Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Επιχείρηση άγριων πιέσεων στην Ελλάδα για σχηματισμό κυβέρνησης


Στόχος της πίεσης που ασκεί η ΕΕ είναι όχι μόνο να διασφαλιστεί ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης, αλλά και ότι η χώρα θα αποπληρώσει τους πιστωτές της.Με βάση μια συντονισμένη στρατηγική, τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ --ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κ.ά.-- τηλεφώνησαν σε Έλληνες πολιτικούς ηγέτες τις τελευταίες ημέρες για να διαμηνύσουν ότι εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να εφαρμόσει τους όρους της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλοι αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν ισχύ και επιρροή, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, έστειλαν το ίδιο μήνυμα με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να έχουν συμπεράνει ότι στην Ελλάδα θα χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές κι ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς και στους ψηφοφόρους με στόχο να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ των όρων της δανειακής σύμβασης, γράφει το Ρόιτερς. Κατ' ιδίαν, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν θορυβημένοι από την δυνητική αναστάτωση στην ευρωζώνη για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας και να κηρύξει στάση πληρωμών.

"Ασφαλώς έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και παραδίδουμε το μήνυμά μας χωρίς καμιά παρέκκλιση", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που συνέβαλε στο συντονισμό των τηλεφωνημάτων. "Δεν είμαστε οι μόνοι. Το ίδιο μήνυμα μεταδίδεται από παντού".
Πέραν του να πιεστούν οι Έλληνες πολιτικοί και να μην τους μείνει αμφιβολία για την καταστροφή που θα αντιμετώπιζε η χώρα, στόχος εκτός των άλλων είναι να προκληθεί σοκ στους ψηφοφόρους, ώστε εάν γίνει μια πιθανή νέα εκλογική διαδικασία να αποτελέσει άτυπο δημοψήφισμα για το εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι εντός ευρώ, ώστε να υπάρξει ένα σαφέστερο αποτέλεσμα, σημειώνει το Ρόιτερς.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το 75-80% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Ο υπολογισμός που κάνουν οι Βρυξέλλες είναι ότι η επιθυμία τους να μείνει η χώρα στο ενιαίο νόμισμα θα μειώσει τα ποσοστά των κομμάτων που αντιτίθενται στο μνημόνιο, πάντα κατά το Ρόιτερς. Εάν οι προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχουν, οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στα μέσα Ιουνίου.
Αυτό αφήνει περιθώριο ενός μήνα στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα και στον ελληνικό λαό.

Ο Σόιμπλε, σφοδρός επικριτής της Ελλάδας για την "αποτυχία" της να εφαρμόσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί, είπε ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες ότι εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ οφείλει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από το ευρώ, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά για να αποτραπεί κάτι τέτοιο. Η δήλωση αυτή θυμίζει τη ρητορική της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί το Νοέμβριο, όταν η Ελλάδα έμοιαζε επίσης να βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε είπε ότι "δεν θα μπορούσαμε να τη σταματήσουμε" εάν η Ελλάδα ήθελε να φύγει από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ο Άσμουσεν έκανε παρόμοιες δηλώσεις. "Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο".
Η επίσημη γραμμή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, που εγκρίθηκαν οριστικά το Φεβρουάριο. Αλλά κατ' ιδίαν ορισμένοι αξιωματούχοι υπολογίζουν πόση χρηματοδότηση θα χρειαζόταν επιπλέον η Ελλάδα εάν οι στόχοι αναβάλλονταν για ένα χρόνο ώστε να μειωθεί λίγο η σφοδρότητα και οι συνέπειες της λιτότητας.
Η ευρωζώνη ενέτεινε την πίεση χθες όταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), το ταμείο από όπου εκταμιεύονται τα δάνεια προς την Ελλάδα, παρακράτησε ένα μέρος της δόσης που επρόκειτο να αποδεσμευτεί. Αν και δεν υπήρξε κάποια σαφής δήλωση περί του ότι η απόφαση ήταν συντονισμένη ή συνδεδεμένη με τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΜΧΣ, στο οποίο συμμετέχουν μέλη και των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, συμφώνησε να αποδεσμεύσει μόνο τα 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,2 δισ. ευρώ που ήταν συμφωνημένο, διότι "τα υπόλοιπα κεφάλαια. . . δεν χρειάζονται πριν από τον Ιούνιο", όπως ανέφερε το ευρωπαϊκό ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Ο επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ --εντείνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση-- είπε ότι δεν θα αποδεσμευτεί κανένα περαιτέρω ποσό έως ότου δώσουν την έγκρισή τους για αυτό επιθεωρητές της Τρόικας.
Η επόμενη επίσκεψη τους επρόκειτο να γίνει τον Ιούνιο αλλά πλέον δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν να υπάρξει νέα ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος της πίεσης που ασκεί η ΕΕ είναι όχι μόνο να διασφαλιστεί ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης, αλλά και ότι η χώρα θα αποπληρώσει τους πιστωτές της, που πλέον είναι κράτη-μέλη της Ένωσης. Μετά το PSI, πλέον εάν η Ελλάδα "χρεοκοπήσει, θα χρεοκοπήσει σε βάρος μας", είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.
"Από τακτικής σκοπιάς, έχει νόημα να τίθεται το ζήτημα με όρους 'είτε εφαρμόζετε, ή φεύγετε'. Αλλά στην ουσία δεν μπορεί να τεθεί έτσι, διότι δεν μπορούμε να αντέξουμε το να χάσουμε την Ελλάδα", είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Το ζητούμενο για τους ευρωπαίους, παρατηρεί το Ρόιτερς, είναι να πιεστεί η Ελλάδα χωρίς να εξωθηθεί να βγει από την ευρωζώνη. Ωστόσο άλλος αξιωματούχος είπε ότι δεν θα δοθεί και "τρίτη" ευκαιρία στην Ελλάδα. "Εάν δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα θα χρεοκοπήσουν", δήλωσε η πηγή αυτή. "Δεν βλέπω πώς οι πιστωτές θα άνοιγαν ξανά τα πορτοφόλια τους", πρόσθεσε.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα «πείραμα» για μια «πειθαρχημένη Ευρώπη»


Την πορεία της κρίσης καταγράφει η Wall Street Journal

Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα, με καταγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη συμφωνία εφαρμογής του δανειακού προγράμματος διάσωσης, κάνει η εφημερίδα «Wall Street Journal», σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, δίνοντας παράλληλα αρκετά εμπεριστατωμένα στοιχεία για όλο το φάσμα του «ελληνικού προβλήματος», αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Ευρώπη και ειδικότερα από τη Γερμανία.

Μεταξύ άλλων, εκτός από την επισήμανση της αδυναμίας των ελληνικών αρχών για εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης κυρίως της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, παρουσιάζεται η εικόνα -και μέσα από αναφορές για τις θέσεις Μέρκελ- ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως «πείραμα» για μια «πειθαρχημένη Ευρώπη» στο δημοσιονομικό τομέα.

Η εφημερίδα καταγράφει τα γεγονότα των δυο τελευταίων χρόνων, σημειώνοντας ότι το ριζοσπαστικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και την προστασία του ευρώ, έχει γίνει σήμερα απειλή για την ενότητα του κοινού νομίσματος.

Αφού σημειώνονται οι τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα προκύψει κάποια σταθερή κυβέρνηση, ενώ από τον επόμενο μήνα πρέπει η Αθήνα να λάβει μέτρα για περικοπές ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν δεν πάρει τα χρήματα (δάνεια) θα πρέπει να εκτυπώσει το δικό της (νόμισμα), όπως τονίζεται.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η αυξανόμενη αναταραχή στη χώρα μας είναι το αποκορύφωμα ενός ριζοσπαστικού πειράματος και μιας κακής οικονομικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή βαθιάς λιτότητας σε μεμονωμένα κράτη μέλη (της ευρωζώνης) δεν θα σώσει το ευρώ και μπορεί να επιδεινώσει την κρίση.

Στο δημοσίευμα καταγράφεται ειδικά η γερμανική πολιτική για τις χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης. «Είναι πρόγραμμα αυτοκτονίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρώ», δήλωσε η Λουκά Κατσέλη, σημειώνοντας ότι «στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, παντού, το ίδιο λάθος γίνεται», αναφερόμενη στην εμμονή της ΕΕ για περικοπή των δαπανών σε περίοδο ύφεσης.

Με αναφορά στις γερμανικές προειδοποιήσεις για «πιστή εφαρμογή» της δανειακής σύμβασης, σημειώνεται ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι το πιο δαπανηρό στην ιστορία για τη σωτηρία μιας χώρας. Εκτός από τις ευρωπαϊκές ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέρεται ότι ευθύνες υπάρχουν σε μια «ελληνική πολιτική τάξη» που δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, διευρύνοντας έτσι τη δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

«Ήταν σχεδόν αδύνατη αποστολή», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο «άτυχος», όπως σημειώνεται, Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την «αρχική διάσωση» και στη συνέχεια «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει, «από εξέγερση στο κόμμα του, το περασμένο φθινόπωρο». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι όταν ζήτησε από τη Μέρκελ ηπιότερα μέτρα το 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε ότι το πρόγραμμα βοήθειας έπρεπε να πονέσει, πως «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κανένας άλλος δεν θα θέλει αυτό».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει «μαζική φυγή» κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης, καταγράφοντας τις γενικότερες πιθανές επιπτώσεις στον τραπεζιτικό τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ. Επίσης, αναφέρεται ότι ενώ όλοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική λιτότητα, το ΔΝΤ υποστήριζε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαθρωτικές αλλαγές, ώστε να καταστεί εφικτή η σταδιακή μείωση των δαπανών για την προστασία της οικονομίας.

Συνήθως, το ΔΝΤ επιβάλλει λιτότητα και μια χώρα κάνει υποτίμηση του νομίσματός της, με την ελπίδα να γίνουν φθηνότερες οι εξαγωγές της, αλλά η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ προβάλλεται ως παράδειγμα η περίπτωση της Αργεντινής.

Αναφορά γίνεται και στις θέσεις που είχε διατυπώσει ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, οι οποίες ήταν αντίθετες με τις ευρωπαϊκές, παρουσιάζοντας μια σειρά από αλλαγές που προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης, όπως την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και των προνομίων που είχαν διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές και στις προσπάθειες του τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «βρέθηκε όλο και περισσότερο απομονωμένος στο γραφείο του», στις μαζικές αντιδράσεις που ακολούθησαν ενάντια στα μέτρα, στην όλο και αυξανόμενη διόγκωση της κρίσης με την αύξηση των ανέργων, στις καταγγελίες για τους «σκληρούς όρους διάσωσης» από τον Αντώνη Σαμαρά, στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα, καθώς και στην ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στην πρώτη εμφάνισή του, σε μια συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, «χτύπησε λάθος».

Ακολούθως, προβάλλονται όλες οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που συνέβησαν στην Ελλάδα μέχρι το σημερινό αδιέξοδο, με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, και με την επισήμανση ότι στις 6 Μαΐου η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν χειρότερα αποτελέσματα απ' αυτά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οικουμενική κυβέρνηση με δεσμευτικό πρόγραμμα ώς το 2014 πρότεινε ο Φ.Κουβέλης


Τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα που θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Προτείνω συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη» είπε και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι βασικοί της στόχοι θα πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Αναλυτικά η δήλωση του Φ.Κουβέλη

«Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους. Απευθύνομαι προς όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και τους γνωστοποιώ την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκρότηση κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή απηύθυνα πριν από λίγο στον κ. Βενιζέλο και είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προτείνω τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

»Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή : Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

»Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη , με την κοινωνία όρθια και με την νέα γενιά παρούσα.

»Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο.

»Επισημαίνω ότι εμείς και εγώ προσωπικά δεν διεκδικούμε τίποτε πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει σε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού και της χώρας».


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βενιζέλος: Θα απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα



Την τρίτη διερευνητική εντολή έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Θα απευθυνθώ σε όλα τα κόμματα αρχίζοντας από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αφού έλαβε την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές 2012.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεκινήσει τις επαφές του από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή, όπως διευκρίνισε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η εντολή του λαού δεν είναι καθαρή, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο λαός θέλει σταθερότητα».

Νωρίτερα παραλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως τη θέλει ο ελληνικός λαός, ευρωπαϊκή με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ», προσθέτοντας ότι «αρκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε καλόπιστα και το δικό σας έργο στη διαβούλευση που θα έχετε με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Κάρολο Παπούλια.

«Είναι σημαντικό αυτό που λέτε» αντέτεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε στον Ευ. Βενιζέλο καλή δύναμη.



newsbeast.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλ. Τσίπρας: Ψάχνουν να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη


«Εμείς δεν πρόκειται να προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδωσε σημαντική μερίδα του λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για κυβέρνηση που θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή επιταγή» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Λίγο πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε όταν επέστρεψε τη διερευνητική εντολή: «Λυπάμαι κύριε πρόεδρε, σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μην βρίσκεται λύση, όπως λέτε, συμβατή με τις επιλογές, τους πόθους και το μέλλον του ελληνικού λαού». 

«Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο για τον σχηματισμό προγραμματικής κυβέρνησης, συμβατής με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βρήκαμε ευρεία στήριξη στους κοινωνικούς φορείς, αλλά ελάχιστη στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Σας επιστρέφω λοιπόν την εντολή και ελπίζω ότι θα βρεθεί συμβατή λύση με τις επιθυμίες του λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Παπούλια.

 Αλ.Τσίπρας: Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια

«Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Να σχηματίσουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Αλλά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα». Με αυτή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών που είχε τα τελευταία δύο 24ωρα για σχηματισμό κυβέρνησης και η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. 

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για τις εξελίξεις που θα προκύψουν είτε υπάρξει νέα κυβέρνηση είτε η χώρα οδηγηθεί σε νέα προσφυγή στις κάλπες. 

Στον απολογισμό που έκανε από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ. Μετά το τέλος των επαφών, διαπιστώνουμε ότι η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνική στήριξη αλλά ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη».

Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη για την θετική ανταπόκριση του αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους που άκουσαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε αιχμές για την στάση του Περισσού. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την λύπη του για την άρνηση που εισέπραξε από την Αλέκα Παπαρήγα στην πρόσκληση που απηύθυνε για συνάντηση και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» της ηγεσίας του ΚΚΕ.

«Απευθυνθήκαμε στην κυρία Παπαρήγα. Αρνήθηκε τη συνάντηση μαζί μας. Μας λυπεί αυτό το γεγονός. Τώρα που διαμορφώνονται δυνατότητες για το λαϊκό κίνημα να αποτρέψουμε αυτή τη λαίλαπα ενάντια στον λαό μας. Τώρα που η ιστορία μας χτυπά την πόρτα δεν έχουμε το δικαίωμα να κωφεύουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πως δεν ακούει. Και αυτή είναι μια βαριά και ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει η ηγεσία του ΚΚΕ. Εμείς θα επιμείνουμε όμως στην ανάγκη ενότητας των αριστερών δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Επιπλέον χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και χαρακτήρισε «μπλόφα» την στάση τους. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα δύο κόμματα του μνημονίου που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη που φτάσαμε μέσα στην καταστροφή μιλάνε τη γλώσσα του χαρτοπαίκτη. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας. Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι επιδιώκουν να παίζουν σε διπλό ταμπλό, καθώς με επιστολές τους στηρίζουν το Μνημόνιο και εν συνεχεία παρέχουν στήριξη σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. «Ή θα ισχύουν οι δεσμεύσεις στην κυρία Μέρκελ ή η στήριξη σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν. Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος έτσι δεν υπάρχει ολίγον μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ως πότε έχει χρήματα το δημόσιο για μισθούς και συντάξεις


Μια ή και δύο ακόμη εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εξάμηνης διάρκειας προλαβαίνει να πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο, από τώρα έως και το τέλος Ιουλίου.


Με τις εκδόσεις αυτές θα κατορθώσει να δημιουργήσει ένα αποθεματικό το οποίο θα ξεπερνά και τα 10 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα λεφτά της επόμενης δόσης, που έχει λαμβάνειν η χώρα μας από τους θεσμικούς πιστωτές της.

 Με τα κεφάλαια αυτά, το κράτος διασφαλίζει την ομαλή πληρωμή βασικών του υποχρεώσεων, οι οποίες έχουν παράλληλα και τον χαρακτήρα του ανελαστικού.

 Δηλαδή, μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις δύο μηνών -Ιουνίου και Ιουλίου- αλλά και επιδόματα.

Παράλληλα μπορεί να καλύψει διάφορες ομολογιακές λήξεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για αυτή την χρονική περίοδο, εφόσον βεβαίως ληφθεί η σχετική πολιτική απόφαση.

Κατ αυτόν τον τρόπο δίνεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας η χρονική πολυτέλεια να λύσει τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα.

Εννοείται, πάντως, ότι ακόμα κι αυτό το «μαξιλάρι» έχει ημερομηνία λήξης. Εν προκειμένω, την 31η Ιουλίου.

Από εκείνη την μέρα και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η οποία θα είναι περισσότερο δύσκολη από ποτέ. Κι αυτό γιατί τα έσοδα βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο.

Η υστέρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη, ενώ καμία απολύτως σύγκριση δεν μπορεί να γίνει σε σχέση με τους στόχους των δύο μνημονίων.

Οπότε, ο νέος υπουργός Οικονομικών, όταν κι όποτε προκύψει, θα έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρει σε πέρας. Το θέμα θα είναι αν θα τα καταφέρει…


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προς πώληση άλλες 14 εταιρείες του Δημοσίου


Αλλες 14 εταιρείες του Δημοσίου πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ αυτών είναι η ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η Ελληνικό Α.Ε.
Το Ταμείο, κατέχοντας πλέον τα δικαιώματα ψήφου των εταιρειών αυτών, μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή τους.
Οπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, με τις μεταβιβάσεις αυτές έκλεισαν οι τελευταίες εκκρεμότητες για να... τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του τρέχοντος έτους.
Προσθέτουν πως η πώληση των κρατικών τραπεζών δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του υπ. Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ειδικότερα, με την απόφαση που έλαβε η Διυπουργική στις 25 Απριλίου και δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:
Το 51,03% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.
Το 50,96% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
Το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.
Το 34,03% της ΕΥΔΑΠ.
Το 34,01% της ΕΥΑΘ.
Το 98,44% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.
Το 80,97% της ΕΛΒΟ.
Το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Το 17% της ΔΕΗ.
Το 34,04% του μ. κεφ. του Τ.Τ.
Το 92,68% των μετοχών ΑΤΕ.
Το 100% της Ελληνικό Α.Ε.
Το 35,47% της ΕΛ.ΠΕ.
Το 55,19% της ΛΑΡΚΟ.
Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες πως δεν πωλούνται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, «απαντώντας» στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο κ. Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει νωρίτερα πως «η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως απλή πώληση κάποιων πάγιων περιουσιακών στοιχείων», προσθέτοντας πως το υπουργείο πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Διαχείριση
Το Ταμείο ανακοίνωσε πως η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν αφορά σε πώληση παγίων αλλά, όπως προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή, αφορά στην ανάθεση ύστερα από διεθνή διαγωνισμό της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως με βάση τον σχετικό νόμο για την ίδρυση και λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, οι αποκρατικοποιήσεις εκτελούνται με απόφαση του διοικ. συμβουλίου.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η φλόγα της Ελλάδας πάει Λονδίνο


Έντεκα και μισή η επίσημη τελετή στην Αρχαία Ολυμπία Παγκόσμιο το γεγονός σήμερα. Η φλόγα που θα ταξιδέψει απ' την αρχαία Ολυμπία ως το Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το καλοκαίρι ξεκινάει το ταξίδι της σήμερα.

Από τη στιγμή που ο Σπύρος Γιαννιώτης ως πρώτος λαμπαδηδρόμος την παραλάβει και για μια εβδομάδα η φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη ως την Ηγουμενίτσα και απ' τη Θεσσαλονίκη ως τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Στις 18 Μαϊου η φλόγα θα “πετάξει” για τη Βρετανία. Επί 70 ημέρες θα περιπλανηθεί σε κάθε γωνιά της μέχρι την ημέρα έναρξης των αγώνων.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσα χρήματα μοιράστηκαν τα κόμματα πριν τις εκλογές


Τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών και τα κόμματα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, Τάσου Γιαννίτση και Φίλιππου Σαχινίδη αντίστοιχα, μοιράστηκαν 7.720.000 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί στην κρατική ενίσχυση του δεύτερου τριμήνου του 2012, "συμπληρώνει" τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ που είχαν λάβει τα πολιτικά κόμματα ως εκλογική αποζημίωση για να καλύψουν τις δαπάνες των εκλογών.
Σε διάστημα δύο μόλις μηνών, όπως σημειώνει το "Βήμα", τα πολιτικά κόμματα, τα οποία να σημειωθεί πως αρνήθηκαν να μπει "μαχαίρι" στην ενίσχυσή τους από τον κρατικό προυπολογισμό, όπως είχε προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ενισχύθηκαν με περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.
Σ΄αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 3,3 περίπου εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Το ποσό που χορηγήθηκε στα πολιτικά κόμμα τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, αφορά την τακτική χρηματοδότησή τους και την οικονομική ενίσχυση τους για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο αυτών και καλύπτει το β΄ τρίμηνο του έτους 2012.

Το ποσό των 7.720.000 ευρώ κατανέμεται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: 3.107.705,06 ευρώ.

ΝΔ : 2.429.469,86 ευρώ.

ΚΚΕ: 746.737,94 ευρώ.

ΛΑΟΣ: 748,26 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: 556.005,55 ευρώ.

ΟΙΚΟΛ. ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 257.333,33 ευώ.

Το ποσό της τακτικής χρηματοδότησης, καθώς επίσης και της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς που αντιστοιχεί στο "ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ", κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων και των πολιτικών κινήσεων που τον συγκροτούν, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...