Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Πώς οι κυβερνήσεις κοιμίζουν το λαό


Η Ελλάδα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής της ιστορίας.

Μια κυβέρνηση σε κατάσταση αποσύνθεσης καλείται να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, που πλήττουν τους Έλληνες, ακολουθώντας πιστά για ακόμη μια φορά τη συνταγή του ΔΝΤ και της Γερμανικής- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συνταγή , η οποία όπως έχει αποδειχθεί απέτυχε παταγωδώς αυτά τα δύο χρόνια, βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση και τη λιτότητα και στην απώλεια της οικονομικής της κυριαρχίας.

Όμως για να «πετύχει» μια καλή συνταγή, χρειάζεται, εκτός από τα απαραίτητα υλικά, και τους κατάλληλους «μάγειρες» - πολιτικούς που θα έχουν πάρει τις κατάλληλες συμβουλές από τις καλύτερες σχολές.

Ποιες; Υπάρχουν πολλές με μια από τις κορυφαίες αυτές του ΟΟΣΑ ή αλλιώς Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η έκθεση του 1996

Πριν μια εβδομάδα ένας από τους αναγνώστες του newsbomb.gr μας έστειλε μια έκθεση του διεθνούς οργανισμού, o οποίος έκλεισε το 2011, 50 χρόνια ζωής, για το πώς μια κυβέρνηση μπορεί να περάσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας στον πληθυσμό.

Η συγκεκριμένη έκθεση – πρόταση (36 σελίδων) χρονολογείται το 1996 και δημοσιεύτηκε στο 13ο τεύχος του επίσημου περιοδικού του ΟΟΣΑ, CAHIERS DE POLITIQUE ÉCONOMIQUE (στα Γαλλικά), δηλαδή πριν 16 ολόκληρα χρόνια, όταν στην Ελλάδα ακόμα τίποτα δεν έδειχνε ότι θα φτάναμε στο σημερινό οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Πρόκειται για μια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ με θέμα τα προβλήματα και τους τρόπους πολιτικής χειραγώγησης των πληθυσμών ώστε να μπορέσει μια κυβέρνηση να περάσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που επέβαλε κατά τη δεκαετία του 1980 η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε μια σειρά από «αναπτυσσόμενες» χώρες και χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Το άρθρο υπογράφει ο Κρίστιαν Μόρισον και μερικά από τα αποσπάσματα του αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και κυρίως στην πολιτική....

«Οι δυνατότητες πραγματοποίησης των διαρθρωτικών αναπροσαρμογών»

Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου. Πάμε να δούμε μερικά από τα αποσπάσματά του.

«Πράγματι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η επείγουσα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, κρίθηκε ότι μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με την αποκατάσταση των μακρο-οικονομικών ισορροπιών. Έτσι, οι διαρθρωτικές αναπροσαρμογές περιορίστηκαν σ' ένα πρόγραμμα σταθερότητας με μοναδικό κριτήριο την ταχύτερη δυνατή μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Πολύ σύντομα όμως συνειδητοποιήσαμε πως η σταθεροποίηση δεν είναι αυτοσκοπός. [...]

Πράγματι, όπου τέθηκε θέμα διαρθρωτικών αλλαγών, οι διεθνείς οργανισμοί [ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κ.λπ.] απαίτησαν δραστική μείωση των βασικών δημόσιων δαπανών.

Αυτό έκανε αντιδημοφιλείς τις κυβερνήσεις, οι οποίες, σε περίπτωση ταραχών, κατέφυγαν στην καταστολή πολλαπλασιάζοντας το πολιτικό κόστος. [...]

Η εφαρμογή προγραμμάτων διαρθρωτικών αλλαγών σε δεκάδες χώρες κατά τη δεκαετία του 1980 έδειξε, ότι είχαμε παραμελήσει την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Πιεζόμενες από απεργίες, διαδηλώσεις, ακόμα κι εξεγέρσεις, πολλές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διακόψουν ή να περικόψουν σημαντικά τα προγράμματα αυτά.

Έτσι αναγκαστήκαμε να αναγνωρίσουμε, ότι η οικονομική επιτυχία της διαρθρωτικής αναπροσαρμογής εξαρτάται από τη δυνατότητα πολιτικής πραγματοποίησής της. [...]

Εδώ ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται στις πρακτικές σοκ για δημοσιονομική προσαρμογή που ακολουθεί πιστά το ΔΝΤ, όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα μετά την εκλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν καταγγελίες από πρώην μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τεχνική διόγκωση του ελλείμματος από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και βαριές κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά : μέτρα, μέτρα, μέτρα και το έλλειμμα ακόμα κοντά στο 10% (σε διψήφια δηλαδή επίπεδα).

Στόχος οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στη συνέχεια το άρθρο αφού φέρνει ως παραδείγματα κάποιες χώρες της Αφρικής (Ζάμπια, Νιγηρία), όπου το πρόγραμμα δεν είχε απόλυτη «επιτυχία», καθώς είχαμε νεκρούς από ταραχές που ξέσπασαν και στις δύο περιπτώσεις, εστιάζει στη σωστή δοσολογία μέτρων για να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης».

Αναφέρει: Από την άλλη, οι περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους πλήττουν τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν την κοινή γνώμη με το μέρος τους αν κινηθούν ευέλικτα παρουσιάζοντας, με τη βοήθεια του Τύπου, αυτά τα μέτρα σαν μέτρα ισονομίας με το επιχείρημα, ότι εφόσον ζητούνται θυσίες από όλο το λαό, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν γίνεται ν' αποτελούν εξαίρεση......

Πρέπει λοιπόν η αρμόδια κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να πάρει με το μέρος της ένα μέρος του κόσμου, στην ανάγκη φορτώνοντας δυσανάλογα και με πολύ βαριά μέτρα ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Αυτό το απόσπασμα μας θυμίζει έντονα τη «λύσσα» κάποιων παραγόντων της ελληνικής πολιτικής και δημοσιογραφικής σκηνής τα τελευταία δύο χρόνια για τους «άχρηστους» δημόσιους υπάλληλους που αποτελούν το βαρίδι του κράτους.

Δημόσιους υπαλλήλους, τους οποίους πολιτικοί έβαζαν σωρηδόν στο Δημόσιο, χωρίς καμία αξιολόγηση, για να εξυπηρετήσουν τα εκλογικά τους συμφέροντα.

Τώρα με το Μνημόνιο 2 καλούνται να πετάξουν στο δρόμο 150.000 από αυτούς μέχρι το 2015, χωρίς κανείς να μας αιτιολογεί επαρκώς πώς με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί ο -κατά γενική ομολογία - προβληματικός δημόσιος τομέας στην Ελλάδα.

Η στρατηγικής της κυβέρνησης Παπανδρέου σε δύο παραγράφους

Για το παρακάτω απόσπασμα τα λόγια είναι περιττά. Διαβάστε:

«Η κυβέρνηση που καλείται να εφαρμόσει αναδιαρθρωτικά προγάμματα, είναι υποχρεωμένη να πάρει αντιλαϊκά μέτρα. [...] Καλώντας σε βοήθεια το ΔΝΤ, μπορεί να επωφεληθεί και σε πολιτικό επίπεδο γιατί θα μπορεί να απαντάει σε όσους αντιδρούν, ότι τα μέτρα προβλέπονται από τη συμφωνία που επέβαλε το ΔΝΤ και είναι υποχρεωμένη να τα πάρει θέλοντας και μη. [...]

Καλό είναι τα μέτρα να λαμβάνονται πριν ξεσπάσει κρίση. Υπάρχουν όμως τρόπο αντιμετώπισης του πολιτικού κόστους ακόμη κι αν τα μέτρα λαμβάνονται αφού ξεσπάσει η κρίση. [...] Εάν η κυβέρνηση εκλεγεί λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, έχει μπροστά της μια μικρή χρονική περίοδο (4 με 6 μήνες) κατά την οποία η κοινή γνώμη εξακολουθεί να την στηρίζει και κατά την οποία μπορεί να ρίχνει την ευθύνη για τα αντιλαϊκά μέτρα στους προκατόχους της. Σε αυτό το διάστημα, οι συντεχνίες χάνουν προσωρινά τη δύναμή τους και τότε η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους. Έπειτα από αυτή την περίοδο χάριτος τα πράγματα δυσκολεύουν τρομερά. Η νέα κυβέρνηση θεωρείται ολοένα και περισσότερο μόνη υπεύθυνη για την κατάσταση κι έτσι αναγκάζεται ν' αναλάβει αυτή το σύνολο του πολιτικού κόστους της αναδιάρθρωσης. [...]

Από την πρώτη λοιπόν στιγμή που θ' ανέβει στην εξουσία, πρέπει να σταματήσει την αισιόδοξη ρητορική και να επιμείνει, ακόμα και υπερβάλλοντας, για τη σοβαρότητα των οικονομικών ανισορροπιών, να υπογραμμίζει τις ευθύνες των προκατόχων της και το ρόλο εξωγενών δυσμενών παραγόντων».

Κυβερνήσεις συνεργασίας για να «δέσει» το γλυκό

Από το κείμενο σας παρουσιάζουμε ένα ακόμα κομμάτι που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το όλο «πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» να έχει την ευρύτερη στήριξη περισσότερων κομμάτων και πὠς μπορεί το δημοψήφισμα να πεχτεί ως τελευταίο χαρτί μιας κυβέρνησης. Διαβάστε:

«Για να έχει μια κυβέρνηση το περιθώριο ώστε να κάνει τους πολιτικούς ελιγμούς που απαιτεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, πρέπει να στηρίζεται από ένα ή δυο μεγάλα κόμματα και όχι από μια συμμαχία μικρών κομμάτων.Γι' αυτό χρειάζεται ένα κατάλληλο εκλογικό σύστημα, με πολλές μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.

Άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας είναι αυτά που νομοθετηθούν προσωρινές ειδικές εξουσίες, ή τον εκ των υστέρων έλεγχο από τη δικαστική εξουσία ώστε να μην μπορούν οι δικαστές να ελέγχουν εκ των προτέρων την εφαρμογή ενός προγράμματος.

Το δημοψήφισμα είναι ένα αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μιας κυβέρνησης όταν έχει αυτή την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μπορεί να καταφεύγει σε δημοψήφισμα, ώστε να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο μέτρο της και να θέσει εκτός μάχης μια συμμαχία αντιφρονούντων. Επιπλέον, όταν κάποια μέτρα προκαλέσουν ένα αυξανόμενο κύμα ταραχών και καταστολής, τότε η προκήρυξη δημοψηφίσματος μπορεί να ηρεμήσει το πολιτικό παιχνίδι και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης αποφορτίζοντας την πίεση των διαδηλωτών».

Στο σήμερα τώρα οι δανειστές μας ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα για να εκταμιεύσουν τις επόμενες δόσεις στην εξαρτημένη Ελλάδα.

Στηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου και από τις Βρυξέλλες θα επιθυμούσαν την παράταση της θητείας της για να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς παρεκκλίσεις το πακέτο των μέτρων λιτότητας, αδιαφορώντας για τη βούληση του ελληνικού λαού.

Όσο για το δημοψήφισμα;

O Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να απευθύνει ένα ακόμα εκβιαστικό δίλημμα στο λαό στη λογική του «ναι ή όχι» στο ευρώ αλλά είχε χάσει προ πολλού την εμπιστοσύνη του ίδιου του κόμματος του και των Ελλήνων πολιτών. Η συνέχεια είναι πάλι γνωστή...

Με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία δεν υπάρχουν διλήμματα όπως Μνημόνιο ή χρεοκοπία αλλά πραγματικά ερωτήματα όπως Μνημόνιο 2 ή μια συνολική στρατηγική ανάταξης της Ελλάδας από πολιτικούς που χωρίς εξαρτήσεις θα δώσουν στη χώρα τη ζητούμενη ώθηση...


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διεθνή ΜΜΕ “καταδικάζουν” την Ελλάδα...

Ο διεθνής Τύπος φαίνεται πως αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχουν στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα...

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται “γιατί η Ελλάδα να θελήσει να αλλάξει όταν λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια, όταν διαγράφεται μέρος του χρέους και όταν εξακολουθεί να παραμένει στο ευρώ;”.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα “Tageszeitung” σημειώνει: “Είναι προφανές ότι μόνο μέτρα λιτότητας και περικοπών δεν αποδίδουν. Η Ελλάδα βυθίζεται σε βαθιά κατάθλιψη χωρίς αυτό να βελτιώνει στο ελάχιστο την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Προς το παρόν η ΕΕ εθελοτυφλεί και επενδύει σε αυστηρότερους ελέγχους... Θα αποδεχθούν ότι η Ελλάδα θα χρειάζεται για πολλά χρόνια ακόμα γενναία οικονομική βοήθεια; Ή μήπως θα ήταν προτιμότερο η χώρα να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη;”
Η γαλλική “Le Monde” επισημαίνει με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα στην Αθήνα: “Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα αν και η συμβολή της δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ. Αυτό που μετρά ωστόσο είναι η πράξη, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία. Η συμβολή είναι ωστόσο καθοριστική, διότι κατευνάζει τους ιδιώτες πιστωτές, η οποίες θα αποδεχθούν κούρεμα γύρω στο 70%. Οι τράπεζες δεν θέλουν να είναι οι μόνες που θα κάνουν θυσίες”, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Ναι” ή “Όχι” - Η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας


- Παπαδήμος, Σαμαράς και Παπανδρέου κάνουν έκκληση ευθύνης
- Παραιτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Λέγκας
- Βάσω, Λούκα, Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ και Μαρκόπουλος, Τζίμας, Σταμάτης από τη ΝΔ μεταξύ των διαφωνούντων
- Οποίος καταψηφίσει θα τεθεί εκτός των δυο κομμάτων λένε οι αρχηγοί
- Ονομαστική θα γίνει η ψηφοφορία μετά από αίτημα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ



Σε λίγες ώρες η ελληνική Βουλή καλείται να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Η συζήτηση  για τη νέα δανειακή σύμβαση άρχισε στις 14:30 και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, οπότε θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει τρία άρθρα: Το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς να εξειδικεύονται τα μέτρα, τα οποία θα εμπεριέχονται στον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος πρέπει να έλθει στην Βουλή εντός δεκαπενθημέρου.


Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φαίνεται πως στήνουν αντάρτικο, παρά τις δηλώσεις των αρχηγών τους για κομματική πειθαρχία αλλά και διαγραφής τους από το κόμμα αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Ήδη λίγες ώρες πριν ξεκινήσει είχαμε άλλη μια παραίτηση βουλευτή αυτή την φορά τον βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ
Νίκο Λέγκα.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Λέγκα έχει ως εξής:

«Εκτιμώντας ότι στην πλέον κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο απαιτούν τη μέγιστη εξουσιοδότηση από εκείνους, οι οποίοι με εξέλεξαν ως εκπρόσωπο τους και επειδή η βαρύτητα αυτών των αποφάσεων -που δυστυχώς πήραν εδώ και καιρό τη μορφή εκβιαστικών διλημμάτων- απέχει πρόδηλα από την εντολή που έχω λάβει από τον Τρικαλινό λαό, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του βουλευτή του Νομού Τρικάλων».

Τη θέση του κ. Λέγκα στα βουλευτικά έδρανα καταλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Σκρέκας που έχει διατελέσει βουλευτής της ΝΔ και στο παρελθόν.-

Χθες με επιστολή του στον προέδρο της Βουλής, ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Βαρβαρίγος ανακοίνωσε την παραίτηση του. Την θέση του καταλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα Μαριά Κλαυδιανού, η οποία μάλιστα είναι και στενή συνεργάτης του κ.Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ.Κλαυδιανού πήγε μετά την εξέλιξη αυτή ήδη στην Βουλή.

Πιο τολμηρή όμως ήταν η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Πέμη Ζούνη όπου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είπε: " Μετά απο δυόμισυ χρόμια προσπαθειών,δεν εξυπηρέτησα την Ελλάδα".

Γύρω στις 14:30 ορκίστηκαν ήδη οι βουλευτές που αντικαθιστούν όσους παραιτήθηκαν. Συγκεκριμένα ορκίστηκαν ο  Χρ. Γκέκας (Άρτα – αντικαθιστά Παύλο Στασινό), Μαρία Κλαυδιανού (Ζακύνθου – αντί Δ. Βαρβαρίγος) και Άννα Βαγενά (αντί Π. Ζούνη).

Αργότερα θα γίνει η ορκωμοσία του Θοδ. Σκρέκα  που αντικαθιστά των βουλ. Τρικάλων της Ν.Δ. Νίκο Λέγκα.

Όπως μετέδωσε το βράδυ το Mega και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου είπε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Όχι στο νέο μνημόνιο είπε κατά την ομιλία της η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου. Μάλιστα κατά την ομιλία της υπήρξε και μια φραστική ένταση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ειδικότερα, η κ. Αράπογλου διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, γιατί αφού το νέο μνημόνιο συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, κατέληξαν σε αυτό τέσσερις ώρες πριν το EUROGROUP και οι βουλευτές ενημερώθηκαν γι' αυτό, όπως είπε η κ. Αράπογλου, τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι αυτό το οικονομικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και επεξεργασίας τεσσάρων μηνών.

Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: "Όποιος ήθελε δημοψήφισμα, που είναι δημοκρατική διαδικασία, ας με στήριζε. Μη μου μιλάς για δημοκρατία και αν έχω δημοκρατική συνείδηση. Να ξέρουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας. Το πρόβλημα δεν είναι η εσωκομματική δημοκρατία, εμείς παλεύουμε με τις αγορές."

Στη συνέχεια, η κ. Αράπογλου ανέφερε, κλείνοντας την τοποθέτησή της ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τίποτα που μεταφέρει τα βάρη της παλαιάς στη νέα γενιά, η οποία δεν έχει βρει ακόμα δουλειά και που θα δομήσει τη γενιά των 300-400 ευρώ και της νέας μετανάστευσης.

"Η απόφασή μου δεν σχετίζεται με αποφάσεις άλλων, διότι την έχω πάρει μόνη μου", συμπλήρωσε σχετικά και υπογράμμισε ότι την ύστατη στιγμή στο θέμα των εργασιακών μπορούν να γίνουν διαφοροποιήσεις.

Και η Λούκα Κατσέλη δεν θα ψηφίσει τελικά το νέο μνημόνιο. Μιλώντας το μεσημέρι στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα όμως το βράδυ μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το είπε πλέον...ξεκάθαρα το όχι. Όπως ανακοίνωσε κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τονίζοντας πως αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το Μνημόνιο μας οδηγούν μαθηματικά σε μια πολύ βαθιά ύφεση, σε ανακατανομή του εισοδήματος.

Όμως στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες θα μετρήσουν κι άλλες απώλειες ψήφων στην αυριανή ψηφοφορία.

Ανάμεσα τους η παραιτηθείσα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χάρης Καστανίδης και ο Δημήτρης Κουσέλας.

Σίγουροι για το όχι από το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται οι: Γ.Μιχελογιαννάκης, Τσ.Μάντατζη, Ο.Βουδούρης και Χρήστος Μαγκούφης. Στους όχι πρέπει να υπολογίζεται και ο επίσης παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας Γ.Κουτσούκος

Ηδη στη συνεδρίαση της ΚΟ που είναι σε εξέλιξη και ασκείται κριτική για την αλλαγή στάσης της ΝΔ, έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα «αντάρτικα» με τους βουλευτές:
Χρήστο Ζώη (Λάρισας)
Κώστα Μαρκόπουλο (Εύβοιας),
Μαργαρίτη Τζίμα (Δράμας)
Δημήτρη Σταμάτη (Αιτωλοακαρνανίας)
Γ. Βαγιωνά (Χαλκιδικής)
Π. Μελά (Α' Πειραιά)
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών)
Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο (Εβρου)
Κώστα Παπασιώζο (Άρτας)
Σπύρο Γαληνό (Λέσβου)
Ζήση Τζηκαλάγια (Καστοριάς)
Γιώργο Βλάχο (Περιφέρεια Αττικής)
Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης)
...να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το μνημόνιο, ενώ ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μουσουρούλης και Μανώλης Κεφαλογιάννης .

Ο κύριος Σαμαράς μετά από τον καταιγισμό των "ΌΧΙ" που δέχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πήρε για δεύτερη φορά τον λόγο κλείνοντας την συνεδρίαση της ΚΟ.

"Σας κάλεσα σήμερα να δείτε την ευθύνη σας απέναντι στην πατρίδα όχι απέναντι στο κόμμα" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "τίποτε δεν είναι εύκολο, είμαστε στην εποχή που διαλέγουμε ανάμεσα στα δύσκολα και στα πιο δύσκολα".

Προειδοποίσε δε τους βουλευτές του ότι "θα κάνετε λάθος αν περάσετε στον κόσμο ότι υπάρχουν εύκολα". Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η μόνη συντεταγμένη δύναμη σήμερα στην Ελλάδα είναι η ΝΔ και πρόσθεσε ότι "πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαική της πορεία για την οποία η δική μας παράταξη είναι υπεύθυνη". Μίλησε για το Μνημόνιο λέγοντας ότι "όταν κανείς δεν είναι πρωθυπουργός δεν μπορεί να κατευθύνει το καράβι με το μοιρογνωμώνιο. Το μνημόνιο έχει δύο βασικές προυποθέσεις από τη μία τα δημοσιονομικά και από την άλλη τα διαρθρωτικά. Αν είχα την δυνατότητα να διαπραγματευθώ θα είχα βάλλει και τα αναπτυξιακά που σήμερα δεν υπάρχει". Σημείωσε όμως ότι αν η χώρα πετάξει από τους ώμους της τα 85 δις μέσω του PSI τότε δημιουργείται προοπτική ανάσας. Κλείνοντας την δευτερολογία του είπε στους βουλευτές του: "εμπιστευθείτε με".

Αν και τα δύο κόμματα που μετέχουν αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση έχουν απώλειες το νέο μνημόνιο θα πάρει θετικές ψήφους από την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννης αλλά και από δύο τουλάχιστον βουλευτές του ΛΑΟΣ, όπως είναι οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.

Μπορεί και οι δύο να παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση όμως δήλωσαν πως θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Τόσο στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός όσο και στις ομιλίες τους χθες οι δύο αρχηγοί περιέγραψαν με δραματικούς τόνους το τι θα σημαίνει για την χώρα μια χρεοκοπία.


newsit.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έκαναν την Ελλάδα σκιά του εαυτού της


Η απελπισία έχει καλύψει την Ελλάδα. Η τελευταία πράξη του δράματος για το χρεοκοπημένο έθνος θα καταλήξει όπως πολλοί φοβούνται στην καταστροφή. Οικονομική, κοινωνική και πολιτική.
Με την ατμόσφαιρα στη χώρα να είναι ηλεκτρισμένη, καθώς χιλιάδες πολίτες αναμένεται να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή, οι βουλευτές, όπως εξηγεί η Helena Smith της Guardian, συζητούν τους όρους του επίπονου πακέτου διάσωσης, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, επιμένει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση.
Μπορεί οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους κατά τις ομιλίες τους στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να ψηφίσουν το νέο πακέτο διάσωσης που θα καθορίσει τις ζωές των Ελλήνων για δεκαετίες, αλλά οι βουλευτές των δύο κομμάτων δεν φαίνεται να έχουν πειστεί.
Η χώρα βρίσκεται, συνεχίζει, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ανοχή του έθνους να θέτει σε κίνδυνο αυτή την τελευταία σανίδα σωτηρίας. Οι πολιτικοί, μηδενός εξαιρουμένου, εκτιμούν ότι είναι καταδικασμένοι είτε σε περίπτωση που ψηφίσουν τα νέα μέτρα είτε όχι.
Μετά από δύο δεκαετίες που καλύπτει τα γεγονότα στην Αθήνα, η Helena Smith σημειώνει ότι δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει. Στο σημείο μάλιστα αυτό επισημαίνει ότι στο όνομα της επίτευξης του στόχου για μείωση του ελλείμματος έχουν ωθήσει την Ελλάδα στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή.
Οι ανηλεής μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών μετέτρεψαν την Ελλάδα σε σκιά του εαυτού της. Ενώ βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, επισημαίνει πως η Ελλάδα φαίνεται να διαλύεται μέρα με την ημέρα.
Άνδρες και γυναίκες ψάχνουν στους κάδους μέχρι αργά τη νύχτα. Πολλοί είναι εκείνοι που κοιμούνται στους δρόμους. Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας που περιγράφει, παραθέτοντας τα στοιχεία της Eurostat, βάσει των ένας στους τρεις Έλληνες είναι στα όρια της φτώχειας, με το ποσοστό ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 20,9%.
Με τις θυσίες των πολιτών να μην έχουν βελτιώσει την κατάσταση της χώρας, μπορεί κανείς να κατανοήσει, όπως σημειώνει, γιατί οι πολιτικοί δεν θέλουν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
"Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία τριτοκοσμική χώρα, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να ζουν με μισθούς σκλάβου. Αν ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα, αυτό ακριβώς θα συμβεί", σχολίασε βουλευτής που διατήρησε την ανωνυμία του ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.
Αναφέρεται στη "βροχή" παραιτήσεων βουλευτών, οι οποίοι δήλωσαν την απροθυμία τους να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας πως αποτυπώνεται ο πανικός που επικρατεί στον πολιτικό κόσμο της χώρας και η αδύναμη στήριξη στο νέο πακέτο διάσωσης.
Εάν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, συνεχίζει, θα προέλθει επειδή οι Έλληνες δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις, με τη νέα συμφωνία να προβλέπεται πως θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας, περισσότερες απώλειες σε μισθούς και συντάξεις και μείωση της τάξεως του 22% στον κατώτατο μισθό.
Η "ζύμωση" στους δρόμους επέστρεψε. Τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της τελευταίας απεργίας αναμένεται να αποτελέσουν το προοίμιο σε κάτι ακόμα πιο δυσοίωνο. "Θα υπάρξει τεράστια κοινωνική έκρηξη. Οι πολιτικοί μας είπαν ψέμματα. Ποτέ δεν μας είπαν την αλήθεια και τώρα θέλουν να περάσουν πολιτικές που δεν έχουν εντολή να κάνουν", ανέφερε στη δημοσιογράφο μία άνεργη γυναίκα, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε "Επιλέγουμε να είμαστε ελεύθεροι. Κρατήστε τα λεφτά σας".
Σχολιάζοντας ότι αυτό ήταν ένα από τα ήπια συνθήματα, η Helena Smith υπενθυμίζει ότι πριν από δύο χρόνια τα γκράφιτι ανέγραφαν "απορρίψτε τη λιτότητα" και "Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πήγαινε σπίτι". Αυτά τώρα, σημειώνει, έχουν δώσει τη θέση τους σε συνθήματα όπως "δολοφονήστε τους τραπεζίτες" και "δεν είμαστε σκλάβοι"...


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Να τι θα γίνει αν χρεοκοπήσουμε


Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από το ευρώ, θα επιστρέψει στη δραχμή, οι Ελληνες θα χάσουν περισσότερο από το μισό του σημερινού βιοτικού τους επιπέδου, το πολιτικό σύστημα θα κλυδωνιστεί επικίνδυνα, τα εθνικά συμφέροντα θα διακυβευτούν και η κοινωνία θα διχαστεί βαθιά. Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει εργασία κυβερνητικού παράγοντα, που αποτελεί εκδοχή μιας σίγουρα σκληρής πραγματικότητας. Η χρεοκοπία βήμα-βήμα.


ΠΡΩΤΕΣ 72 ΩΡΕΣ
Μαζικές αναλήψεις και πολιορκία τραπεζών

Οι πολίτες κατακλύζουν τις τράπεζες για να κάνουν μαζικές αναλήψεις των καταθέσεών τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης κλείνουν τα υποκαταστήματά τους για 2-3 μέρες και όταν τα ξανανοίγουν επιβάλλουν πλαφόν αναλήψεων ανά μήνα που δεν προβλέπεται να ξεπερνά τα 200-300 ευρώ. Πολίτες πολιορκούν τις τράπεζες, τις πυρπολούν και προκαλούνται βίαια επεισόδια. Παρεμβαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Η Ε.Ε. μας στέλνει το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το ευρώ.


ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Ελλείψεις σε καύσιμα-τρόφιμα Οι πρώτες λεηλασίες

Παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε πετρέλαιο, καθώς η χώρα δεν μπορεί να το εισάγει. Ατέλειωτες ουρές στα βενζινάδικα, με την τιμή της βενζίνης και των πετρελαιοειδών να αρχίζει να εκτοξεύεται από τους κερδοσκόπους. Προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες καθώς μειώνονται δραστικά όλα τα δρομολόγια. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται έως και 200%. Ξεκινούν οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ιδίως στα εισαγόμενα είδη, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας. Τα ελληνικά είδη ανατιμώνται δραστικά. Σποραδικά παρατηρούνται οι πρώτες λεηλασίες καταστημάτων ειδών διατροφής.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...