Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

«Καταδικασμένοι» να αφανιστούν οι άντρες


Το χρωμόσωμα Υ του ανδρικού φύλου μειώνεται σταδιακά και τελικά θα εξαφανιστεί, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έρευνα. Η καθηγήτρια Εξελικτικής Γενετικής Τζένι Γκρόουβς υποστηρίζει ότι το ανδρικό φύλο θα εξαφανιστεί σε περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο η μείωση του αρσενικού πληθυσμού πιθανώς έχει ήδη αρχίσει σε κάποιες απομονωμένες ομάδες.

«Είναι άσχημα τα νέα για όλους τους άνδρες», είπε η καθηγήτρια αστειευόμενη, σε μια διάλεξή της στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

«Ίσως πιστεύεται ότι το σεξ είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορεί να αλλάξει πολύ. Όμως αλλάζει παντού και το χρωμόσωμα Υ κατά κάποιο τρόπο αυτοκαταστρέφεται», δήλωσε.

Το ανθρώπινο είδος -αν δεν έχει αφανιστεί μέχρι τότε- θα αντικαταστήσει το αρσενικό χρωμόσωμα Υ που θα έχει εκλείψει, με νέα γονίδια, καθοριστικά του φύλου. Η εξέλιξή τους δε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο μεταλλαγμένο είδος ανθρώπου.newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης μπορεί να αποτρέψουν μελλοντική τύφλωση


Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης πιθανώς μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Η ελπιδοφόρα αυτή προοπτική ανοίγει, επειδή η αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης (ή χοληστερίνης) στον οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Έτσι, τα ίδια φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς για να προστατευτούν από την αρτηριοσκλήρυνση, θα μπορούσαν πιθανώς να ωφελήσουν όσους κινδυνεύουν από τύφλωση, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον - Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ρατζέντρα

Άπτε και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα μεταβολισμού του κυττάρου "Cell Metabolism", σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν κατακλύζονται από αυξημένα λίπη, λόγω αύξησης της χοληστερόλης.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι στο μέλλον ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης με τη μορφή σταγόνων στα μάτια θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού σημείου του ματιού που είναι ζωτικό για να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες, όταν διαβάζει, οδηγεί, αναγνωρίζει τα πρόσωπα άλλων κλπ. Όμως άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι συχνότερη στην τρίτη ηλικία. Αρχίζει με τη λεγόμενη «ξηρή» μορφή, κατά την οποία καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του ματιού, όμως μπορεί να εξελιχτεί στην πιο σοβαρή «υγρή» μορφή, η οποία δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία, προκαλεί αιμορραγία και τελικά είναι δυνατό να καταλήξει στην τύφλωση σε σύντομο χρόνο (πιθανώς μέσα σε μόνο τρεις μήνες).

Η αμερικανική έρευνα εστιάστηκε στα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ της «ξηρής» και της «υγρής» μορφής της πάθησης. Τα κύτταρα αυτά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απομακρύνουν τη χοληστερόλη και τα λιπίδια από τους ιστούς. Όμως, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες φορές, αντί να λειτουργούν προστατευτικά, τα εν λόγω κύτταρα επιδεινώνουν την πορεία της νόσου, όταν -λόγω υψηλής χοληστερόλης- αδυνατούν να «καταπιούν» και μετά να αποβάλουν τα αυξημένα λίπη, με συνέπεια να «φουσκώνουν», να δυσλειτουργούν και να προκαλούν φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, επιταχύνει την τύφλωση.

Όπως δήλωσε ο Ρατζέντρα Άπτε, «πρέπει να μελετηθεί κατά πόσο η απώλεια της όρασης λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με σταγόνες που μειώνουν τη χοληστερόλη ή με άλλα φάρμακα που εμποδίζουν τη συσσώρευση των λιπιδίων κάτω από τον αμφιβληστροειδή φακό».ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακάλυψαν πού βρίσκεται η Πύλη του Αδη


Και είναι στην Τουρκία! Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA, Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Ιεράπολη της Φρυγίας στη νοτιοδυτική Τουρκία, την Πύλη που οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι οδηγεί στον Αδη.

Πρόκειται για μία μικρή σπηλιά κοντά στο ναό του Απόλλωνα που για τους αρχαίους είχε ιδιαίτερη σημασία όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Την ανακάλυψη ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Salento, Francesco D'Andria.

Στο σημείο βρέθηκαν απομεινάρια ναού, μία αρχαία... πισίνα και πολλά σκαλοπάτια.

Οπως αναφέρει ο καθηγητής: «Οι κοινοί θνητοί μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ιερές τελετές από τα σκαλιά, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν κοντά στο άνοιγμα. Μόνο οι ιερείς λογικά θα μπορούσε να σταθούν μπροστά από την πύλη».

Η σπηλιά αποτελεί φυσικό φαινόμενο καθώς αναδύονται από μέσα αναθυμιάσεις και διοξείδιο του άνθρακα.

Εκεί κοντά βρέθηκε και μια επιγραφή αφιερωμένη στον άρχοντα του Κάτω Κόσμου, τον Αδη και την Περσεφόνη. Στην είσοδο της σπηλιάς βρέθηκαν πολλοί σκελετοί πουλιών που είχαν πεθάνει από τα αέρια. Οπως εικάζεται, οι αρχαίοι έστελναν τα πουλιά προς τη σπηλιά για να τα δουν να πέφτουν κάτω νεκρά και να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους ότι επρόκειτο για την Πύλη του Κάτω Κόσμου.

Ανοίγματα της γης που αποτελούν πηγές θερμών υδάτων και έκλυσης θανατηφόρων αερίων υπάρχουν σε πολλές περιοχές του πλανήτη.protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...