Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

H νέα δραχμή σε σχέδια Παύλου Βατικιώτη (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Ο δημοσιογράφος του protagon.gr Κώστας Γιαννακίδης ρώτησε το σχεδιαστή Παύλο Βατικιώτη για την πρωτοβουλία του και εκείνος εξήγησε : «Ξεκίνησα να τις σχεδιάζω μεταξύ σοβαρού και αστείου…

Στο τέλος το πήρα σοβαρά όμως! Θεωρώ πως το νόμισμα πρέπει να είναι όμορφο γιατί είναι κι αυτό καθρέφτης μιας χώρας. Ίσως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της καλαισθησίας ενός λαού… Όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, διαβατήριο, ταυτότητα, παράβολο κ.λπ…

Στην Ελλάδα πάντα υστερούσαμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μάλλον κανένας καλός γραφίστας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι τέτοιο.

Ακόμα και τα έντυπα της Εφορίας είναι τόσο άσχημα σχεδιασμένα που στο τέλος γίνονται τελείως δύσχρηστα και δυσνόητα… Δεν ξέρω αν ποτέ χρειαστεί να γυρίσουμε στη δραχμή, αλλά αν αυτό γίνει θα ήθελα πολύ να έχω στο πορτοφόλι μου όμορφα χαρτονομίσματα».













aixmi.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλλάζει ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο καταρτίζονται οι πίνακες των αναπληρωτών προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, καθώς πρόκειται να καταργηθεί το κριτήριο της βαθμολογίας που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς που απέκτησαν το πτυχίο τους στην ίδια εξεταστική περίοδο.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, μεταξύ εκπαιδευτικών που απέκτησαν το πτυχίο τους στην ίδια εξεταστική περίοδο προηγούνται, στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όσοι έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου.

Η ρύθμιση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία και προτίθεται να την καταργήσει, μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επανεξέτασης του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών.

Ωστόσο, επειδή η αναίρεση της παραπάνω ρύθμισης απαιτεί, για νομοτεχνικούς λόγους, ένα εύλογο χρονικό διάστημα που μπορεί και να υπερβαίνει το δίμηνο, το υπουργείο Παιδείας προέβη άμεσα στο διορισμό αναπληρωτών από τον πρόσφατα αναμορφωμένο πίνακα κατ' εξαίρεση και μόνον για την τρέχουσα σχολική χρονιά, προκρίνοντας ως κατεπείγουσες τις ανάγκες κάλυψης των κενών στα σχολεία.

Ως προς τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι εξαιτίας των κενών που υπάρχουν στα σχολεία, θα ικανοποιηθούν πολύ λίγες αιτήσεις και αυτές μόνο εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Τέλος, στο πλαίσιο της αναστολής των διαδικασιών της αξιολόγησης, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι ανακαλείται η υπουργική απόφαση για τις αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών που παρείχαν σχετικές υπηρεσίες.

Οι εκπαιδευτικοί που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες εκτός του ωραρίου τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση, «θα διασφαλιστούν, κατόπιν διερεύνησης, με νέα υπουργική απόφαση και για το διάστημα από 15/3/2014 έως 25/1/2015».


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Όμηροι της ελληνικής Δικαιοσύνης


Πριν από περίπου δέκα χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ελληνική Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για απάτη και ληστεία. Σήμερα, ελεύθεροι -ορισμένοι χωρίς καν περιοριστικούς όρους- εξακολουθούν να μην έχουν δικαστεί ούτε καν για πρώτη φορά.

Οι επτά κατηγορούμενοι, αλλά και οι δύο καταγγέλοντες το 2003 βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή και από τότε περιμένουν, δίχως να  μπορούν να πράξουν διαφορετικά, πότε θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Κατηγορούμενοι, μάρτυρες και δικηγόροι εμφανίζονται κάθε φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης με την πρόθεση να προχωρήσουν σε δίκη. Αντ' αυτού ήδη μετρούν συνολικά επτά αναβολές, ενώ έχουν παραστεί τουλάχιστον 14 φορές στο δικαστήριο, αφού η υπόθεση δεν αναβάλλεται απευθείας, αλλά μετά από διακοπές.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η αλλαγή του νόμου, με την οποία το αδίκημα της απάτης μετατράπηκε για κάποιους από τους κατηγορούμενους από κακούργμα σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα να έχει παραγραφεί και πλέον δεν θα δικαστούν για αυτή την πράξη.

Συνεχείς αναβολές

Οι λόγοι, για τους οποίους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση; Μία φορά δεν κλητεύθηκαν σωστά οι κατηγορούμενοι, την άλλη συνέπεσε με την πρόσφατη αποχή των δικηγόρων, ενώ υπήρξε και η περίπτωση, κατά την οποία το δικαστήριο ασχολήθηκε με άλλες υποθέσεις που προηγούνταν. Πριν μερικές ημέρες η υπόθεση, αν και ήταν η πρώτη που θα δικαζόταν, αναβλήθηκε ξανά, γιατί ένας εκ των κατηγορουμένων ήταν κρατούμενος για άλλη αιτία και αλλά δεν προγραμματίστηκε η μεταγωγή του από τις φυλακές.

Έτσι, όλοι οι παράγοντες της δίκης θα πρέπει να ξαναβρεθούν στο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015, οπότε και ορίστηκε νέα δικάσιμος. Σύμφωνα με το "καλό" σενάριο, ότι δηλαδή θα ξεκινήσει τότε η δίκη, ο δρόμος είναι μακρύς, αφού σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, υπάρχουν ακόμη οι υπόλοιπες βαθμίδες (Εφετείο και Άρειος Πάγος), οι οποίες θα ασχοληθούν με την υπόθεση.

Για όσους θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Χιλιάδες πολίτες είναι "όμηροι" στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, η οποία λειτουργεί με τους δικούς της ρυθμούς φτάνοντας αρκετές φορές στο σημείο της αρνηδικίας.

Καταδίκη της Ελλάδας

Η καθυστέρηση απονομής δικαίου σε όλους τους βαθμούς και σε όλες τις διαδικασίες είναι εμφανείς. Υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, η απόφαση του οποίου δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την αρχική, έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους, χάνοντας το δικαίωμά τους να εξαντλήσουν κάθε νομική τους κίνηση.  Οι δίκες για τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών προσδιορίζονται για το 2030, οι αστικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό δικάζονται μετά απο πενταετία και οι ποινικές υποθέσεις, συνήθως κοντά στο χρόνο της παραγραφής.

Παράλληλα, οι "καμπάνες" από την Ελλάδα και την Ευρώπη κατά του Δημοσίου για βραδεία απονομή δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πριν από ένα χρόνο το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας όρισε αποζημίωση, ύψους 3.000 ευρώ, σε πολίτη, καθώς χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε πρώτο βαθμό.

Αντίστοιχα, καταδίκη σε βάρος της Ελλάδας έχει έρθει και από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη. Υπέρ της καθαρίστριας που διεκδικούσε αμοιβές από το ελληνικό Δημόσιο, και χρειάστηκε να περιμένει 12 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεςή της, επιδικάστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Πώς αντιμετωπίζεται όμως, αυτή η κατάσταση; "Είναι απαραίτητη η πρόσληψη δικαστών και γραμματέων. Δεν γίνεται κάποιος να είναι και ανακριτής και να δικάζει και διαζύγια", υπογραμμίζει στο news247 ο δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ηλίας Σιδέρης, αφού "τα πινάκια είναι γεμάτα και σε αυτό δεν ευθύνεται ο δήθεν δικομανής κόσμος".

Όπως εξηγεί, αν και υπάρχει νομοθεσία για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, όπως π.χ. για την έκδοση αποφάσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή για την ολοκλήρωση της ανάκρισης σε ελάχιστους μήνες, οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, κυρίως λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και έλλειψης βοηθητικού προσωπικού και γραμματειακής υποστήριξης,.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσο κοστίζει τελικά ένας πολιτικός γάμος ;


Το yes i do.gr έχει υποστηρίξει πως ο,τι είδους γάμο και να διαλέξετε το πόσο θα σας κοστίσει εξαρτάται και από εσάς τους ίδιους, το budget που διαθέτετε και τον αριθμό των καλεσμένων σας.

Τελευταία όμως παρατηρείται η τάση ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να καταφεύγουν στην λύση του πολιτικού γάμου με την ''εντύπωση'' ότι είναι πιο οικονομικός. Αυτό αποτελεί λογική απόρροια της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας. Πόσο όμως τελικά κοστίζει ένας πολιτικός γάμος;

Με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε δήμους της Αττικής και της επαρχίας, οι πολιτικοί γάμοι αυξάνονται σε αριθμό την ώρα που οι γάμοι μειώνονται. Η εικόνα έχει πλέον αλλάξει τελείως και ενώ παλαιότερα ο πολιτικός γάμος αποτελούσε λύση ανάγκης είτε για ζευγάρια που επείγονται για προσωπικούς λόγους, είτε για ζευγάρια διαφορετικής πίστης, είτε για ζευγάρια με διαφορετικές πεποιθήσεις, σήμερα εκατοντάδες ζευγάρια ανεβαίνουν τα σκαλιά των δημαρχείων και όχι των εκκλησιών.

Το κόστος ενός πολιτικού γάμου τυπικά είναι γύρω στα 18 ευρώ όσο και το παράβολο που επιβάλλει ο νόμος. Ωστόσο παρατηρείται διαφοροποίηση του κόστους από δήμο σε δήμο.  Η επιπλέον χρέωση μπορεί να κυμανθεί από 40 έως και 150 ευρώ ανάλογα με την εκάστοτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κάθε μελλόνυμφος πρέπει να βγάλει άδεια γάμου, κόστους 18 ευρώ, 36 ευρώ το ζευγάρι. Ακόμη, τα τελευταία χρόνια πολλοί δήμοι έχουν επιβάλει ένα τέλος γάμου, για την τελετή. Το ποσό ποικίλλει από δήμο σε δήμο και συχνά δεν είναι ευκαταφρόνητο. Στο Περιστέρι είναι 30 ευρώ, ενώ στον Δήμο Αθηναίων 75 εάν είναι και οι δύο μελλόνυμφοι δημότες και 100 σε διαφορετική περίπτωση. Στην Ηλιούπολη το τέλος είναι 100 ευρώ, ενώ στον Πειραιά οι γάμοι γίνονται δωρεάν, εκτός από το απόγευμα του Σαββάτου, που κοστίζουν 150 ευρώ.

Πολλοί δημότες διαμαρτύρονται για το τέλος γάμου θεωρώντας υποχρέωση του δήμου να τους παντρεύει (και όχι άδικα). Δεν λείπει ακόμα και η έρευνα… αγοράς, για να βρουν το πιο φθηνό δημαρχείο! Οι δημοτικές αρχές από την πλευρά τους απαντούν ότι υπάρχουν έξοδα που πρέπει να καλυφθούν (φώτα, καθαρίστρια κ.λπ.).

Η τιμές ανεβαίνουν όπως θα δείτε όσο απομακρυνόσαστε από το λεκανοπέδιο Αττικής. Για παράδειγμα στην Κρήτη απαντώνται οι πιο ακριβές τιμές: στο Ηράκλειο 100 ευρώ για πρωί και 150 για το απόγευμα, στον Άγιο Νικόλαο 150 αν τελεστεί στο δημαρχείο, ενώ προβλέπεται και η περίπτωση του ξενοδοχείου. Τότε όμως το ειδικό τέλος ανεβαίνει στα 550 ευρώ.

Σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως οι Σπέτσες και η Ύδρα, οι πολιτικοί γάμοι γίνονται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, ενώ στη Ρόδο στοιχίζουν 70 ευρώ.Υπάρχουν βέβαια και Δήμοι που δεν χρεώνουν τίποτα, όπως στη Θεσσαλονίκη, το Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο,τι είδους γάμο και αν αποφασίσετε κάντε πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς στο τι χαρτιά και διαδικασίες απαιτούνται για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.



ladylike.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στίβεν Χόκινγκ: Απαραίτητος ο εποικισμός του διαστήματος για την επιβίωση της ανθρωπότητας


Η διαστημική εξερεύνηση, και η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία αποικιών σε άλλους πλανήτες, είναι απαραίτητες για να διασφαλισθεί το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αυτό ανέφερε χθες ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ανθρώπινου είδους είναι η επιθετικότητα, η οποία με τα πυρηνικά οπλοστάσια θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολιτισμού μας.

Οι δηλώσεις του 73χρονου επιστήμονα έγιναν στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, στο οποίο ξενάγησε χθες την Άνταϊζ Ουγιάνουα, νικήτρια του διαγωνισμού «Guest of Honour».  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η 24χρονη Αμερικανίδα ρώτησε τον Χόκινγκ ποιο είναι το πιο αρνητικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης προσωπικότητας και, αντίθετα, ποιο χαρακτηριστικό του είδους μας θα ενίσχυε αν μπορούσε.

Όπως απάντησε, αυτό που θα ήθελε να εξαλειφθεί είναι η επιθετικότητα. «Μπορεί να αποτέλεσε πλεονέκτημα για τον άνθρωπο των σπηλαίων, ώστε να διεκδικήσει περισσότερη τροφή και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο, σήμερα όμως απειλεί να μας καταστρέψει όλους. Ένας πυρηνικός πόλεμος ευρείας κλίμακας θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό και, ακόμη χειρότερα, το είδος μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, υποστήριξε πως το θετικότερο γνώρισμα του ανθρώπου είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα να κατανοούμε και να ταυτιζόμαστε συναισθηματικά με τους γύρω μας.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως θα πρέπει να συνεχισθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς η εξερεύνηση του διαστήματος, αφού είναι η «ασφάλεια ζωής» που εγγυάται πως ο άνθρωπος θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη άλλαξαν το μέλλον του είδους μας με τρόπους που προς το παρόν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει», δήλωσε.

«Μπορεί να μην έλυσαν κάποιο άμεσο πρόβλημα εδώ στον πλανήτη Γη, ωστόσο άνοιξαν νέους δρόμους για την επίλυσή τους και δημιούργησαν νέες προοπτικές. Πιστεύω πως το απώτερο μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στο διάστημα. Κι αυτό γιατί ο εποικισμός άλλων πλανητών είναι μια σημαντική “ασφάλεια ζωής”, που θα μπορούσε να αποτρέψει την εξαφάνιση της ανθρωπότητας».

Ο διαγωνισμός «Guest of Honour» διοργανώθηκε από το σάιτ VisitLondon.com, με σκοπό την τουριστική προβολή της βρετανικής πρωτεύουσας. Η 24χρονη Αμερικανίδα αναδείχθηκε νικήτρια ανάμεσα σε περισσότερες από 10.000 συμμετοχές.

Το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου δεν είναι, πάντως, η μόνη απειλή για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον Χόκινγκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο φυσικός υποστήριξε πως αυτό το μέλλον του ανθρώπου κινδυνεύει επίσης και από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη εξελιγμένων «σκεπτόμενων» μηχανών, που θα έχουν τη δυνατότητα να αυτενεργούν, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του είδους μας.

Μάλιστα, ένα μήνα αργότερα ο Χόκινγκ συνυπέγραψε με άλλους επιστήμονες και επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ μία ανοικτή επιστολή, ζητώντας να τεθούν κατευθυντήριες αρχές στην έρευνα, οι οποίες θα εξασφαλίζουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίζει να εξελίσσεται προς όφελος της κοινωνίας.



naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

10+1 «τρικς» των εστιατορίων που μας κάνουν να... ξοδέψουμε!


Μη σας φαίνεται περίεργο που βγαίνετε για φάτε κάτι πρόχειρο και καταλήγετε να δίνετε μία περιουσία, χωρίς να καταλαβαίνετε πώς την πατήσατε...

Σύμφωνα με το Business Insider, πίσω από τους καταλόγους των εστιατορίων υπάρχει ολόκληρη μελέτη από ψυχολόγους και συμβούλους, που έχουν σκεφτεί πολύ προσεκτικά πως θα διαμορφωθεί το μενού ώστε να είναι πιο θελκτικό στον καταναλωτή.

1. Δεν χρησιμοποιούν το σύμβολο του ευρώ
Το σύμβολο του ευρώ θα υπενθύμιζε αυτομάτως στους καταναλωτές ότι ξοδεύουν χρήματα και γι' αυτό το λόγο είναι και το βασικό που αποφεύγουν οι καταστηματάρχες να φαίνεται στον κατάλογο. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, οι επισκέπτες που είχαν κατάλογο χωρίς το σήμα του δολαρίου, ξόδεψαν πολλά περισσότερα χρήματα από εκείνους που δεν έβλεπαν το σήμα του δολαρίου. Ακόμα κι αν οι τιμές ήταν γραμμένες με τη μορφή «δέκα δολάρια», οδηγούσαν τους καταναλωτές να ξοδέψουν λιγότερα.

2. Είναι ύπουλοι με τους αριθμούς
Οι εστιάτορες καταλαβαίνουν ότι η τιμή 9,99, πολλές φορές εκλαμβάνεται ως λιγότερο ποιοτική. Αντίθετα, η τιμή που λήγει σε 0,95 (π.χ. 10,95) είναι πιο αποτελεσματική και φιλική στον καταναλωτή. Τις περισσότερες φορές τα μενού έχουν μόνο «στρογγυλές τιμές» ώστε να φαίνονται πιο απλά και καθαρά.

3. Χρησιμοποιούν περιγραφική γλώσσα
Έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ έδειξε ότι τα προϊόντα του καταλόγου που περιγράφονταν με έναν όμορφο τρόπο ήταν και τα πιο δημοφιλή. Ταυτόχρονα, μία ακόμα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έδειξε ότι τα προϊόντα με περιγραφές είχαν 27% μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν καμία περιγραφή.

4. Συνδέουν το φαγητό με την οικογένεια
Το καταναλωτικό κοινό νιώθει μεγαλύτερη σύνδεση όταν ο κατάλογος χρησιμοποιεί τις λέξεις «μαμά» ή «γιαγιά», όπως για παράδειγμα το «αρνάκι της γιαγιάς».

5. Χρησιμοποιούν έθνικ όρους για τα φαγητά από άλλες χώρες ώστε να φαίνονται πιο αυθεντικά
Ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τσαρλς Σπενς, βρήκε ότι μία εθνική ή γεωγραφική ταμπέλα, όπως ένα ιταλικό όνομα, τραβάει την προσοχή του καταναλωτή σε ένα συγκεκριμένο πιάτο.

6. Χρησιμοποιούν φωτογραφίες
Όταν τα πιάτα στον κατάλογο είναι υπογραμμισμένα, έχουν έντονο χρώμα ή συνοδεύονται από φωτογραφίες, μοιάζουν περισσότερο ξεχωριστά. Παρ' ολ' αυτά τα πολύ καλά εστιατόρια αποφεύγουν τέτοιου είδους τακτικές γιατί τις θεωρούν κακόγουστες.

7. Χρησιμοποιούν τα πολύ ακριβά πιάτα για να προωθήσουν τα πιο φτηνά τους πιάτα
Πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν πολύ ακριβά πιάτα ως αντιπερισπασμό, προκειμένου τα λιγότερο ακριβά πιάτα (αλλά πάλι υψηλά σε τιμή) να φαίνονται φτηνότερα. Ο μόνος λόγος για να υπάρχει σε έναν κατάλογο ένα πιάτο των 50 ευρώ είναι για να νιώσει καλύτερα ο καταναλωτής όταν παραγγείλει ένα πιάτο που έχει 35 ευρώ.

8. Έχουν μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος
Ο καταναλωτής δεν έχει ιδέα πόσο μικρή είναι η μικρή σαλάτα και θεωρούν ότι επειδή είναι φτηνότερη θα έχει μία καλή αναλογία τιμής και ποιότητας. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο καταναλωτής είναι ότι τα εστιατόρια θέλουν να πουλήσουν τις μικρές ποσότητες και οι μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στον κατάλογο μόνο για λόγους σύγκρισης.

9. Τοποθετούν τα πιάτα ανάλογα με τον τρόπο που διαβάζει ο καταναλωτής
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Κορέα, το 1/3 των συμμετεχόντων ήταν πολύ πιο πιθανό να παραγγείλουν το πρώτο πιάτο που θα τους τραβούσε την προσοχή. Έτσι, τα εστιατόρια τοποθετούν τα πιο «κερδοφόρα» πιάτα τους στην πάνω δεξιά θέση του καταλόγου, επειδή εκεί πέφτει πρώτα το μάτι του πελάτη.

10. Προσφέρουν περιορισμένες επιλογές
Προκειμένου να μη νιώσει ο επισκέπτης του εστιατορίου ότι έχει πάρα πολλές επιλογές από τις οποίες αναγκάζεται να διαλέξει, τα εστιατόρια προσφέρουν λιγότερες επιλογές, με τον ιδανικό αριθμό των πιάτων να είναι 6 πιάτα σε κάθε κατηγορία για τα fast food και 7 με 10 πιάτα ανά κατηγορία στα εστιατόρια.

11. Δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Λέστερ, η κλασσική μουσική στα εστιατόρια ενθαρρύνει τους πελάτες να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Αντίθετα, η ποπ μουσική ωθεί τους καταναλωτές να ξοδεύουν 10% λιγότερα χρήματα στα γεύματά τους.

huffingtonpost
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...