Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Δικαστές κατά του μνημονίου !


Το λάβαρο της… «επανάστασης» σήκωσαν τρείς δικαστές  βάλλοντας ουσιαστικά κατά των συναδέλφων τους που έκριναν συνταγματικό το Μνημόνιο !


Για πρώτη φορά δικαστικοί λειτουργοί, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας είναι εν ενεργεία Διοικητικός Εφέτης, ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και ανίσχυρες οι διατάξεις του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων με τους οποίους επιβλήθηκαν δραματικές περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

Παρά το γεγονός ότι ήδη με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το Μνημόνιο θεωρώντας ότι δεν παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις εντούτοις οι τρεις δικαστές επέμειναν να προσφύγουν στο Μισθοδικείο.

Κατά τη συζήτηση των προσφυγών ο νομικός εκπρόσωπος του εν ενεργεία Διοικητικού Εφέτη υποστήριξε ότι οι διατάξεις του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που επιφέρουν μειώσεις σε μισθούς επιδόματα και συντάξεις παραβιάζουν συνταγματικές και διεθνείς αρχές και κανόνες δικαίου που προστατεύουν την εργασία, τη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ανθρώπινη αξία. Υπογράμμισε ακόμη ότι παραβιάζονται οι αρχές της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος καθώς και η συνταγματική επιταγή για ισότητα στην κατανομή των δημοσίων βαρών.

Επιπλέον, ο νομικός εκπρόσωπος του εν ενεργεία δικαστή υποστήριξε ότι είναι ανίσχυρες οι διατάξεις του Μνημονίου αφού δεν κυρώθηκαν από τα 3/5 της Βουλής,  ενώ επικαλέστηκε και απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λετονίας που είχε ακυρώσει αντίστοιχες περικοπές συντάξεων ως αντίθετες τις αρχές της νόμιμης προσδοκίας και της αναλογικότητας.

Μάλιστα, κάλεσε τη δικαστική εξουσία δια του Μισθοδικείου να σταθεί στο ύψος της ως ισότιμη απέναντι στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κρίνοντας αντισυνταγματικές τις επίμαχες ρυθμίσεις.

Στον αντίποδα ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι το Μισθοδικείο είναι αναρμόδιο να δικάσει τις υποθέσεις αυτές. Όπως είπε ως προς την προσφυγή του εν ενεργεία δικαστικού λειτουργού αρμόδια είναι τα Διοικητικά δικαστήρια ενώ ως προς τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς αρμόδιο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επικαλέστηκε μάλιστα τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν με μεγάλη  πλειοψηφία συνταγματικό το Μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι οι δίκες αυτές είχαν αναβληθεί προκειμένου να εκδοθεί προηγουμένως η απόφαση του ΣτΕ.

Το Μισθοδικείο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το προσεχές διάστημα.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις για να αλλάξουμε το πρόγραμμα"


Την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων του μνημονίου, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά την αποκλειστική συνέντευξή του στο Mega.

«Από τη στιγμή που εξελέγην πρόεδρος της Γαλλίας έθεσα την ανάπτυξη ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή δέσμευση. Έχουμε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όπου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν ληφθεί, δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση. Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της Ελλάδας» είπε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχουν χώρες που θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη αν δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους, ενώ σημείωσε ότι τυχόν απόπειρα πλήρους ακύρωσης του μνημονίου θα θεωρεί από πολλές χώρες ως ρήξη.

«Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια μέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης τότε, θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε ερώτηση εάν θα διακοπεί η οικονομική βοήθεια σε περίπτωση απόπειρας πλήρους ακύρωσης του μνημονίου ο κ. Ολάντ απάντησε: «Δεν θέλω να πιέσω. Δεν θα πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν θέλω να αρχίσω τις απειλές. Δεν είναι σωστή στάση. Είναι δυνατόν, και ως Πρόεδρος θα μεριμνήσω, να έρθουν κονδύλια στην Ελλάδα για ανάπτυξη και να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα. Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

Στέλνοντας το μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό εν όψει των εκλογών ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι φίλος των Ελλήνων και ζήτησε να του δείξουν εμπιστοσύνη. «Δεν έχω καμία θέση να επιβάλω στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα τους επηρεάσει. Διότι δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη σχέση μου με την Ελλάδα, η οποία είναι σπουδαία και περήφανη χώρα. Και περιμένει να την κυβερνήσουν μόνον οι Έλληνες. Συνεπώς, αυτό που τους ζητώ είναι να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί και να είναι ειλικρινείς.

»Δηλαδή, να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει διότι είναι απαραίτητο και ταυτοχρόνως πρέπει να γίνουν προσπάθειες αλλά, δίκαια».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν αλλαγές στην Ευρώπη και στέλνοντας μήνυμα και προς το Βερολίνο είπε ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες είναι ότι «δεν θα είναι μόνο δυο άνθρωποι στην Ευρώπη που θα αποφασίζουν για λογαριασμό των άλλων. Δεν αληθεύει, δεν ξέρω αν αλήθευε στο παρελθόν, αλλά, στο μέλλον δεν θα είναι έτσι».

Αναφερόμενος στην Ισπανία σημείωσε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτηθεί και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι αλήθεια να πιστεύει κανείς ότι η στήριξη στην Ισπανία έγινε για να χειριστούμε καλύτερη την περίπτωση της Ελλάδας αργότερα».

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές μέσα στην Ευρώπη αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να υπάρχει αλληλεγγύη. Όπως τόνισε, αυτό προϋποθέτει σοβαρή δουλειά στα δημοσιονομικά. «Στη χώρα μου θα κάνουμε επιλογές που θα μας επιτρέψουν να ξαναβρούμε την ισορροπία στα δημοσιονομικά. Διότι και εμείς έχουμε μεγάλο χρέος. Όμως, θα υπάρξουν και αναπτυξιακές επιλογές».


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Reuters: Πως μια ελληνική τράπεζα "μόλυνε" την Κύπρο


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, "ο Ανδρέας Βγενόπουλος οδήγησε την Κύπρο σε σκέψεις για τον μηχανισμό στήριξης".
Το άρθρο των Stephen Grey, Μιχάλη Καμπά και Νικόλα Λεοντόπουλου, αναφέρει ότι ο κ. Βγενόπουλος χάνοντας περίπου 2 δισ. ευρώ στη MIG, προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Τον περασμένο Νοέμβριο, οι νομοθέτες της Κύπρου πίεσαν τον Βγενόπουλο να παραιτηθεί από την προεδρία της Κύπρου, αλλάζοντας το όνομα της Τράπεζας σε "Λαϊκή Τράπεζα", η οποία και πέρασε υπό κρατικό έλεγχο.
Οι νέοι διοικητές της τράπεζας, γράφει το Reuters, αποκάλυψαν τις ενδείξεις που είχαν ότι οι δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα είχαν εκτεθεί σε παρακινδυνευμένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων δανείων σε επενδυτές που αγόραζαν μετοχές σε ετερογενείς δραστηριότητες της MIG.
Όπως υποστηρίζουν, οι πράξεις αυτές έκαναν ευάλωτο το μέλλον της τράπεζας.
Σαρρής: "Καθόλου σοφές αποφάσεις"
"Νομίζω ότι ξεκάθαρα δεν ήταν καθόλου σοφές αποφάσεις" λέει στο Reuters ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος και έγινε πρόεδρος της τράπεζας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να διενεργήσουν έρευνα για το τι πήγε ακριβώς στραβά με τη Marfin.
Τα προβλήματα της Marfin έχουν θέσει σοβαρές δυσκολίες στην Κυπριακή κυβέρνηση, υποστηρίζει το άρθρο. "Σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, στις 17 Μαΐου, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, η οποία χρειαζόταν άμεσα 2 δισ. ευρώ".
Οι βουλευτές φοβούνται ότι αν δεν βρεθούν άμεσα ιδιώτες επενδυτές, η τράπεζα θα αναγκάσει την Κύπρο να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης, καθώς τα χρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας, συνεχίζει παρακάτω.
Κούλιας: "Φταίει ο Βγενόπουλος"
Ο Ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κούλιας, λέει στο Reuters ότι η Κύπρος "έχει βρεθεί για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση, και σε αυτό φταίει ο Ανδρέας Βγενόπουλος".
"Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι Κυπριακές αρχές ξεγελάστηκαν από έναν άνθρωπο πού πήρε τις καταθέσεις των Κυπρίων και τις μετέτρεψε σε αέρα κοπανιστό. Ακόμα πόσο πιθανό είναι για έναν άνθρωπο να έρθει στη χώρα μας, να αρπάξει το κεφάλαιο και να φύγει και όλοι οι ιθύνοντες να μην συνειδητοποιήσουν τι τρέχει;", λέει ο κ. Κούλιας.
Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υποστηρίζει: "Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου ήταν που άφησα αυτόν τον άνθρωπο και την τράπεζα του να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο. Παγιδεύτηκα".
Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου που κάνουν εκτενή αναφορά στο προφίλ και την καριέρα του Ανδρέα Βγενόπουλου, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Marfin είναι η έκθεση της στο ελληνικό χρέος, καθώς έπρεπε να γίνει το απαραίτητο κούρεμα, μετά και το ελληνικό PSI.
"Υπήρξε τόσος δανεισμός, τόση συγκέντρωση ρίσκου σε μια μόνο τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανισμοί της τράπεζας απλά δεν δούλευαν σωστά", προσθέτει στο Reuters o Σαρρής.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σόιμπλε: Λυπάμαι τους Ελληνες που είναι στο δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω


Tη συμπόνια του προς τους Ελληνες που υποφέρουν εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους». Παράλληλα, τονίζει ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν» αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.
Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει πως «λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω».
Σε ότι αφορά στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής» ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί». Διευκρινίζει, πάντως ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.
Σε ό,τι αφορά στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. «Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.
Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει, μεταξύ άλλων, την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο "no-bail-out", σύμφωνα με το οποίο -όπως εξηγεί- ένα κράτος- μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.
«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουδήτες (σ.σ. περιοχή στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις των πανελλαδικών


Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις σύμφωνα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής στο 1ο επιστημονικό πεδίο.
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, η άνοδος στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να σημειωθεί για δυο λόγους:
Τα θέματα ήταν πιο εύκολα στα περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) και ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία και στη Βιολογία, την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης.
Η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα, που τα προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αριστούχοι είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα αυτοί οι αριστούχοι να κατευθυνθούν σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές, όπως Νομική, Ψυχολογία και Φιλοσοφική.
Θετική - Τεχνολογική
Όσον αφορά το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων αφού οι βαθμολογίες σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης (που επηρεάζουν κατά 48% τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος) είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Πιο συγκεκριμένα η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από 300 - 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες) και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 - 2.000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές ιδιαιτέρως στα τμήματα της περιφέρειας.
Στο 3ο πεδίο και στις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική) θα παρουσιαστεί ηπιότερη πτώση των βάσεων σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Αντίθετα, ανοδική φαίνεται η τάση για τα παραϊατρικά τμήματα των Τ.Ε.Ι λόγω των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης.
Στο 5ο πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.
Οι στρατιωτικές σχολές του 4ου πεδίου, και οι Αστυνομικές του 5ου αναμένεται και φέτος να μαγνητίσουν λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας των νέων, πολλούς αριστούχους με αποτέλεσμα οι βάσεις σ' αυτές τις Σχολές να διαμορφωθούν αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές του 4ου και 5ου πεδίου. Τις βάσεις αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων που δεν είναι γνωστός ακόμη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 10%-30% λιγότεροι από πέρυσι.
Τέλος, όπως αναφέρει ο Σ.Ε.Φ.Α., φέτος έχουμε περίπου 5000 λιγότερους υποψηφίους ενώ οι θέσεις εισακτέων είναι λίγο περισσότερες.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...