Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ούτε ένας φοροφυγάς από τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στη λίστα Λιχτενστάιν!


Κανένα στοχείο για φοροδιαφυγή δεν προκύπτει από την περίφημη λίστα Λιχτενστάιν σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Ειδικότερα, αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Μαυραγάνη σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περίφημη λίστα του Λίχτενασταιν είναι η πρώτη λίστα που εστάλη πριν από 4 περίπου χρόνια στις ελληνικές αρχές από υπηρεσίες ξένου κράτους και συγκεκριμένα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με σκοπό το φορολογικό έλεγχο των Ελλήνων καταθετών που υπήρχαν σε αυτήν.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι το ΣΔΟΕ ερεύνησε τα στοιχεία για 17 υποθέσεις που αφορούσαν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που είχαν καταθέσεις στο Λιχτενστάιν. Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησής του, από τον έλεγχο δεν κατέστη δυνατό να στοιχειοθετηθούν φορολογικές ή άλλου είδους παραβάσεις. Τα στοιχεία αυτά το ΣΔΟΕ τα έστειλε και στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτούσε από τον Ιανούάριο του 2013 τον υφυπουργό οικονομικών εαν έχουν εντοπιστεί αδικήματα φοροδιαφυγής στα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λιχτενστάιν και αν ναι τι ποσά φοροδιαφυγής αφορούν.

Όσο για το θέμα των εμβασμάτων την περίοδο 2009 - 2011 που επίσης υπήρχε στο κείμενο τςη ερώτησης του κ. Ανδρέα Ψυχάρη, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνησε ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ είναι σε εξέλιξη και καλύπτεται από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι για πλαστές άδειες ταξί


Σε εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας αλλά και πλαστών αδειών ταξί, καθώς και για τη μη εφαρμογή του κανονισμού σε ό,τι αφορά τη σειρά προτεραιότητας στις πιάτσες ταξί, θα προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας.

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει από κοινού σύσκεψη των αρμοδίων για την πάταξη της παραβατικότητας, την αστυνόμευση των περιοχών με πιάτσες ταξί, την προστασία των επαγγελματιών, αλλά και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και του τουρισμού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, μετά τη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας Ν. Σταθόπουλος με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα θέματα των ειδικών αδειών Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) - Ταξί, οι οποίες ως γνωστό δίδονται από την περιφέρεια.

Θα διενεργηθεί διεξοδικός έλεγχος ειδικών αδειών οδήγησης ΕΔΧ - Ταξί, ενώ αποφασίστηκε, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των πλαστών αδειών, στο επόμενο διάστημα να οριστεί ο χρόνος επανέκδοσης των αδειών σε ηλεκτρονική μορφή.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτος Αποκάλυψης: 170.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με "λουκέτο", 195.000 χαμένες θέσεις εργασίας


Οριακή επιβράδυνση της ταχύτητας επιδείνωσης όλων των δεικτών για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εντοπίζει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς η αγορά έχει μπει στο σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως «έτος αποκάλυψης» για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της παραπάνω έρευνας, ενώ ο Θ. Γεράκης της εταιρείας Marc ΑΕ, που πραγματοποίησε την εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις ΜμΕ, σχολίασε ότι δεν έχουμε περάσει στην ανάπτυξη, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι περιορίζεται η ύφεση.

«Από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους, ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία, ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα μας» .

Ο μόνος δείκτης που εξακολουθεί να κινείται δυναμικά και γι' αυτό και ανησυχητικά καθοδικά είναι αυτός των Επενδύσεων. Μόνο το 5,7% αύξησε τις δαπάνες για επενδύσεις, ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.

Κλίμα αποεπένδυσης

Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες, καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (62,9% του δείγματος), ενώ το 45,2% δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν καμία επένδυση, ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Φαίνεται δηλαδή να παγιώνεται και να ενισχύεται ένα επικίνδυνο κλίμα αποεπένδυσης.

Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο 12μηνο και 64.000 από αυτές είναι εμπορικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων θα είναι γι αυτό το χρονικό διάστημα 55.000 λουκέτα εκ των οποίων 20.000 εμπορικές. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας 195.000 (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Μία πρόσληψη ανά 4 απολύσεις

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000.

Σημειώνεται ότι για μια πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα γίνονται τέσσερις απολύσεις, ενώ η αναλογία ήταν ένα προς επτά στην προηγούμενη έρευνα.

Η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική, ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Αδυναμία πληρωμών

Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά σε καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια, ΟΑΕΕ, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25% και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στην εφορία το 2013.

Η ακρίβεια που συνδέεται με τη λειτουργία του κράτους αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας και η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ρυθμίσεις για την εξόφληση των υποχρεώσεων των ΜμΕ για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα και εξόφληση των οφειλομένων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις καθώς και επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις και για λόγους ψυχολογίας αύξηση 1%. Σημειώνεται ότι το 83,7% των επιχειρήσεων έχουν ρίξει τις τιμές τους.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.

Έχει αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι τα λεφτά τους είναι ασφαλή εκτός συνόρων και τέλος το 85% αποδοκιμάζει το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...