Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Catastroika: Οι συνέπειες από την εκποίηση μιας χώρας


Οι δημιουργοί του Debtocracy, Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή.
Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.
Η διαδικασία ακολουθεί πάντα τα ίδια ακριβώς βήματα: Αρχικά οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ξεκινούν μια άγρια επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπεύθυνοι για όλα τα οικονομικά δεινά της χώρας.
Ο μύθος του υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα συχνά βασίζεται στη διαστρέβλωση στοιχείων από οργανισμούς που στηρίζονται (σε) και στηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα συγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί εγκαταλείπονται συνειδητά στη μοίρα τους, εξοργίζοντας τους πολίτες με την αναποτελεσματικότητά τους. Και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πώληση ακόμη και των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών σε ένα κλάσμα της αξίας τους.
Η ομάδα της Καταστρόικα ταξίδεψε σε αρκετά σημεία του πλανήτη συλλέγοντας εικόνες, πληροφορίες και υλικό για τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθήθηκαν στις πιο αναπτυγμένες χώρες της γης. Ο απολογισμός δεν είναι ποτέ άσπρος ή μαύρος.
Το παλιό σχήμα του «κοινωνικού χαρακτήρα» του δημοσίου τομέα απέναντι στον απάνθρωπο πρόσωπο της ελεύθερης αγοράς είναι εξίσου απλουστευτικό με τις θεωρίες του Μίλτον Φρίντμαν για την ανάγκη να ιδιωτικοποιήσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.
Η περίπτωση της Ελλάδας όμως ξεπερνά την απλή θεωρητική συζήτηση για το ρόλο του κράτους στην οικονομία και τις συνέπειες έχουμε όλοι αρχίσει να τις ζούμε στην καθημερινότητά μας.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μέρκελ: Μην ονειρεύεστε αλλαγή του Συμφώνου- δεν τη δεχόμαστε


Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, όσο κι αν τη ζητά ο Φρανσουά Ολάντ. Αυτό υπογράμμισε η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογραφικό όμιλο WAZ.

«Θέλουμε κι εμείς ανάπτυξη- είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, αποσυνδέοντας όμως το «αναπτυξιακό» ζήτημα από το «αδιαπραγμάτευτο», για την ίδια, Σύμφωνο.

Ως γνωστόν, την Τετάρτη ο σοσιαλιστής κ. Ολάντ, πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, ζήτησε να επανεξεταστεί το επίμαχο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, με στόχο να δοθεί σοβαρή αναπτυξιακή ώθηση στην Ευρώπη.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ανεξαρτήτως της επιλογής που θα κάνουν οι Γάλλοι στις 6 Μαϊου. Παρατήρησε ότι είναι «ευρωπαϊστές πολιτικοί » αμφότεροι οι αντίπαλοι του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών. Διατύπωσε πάντως, πάλι, την ... προτίμησή της στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί, επικαλούμενη την κοινή ιδεολογική – πολιτική ταυτότητα των κομμάτων τους, αλλά και την καλή συνεργασία που είχε η ίδια με τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Πέντε πάνω- πέντε κάτω, θα συνεννοηθούμε...»

Μπορεί το Βερολίνο να απορρίπτει το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου, ταυτοχρόνως όμως «διοχετεύει» την αισιόδοξη εκτίμηση πως ο κ. Ολάντ και η κυρία Μέρκελ τελικά «θα τα βρουν». Μιλώντας στους «Financial Times», Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι υπάρχει «περιθώριο συμβιβασμού» ανάμεσα στους δύο.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, στο Βερολίνο, είπε στο πρακτορείο «Reuters» ότι από τις ειδικότερες ιδέες και προτάσεις ο κ. Ολάντ μόνο μία αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα η κυρία Μέρκελ: Την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, για τη χρηματοδότηση βιομηχανικών – αναπτυξιακών σχεδίων και υποδομών.

Ο ίδιος Γερμανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι η Καγκελάριος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θετικά τις υπόλοιπες προτάσεις του Γάλλου σοσιαλιστή ηγέτη. Δηλαδή, μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αποτελεσματικότερη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. «Ακόμη και τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Καγκελάριο», πρόσθεσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

«Δεν είμαστε οι Ταλιμπάν της εξυγίανσης», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Τόμας Στέφεν,  με εμφανή πρόθεση να προλειάνει το έδαφος για τη συνεννόηση Βερολίνου – Παρισιού, στο εγγύς μέλλον. Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι το πρώτο ταξίδι που θα κάνει στο εξωτερικό θα είναι στο Βερολίνο. Σε αυτήν την επίσκεψη, ασφαλώς, θα διαφανούν πολλά.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στη δημοσιότητα το σημείωμα, εκτέλεσης του Οσάμα μπιν Λάντεν


Το "πράσινο φως" που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στο σπίτι όπου κρυβόταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, πέρσι τον Μάιο, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το περιοδικό Time.
Πρόκειται για ένα χειρόγραφο υπόμνημα του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα, γραμμένο σε ένα απλό χαρτί με το σήμα της υπηρεσίας, στις 10:35 της 29ης Απριλίου 2011. Το κείμενο υπογράφεται από τον Πανέτα, τον "DCIA", που σημαίνει "Διευθυντής της CIA".
Ο Πανέτα, που από τον Ιούλιο του 2011 ανέλαβε υπουργός Άμυνας, γράφει ότι ενημερώθηκε από τον Τομ Ντόνιλον (τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα) "ότι ο πρόεδρος έλαβε την απόφασή του όσον αφορά την AC1", όπου "AC1" υποδηλώνει το σπίτι στο Αμποταμπάντ, στα βόρεια του Ισλαμαμπάντ, όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν.
"Η διαταγή είναι να πάμε εκεί και να συλλάβουμε τον Μπιν Λάντεν και αν δεν είναι εκεί να φύγουμε", συμπληρώνει.
Ο έλεγχος της επιχείρησης είχε ανατεθεί στον ναύαρχο Ουίλιαμ Μακρέιβεν, τον επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων. "Η έγκριση δόθηκε με βάση τους κινδύνους που παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο. Κάθε πρόσθετος κίνδυνος πρέπει να υποβληθεί στον πρόεδρο για μελέτη" διευκρινίζει ο Πανέτα στο υπόμνημά του.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκβιάζουν οι Άραβες ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά


Από τα μέσα του 2011 το ελληνικό δημόσιο έχει σταματήσει να πληρώνει τους Γερμανούς κατασκευαστές των υποβρυχίων τύπου 214 (που έγιναν γνωστά ως υποβρύχια "που γέρνουν") και τους νέους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που πλέον ελέγχονται από εταιρεία του Λιβανέζου Ισκαντάρ Σαφά.

Κι αυτό διότι παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη εισπράξει σχεδόν 2,3 δισ.ευρώ(!) από το ελληνικό δημόσιο, οι Γερμανοί κατασκευαστές των υποβρυχίων (προηγούμενοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων) και οι νέοι ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά δεν έχουν παραδώσει στο Πολεμικό ναυτικό παρά μόνο ένα από τα 4 σκάφη που είχαν παραγγελθεί το 2000 επί εποχής Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η ελληνική κυβέρνηση -τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- σταμάτησαν να καταβάλλουν τις δόσεις όπως είχε συμφωνηθεί, διαπιστώνοντας ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των τριών υποβρυχίων που παραμένουν στα ναυπηγεία δεν προχωρούν.

Σε αυτό το αντικειμενικό πρόβλημα ήρθαν να προστεθούν οι αποκαλύψεις που προέκυψαν από τη δικαστική έρευνα, σύμφωνα με τις οποίες για να κερδίσουν το συμβόλαιο κατασκευής των υποβρυχίων οι Γερμανοί πλήρωσαν μίζες στον κ. Τσοχατζόπουλο.

Παραλλήλως απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβάλλει στα ναυπηγεία να εκτελούν παραγγελίες, μόνο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να μπορούν να εκτελούν καμία άλλη στρατιωτική παραγγελία από ξένη χώρα (όπως είχε δεσμευτεί η νέα ιδιοκτησία υπό τον κ. Σαφά) και καμία άλλη παραγγελία εμπορικού χαρακτήρα (κάτι που γνώριζαν και είχαν αποδεχτεί οι Άραβες όταν αγόραζαν το πλειοψηφικό πακέτο των ναυπηγείων από τους Γερμανούς της Thyssen).

Οταν σταμάτησαν οι πληρωμές από το ελληνικό δημόσιο, ακριβώς επειδή δεν προχωρούσε το χτίσιμο των τριών υποβρυχίων τύπου "Παπανικολής", οι νέοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά άρχισαν να πιέζουν το υπουργείο Άμυνας απαιτώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή λέγεται ότι ο κ. Σαφά πίεζε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να πάρει κι άλλες δουλειές, ναυπήγηση νέων πολεμικών πλοίων και εκσυγχρονισμούς παλαιών σκαφών, αδιαφορώντας προκλητικά για το γεγονός ότι λεφτά δεν υπήρχαν ούτε για τον εφοδιασμό των πολεμικών πλοίων του Ναυτικού με καύσιμα!

Επιχειρώντας να πιέσει ακόμη περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση και ενώ είχαν ήδη προκηρυχθεί οι εκλογές της 6ης Μαϊου, οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία θα εργάζονται μόνο μία μέρα τη βδομάδα (κάθε Δευτέρα), συνολικά δηλαδή επέβαλαν εργασία τεσσάρων ημερών το μήνα.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρέμβει για να λύσει το γόρδιο δεσμό.

Περιέργως, με τον ίδιο τρόπο είχαν εκβιάσει την ελληνική πολιτεία και οι Γερμανοί της Thyssen, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων δηλαδή, τον Σεπτέμβριο του 2009 και ενώ είχαν ήδη προκηρυχθεί εκλογές. Τότε είχαν καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και είχαν προσφύγει σε διεθνή διαιτησία, απειλή η οποία οδήγησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει διαπραγματεύσεις (με διακηρυγμένο στόχο της τότε πολιτικής ηγεσίας να διασωθούν τα δύο δισ.ευρώ που είχαν καταβληθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους) οι οποίες οδήγησαν στη λύση που επικυρώθηκε με το νόμο 3885/10.

Ενάμιση χρόνο μετά, ο νόμος αποδείχθηκε ανεπαρκής να διευθετήσει το πρόβλημα.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συγκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι το δημόσιο δεν μπορεί να πληρώνει χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες εργασίες σε συγκεκριμένο χρόνο.

Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε στα μέλη του ΚΥΣΕΑ ότι υπήρξε συνεννόηση με τον κ. Σαφά, τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά δηλαδή, να ανασταλούν άμεσα τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζομένους" και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές.

Οπως κατήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, "ενώ συμφωνήθηκε καταρχήν ένα πλαίσιο, που θα έλυε άμεσα -σήμερα- το θέμα των εργαζομένων, λίγο πριν το ΚΥΣΕΑ, απεστάλη επιστολή του Γενικού Διευθυντή των Ναυπηγείων προς τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, με την οποία τα Ναυπηγεία δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται τις προτάσεις μας και επανέρχονται στις γνωστές οικονομικές τους διεκδικήσεις, και στις αποφάσεις τους για μία ημέρα εργασία την εβδομάδα".

"Απορρίπτουμε τις αιτιάσεις τους", ήταν η αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου. "Αμέσως μετά τις εκλογές, θα ενημερώσουμε σχετικά την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής και το ΚΥΣΕΑ, για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Άμυνας και Ανάπτυξης, υπό το φως των νέων δεδομένων", είπε κατά πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας στους υπουργούς που μετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη.

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...