Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Λεφτά ανάλογα με το μπόι !


Σε γενικές γραμμές, οι ψηλότεροι, και οι χώρες με τους ψηλότερους κατοίκους, είναι πιο πλούσιοι. Οι πιο ψηλοί τείνουν να είναι πιο πετυχημένοι οικονομικά και με τη σειρά τους γεννάνε ψηλότερα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ανώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα -και οι χώρες με υψηλότερα εισοδήματα- φαίνεται πως κοιτάζουν κυριολεκτικά αφ’ υψηλού τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες, αφού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο προσωπικός και ο εθνικός πλούτος φαίνεται να συσχετίζονται με το ύψος των ανθρώπων.

Η νέα έρευνα πρόκειται να δημοσιευτεί τον Απρίλιο με μορφή βιβλίου, με τίτλο «Το μεταβαλλόμενο σώμα» (The changing body) από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ». Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο τρόπος που ζουν οι άνθρωποι (ιδίως το πόσο καλά τρώνε) επιδρά άμεσα στο ύψος τους και γενικότερα στην ποιότητα της ζωής τους και στην ευημερία τους. Η νέα μελέτη αξιοποιεί 30 χρόνια έρευνας από οικονομολόγους, βιολόγους, ιστορικούς και δημογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι οι ψηλοί είναι και πιο ισχυροί οικονομικά, καθώς υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο ύψος και στα κέρδη.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομικό ιστορικό σερ Ρόντερικ Φλουντ, συμπεραίνουν ότι κατά τα τελευταία 300 χρόνια λαμβάνει χώρα μια παράλληλη αύξηση τόσο στο ύψος όσο και στον πλούτο (ατομικό και εθνικό), πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε συμβεί τα προηγούμενα 3.000 χρόνια. Το μυστικό φαίνεται να κρύβεται στη διατροφή. Το 1780 το μέσο ύψος ενός 14χρονου παιδιού της εργατικής τάξης ήταν 1,30 μέτρα, ενώ ενός συνομηλίκου του της ανώτερης τάξης ήταν 1,55 μέτρα (25 εκατοστά περισσότερα).

Καθώς, μέχρι σήμερα, βελτιώνονται το επίπεδο διατροφής, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης για το σύνολο του πληθυσμού, τα παιδιά των ανώτερων στρωμάτων συνεχίζουν να ψηλώνουν, όμως με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων, με συνέπεια πλέον η «ψαλίδα» ύψους μεταξύ των ενηλίκων πλουσίων και φτωχών να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από έξι εκατοστά.

«Το μέσο ύψος των κατοίκων των χωρών της Ευρώπης ή των περιοχών στο εσωτερικό μιας χώρας δείχνει πόσο καλά τα πάνε. Αν οι χώρες ταξινομηθούν με βάση το (μέσο) ύψος του πληθυσμού τους, προκύπτει ότι αυτή η ταξινόμηση προσεγγίζει πολύ την αντίστοιχη με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)».

«Πληρώνεστε περισσότερο επειδή είστε ψηλότερος ή είστε ψηλότερος επειδή προέρχεστε από μια πλουσιότερη οικογένεια;», θέτει το ερώτημα ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Φόγκελ, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου.

Όπως αναφέρει, «υπάρχουν ορισμένα στοιχεία ότι οι εργοδότες και οι ψηφοφόροι προτιμούν τους ψηλότερους ανθρώπους σε σχέση με τους πιο κοντούς».




news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το «μένει - φεύγει» του ΕΝΦΙΑ και το «κλείσιμο» του Ε9


Μπλέχτηκαν χθες το απόγευμα οι γραμμές του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Την ώρα που πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ο φόρος να επιβληθεί και το 2015 – έστω και διαφοροποιημένος – το Μέγαρο Μαξίμου με non paper ξεκαθάριζε ότι ο φόρος θα καταργηθεί προκειμένου στη θέση του να μπει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

«Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει με ένα κοινωνικά δίκαιο φόρο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον ΦΜΑΠ άμεσα» έλεγε το non paper του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των εντύπων Ε9 προκειμένου να δηλωθούν οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2014. Αυτή θα είναι η πρώτη ύλη για τον υπολογισμό του όποιου φόρου ακινήτων επιβληθεί μέσα στο 2015. Βεβαίως, η εφαρμογή θα μείνει ανοικτή αλλά, αν δεν υπάρξει διαφορετική ανακοίνωση από την ΓΓΔΕ, οι όποιες δηλώσεις θα υποβάλλονται με πρόστιμο.

Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα βάλουν στην άκρη τα δεδομένα και θα περιμένουν εντολές. Αν δεν υπάρξει νομοθετική αλλαγή μέσα στο επόμενο διάστημα, κανονικά θα πρέπει να προχωρήσουν στη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου αυτός να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις με τελευταία τον Δεκέμβριο. Ο προγραμματισμός ήταν, ο η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Μάιο με τη βεβαίωση του φόρου να γίνεται μέσα στον Απρίλιο.

Αν πάλι υλοποιηθεί αυτό που λέει το Μέγαρο Μαξίμου – δηλαδή η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ – τότε η πληρωμή του φόρου θα καθυστερήσει αρκετά δεδομένου ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ψηφιστεί ο νέος νόμος και να προσαρμοστεί ανάλογα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν με ένα και μόνο κριτήριο: τη δημοσιονομική επίπτωση. Ο ΕΝΦΙΑ έχει χαρακτηριστικά που καθιστούν δύσκολη την αντικατάστασή του. Πρώτον αποδίδει έσοδα άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Ο ΦΜΑΠ, δεν μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ ακόμη και αν το αφορολόγητο κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (π.χ. 100.000 ευρώ).

Η εισπρακτική απόδοση ενός φόρου τύπου ΦΜΑΠ πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του κατακερματισμού της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Με θέσπιση αφορολογήτου, ακόμη και στα επίπεδα των 100.000 ευρώ, περίπου οι τέσσερις στους έξι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν τίποτα.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...