Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πόλωση με φόντο τις εκλογές


Με αλληλοκατηγορίες των πολιτικών αρχηγών για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης η χώρα οδεύει σε επαναληπτικές εκλογές μέσα σ ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε την τελευταία στιγμή και παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας και την εναγώνια επιμονή του να συνεχίζει την προσπάθεια οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο.

Στην σημερινή τελευταία προσπάθεια ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο καθώς ο καθένας προσήλθε με την δική του πρόταση και επέμεινε σ’ αυτή.

Μάλιστα δεν τέθηκε καν η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί παρά την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε λύση αντιτάχθηκαν σύσσωμα στην λύση εξωκοινοβουλευτικής κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου.

Αντίθετα με τις δηλώσεις τους αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης άνοιξαν την προεκλογική αντιπαράθεση με το βλέμμα στραμμένο πλέον στο νέο προεκλογικό σκηνικό.

Έτσι αύριο στη 13:00 προγραμματίζεται νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την επίσημη προκήρυξη εκλογών. Στις 11 το πρωί της Πέμπτης θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών. Την Παρασκευή η εκλογή προεδρείου και την επόμενη ημέρα η διάλυση της βουλής προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διεθνή ΜΜΕ: «Η Ελλάδα πάει σε εκλογές και βυθίζει στο χάος το μέλλον της στο ευρώ»


Μέσα σε λίγα λεπτά μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο προεδρικό Μέγαρο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όλα τα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση για τις νέες εκλογές στην Ελλάδα.

Ο νέες εκλογές έχουν γίνει πρώτο θέμα σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και φυσικά στην Γερμανία. Τα ξένα ειδησειογραφικά πρακτορεία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα:

Νews Europe: «Η Ελλάδα πάει ξανά σε εκλογές αφού απέτυχε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού»

CNN: «Η Ελλάδα πάει ξανά σε εκλογές μετά το αδιέξοδο»

ΒΒC: «Η Ελλάδα πάει σε εκλογές αφού απέτυχαν οι προσπάθειες δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού»

Al Jajeera: «Η ανακοίνωση των εκλογών ήρθε μετά την αποτυχία των πολιτικών να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μετά από πολλούς γύρους συνομιλιών»

The Telegraph: «Η Ελλάδα έβαλε πλώρη για νέες εκλογές, μετά την αποτυχία των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι Ελληνες πολιτικοί απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, βυθίζοντας στο χάος το μέλλον της χώρας στο ευρώ.»

National Post: «Η Ελλάδα θα πάει σε νέες εκλογές, αφού οι πολιτικοί απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, παρατείνοντας την πολιτική κρίση που τη σπρώχνει πιο κοντά στην πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη»

Huffington Post: «Σε νέες εκλογές η Ελλάδα μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού - Η αποτυχία σχηματισμου κυβέρνησης έχει τρομάξει τις αγορές οδηγώντας σε πτώση τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας»


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Μετεξεταστέο" το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης


Την 29η θέση ανάμεσα στα 48 που εξετάστηκαν καταλαμβάνει το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης ενώ κορυφαίο στον κόσμο αναδεικνύεται το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου πανεπιστημίων Universitas 21.

Για την κατάταξη των εκπαιδευτικών συστημάτων ελήφθησαν υπόψη από τους ερευνητές τέσσερα κριτήρια: το ύψος της χρηματοδότησης από το κράτος και ιδιώτες (25%), ο όγκος των δημοσιεύσεων και η απήχησή τους στον ακαδημαϊκό κόσμο (40%), η συνδεσιμότητα του συστήματος με ξένα πανεπιστήμια (10%) και, τέλος, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα, οι υποδομές του και η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας (25%).

Η "σούμα" των τεσσάρων κριτηρίων φέρνει στην κορυφή των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης τις ΗΠΑ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν, κατά σειρά, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, Αυστραλία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Με την 29η θέση που καταλαμβάνει, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κρίνεται καλύτερο από εκείνο της Ιταλίας που ακολουθεί αμέσως μετά, αλλά και της Ρωσίας, της Κροατίας, της Τουρκίας και της Ινδίας που καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα είναι η Γαλλία (15η), η Ιρλανδία (16η), η Γερμανία (17η), το Ισραήλ (19η) και οι δυο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, Πορτογαλία και Ισπανία, που καταλαμβάνουν την 23η και την 24η θέση αντίστοιχα.

Ως προς τα επιμέρους κριτήρια, το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης καταλαμβάνει την 20η θέση ως προς την χρηματοδότησή του από κράτος και ιδιώτες, ενώ έχει το αρνητικό ρεκόρ ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει και τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση ανάμεσα στα 48 συστήματα που εξετάστηκαν. Στη συνδεσιμότητα (παρουσία ξένων φοιτητών και συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας) η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση και στον όγκο των δημοσιεύσεων στην 27η θέση.

Όπως προέκυψε από την συγκριτική μελέτη, την υψηλότερη χρηματοδότηση από το κράτος ως ποσοστό του ΑΕΠ λαμβάνουν τα πανεπιστήμια της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, ενώ από τους ιδιώτες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Χιλής.

Οι επενδύσεις στην έρευνα είναι υψηλότερες στη Δανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν, επίσης, στον τομέα των επιστημονικών δημοσιεύσεων, ωστόσο τις περισσότερες δημοσιεύσεις κατά κεφαλή έχει η Σουηδία. Οι μελέτες με τη μεγαλύτερη απήχηση στον επιστημονικό κόσμο προέρχονται από τα πανεπιστήμια της Ελβετίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Δανίας.

Η Νότια Κορέα έχει τους περισσότερους φοιτητές ως ποσοστό του πληθυσμού και ακολουθούν η Φινλανδία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Σλοβενία. Το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων του εργατικού δυναμικού έχει η Ρωσία και ακολουθούν Καναδάς, Ισραήλ, ΗΠΑ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι οι γειτονικές χώρες καταλαμβάνουν όμορες θέσεις και στην κατάταξη, γεγονός που σημαίνει ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών που γειτνιάζουν επηρεάζονται μεταξύ τους. Έτσι, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται όλες στις επτά πρώτες θέσεις, τέσσερις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Νότια Κορέα) καταλαμβάνουν τις θέσεις από 18 έως 22, οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται κάπου στη μέση και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής λίγο πιο κάτω.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δηλώνουν το...φαράγγι της Σαμαριάς για να παίρνουν επιδοτήσεις


Άτομα από όλη τη Κρήτη εισέπρατταν εκατομμύρια καθώς είχαν δηλώσει ως ιδιωτικές ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις το ίδιο το...φαράγγι της Σαμαριάς και όχι μόνο!
Τη μεγάλη απάτη φέρνει στο φως το Cretalive, το οποίο αναφέρει πως "από την μέχρι τώρα έρευνα μόνο το νησάκι ...Θεοδωρού των Χανίων εμφανίζεται να...μην είναι δηλωμένο, όλα τα άλλα δίνουν...επιδοτήσεις φουλ!"
Μεταξύ των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί είναι ορεινοί όγκοι στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τις επιφάνειες αναδασώσεων στην περιοχή Άναβος και Καστιγιανόλακκος Σελίνου-Κανδάνου , το φαράγγι του Θερίσου, αλλά και την επιφάνεια αναδασώσεων Βλάτους Κισάμου!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πόρισμα της διεύθυνσης Δασών είναι αποκαλυπτικό, και έχει σταλεί στον εισαγγελέα ολόκληρος φάκελος, ενώ τη διαδικασία που προβλέπεται για τις παράνομες επιδοτήσεις κινεί και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ!
Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια αφού ο εθνικός δρυμός των Λευκών Ορέων δεν είναι μόνο αποδεδειγμένα κρατική περιουσία-άλλα ορεινά μέρη αμφισβητούνται έτσι κι αλλιώς-αλλά είναι απολύτως προστατευμένος με φορέα διαχείρισης και τα όριά του είναι σαφή, οι συντεταγμένες είναι ορισμένες δορυφορικά.
"Είναι κάτι που δεν μπορούμε ακόμη να χωνέψουμε! Εμείς συλλέξαμε τα στοιχεία και αυτά που μας έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και στείλαμε όλο το φάκελο στον εισαγγελέα" τόνισε στο Cretalive ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Καρούντζος.
Η έρευνα
Οι κρατικές υπηρεσίες που αποκάλυψαν την υπόθεση-με πρώτη τη Διεύθυνση Δασών Χανίων που κινητοποίησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ- έχουν πάντως εκπλαγεί με το μέγεθος της απάτης και των όσων έχουν βγει στο φως.
Η  προισταμένη της διεύθυνσης Δασών Πολύμνια Σκλάβακη με του πήρε τις πρώτες καταγγελίες για την ‘αξιοποιηση’ δημοσιων εκτάσεων προκειμένου να δηλωθούν ως βοσκότοποι άρχισε την έρευνα.
"Αμέσως προβήκαμε σε διερεύνηση των πληροφοριών μεταδίδοντας στον ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία ορίων εκτάσεων που διαχειρίζεται η ΔΔ Χανιων ως τελεσίδικα δήμοσιες επιζητώντας την επαλήθευσή τους ή όχι’" αναφέρει στο πόρισμά της η κ.Σκλαβάκη που επισημαίνει ότι προτεραιότητα δόθηκε εκ των πραγμάτων και για ευνόητους λόγους στον εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων (ΕΛΔΟ) , το φαράγγι της Σαμαριας όπως το ξέρουν σε όλο τον κόσμο!
Όπως αναφέρει η κ. Σκλαβάκη "από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή μας προκύπτει ότι πράγματι σε αρκετά  μεγάληέκταση, ιδιαίτερα τον ΕΔΛΟ ασκούνται πράξεις ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων από φερόμενους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές"!
Η υπηρεσία τονίζει ότι, τις πρώτες καταγγελίες της πήρε τον Αύγουστο του 2011 οπότε και στις 28 του ίδιου μήνα ζήτησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Ηρακλείου να μάθει εάν υπάρχουν δηλώσεις φυσικών προσώπων κατά τη διαδικασία με την οποία δηλώθηκαν.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρχικά δεν απάντησε και η Διεύθυνση Δασών επανήλθε με έγγραφο στις 2 Δεκεμβρίου και εκ νέου "ενόχλησε " στις 15 Δεκεμβρίου...
Η Δ/νση Δασών Χανίων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα κάνει τις κατά νόμο απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προστατέψει όλες τις τελεσίδικα δημόσιες εκτάσεις, προασπίζοντας μέχρι κεραίας τα επ' αυτών συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου" καταλήγει το πόρισμα της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

84% αυξήθηκαν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία


Με το μεγάλο θέμα των μεταναστών που υποδέχονται,αλλά και των πολιτών τους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από την οικονομική κρίση ,ασχολείται το Stratfor.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ροή των μεταναστών αυξήθηκε δραστικά μεταξύ 2007-2011 σε Ισπανία,Ιρλανδία,Πορτογαλία και Ελλάδα και λιγότερο στην Ιταλία.

Η Ελλάδα όμως μαζί με την Ιταλία είναι οι χώρες που εκτός από την είσοδο μεταναστών,έχουν και το ζήτημα πολιτών τους οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης επιλέγουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες,αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Ωστόσο την θέλησή τους να φύγουν από την Ελλάδα εκφράζουν και πάρα πολλοί μετανάστες ,οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είχαν χρησμποιήσει την Ελλάδα,ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη ,αλλά …έμειναν.Τώρα που δεν υπάρχει πια καμία περίπτωση για να περιμένουν κάτι καλύτερο,προσπαθούν να φύγουν.

Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι όσοι Έλληνες επιθυμούν να μεταναστεύσουν ή το έχουν κάνει ήδη,προέρχονται από τα στρώματα του πληθυσμού που έχουν εκπαίδευση και εξειδίκευση.Προτιμούν ως χώρες μετανάστεσης τη Γερμανία,τις ΗΠΑ και την Αυστραλία,όπου υπάρχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες.Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η μετανάστευση Ελλήνων στην Γερμανία αυξήθηκε κατά 84% ,σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας.


onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Και τώρα μισθοί πείνας … 510 ευρώ


Σήμερα ξεκινάει το θρίλερ συρρίκνωσης των μισθών για περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ μισθωτών μέχρι τα επίπεδα της μεταμνημονιακής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) καθώς έληξε χθες η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.


Συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση η ημερομηνία της 15ης Μαΐου για τη λήξη του τριμήνου και την εφαρμογή της μετενέργειας αφορά 10 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) από τις συνολικά 151, σύμφωνα με χθεσινές διευκρινήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Αν ήδη δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στις περιπτώσεις αυτές, ο εργοδότης νομιμοποιείται, ωστόσο δεν υποχρεούται, να προσαρμόσει τους μισθούς στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης συν τα τέσσερα προβλεπόμενα επιδόματα (τέκνου, πτυχίου, επικινδυνότητας και θέσης), χωρίς τη σύμφωνα γνώμη του εργαζομένου.

Επιπλέον για τις 25 ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012 «τρέχει» το τρίμηνο το οποίο προβλέπεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Παπαδήμου από την ημερομηνία καταγγελίας ή λήξης τους.

Σε περίπτωση που αυτό παρέλθει άπρακτο, ο εργοδότης νομιμοποιείται μονομερώς να προσαρμόσει τους μισθούς με βάση τα μετά μνημονίου δεδομένα.

Ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «για τις ΣΣΕ που έληξαν ή καταγγέλθηκαν πριν από τις 14 Αυγούστου του 2011 και μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση, οι κανονιστικοί όροι τους έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας και μεταβάλλονται μόνο με τη σύμφωνα γνώμη των συμβαλλόμενων μερών».

Τέλος, για τις 73 κλαδικές συμβάσεις που είναι σήμερα σε ισχύ, μέχρις ότου λήξουν ή καταγγελθούν από τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις, συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς με ότι προβλέπεται στους όρους των ΣΣΕ για τις αμοιβές.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παπούλιας: "O κίνδυνος είναι υπαρκτός, σας το λέω μετά λόγου γνώσεως"


Την τραγική κατάσταση της χώρας με τους πλέον δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντάς τους τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να τους αναδείξει την επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί άμεσα η χώρα.

Όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κάρολος Παπούλιας φαίνεται πως είχε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Λούκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιθώργο Προβόπουλο με τις εισηγήσερις των τριών παραγόντων να συνηγορούν στο ότι   «η παράταση της πολιτικής αστάθειας επιφέρει μοιραίες συνέπειες».

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, ο κ. Παπούλια κάνει δραματική έκκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνοντας ότι « ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως.» και εξηγώντας ότι «έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ακυβερνησία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ασφάλεια του ελληνικού λαού και την ίδια την εθνική μας υπόσταση».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «Έχω ενημερωθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον Υπουργό Οικονομικών για την ταμειακή κατάσταση της χώρας και για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εάν συνεχιστούν οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες λόγω της ανασφάλειας που γεννά στους πολίτες η πολιτική κατάσταση».

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά και τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπαί και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς για την «εικόνα των ευρωπαϊκών και οικονομικών δεδομένων» εξηγώντας « ότι έχουμε καθήκον να συμφωνήσουμε». Είναι ενδεικτικά τα λόγια του Προέδρου που είπε:  «Με πήρε, όπως σας είπα, και μίλησα τηλεφωνικά με τον Ρομπέι, ο οποίος είναι ανήσυχος και μεταφέρει ακριβώς την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη πού πάει αυτή η ακυβέρνητη Ελλάδα». Επισήμανε ότι «Οι διαφορές των θέσεών σας είναι μικρές και ασήμαντες σε σύγκριση με το χρέος σας απέναντι στην πατρίδα» ενώ περιγράφοντας τις θέσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «Πιστεύω ότι οι τοποθετήσεις αυτές και των τριών Κομμάτων είναι συμβατές μεταξύ τους και άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία τουλάχιστον μεταξύ των τριών εντολοδόχων κομμάτων και ίσως και με κάποια από τα υπόλοιπα, όπως θα διερευνήσω στις συζητήσεις με τους Προέδρους τους. Εξάλλου στην Ευρώπη και μετά τις ελληνικές εκλογές και την επικράτηση του κ. Ολάντ, αρχίζει να διαμορφώνεται ένα νέο κλίμα και θα είναι κρίμα η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα να μη μας επιτρέψει να το εκμεταλλευτούμε»



Αντώνης Σαμαράς «Απαιτείται από όλους να βάλουμε νερό στο κρασί μας»

Την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση «πάση θυσία» επισήμανε ο κ. Αντώνης Σαμαράς εξηγώντας ότι «ο καθένας από εμάς θα πρέπει να βάλει και λίγο νερό στο κρασί του, λίγο ή πολύ. Πάντως κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να πετύχουμε αυτό το οποίο κατ’ εμέ αποτελεί το σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού, όπου είναι και εντολή του, δηλαδή να συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει κυβέρνηση». Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι την συμμετοχή ή την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ «τη θέλω με την εξής λογική: Ζητώ μία ισχυρή δέσμευση διάρκειας, κύριε Πρόεδρε. Διαφορετικά θα μπούμε σε μία μόνιμη προεκλογική ψυχολογία με τους κινδύνους των καταθέσεων, όπως σωστά τους φωτογραφίζει και τους περιγράφει και ο Πρωθυπουργός, με μία προσωρινότητα η οποία ποτέ στην Ελλάδα δεν βοήθησε στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Επιπροσθέτως έθεσε την ανάγκη «να υπάρχει αλλαγή πολιτικής με μία επαναδιαπραγμάτευση, πάντοτε όμως με την παραμονή της χώρας στο ευρώ» ενώ σημείωσε ότι ως αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι διατεθειμένος να κάνει «τη μέγιστη δυνατή παραχώρηση, ακριβώς για να φανεί ότι εμείς πρώτοι κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει για να πετύχουμε μία τέτοια συμφωνία». Εξήγησε πως «αν δεν γίνεται όλοι μαζί να συνεννοηθούμε τότε να δοθεί η ανοχή μας στους υπόλοιπους για να κάνουν τη δική τους κυβέρνηση, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση του ευρώ. Εάν κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, είπαμε ότι θα ήταν δυνατή η συνεργασία Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. προς την κατεύθυνση αυτή ή έστω οι τρεις μαζί και ο κ. Καμμένος ακόμη εάν ήθελε, με τη δική μας ανοχή. Ή να είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα εξήγησε ότι για να «υπακούσει» το κράτος σε μία κυβέρνηση που έχει ανάγκη να πάρει ισχυρές και δύσκολες αποφάσεις χρειάζεται τουλάχιστον ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές.


Αλέξης Τσίπρας «οι εκλογές δεν είναι εθνική καταστροφή»

Την άποψη ότι νέες εκλογές δεν θα επιφέρουν «εθνική καταστροφή» εξέφρασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του τοποθέτηση κατά την διάρκεια της κρίσιμης σύσκεψης υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξηγώντας ότι εφόσον «δεν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κυβερνητικό σχήμα, εμείς θεωρούμε ότι η κρίση του λαού και η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι εθνική καταστροφή». Ο διάλογος που ακολούθησε με τον κ. Παπούλια είναι ενδεικτικός :

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Είστε υπέρ των εκλογών, δηλαδή.

ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Μη διαστρεβλώνετε αυτά που λέω. Λέμε ότι η κρίση του λαού και η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι εθνική καταστροφή. Όλα τα επιμέρους…

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με συγχωρείτε, να το διατυπώσω όπως το κατάλαβα. Άρα, μπορούμε να πάμε σε γενικές εκλογές.

ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Σας είπα ότι αν διαπιστώσετε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης κυβέρνησης -νομίζω ότι ήμουν σαφής σε όλα όσα είπα πιο πριν- θεωρούμε ότι η κρίση του λαού και η λαϊκή ετυμηγορία δεν εγκυμονεί κινδύνους καταστροφής. Οι χειρισμοί εγκυμονούν κινδύνους καταστροφής».

Διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο τις θέσεις του εξήγησε ότι  - αν και ο πρωθυπουργός στο σημείωμά του «ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος» - «ο κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος» δεν ανακαλύφθηκε στις 7 του Μάη» και σημείωσε ότι ήδη «εχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα 73,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται η λαϊκή κρίση, η λαϊκή ετυμηγορία».

Παράλληλα, υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά ότι αυτός  ήταν που προεκλογικά μιλούσε για επαναληπτικές εκλογές. Ο διάλογος όπως εξελίχθηκε είναι ο εξής :

Τσίπρας : «… ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είχε καταστήσει σαφές ότι αν δεν πάρει την αυτοδυναμία, θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές. Δεν ήταν γνωστά αυτά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όταν κατέθετε αυτή την καθ’ όλα σεβαστή θέση και στάση στην κρίση του ελληνικού λαού;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Τώρα όμως έχει δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό.

ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Βεβαίως, αλλά το νέο σκηνικό δεν έχει αλλάξει ούτε τη ροή ούτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία είναι γνωστά».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ότι «Στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων που καταθέσαμε στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές και στη βάση της μεγάλης και αδήριτης ανάγκης να εξασφαλίσουμε βιώσιμο μέλλον για τον ελληνικό λαό, θεωρούμε ότι το βιώσιμο μέλλον δεν εξασφαλίζεται με τη συνέχεια του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης».

Εμείς πάντα εκτιμούσαμε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, εκεί όπου η χώρα είναι ισότιμο μέλος...

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Με την Ευρώπη.

ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): ...περιθώρια που δεν αξιοποιήσαμε. Δικαιωθήκαμε ως προς αυτό και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.


Ευάγγελος Βενιζέλος «η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση για το κοινωνικό και πολιτικό εύρος υποστήριξης»


Την ανάγκη συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα ανέδειξε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγώντας ότι τίθεται ως βασική «προϋπόθεση για το εύρος υποστήριξης, το κοινωνικό και πολιτικό εύρος υποστήριξης και την αποτελεσματικότητα και τη νομιμοποίηση. Το θέμα μας δεν είναι να αναδείξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι να τον καταστήσουμε κατά το μέγεθος της ευθύνης του και της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό συμμέτοχο σε μία πανεθνική προσπάθεια». Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τόσο τις προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες όσο και αυτές που διαμορφώθηκαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι όλες «σκοντάφτουν» στην άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα απαντώντας στην ένσταση του κ. Τσίπρα περί κοινοβουλευτικής ικανότητας σχηματισμού κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «Το «168» (σ.σ. βουλευτές) δεν σημαίνει τίποτα. Το «168» είναι ένα κοινοβουλευτικό άθροισμα χωρίς –κατά τη γνώμη μας- επαρκή νομιμοποίηση υπό την έννοια ότι δεν μπορεί. , όταν έχουμε μια αλλαγή των συσχετισμών, να μην αποτυπώνεται στη διαχείριση της ευθύνης της χώρας το νέο μέγεθος των κομμάτων. Όταν μεγαλώνει το εκλογικό μέγεθος και το κοινοβουλευτικό μέγεθος ενός κόμματος, μεγαλώνει και το ποσοστό εθνικής ευθύνης για τη διαχείριση της κρίσης» επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι όπου υπάρχουν τρεις και καλούμε έναν τέταρτο. Η συμμετοχή του τέταρτου είναι προϋπόθεση για την κυβέρνηση αυτή, διότι πράγματι υπάρχουν ελάχιστοι κοινοί παρανομαστές, οι οποίοι αναδεικνύονται μέσα από τις τοποθετήσεις των κομμάτων».

Παράλληλα, απαντώντας στο επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι οι εκλογές δεν είναι καταστροφή είπε «προφανώς οι εκλογές δεν είναι καταστροφή. Αλλά η ακυβερνησία, η έλλειψη σαφούς προσανατολισμού, η αδυναμία της χώρας να λάβει αποφάσεις, όταν έχουμε αυτή την οικονομική και αυτή την ευρωπαϊκή κατάσταση, δημιουργεί –όπως του είπα και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε- μια ευθύνη των τυχηρών, όπως λέμε στα νομικά, στο Ενοχικό Δίκαιο. Ποιος έχει την ευθύνη των τυχηρών; Αν συμβεί κάτι στη χώρα, ποιος ευθύνεται; Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός; Ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών; Έχουμε καιρό για χάσιμο;» συμπληρώνοντας πως «Κατά τη γνώμη μου, δεν βλέπω καιρό για χάσιμο, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δυναμική, βλέπει δημοσκοπήσεις οι οποίες είναι ευνοϊκές γι’ αυτόν και μπορεί αυτό να είναι ένα δέλεαρ για την επανάληψη των εκλογών. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια συμπεριφορά παλαιάς αντίληψης που δεν συνάδει με τα νέα δεδομένα και κυρίως με το μέγεθος της κρίσης».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...