Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξευτέλισαν την Ελλάδα...


«Μας πάτησαν, μας έλιωσαν. Οι φωνές τους ακούγονταν έως τον διάδρομο»!  Έτσι περιγράφει την συνεδρίαση του χθεσινού Γιούρογκρουπ που έλαβε μέρος ο Έλληνας αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωπαιους εταίρους μας για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου,  στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κορυφαίος αυτός αξιωματούχος βρέθηκε σχεδόν για 24 ώρες στις Βρυξέλλες και είδε από κοντά τους... εχθρικούς πλέον ευρωπαίους.

«Οι Ευρωπαίοι  πλέον μας αντιμετωπίζουν όχι μόνο σαν εχθρούς μας άλλα και σαν... ηλιθίους», λέει ο ίδιο στέλεχος που συνομίλησε για αρκετές ώρες με πολλούς ευρωπαίους υπουργούς. Το κλίμα πραγματικά ήταν όχι απλά φορτισμένο ή κακό, άλλα θύμιζε πόλεμο.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί με αιχμή του δόρατος τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Φιλανδή Γιούτα Ουρπιλαϊνεν και τον Ολλανδό Γιαν Κις ντε Γιάγκερ στην κυριολεξία διέλυσαν την ελληνική αποστολή....

"Μας έλεγαν συνεχώς: Είστε αναξιόπιστοι, είστε αφερέγγυοι ,δεν θα διαλύσετε εσείς την Ευρώπη", εξομολείται ο ίδιος αξιωματούχος. Μάλιστα, ένας υπουργός από τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης ρωτούσε συνεχώς με απειλητικό ύφος. O παρακάτω διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Υπουργός κράτους μέλους : «κάνετε τις αποκρατικοποιήσεις που είχατε
υποσχεθεί; Ναι η όχι;
Εκπρόσωπος ελληνικής Αποστολής : Ήταν δύσκολα γιατί οι αποτιμήσεις στο
χρηματιστήριο είχαν υποχωρήσει.
Υπουργός Κράτους μέλους : Ναι η όχι ;
Εκπρόσωπος Ελληνικής Αποστολής : Δεν μπορούσαμε λόγω ύφεσης.
Υπουργός Κράτους μέλους :Δεν μας ενδιαφερει.  Ναι η όχι ;
Εκπρόσωπος Ελληνικής Αποστολής:Οχι...


Βενιζέλος: "Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων"

Περιγράφοντας τον... Γολγοθά των επομένων έξι ημερών μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Φεβρουαρίου, ο υπουργός των Οικονομικών κάλεσε τους πολίτες να διαλέξουν " ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες".

Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, "έχουμε, δυστυχώς, να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις".

Αποκαλύπτοντας το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων, ο κ. Βενιζέλος μετέφερε την προειδοποίηση των Βρυξελλών επισημαίνοντας ότι "μέχρι την Τετάρτη η χώρα, οι πολιτικοί, οι Έλληνες πολίτες, πρέπει όλοι να κάνουμε μια ιστορική επιλογή. Να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της Ευρώπης, ή αν θέλουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη να το πούμε και να το πράξουμε ευθέως".


protothema.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μίκης - Γλέζος: Ολοι μαζί να σταματήσουμε την προδοσία


Σε συγκέντρωση έξω από την Βουλή την Κυριακή «για να σταματήσει η προδοσία» και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση καλούν τον ελληνικό λαό ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος με κοινή δήλωσή τους.
«Σας καλούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Όλοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή για να απαιτήσουμε να μην υπογραφεί η θανατική καταδίκη της πατρίδας μας, που είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης», αναφέρουν στην δήλωσή τους.
«Ολοι μαζί, μαζί με μας, την Κυριακή στο Σύνταγμα, να σταματήσουμε την προδοσία», καταλήγουν.


ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μας απειλούσε με πτώχευση η Μέρκελ !


«Ή θα πάτε στο Eurogroup με συμφωνία ή χρεοκοπείτε» ήταν το νέο τελεσίγραφο της Άνγκελα Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, κι ενώ εξελισσόταν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η γερμανίδα καγκελάριος άσκησε έντονες πιέσεις στον κ. Παπαδήμο, ζητώντας ολοκληρωμένη πρόταση της Ελλάδας και υπογραφές των πολιτικών αρχηγών κάτω από το κείμενο της συμφωνίας. Επίσης, προειδοποίησε ότι μια κατάρρευση της Ελλάδας θα επηρεάσει και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Κάποια μέτρα είναι στα χαρτιά»

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», η Μέρκελ κάλεσε εκ νέου τη χώρα μας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, παραμένουν στα χαρτιά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος έδειξε... κατανόηση για τις διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε προς τους Έλληνες πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά και υφίστανται περικοπές χωρίς να είναι υπεύθυνοι για την κρίση, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% μέχρι το 2020 είναι αδιαπραγμάτευτος.

«Οι εξαγγελίες δεν φέρνουν ανάπτυξη»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, που ζήτησε πράξεις και όχι λόγια από την ελληνική πλευρά.

«Οι εξαγγελίες δεν φέρνουν από μόνες ανάπτυξη» διεμήνυσε ο Βεστερβέλε, επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση λύσεων και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο Βεστερβέλε υποστήριξε ότι η Γερμανία έχει δείξει την αλληλεγγύη της και ως εκ τούτου ζητά από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της.

Τορπίλη στο Eurogroup

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε τέρμα στις προσδοκίες ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα άνοιγε το δρόμο προς τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Η συμφωνία, απ' όσο καταλαβαίνω, δεν βρίσκεται σε στάδιο που να μπορεί να υπογραφεί» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γενικές απαιτήσεις δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, καθώς οι όροι για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση προβλέπουν μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% μέχρι το 2020, περιορισμό των δανείων από τους επίσημους φορείς στα 130 δισ. ευρώ και έγκριση της Βουλής.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχεται "Αρμαγεδδών" φορολογικών μέτρων


Βαθιά το χέρι στις τσέπες καλούνται να βάλουν εκ νέου οι Έλληνες, με την υιοθέτηση των φορολογικών μέτρων που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το "Βήμα", στο στόχαστρο των Τροϊκανών μπαίνουν όλες οι φοροαπαλλαγές. Αποκλείεται μείωση φορολογικών συντελεστών, ενώ για το ΦΠΑ προτείνεται ενιαίος συντελεστής, ή αλλιώς, πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους.
Σημειώνεται πάντως, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να έρθει στη βουλή το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2012.
Τι αλλάζει
* Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και τα προνομιακά καθεστώτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες που έχουν σήμερα στεγαστικά δάνεια, πληρώνουν ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές κτλ.
Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την πρώτη κατοικία είτε αφορά αγορά είτε γονικής παροχή ή κληρονομιά.
* Καταργούνται οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για μείωση έως και 30% των συντελεστών ΦΠΑ που σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης.
* Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση του ΔΝΤ είναι ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μεγάλη αύξηση των χαμηλών συντελεστών που επιβαρύνουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.
* Επιβάλλεται ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Το νέο μνημόνιο προβλέπει την απλοποίηση των φόρων στα ακίνητα με την ενοποίηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία σε έναν.
* Απλοποιείται το πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει με μείωση των αριθμών των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας σε 4 από 8 σήμερα, περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών κτλ.
* Επιβάλλεται ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος.
* Ακυρώνεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Κούρεμα” χρέους και μειώσεις μισθών σε ένα άρθρο


Συνολικά πέντε κεφάλαια θα περιέχει το κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Κυριακή – ή την Δευτέρα, ενδεχομένως - στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δεσμευτεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας για την λήψη των νέων δημοσιονομικών μέτρων (μειώσεις κατώτατου μισθού, συντάξεων κ.α.) και να ανοίξει ο δρόμος για την ανταλλαγή των ομολόγων και του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικά :

-         Στο πρώτο κεφάλαιο θα περιγράφεται η διαδικασία του PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

-         Το 2ο θα αφιερωθεί στα εργασιακά και περιγράφει τους στόχους από την μείωση των κατώτατων μισθών,
μετενέργειας κλπ

-         Το 3ο θα έχει τους δημοσιονομικούς στόχους από τον τομέα του δημοσίου (απολύσεις)

-         Στο 4ο τα ασφαλιστικά (μειώσεις επικουρικών, κύριων συντάξεων)

-         Στο 5ο τα φορολογικά (εξομοίωση φόρων κ.α.)

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συνολικό «πακέτο» θα έχει την μορφή ενός άρθρου, άρα μετα το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η Κ.Ο του ΚΚΕ, οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν συνολικά τόσο για το «κούρεμα» του χρέους όσο και για το αν δεσμεύονται για την λήψη των παραπάνω μέτρων.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει εφαρμοστικός νόμος στον οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς και άρθρο – άρθρο τα συγκεκριμένα μέτρα. Υπό αυτά τα δεδομένα όσοι βουλευτές υπερψηφίσουν το αρχικό «πακέτο», ουσιαστικά, θα έχουν δεσμευτεί να υπερψηφίσουν και τον εφαρμοστικό νόμο.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...