Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Θανάσης Βέγγος, ο καλός άνθρωπος που πτώχευσε και έχασε το σπίτι του, επειδή τον «έπνιξαν» οι δανειστές και η εφορία.


Το 1964, ο Θανάσης Βέγγος αποφάσισε να φτιάξει τη δική του εταιρεία παραγωγής, που ονόμασε «ΘΒ- ταινίες γέλιου».

Ο ηθοποιός ίδρυσε την εταιρεία, για να είναι ελεύθερος να φτιάχνει τις ταινίες με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά και ο Βέγγος πέτυχε αυτό που ήθελε. Την ελευθερία έκφρασης. Σύντομα όμως, άρχισαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα.

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, που σημάδεψε με τις ερμηνείες και το στυλ του τον ελληνικό κινηματογράφο. Στην οικονομική διαχείριση όμως, δεν είχε καθόλου ταλέντο. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η εταιρεία απέκτησε μεγάλα χρέη, τα οποία ο ηθοποιός αδυνατούσε να καλύψει.

Ο Θανάσης Βέγγος και ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης στα γυρίσματα μίας από τις πολλές ταινίες που έκαναν μαζί

Ένα από τα λάθη του ήταν, ότι για να ολοκληρώσει τις ταινίες του, προπωλούσε μετοχές, που συχνά ξεπερνούσαν το 100% της πραγματικής αξίας.  Έφτανε στο σημείο, να πουλήσει το 120% με 130% της ταινίας και στη συνέχεια να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το 30% ή το 20% επιπλέον.

Η φήμη του για την κακοδιαχείριση των οικονομικών, γρήγορα εξαπλώθηκε και όσοι ήθελαν να βγάλουν άμεσα χρήματα, αγόραζαν μετοχές από τον Βέγγο.

Ακόμα και παλιοί συνεργάτες του, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό ενός ηλεκτρολόγου, στον οποίο ο Βέγγος δώρισε ποσοστά από μία ταινία του, όταν πληροφορήθηκε ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος.

Όταν προβλήθηκε η ταινία, ο ηθοποιός δεν είχε χρήματα για να δώσει στον ηλεκτρολόγο. Εκείνος τότε, τον κατήγγειλε για χρέη και τον οδήγησε στα δικαστήρια.

Για όλα έφταιγε η τελειομανία του Οι άνθρωποι που γνώριζαν καλά τον Θανάση Βέγγο, πιστεύουν πως αιτία της οικονομικής του καταστροφής, ήταν η παροιμιώδης τελειομανία του....

thanasis vegos web

Ο ηθοποιός, όταν έγινε ο ίδιος παραγωγός, δηλαδή χρηματοδότης των ταινιών του, δε λογάριαζε τα χρήματα. Το μόνο που τον ενδιέφερε, ήταν να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ήταν ικανός να επαναλάβει την κάθε σκηνή αμέτρητες φορές, μέχρι να ικανοποιηθεί. Ακόμα και για μια μικρή λεπτομέρεια, μπορούσε να σταματήσει το γύρισμα και να το ξεκινήσει από την αρχή.  Όλα αυτά, σε μια εποχή που το φιλμ ήταν πολύ ακριβό.

Οι ιδιοτροπίες του είχαν κόστη, τα οποία έπρεπε να πληρώσει από τα λεφτά που δεν είχε. Σε μια συνέντευξή του, αναγνώρισε το κόστος των επιλογών του: «Θα ξέρεις βέβαια, ότι κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα.

Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή» είπε ο ηθοποιός. Παρόλο που επιχειρηματικά ο Βέγγος είχε αποτύχει, οι ταινίες του σημείωναν πάντα επιτυχία.

Δυστυχώς όμως, η απήχηση των ταινιών δεν ήταν αρκετή, για να τον σώσει από την ολική καταστροφή.

photo030

Ο Βέγγος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Οι δανειστές του τον πίεζαν, η εφορία τον κυνηγούσε και οι περισσότεροι φίλοι και συνεργάτες, του είχαν γυρίσει την πλάτη.

Ο ηθοποιός έχασε ακόμα και το σπίτι του στην Κυψέλη, όπου ζούσε ο ίδιος και η οικογένειά του. Το διαμέρισμα ήταν το μόνο του περιουσιακό στοιχείο, το οποίο είχε αποκτήσει από την πετυχημένη καριέρα του.

Κάποια στιγμή όλοι οι άσοι που είχε ο Βέγγος στο μανίκι του τελείωσαν και έφτασε η στιγμή να δηλώσει χρεοκοπία.

Το κλείσιμο της εταιρείας του, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του, του στοίχισε πολύ....

«Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα». 

Η ανάκαμψη για τον Βέγγο ήρθε πολλά χρόνια αργότερα, όταν τα οικονομικά του ανέλαβε ο παλιός του φίλος και συνεργάτης Ντίνος Κατσουρίδης, ο οποίος τον ενέπνευσε και καλλιτεχνικά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν από κοινού σημαντικές ταινίες, που βραβεύτηκαν.

Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στις 19 Μαΐου του 1926 και πέθανε στις 3 Μαΐου του 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του.




mixanitouxronou.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα ακριβότερα νοίκια του κόσμου


Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμπαθούν τα πολυτελή ξενοδοχεία ακόμη και αν αυτά θυμίζουν παλάτια: θέλουν να μείνουν στο δικό τους παλάτι. Ωστόσο δεν θέλουν και να το αγοράσουν καθώς το βλέπουν ως δέσμευση. Η λύση είναι το ενοίκιο.

Σύμφωνα με το site Rentcafe.com όπου δημοσιεύονται αγγελίες ενοικίασης πολυτελών κατοικιών από όλο τον κόσμο, υπάρχουν ακίνητα που θα κοστίσουν στον μισθωτή ακόμα και μερικά εκατομμύρια το χρόνο

Ας τα δούμε τα ξεκινώντας από το οικονομικότερο:

15. ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΦΟΙ ΜΕ ΠΙΣΙΝΑ, ΚΕΙΠ ΤΑΟΥΝ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Μηνιαίο μίσθωμα: $14,867

Τρία επίπεδα, τρία υπνοδωμάτια, πισίνα infinity που βλέπει απευθείας στον ωκεανό, πλήρως επιπλωμένο.



14. ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΕΛΓΙΟ

Μηνιαίο μίσθωμα: $16,113

Αυτό το ανακαινισμένο αριστούργημα του 1929 σε έκταση 20 στρεμμάτων, έχει πέντε υπνοδωμάτια, πισίνα, home theatre και γυμναστήριο.



13. ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΙΛΑ, ΜΑΛΑΓΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Μηνιαίο μίσθωμα: $48,770

Έχει τέσσερις ορόφους και εννέα υπνοδωμάτια, ασανσέρ, κελάρι με κρασιά, σάουνα, γυμναστήριο, αίθουσα κινηματογράφου, σπα και σκεπαστή βεράντα με πισίνα και θέα στη Μεσόγειο.



Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου



fortungreece.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άστεγη με καταθέσεις 97 εκατ. ευρώ!-Τα υπόλοιπα «λαβράκια» που… ψάρεψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς


Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Ανεπάγγελτοι και άνεργοι με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ανακαλύπτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις από το «Βήμα» οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής, έχουν πέσει πάνω σε περιπτώσεις που… βγάζουν μάτι!

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Γυναίκα δήλωνε άστεγη και ανεπάγγελτη και είχε 97 εκατ. ευρώ. Για τρία συνεχόμενα χρόνια δήλωνε 15 εκατ. ευρώ και κανένας δεν την έλεγξε.

Έμπορος δήλωσε από το 1996 ως 2015, 2,5 εκατ. ευρώ. Του βρήκαν αδήλωτες καταθέσεις 36 εκατ. ευρώ.

Νοικοκυρά δήλωσε στην εφορία 7 εκατ. ευρώ και βρήκαν στους λογαριασμούς της 23 εκατ. ευρώ.

Έμπορος δήλωσε 1,4 εκατ. ευρώ και του βρήκαν 34 εκατ. ευρώ.

Συνταξιούχος από το Ωραιόκαστρο δήλωσε την περίοδο 1996-2007, 4 εκατ. ευρώ και του βρήκαν 12,1 εκατ. ευρώ.

Γνωστή οικογένεια (πατέρας, μητέρα, δύο κόρες) δήλωναν συνολικά 5 εκατ. ευρώ στην εφορία και βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό τους 60 εκατ. ευρώ.

Ανεπάγγελτος δήλωνε 10 εκατ. ευρώ από το 2007. Βρήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 40 εκατ. ευρώ.

Φαρμακοποιός από την Αθήνα, δήλωνε 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ.

Νοικοκυρά δήλωνε εισόδημα 35.000 ευρώ και βρέθηκαν σε λογαριασμό της στην τράπεζα 7 εκατ. ευρώ.

Δύο αδέλφια, ιδιωτικοί υπάλληλοι δήλωναν 10 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό 18 εκατ. ευρώ.

Κυρία με ασυνήθιστο επάγγελμα προσπαθεί να δικαιολογήσει 18 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της.




topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...