σύμφωνα με την Istat.
Η πλειοψηφία- περίπου το 75%- των οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, διαμένει στις νότιες περιοχές της χώρας.
Ουσιαστική αύξηση των οικονομικών δυσκολιών παρατηρείται στους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, σε ζευγάρια ηλικιωμένων, αλλά και σε νεαρά ζευγάρια με ένα τουλάχιστον παιδί.
Απεργία βενζινοπωλών
Στο μεταξύ, οι ενώσεις βενζινοπωλών της Ιταλίας, αποφάσισαν κήρυξη απεργίας, από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου, «για να καταγγείλουν την πολιτική των πετρελαϊκών εταιριών, που ωθεί προς την χρεοκοπία τους ιδιοκτήτες πρατηρίων και στην ανεργία 120.000 άτομα».
Αιτίες της κινητοποίησης είναι «η μη ανανέωση των συλλογικών συμφωνιών, η μείωση του περιθώριου κέρδους για τους βενζινοπώλες μέχρι και το 70% και η σταδιακή απόλυση όσων εργάζονται στην διάθεση των καυσίμων».
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ετοιμάζεται νέο κύμα αυξήσεων, βάσει του οποίου η τιμή της αμόλυβδης πρόκειται να διαμορφωθεί στο ένα ευρώ και ογδόντα τρία λεπτά, και του πετρελαίου κίνησης στο ένα ευρώ και εβδομήντα τρία λεπτά .
Οι νέες αυτές αυξήσεις, αποφασίζονται μετά τις «κινήσεις καλής θέλησης» εκ μέρους δυο, κυρίως, πετρελαϊκών εταιριών, που θέλησαν να εφαρμόσουν πολιτική «εκπτώσεων», τα σαββατοκύριακα, με την αμόλυβδη στο 1,58 ευρώ.
«Η κυβέρνηση Μόντι παρακολουθεί την όλη κατάσταση αμέτοχη, έστω και αν τις απευθύναμε 14 εκκλήσεις, τονίζοντας ότι παραβιάζονται κατάφορα οι νόμοι», καταλήγουν οι ιταλοί ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το δημόσιο φεύγει από το... ενοίκιο


Τέλος στις υπέρογκες σπατάλες για ενοικιάσεις κτιρίων επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς να καταγράψουν όλη την ακίνητη περιουσία των υπουργείων.

Ειδικότερα, έπειτα από σχετική εντολή του πρωθυπουργού ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος θα στείλει σήμερα επιστολή προς τους υπουργούς με την οποία θα τους ζητά να καταγράψουν όλα τα ακίνητα που ανήκουν στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς και εως σήμερα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα. Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας να εγκατασταθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα καταβάλλοντας ενοίκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι με παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων των υπουργείων, Περιφερειών και Περιφερειακών Υπηρεσιών υπολογίζονταν σε 155,77 εκατομμύρια ευρώ, το 2011.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεν προσεβλήθησαν από φυματίωση οι εννέα «ύποπτοι»




 


Σε ιατρικές εξετάσεις υπεβλήθησαν και οι 18 εργαζόμενοι του εστιατορίου Noodle Bar στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα φυματίωσης. Ωστόσο από τους 18 εργαζόμενους οι εννέα βρέθηκαν με θετική mantoux και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Όπως όμως διαπιστώθηκε δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Μιλώντας σε γνωστή ιστοσελίδα  ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, κ. Κ. Ευαγγελόπουλος εξήγησε ότι «ο εργαζόμενος, ο οποίος νοσηλεύεται υπό θεραπευτική αγωγή στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», είναι υπήκοος Μπανγκλαντές διέθετε έγκυρο βιβλιάριο υγείας και εργάστηκε στο εστιατόριο από τις  28 Μαρτίου 2011 έως και τις 26 Μαΐου 2011».


Πάντως σύμφωνα με τη νομοθεσία, το εστιατόριο μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, καθώς δεν προβλέπεται σφράγιση του χώρου σε περίπτωση κρούσματος

Πηγή protothema.

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...