Τη φοροκάρτα, που θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές ή από παροχές υπηρεσιών, θα μπορούν από αύριο, Δευτέρα, να προμηθεύονται οι φορολογούμενοι.
Ειδικότερα, πρόκειται για την κάρτα στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις των δαπανών των φορολογούμενων, οι οποίοι θα απαλλαγούν έτσι από την υποχρέωση συγκέντρωσης των αποδείξεων σε φυσική μορφή.
Ωστόσο, η πλήρη εφαρμογή της φοροκάρτας για όλες τις δαπάνες των καταναλωτών δεν είναι εφικτή, αφού πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στην αγορά δεν διαθέτουν τα ειδικά μηχανήματα POS, που είναι απαραίτητα για τη χρήση της φοροκάρτας.
Εξάλλου, αναμένεται και η αποστολή, από το υπουργείο Οικονομικών, της σχετικής εγκυκλίου, που θα περιέχει αναλυτικές οδηγίες προς τις τράπεζες για τη διάθεση της φοροκάρτας.
Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση της φοροκάρτας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
* Στη φοροκάρτα δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδομένο. Στην µπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας, που την εκδίδει, αλλά και έναν κωδικό αριθμό. Στην πίσω όψη της, µια µαγνητική ταινία, όπως ακριβώς οι πιστωτικές κάρτες.
* Για την προµήθεια και την ενεργοποίησή της, οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να απευθυνθουν στην τράπεζα της επιλογής τους.
Προκειµένου να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να γνωρίζει το κάτοχό της για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων, που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητό του.
Η ενεργοποίηση θα µπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές, αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούµενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Αλλιώς, θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο, τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας, όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό, που θα ανακοινωθεί.
Στέλνοντας αυτά τα στοιχεία, ο φορολογούµενος άμεσα θα λάβει ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία, ή µη, της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας.
Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα POS, που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες
Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µία αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασµό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ, που οφείλουν.
Η χρήση της φοροκάρτας θα είναι αρχικά προαιρετική.
Οι τράπεζες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα είναι οι ακόλουθες: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
Πηγή newsit
Read more »
Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Τις σχέσεις εμπιστοσύνης και τις προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα που ανοίγονται, υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι, μετά τη συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου
Το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στον τουρισμό αλλά και για την ανάπτυξη του Ελληνικού επανέλαβε στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο εμίρης του πλούσιου αραβικού κράτους, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κατά την διάρκεια της συνάντησης, που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή και του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Αφορμή για την συνάντηση στάθηκε η επενδυτική συμφωνία στην οποία προχωρά το Κατάρ στην Ελλάδα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" που εκμεταλλεύονται τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεριμένη επένδυση γίνεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ που υπέγραψαν οι κ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι, πέρσι το Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.
Ο Εμίρης του Κατάρ συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό του αραβικού κράτους και υπουργό Εξωτερικών Σεϊχη Χαμάντ Μπίν Γιασίμ Αλ Θάνι και αξιωματούχους του εμιράτου μίλησε για την "εμπιστοσύνη που αισθάνεται όταν συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση". Πρόσθεσε δε ότι "το Κατάρ δεν έχει πολιτική ατζέντα για τις επενδυτικές του δραστηριότητες" και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την διάσωση και περίθαλψη των Καταριανών αξιωματούχων στη κρίση της Λιβύης.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ η οποία, επεσήμανε, δείχνει "την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για όφελος όλων των Ελλήνων που προωθεί η κυβέρνηση", με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. "Επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα σημαίνει επένδυση στην ίδια την Ελλάδα", υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η επενδυτική συμφωνία του Κατάρ "δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας για την Ελλάδα".
Κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια τόνισε ότι "έγινε κακή διαχείριση του πλούτου της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της και αναδεικνύεται το πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για να εκμεταλλευτούμε όλοι τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα".
"Αλλάζει η Ελλάδα και αλλάζει και το αναπτυξιακό της μοντέλο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Η επενδυτική συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ηγετών από τον πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ" Δημήτρη Κούτρα, εκπρόσωπο του Ακτωρα και τον Πρόεδρο του Επενδυτικού Καεφαλαίου του Κατάρ, Αχμάντ Αλ Σαγιέντ.
Πηγή newsit
Read more »
Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Οι περικοπές γονατίζουν το έθνος αλλά μόλις που αγγίζουν τους εθνοπατέρες, αφού τα προνόμια των βουλευτών ζουν και βασιλεύουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, οι πολυσυζητημένες λιμουζίνεςμόνο έχουν κόστος 5 εκ. ευρώ ετησίως και ο βουλευτής επιβαρύνεται μόνο με τα καύσιμα, ούτε τέλη, ούτε και ασφάλεια ή συντήρηση.
Με την νέα ρύθμιση και για να γίνει οικονομία, οι βουλευτές Αθηνών, Πειραιά και Επικρατείας θα πάρουν αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κ.εκ., με μίσθωμα που θα επιβαρύνει τη Βουλή με 750 ευρώ μηνιαίως. Οι βουλευτές της επαρχίας θα λάβουν αυτοκίνητο μέχρι 1800 κ.εκ. , με μηνιαίο μίσθωμα ως και 1.200 ευρώ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το εισόδημα των βουλευτών ξεκινά από 5.800 και φτάνει ως τα 6.100 ευρώ τον μήνα και παίρνουν πλήρη σύνταξη με την συμπλήρωση οκτώ χρόνων στο αξίωμα. Παράλληλα οι βουλευτές επαρχίας παίρνουν επίδομα ενοικίου και ετήσιο επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.500 ευρώ.
Οι βουλευτές της περιφέρειας έχουν επίσης δωρεάν 65 αεροπορικάεισιτήρια, ενώ όλοι έχουν κινητό με μηνιαία ατέλεια στα 180 ευρώ, ατέλεια στα Μέσα Μεταφοράς και δικαιούνται έναν επιστημονικόσυνεργάτη και τέσσερις μετακλητούς υπαλλήλους και ενός αστυνομικού.
Σύμφωνα με το Έθνος, ο επίσημος προϋπολογισμός του 2011, καταγράφει αποζημιώσεις βουλευτών για συμμετοχή στα τμήματα διακοπών και στις Επιτροπές ύψους 5 εκ. ευρώ, από 5,5 εκ. ευρώ το 2010. Το κόστος για την οργάνωση του γραφείου του κάθε βουλευτή φτάνει στα 8 εκ. ευρώ τουλάχιστον έναντι 9,2 πέρυσι. Τα δε βουλευτικά έξοδα κίνησης είναι 1,715 εκ. ευρώ έναντι 1,987 το 2010.
Όσον αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής – 1.343 μόνιμοι αορίστου χρόνου πέραν των ορισμένου - η μισθοδοσία τους για το 2011 ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει περικοπές 8% στην υπερωριακή αμοιβή και δεν παίρνουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας μάλιστα, οι δαπάνες του Κοινοβουλίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια, μαζί με τον αριθμό των υπαλλήλων.
Από 97 εκ. ευρώ το 2000, ξεπέρασε τα 221 εκ. το 2009. Η τριετία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν μεταξύ 2004 και 2006. Η δαπάνες της Βουλής για το 2011 έχουν φτάσει τα 197, 99 εκ. ευρώ μετά το peak των 2010 και 2009. Για την ακρίβεια το 2010 η Βουλή είχε δαπάνες 218 εκ. και το 2009 221 εκ. ευρώ....
Πηγή newsit
Read more »
Διαβάστε περισσότερα...
Read more »