Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Χρέος ! Δείτε πως αυξάνει ανά λεπτό σε κάθε κράτος ! Διαδραστικό γράφημα

Ο χρόνος τρέχει. Κάθε δευτερόλεπτο, όπως φαίνεται, κάποιος στον κόσμο, παίρνει περισσότερο χρέος. Η ιδέα ενός “μετρητή χρέους” για κάθε κράτος είναι οικεία σε όποιον έχει δει τον ανάλογο μετρητή του αμερικανικού χρέους στην Times Square στη Νέα Υόρκη.

Ο Economist το δημιούργησε. Στο παγκόσμιο χάρτη που θα δείτε ,μπορείτε να κάνετε κλικ σε όποια χώρα του κόσμου θέλετε και να δείτε το χρέος της. Πάνω από το χάρτη υπάρχει ο παγκόσμιος μετρητής” χρέους που όπως θα δείτε κάθε δευτερόλεπτο αυξάνει.Μπορείτε επίσης να κάνετε σύγκριση χρεών κρατών αλλά και να δείτε το χρέος ανά πολίτη σε κάθε κράτος.Δείτε λοιπόν …τι χρωστάτε

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Waffen SS:Ένα βίντεο επίκαιρο,λόγω των ημερών...


Η Σούτσ-στάφελ (στα γερμανικά Schutzstaffel, που σημαίνει «μοίρα ασφαλείας») ή συντομογραφικά SS (Ες-Ες) από τα αρχικά της γερμανικής λέξης, αποτέλεσε μεγάλη εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση στη Γερμανία, η οποία ήταν η μετεξέλιξη των Ταγμάτων Εφόδου (Sturmabteilung) και λειτουργούσε ως παραστρατιωτικό σκέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών (Ναζιστικού κόμματος, NSDAP). Ευρύτερα γνωστό είναι το μάχιμο παρακλάδι της Schutzstaffel, Waffen-SS.
Στην Ελλάδα γνωρίσαμε πολύ καλά τη σκληρότητά τους,αλλά κι αυτοί έμαθαν τι σημαίνει ελληνική αντίσταση.

onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Νεκρο-κεφαλικός» φόρος για… κληρονόμους

Περισσότερες εξαιρέσεις από τον κεφαλικό φόρο, από όσες είχε αρχικά διαφανεί, αποκαλύπτει η … διασταλτική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με την οποία εξειδικεύει πότε τελικώς ένας άνεργος πληρώνει και πότε όχι την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Βάσει των νέων οδηγιών, ούτε το πραγματικό εισόδημα αλλά ούτε και το τεκμαρτό θα λαμβάνεται υπόψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς, εάν κάποιος είναι άνεργος.

Οι προϋποθέσεις για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, είναι οι εξής :

- να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από αυτόν και όχι από άλλα ταμεία (πχ. NAT). Σε καμία άλλη περίπτωση δεν έχει την απαλλαγή.

- οι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την 31/08/2011, ημερομηνία έκδοσης των πρώτων εκκαθαριστικών

- ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλλει αίτηση-ένσταση στη Δ.Ο.Υ. εάν η επιδότησή του έχει αρχίσει πριν την 31/08/2011. 

- να μην έχει κατά την χρήση 2011 καθόλου εισοδήματα άλλης πηγής, έστω και μικρού ποσού, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης του χρόνου.

Ωστόσο μπαίνουν και νέες παγίδες για ορισμένες άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως οι στρατευμένοι.

Συγκεκριμένα προσδιορίζονται τα εξής:

* από την εισφορά απαλλάσσεται μεν η επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά όχι και τυχόν άλλες ειδικές επιδοτήσεις, ακόμη κι αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ, ή από άλλα Ταμεία και Οργανισμούς.

* η εξαίρεση επεκτείνεται και στα πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες ποσοστού και ογδόντα τοις εκατό (80%), ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης του Εκκαθαριστικού Σημειώματος Εισφορών και Τέλους Επιτηδεύματος ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει κατά του σημειώματος αυτού, μόνο προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς όμως να αναστέλλεται η καταβολή του βεβαιωθέντος ποσού.

Επίσης

* φορολογούμενος που διέκοψε την εργασία του για να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία, εξαιρείται της εισφοράς αλληλεγγύης όσο διάστημα εκπληρώνει την υποχρέωση του προς την πολιτεία, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχει κανένα πραγματικό εισόδημα (ενοίκιο, έσοδα από πωλήσεις πχ λαδιού κλπ)

* σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόμοι του ευθύνονται για την καταβολή του κεφαλικού φόρου του νεκρού, και ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας. 



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παραπομπή παιδοκαρδιοχειρούργων του «Αγία Σοφία»


Στο πειθαρχικό συμβούλιο ιατρών της 1ης Υπε Αττικής παραπέμπονται παιδοκαρδιοχειρούργοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», μετά τις καταγγελίες του υπουργού Υγείας ότι λόγω επαγγελματικών διενέξεων δεν χειρουργούσαν παιδιά τα οποία είχαν ήδη υποβάλει σε νάρκωση. Τους επιβλήθηκε επίσης επιβλήθηκε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου «με τη σύμφωνη γνώμη της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα των εμπλεκομένων Παιδοκαρδιοχειρουργών όπως παράβαση δεοντολογίας και παράβαση ιατρικού κώδικα, αποφάσισε την παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών της 1ης Υ.Πε Αττικής».

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα μυστικά του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους


Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας* γράφει στο NEWS 247 για τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι κατάφεραν τελικά να φτάσουν σε συμφωνία για τη συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας, η οποία εξαπλώνεται και στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, περιέχουν πολλές ασάφειες, τα βασικά σημεία που μπορούμε να διακρίνουμε όσον αφορά την Ελλάδα είναι τα εξής:
*Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι 50% και θα είναι εθελοντικό. Το γεγονός ότι η Ευρώπη επιμένει ακόμα στην "εθελοντική συμμετοχή" των ιδιωτών είναι πολύ σημαντική. Είτε ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDC), είτε όχι, αυτό είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί.
Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ζήτημα της ISDA (International Swaps and Derivatives Association), η απόφαση της οποίας για ενεργοποίησή τους θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο των αγορά των CDS.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με το εθελοντικό "κούρεμα", η Ελλάδα τίθεται σε καθεστώς "Selective Default" (επιλεκτικής χρεοκοπίας) και όχι ανεξέλεκτης χρεοκοπίας.
Έτσι, αποφέυγει τις δραματικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, που θα οδηγούσε τη χώρα στην απόλυτη εξάρτηση, καθώς για μήνες σε μια τέτοια περίπτωση θα στεκόταν όρθια μόνο με εξωτερική βοήθεια.
*Η απόφαση για το "κούρεμα" εξαιρεί τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
*Σύμφωνα με την απόφαση τα μέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στο PSI ποσό ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
*Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε "εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέους που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές. Θα εκλάβουμε αυτή την απόφαση ως μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αλλά επιφυλασσόμαστε μέχρι να έχουμε πιο αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
*Η συμφωνία προβλέπει ότι στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
*Επιπλέον, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε "ελληνική" εποπτεία και εκτέλεση του νέου προγράμματος. Αυτό γίνεται για να καθυσηχαστούν οι φόβοι περί "εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας".
Πάντως, δεδομένης της αναποτελεσματικότητας της ελληνικής κυβέρνησης και της ανικανότητας να προωθήσει και να εκτελέσει τα συμφωνηθέντα στο παρελθόν, αυτό μπορεί στην πράξη να αλλάξει.
*Θα υπάρξει νέο Μνημόνιο
Με δεδομένο το "κούρεμα" 50%, το ερώτημα είναι να θα αφορά στο πλασματικό ποσό η στην Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV).
Κούρεμα NPV
Η ανακοίνωση αναφέρεται στο "ονομαστικο χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές" και αυτό ίσως σημαίνει, το ποσό και όχι την ονομαστική του αξία.
Γι' αυτό το λόγο θα εξετάσουμε την περίπτωση του κουρέματος του NPV. Ένα κούρεμα 50% στο Net Present Value (Καθαρή Παρούσα Αξία), θα επιτευχθεί, αν για παράδειγμα μειωθεί κατά μέσο όρο το κάθε ομόλογο κατά 2% και  οι εγγυήσεις στο 50% από 100% που είναι σήμερα.
Σε αυτή την περίπτωση, τα 30 δισ. ευρώ, στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση ως συνεισφορά των κρατών-μελών στο PSI, φτάνουν ίσα ίσα για το απόθεμα των ελληνικών ομολόγων.
Με άλλα λόγια, αν όλο το ποσό των 177 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα προς ανταλλαγή ελληνικά ομόλογα (εκτός αυτών που κατέχει η ΕΚΤ) ανταλλαχθεί με ένα ομόλογο διάρκειας 30 ετών με εγγύηση 50%, η Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσει ένα μηδενικό ομόλογο αξίας 29 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπολογίζοντας προσεκτικά όμως, η μείωση στο χρέος σε αναλογία με το ΑΕΠ, βάσει του κεφαλαίου (μηδενικό ομολογο) και του παθητικού (ομόλογου 30 ετών) θα είναι περίπου 56 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έτσι την πρώτη μέρα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, το χρέος της Ελλάδας θα αγγίζει το 136% του ΑΕΠ και μέχρι το 2020 θα μπορούσε να πέσει στο 120%.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, θα χρειαστεί να εξυπηρετεί αυτό το χρέος από τη μέρα της ανταλλαγής.
Σε ένα ποσοστό 2,5% των ομολόγων αυτό θα σημαίνει 5 δισεκατομμύρια σε τόκους μόνο σε ένα χρόνο.
Η Ελλάδα, δυστυχώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει τους στόχους που τίθενται χωρίς εξωτερική βοήθεια ή περίοδο χάριτος.
Ονομαστική μείωση
Ένα 50% της μείωσης στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειώσει το χρέος κατά 88,5 δισεκατομμύρια και θα επιφέρει μείωση στο χρέος περίπου στο 124% του ΑΕΠ.
Εφόσον δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για τα νέα ομόλογα και ούτε τη μορφή των εγγυήσεων, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι ακριβώς θα γίνει με την πλασματική μείωση.
Συνδυσμένες κινήσεις (ονομαστική μείωση, 15% μετρητά, απώλειες NPV)
Μια άλλη δυνατότητα είναι ο συνδυασμός κινήσεων. Μια μείωση στην ονομαστική αξία με ταυτόχρονη μείωση της Καθαρής Πραγματικής Αξίας των νέων ομολόγων και εξόφληση με μετρητά στο 15%.
Αυτή η λύση είχε διαρρεύσει λίγες ημέρες πριν ως εναλλακτική. Η πληρωμή σε μετρητά στο 15%, δηλαδή 26 δισεκατομμύρια στα 177, του αποθέματος των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, συνδυάζεται καλά με τα 30 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν για το PSI.
Σε αυτή την περίπτωση το 50% της ονομαστικής αξίας (88,5 δισ. ευρώ λιγότερα στο χρέος), σε συνδυασμό με την πληρωμή σε μετρητά θα ρίξει το χρέος στο 135% του ΑΕΠ.
Η νομική πλευρά της συμφωνίας
Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τις νομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Περιμένουμε όμως ότι οι κάτοχοι ομολόγων, που θα υποστούν τώρα το κούρεμα, στο απαιτησουν την προστασία του αγγλικού δικαιου στο μέλλον.
Αν αυτό ισχύει, τότε βάσει των επικρατέστερων σεναρίων, το 100% σχεδόν του ελληνικού χρέους, είτε με τη μορφή ομολόγων είτε με τη μορφή διμερών δανείων θα υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο.
Αυτό θα μειώσει την ικανότητα της Ελλάδας να ασκεί έλεγχο στο χρέος της και μια μελλοντική ελεγχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους θα είναι πολύ πιο επώδυνη.
Συμπεράσματα-Οι ελληνικές τράπεζες
Η λύση που δόθηκε στην ελληνική κρίση χρέους, δεν μοιάζει επαρκής, καθώς δεν περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί και πάλι μεγάλα ποσά, ώστε να εξυπηρετήσει το νέο δάνειο. Επίσης υπάρχει αμφισημία σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μετά την ανταλλαγή.
Ένα "κούρεμα" 50% θα σημαίνει άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Το ερώτημα είναι αν η εθνικοποίηση θα γίνει μέσω κοινών μετοχών ή προνομιούχων;
Η επιλογή των κοινών μετοχών θα αλλάξει όχι μόνο την ιδιοκτησία, αλλά θα τις θέσει και κάτω από άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω του ελέγχου της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας). Σε αυτήν την περίπτωση τα κίνητρα των πιστωτών μας θα εχουν αλλάξει αφού πλέον το χρέος θα έχει περασει σε κράτη και πολιτικούς που ενδέχεται να έχουν άλλους στόχους.
*Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΠΓΔΜ προς FIFA: «Να μας λέτε Μακεδονία!»

Να αναγράφεται και να αποκαλείται «Μακεδονία» ζητά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της ΠΓΔΜ με επιστολή της στην Παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Σε αυτή την επιστολή κάνει λόγο για σεβασμό που πρέπει να υπάρχει απέναντι στην ονομασία της χώρας(!).

Συγκεκριμένα αναφέρει η επιστολή αυτή σε σημείο της…

«Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό άθλημα του κόσμου και προωθεί τις αξίες και την κουλτούρα των λαών. Επίσης αντιτίθεται στον ρατσισμό, υποστηρίζει τον σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων και αναγνωρίζει τις αξίες. Εμείς τόσα χρόνια περιμένουμε να σεβαστείτε την ονομασία της χώρας μας...»



sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γκρεμίστε τα τείχη να υποδεχτούμε τους ήρωες!


Όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να βρεθούμε στο Ελ. Βενιζέλος να υποδεχτούμε τους ήρωες… Θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο Καλλιμάρμαρο να χειροκροτήσουμε τους «Ολυμπιονίκες». Γκρεμίστε τα τείχη να υποδεχτούμε τους «σωτήρες». Το «κούρεμα» κάνει καλό, λένε… Αναζωογονεί τα μαλλιά… Και όταν καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε στις Βρυξέλλες, θα έχουμε πάλι μαλλιά για να τραβάμε…
Πώς καταφέραμε να πέσουμε τόσο χαμηλά; Πώς καταφέρουμε να πέσουμε πάνω στον τοίχο, αφού πρώτα πήραμε και… φόρα; Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ανοίγουμε τα σύνορα στους τροϊκανούς, στρώνουμε κόκκινο χαλί στα κοράκια των αγορών και τους δανειστές μας.
Την ίδια ώρα καταδικάζουμε ένα ολόκληρο έθνος σε 50 χρόνια σκλαβιάς…Αυτό, μάλιστα, λέγεται επιτυχία…

prionokordela.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%


Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των ιδιωτών πιστωτών.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2011 θα οριστικοποιηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014.
Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».
Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Όπως προβλέπεται, οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.
Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν στήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.
Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν τέλος το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Ικανοποίηση για τη συμφωνία
Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο κ. Ρόμπεϊ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011. Κάλεσε ακόμη την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.
Συνέντευξη Τύπου Ν. Σαρκοζί
Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη.
Επίσης, Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν επισήμανε ότι η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας ήταν μια φιλόδοξη και παγκόσμια απάντηση η οποία έσωσε το ίδιο το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα .
«Είναι [αυτή η απάντηση] που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, που θα βγάλει την ευρωζώνη από τα προβλήματα, που θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει και θα σταθεροποιήσει την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία», είπε. «Υπό αυτή την έννοια είναι μια φιλόδοξη, παγκόσμια και αξιόπιστη απάντηση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς μάλιστα από τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL αν η συμφωνία έσωσε το ευρώ, ο κ. Μπαρουάν απάντησε «φυσικά». «Υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης [της κρίσης], ήταν μια συστημική κρίση», είπε.
Συνέντευξη Τύπου Α. Μέρκελ
Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ» συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.
O Z.K. Τρισέ μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Ικανοποίηση για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο κ. Τρισέ.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν χαιρέτισε την «πολύ μεγάλη πρόοδο» που επετεύχθη και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτόν τον ρυθμό για να μην επαναληφθεί αυτό που είδαμε τον Ιούλιο».
Ο κ. Όσμπορν είπε ακόμη ότι «είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να διευθετήσουν τα προβλήματά τους (τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης) γιατί η αστάθεια στη ζώνη του ευρώ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία»
Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τόνισε πως η συμβιβαστική συμφωνία των κρατών της ευρωζώνης «αρκεί προς το παρόν» και εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία της Ρωσίας.
Η Κρ. Λαγκάρντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Ικανοποιημένος για τη συμφωνία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους δήλωσε εξάλλου και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιουν Αζούμι, τονίζοντας ότι η χώρα του θα ωφεληθεί από μια σταθερή Ευρώπη.
Μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων του ιαπωνικού κοινοβουλίου, ο Αζούμι είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».
Τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους χαιρέτισε και η Κίνα, εκφράζοντας τη στήριξή της στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Ελπίζουμε πως η συναίνεση αυτή...θα συμβάλλει στην τόνωση της αισιοδοξίας στην αγορά», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιανγκ Γου. Επισήμανε επίσης ότι η Κίνα «είναι πρόθυμη να καταβάλλει κοινές προσπάθειες για να προστατέψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη».
Η Κίνα είναι ακόμη έτοιμη να αυξήσει τη συνεργασία της με την Ε.Ε. σε διάφορους τομείς επενδύσεων, εμπορίου και οικονομίας, πρόσθεσε η Γου. «Η Κίνα στηρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κρίσης χρέους», είπε.
«Πράσινο φως» από την Κ. Λαγκάρντ για την έκτη δόση
Τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».
«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε η Αθήνα.
Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και την ΕΕ, «είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους».
Αυτή η απόφαση δείχνει «μια ρεαλιστική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας» και αποτελεί «ένα δίκαιο μοίρασμα του βάρους ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», πρόσθεσε.
IIF: Οι όροι του PSI θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή
Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ηγετών της ευρωζώνης για ένα σχέδιο μέτρων που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.
Σημείωσε ακόμη ότι το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό, όπως εξήγησε, θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές προσεχώς και θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά.
naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...