Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Χαράτσι τώρα και για τα αυτοκίνητα -Τι αλλάζει στον τρόπο φορολόγησης


Μετά την επιβολή βαριάς φορολογίας στα ακίνητα αλλαγές έρχονται και στον τρόπο φορολόγησης των Ι.Χ. οχημάτων. Μέχρι τώρα ο τρόπος φορολόγησης ήταν άμεσα εξαρτημένος από τον κυβισμό του κινητήρα. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη οι φόροι που αναλογούν στα οχήματα θα υπολογίζονται με βάση την εργοστασιακή τους αξία και όχι με βάση τα κυβικά.

Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμα και αυτοκίνητα μικρού ή μεσαίου κυβισμού να φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές, οι οποίοι έχουν να κάνουν καθαρά με την εργοστασιακή τους αξία.

Συγκεκριμένα, "οικολογικά" οχήματα, όπως υβριδικά, ηλεκτρικά, υγραερίου και πετρελαίου αναμένεται να έχουν υψηλή φορολόγηση, καθώς το κόστος απόκτησής τους είναι αρκετά μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη τις καινοτόμες τεχνολογίες που ενσωματώνουν για χάρη της οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία.

Το παραπάνω μέτρο προβλέπεται να επηρεάσει την αγορά αυτοκινήτων με τον εξής τρόπο: Ευνοημένες θα είναι οι εταιρίες που διατηρούν αντιπροσωπίες στη χώρας μας σε σχέση με τους τοπικούς εμπόρους-εισαγωγείς Ι.Χ. Οι μικρότεροι πωλητές δεν μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους καθώς αυτές είναι ήδη επιβαρυμένες από φόρους και το κέρδος τους ελάχιστο. Αντίθετα οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν το περιθώριο να τις μειώσουν με συνέπεια να είναι οι κερδισμένες στην αγορά, με τους τοπικούς εμπόρους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον κλάδο και να επηρεάσει και το μέτρο της απόσυρσης, το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να τροποποιηθεί.


gr.news.yahoo.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

IIF κατά τρόικας: Με την λιτότητα στραγγαλίζετε την Ελλάδα!


Το γνωστό μας από το ''κούρεμα'' IIF επιτίθεται ουσιαστικά στην τρόικα αφού εκτιμάει πως το ελληνικό Μνημόνιο ήταν τρεις φορές πιο σκληρό από της Ιρλανδίας, και θεωρεί με σιγουριά πως θα ληφθούν νέα ''βαριά'' μέτρα στη χώρα μας.

Σε έκθεση του το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο IIF αναφέρει πως ''ήταν τρεις φορές πιο σκληρό το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό της Ιρλανδίας''.

Για αυτό και το IIF του κυρίου Τσαρλς Νταλάρα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λιτότητα στραγγαλίζει την Ελλάδα, που σημαίνει πως παραμένει αμφίβολη τόσο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Μάλιστα θεωρούν σίγουρο πως θα εφαρμοστούν νέα μέτρα για το 2013 – 2014, τα οποία θα φτάσουν στο 7,4% του ΑΕΠ.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αγαπάς την Ελλάδα ; Δούλεψε αμισθί !


Ακόμα και αμισθί θα μπορούσαν να εργαστούν οι μάνατζερ του ΕΣΥ «που αγαπούν την πατρίδα», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση προς τα στελέχη της αγοράς για να συμμετάσχουν στη διαδικασία εύρεσης των μάνατζερ.

Όπως εξήγησε ο κ. Λυκουρέντζος αντί να επιτίθενται κατά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσοι θέλουν πραγματικά να μπορούν να προσφέρουν έχουν πλέον την ευκαιρία.

Η διοίκηση του ΕΣΥ είναι πεδίον δόξης λαμπρό προσέθεσε ο υπουργός Υγείας εκτιμώντας ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.

Παράλληλα ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε τα μέλη της επιτροπής που θα αναλάβει να αξιολογήσει και να επιλέξει του νέους 87 διοικητές και τους 93 αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομειακών μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Την επιτροπή αποτελούν: ο κ. Καλλίρης, Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο κ. Παπαβασιλείου, καθηγητής Ιατρικής, ο κ. Καπερώνης, εκπροσωπώντας το ΑΣΕΠ, ο κ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους έως και τις 27 Μαρτίου μέσω ηλεκτρονικής φόρμας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ενώ θα συνεκτιμηθεί η εμπειρία αλλά και τυχόν μεταπτυχιακός τίτλος σε οικονομικά και διοίκηση μονάδων υγείας.

Οι νέοι διοικητές θα υπογράφουν μνημόνιο με το υπουργείο Υγείας και Οικονομικών με κύρια ευθύνη την τήρηση των οικονομικών στοιχείων που θα αναφέρονται σε αυτό, την κατάρτιση και την παρακολούθηση του προϋπολογισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος, τα νοσοκομεία πλέον θα διοικούνται από μάνατζερ.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ποιήση και η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη


Δεν υπάρχει κυπριος/κυπρια που να μην γνωρίζει την ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ... ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης.

Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους αλλα δεν ειναι μόνο αυτο που κάνει την περίπτωση του Ευαγόρα ειδική.

Ο Παλληκαρίδης κατάφερε να μάς δείξει - εστω και λίγο - τον πόνο που ένοιωθε για την πατρίδα του μέσα απο την ποιήση του, τους λίγους στίχους που έγραφε πολεμώντας για την ελευθερία της Κύπρου και για την Ελλαδα. Ποιος 18χρονος θα δήλωνε σήμερα οτι "Ειναι καλό πράγμα να πεθαινει κανείς για την Ελλάδα";

Ο Ευαγόρας

Γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 28 Φεβρουαρίου 1938. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων.

Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός. Στην Πάφο στο «Ιακώβιο Γυμναστήριο» αναρτάται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και σκίζει την αγγλική σημαία: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων.

Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία ενισχύεται από Τούρκους. Ο διοικητής στέλνει διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί, γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσας να αμαυρωθεί με αίμα. Έτσι οι μαθητές παρέσυραν ό,τι είχε σχέση με τους εορτασμούς για την στέψη. Η Πάφος έγινε το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας.

EOKA

Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου.

Ήταν η αρχή του τέλους. Μια μέρα πριν τη δίκη, μπαίνει κρυφά στο σχολείο και αφήνει στην έδρα ένα σημείωμα:
   
Παλιοί συμμαθηταί, Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια 
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.

Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα 
μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη
 κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.

Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι

Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
 να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ενα παλάτι,
το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό.

Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ.

Γειά σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης  

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν γρασαρισμένο. Ήταν συνεπώς ανέτοιμο για να χρησιμοποιηθεί. Επίσης κουβαλούσε 3 γεμιστήρες γεμάτες.




Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και η δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου. Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την ενοχή του:
   
Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.  

Την επόμενη μέρα της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον Χάρτινγκ, με το οποίο του ζητούσαν να απονεμηθεί χάρη στον Ευαγόρα. Όλος ο κόσμος αρχίζει μια προσπάθεια να σώσει τον νεαρό μαθητή.

Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεσή του. Η Κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζητά προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Παύλου. Η Βουλή των Ελλήνων στέλνει τηλεγραφήματα προς την Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Δέρδης, 40 Εργατικοί Άγγλοι βουλευτές, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, απλοί πολίτες προσπαθούν να ματαιώσουν αυτή την εκτέλεση.

Ο Χάρτινγκ όμως και η Αγγλική διπλωματία απορρίπτει την απονομή χάριτος.




Ο Ευαγόρας στο τελευταίο γράμμα του γράφει:
   
Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα.
Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι.
Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο;
Όλοι πεθαίνουν μια μέρα.
Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα.
Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.  


onalert.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τσιφλικάς-μαϊμού τσέπωσε με κόλπο 184 εκ. ευρώ


Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ έπεσε αγρότης από τη Θήβα που είχε φτιάξει μια «μηχανή» για να εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με το κόλπο της επιστροφής ΦΠΑ.

Τα χρήματα που έβαλε στην τσέπη ο αδίστακτος καλλιεργητής έφθασαν στο αστρονομικό ποσό των 184.075.770 ευρώ. Οπως προκύπτει από τον έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ο αγρότης εμφανιζόταν να κατέχει μια έκταση 50.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Θήβας.

Οπως αποδείχθηκε, ο... τσιφλικάς αγρότης δεν είχε ούτε ένα στρέμμα και η περιοχή που... καλλιεργούσε ήταν μόνο στα χαρτιά. Οταν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ τού ζήτησαν να προσκομίσει τα μισθωτήρια συμβόλαια της έκτασης, ο αγρότης δεν είχε να επιδείξει κανένα έγγραφο.

Τα στοιχεία των αρμοδίων Αρχών τον εμφάνιζαν να καλλιεργεί κρεμμύδια και πατάτες και τη συνολική παραγωγή την πωλούσε σε περισσότερες από 30 εταιρείες.

Ο επιτόπιος έλεγχος του ΣΔΟΕ απέδειξε ότι ο αγρότης είχε φτιάξει μια γεωργική επιχείρηση που ήταν στον αέρα. Οταν του ζητήθηκε να προσκομίσει τα αντίστοιχα παραστατικά, ανέφερε ότι δεν είχε να τους δώσει τίποτα.

Οι επιχειρήσεις που φέρονταν ότι συνεργάζονταν με τον τσιφλικά αγρότη τού έχουν υποβάλει μηνύσεις για πλαστογράφηση του ονόματός τους.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, όλες οι συναλλαγές του 55χρόνου ήταν πλαστές, ούτε ένα κρεμμύδι ή μία πατάτα δεν είχε παραγάγει. Πάντως ο «επιχειρηματίας» αγρότης είχε αποκτήσει ό,τι επιθυμεί ένας άνθρωπος. Διέθετε πολυτελή βίλα, πανάκριβα αυτοκίνητα και έκανε μια πλούσια ζωή αφού μπορούσε να αποκτήσει ό,τι ήθελε κλέβοντας το κράτος με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και των άλλων εμπλεκομένων που συμμετείχαν στην απάτη. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για μια «ομερτά» μεταξύ των μυημένων αγροτών στην απάτη των εικονικών τιμολογίων.

Το «Εθνος» της Τρίτης 12 Μαρτίου αποκάλυψε το κόλπο των 222,5 εκατ. ευρώ από 48 αγρότες με την επιστροφή του ΦΠΑ. Οι έρευνες των διωκτικών Αρχών έφεραν στην επιφάνεια πακτωλό μαύρου χρήματος με αδήλωτα εισοδήματα, και εικονικά πλαστά τιμολόγια. Οι αγρότες καρπώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την παράνομη είσπραξη του ΦΠΑ και του φόρου πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγρότης ήταν στη λίστα με τους 48 καλλιεργητές, όπως έδειξε η έρευνα του ΣΔΟΕ.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ενας Ελληνας στο τιμόνι της Philip Morris


Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος από τον Πύργο της Ηλείας έφθασε στην κορυφή της μεγαλύτερης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας στον κόσμο Philip Morris International. Η αλλαγή στην πυραμίδα της ηγεσίας έγινε χθες από τη Νέα Υόρκη.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Philip Morris International ανακοίνωσε ότι ο ελληνικής καταγωγής Ανδρέας Καλαντζόπουλος και υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας αναλαμβάνει τη θέση του Chief Executive Officer (CEO), δηλαδή παίρνει στα χέρια του το τιμόνι του πολυεθνικού κολοσσού αφού αναλαμβάνει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος θα διοικεί την εταιρεία από τις 8 Μαΐου 2013 μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο Ελληνας μάνατζερ πήρε τα ηνία μιας επιχείρησης που η κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέρχεται στα 150 δισ. δολάρια, όσο είναι σχεδόν το ΑΕΠ της Ελλάδας. Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος επικεφαλής Λούις Καμιλέρι αποφάσισε να αφήσει την ενεργό επιχειρηματική δράση και προτίμησε να κρατήσει τον ρόλο του προέδρου της εταιρείας.

Πρόβλεψη

Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα και εμπρός στα φώτα της δημοσιότητας με τη συμφωνία που έκανε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που προέβλεπε την επιπλέον αγορά προϊόντων καπνού από τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς.

Η συμφωνία θα φέρει περισσότερα έσοδα στους αγρότες στα επόμενα τρία χρόνια αφού η συνολική αξία των προϊόντων που αγοράζει η πολυεθνική καπνοβιομηχανία ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International αμέσως μετά την ανακοίνωση της εταιρείας δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα και η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου το διοικητικό συμβούλιο για να συνεχίσω να συμβάλλω στην εκπληκτική πορεία της Philip Morris International».

Ο κ. Καλαντζόπουλος, σήμερα 55 ετών, εντάχθηκε στην εταιρεία το 1985 και εργάστηκε στην Κεντρική Ευρώπη, αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, προτού γίνει πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης το 1999. Ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και ΜΒΑ από το INSEAD της Γαλλίας.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι έρχεται να κάνει στην Αθήνα ο απεσταλμένος της Μέρκελ Οτο Ρεχάγκελ


Την Αθήνα θα επισκεφθεί στο τέλος του μήνα ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου  Οτο Ρεχάγκελ, ως απεσταλμένος της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια αποκατάστασης των ελληνογερμανικών σχέσεων και να ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, ο κ. Ρεχάγκελ ανταποκρίθηκε στην επιθυμία της καγκελαρίου, η οποία επιδιώκει να στηρίξει την ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια και να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο λαών. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Γερμανός προπονητής θα γίνει δεκτός τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όσο και από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Από το 2004 που κέρδισε το Euro θεωρείται ήρωας», επισημαίνει η εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο κ. Ρεχάγκελ, σε δηλώσεις του στην Bild, τονίζει ότι το ζήτημα έθιξε όχι μόνο η κ. Μέρκελ, αλλά και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, ο οποίος τον παρακάλεσε να βοηθήσει.

«Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε σε εμένα από την καγκελάριο. Επίσης, και ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ζήτησε τη βοήθειά μου.

Θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά. Γνωρίζω ότι το όνομά μου στην Ελλάδα έχει θετική απήχηση. Αλλωστε το 2004 κερδίσαμε το Euro. Αυτό δεν το πίστευε κανένας μέχρι τότε, αλλά εμείς τα καταφέραμε. Για αυτόν τον λόγο, με μεγάλη μου χαρά θα ενθαρρύνω τους φίλους μου τους Ελληνες».



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα από τους καταναλωτές


Στροφή στα ελληνικά προϊόντα φαίνεται πως έχουν κάνει οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 6 στους 10 καταναλωτές θεωρούν τα ελληνικά προϊόντα υψηλής και καλύτερης ποιότητας από τα εισαγόμενα παρά το γεγονός ότι βρίσκουν τις τιμές τους «τσιμπημένες».

Η έρευνα κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα μετρώντας την καταναλωτική στάση έναντι του ελληνικού προϊόντος.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, βάσει της ίδιας έρευνας, ότι το 93% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν και στο μέλλον ελληνικά προϊόντα ενώ το 79,2% δηλώνει ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την προτίμησή του στην ελληνική παραγωγή.
Την ίδια ώρα 8 στους 10 πιστεύουν ότι αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα ενισχύουν την οικονομία και την απασχόληση.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς φτάσαμε στην εκλογή του 266ου Πάπα


Ο λευκός καπνός αναδύεται από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, στις 20:06 (ώρα Ελλάδος), το πλήθος ξεσπά σε χειροκροτήματα, ζητωκραυγάζει με ενθουσιασμό,σημαίες ανεμίζουν, τα χαμόγελα φωτίζουν τα πρόσωπα των πιστών, που περίμεναν ακόμα και επί δέκα ώρες την «φουμάτα μπιάνκα».

Ο νέος Πάπας, που αναλαμβάνει τα ηνία της Εκκλησίας μετά την ιστορική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου, εκλέγεται κατά την πέμπτη ψηφοφορία καθώς οι προηγούμενες ήταν ατελέσφορες, εντείνοντας την αγωνία αλλά και την απογοήτευση των πιστών που ήλπιζαν να είναι σύντομη η διαδικασία.

Λίγη ώρα μετά τον λευκό καπνό, το πλήθος περιμένει να μάθει το όνομα του νέου Ποντίφικα και οι φωτογραφικές μηχανές βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαθανατίσουν τη στιγμή που θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Στο μεταξύ η Ελβετική Φρουρά, βρίσκεται ήδη παραταγμένη στην πλατεία με τις κιτρινόλευκες σημαίες του Βατικανού να βρίσκονται ψηλά, ενώ ηχεί ο ύμνος του Βατικανού. Αμέσως μετά ακολουθούν τα σώματα ασφαλείας της Ιταλίας και ο ιταλικός ύμνος αντηχεί σε όλη την πλατεία.

Η αγωνία κορυφώνεται, τα λεπτά περνούν βασανιστικά και ξαφνικά οι κόκκινες κουρτίνες ανοίγουν στο κεντρικό μπαλκόνι όπου βγαίνει ο Γάλλος καρδινάλιος Ζαν Λουί Τοράν.

Το πλήθος τον υποδέχεται με πανηγυρισμούς, χειροκροτήματα και φωνές χαράς.Η κρίσιμη στιγμή έφτασε… Ο καρδινάλιος Τοράν στα λατινικά, ανακοινώνει το όνομα «Φραγκίσκος Ι», το οποίο επέλεξε ο νεοεκλεγείς Πάπας, που δεν είναι άλλος από τον Αργεντινό, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Ακολουθεί σιωπή, καθώς οι πιστοί δεν τον γνωρίζουν, ενώ οι ανταποκριτές του επίσημου ραδιοφώνου του Βατικανού, χάνουν τα λόγια τους. Κανείς, από το πλήθος δεν φαίνεται να ξέρει ποιος είναι ο νέος Πάπας, ενώ κανένας αναλυτής δεν είχε προβλέψει την ανατροπή αυτή και τα γραφεία στοιχημάτων του έδιναν απόδοση μόλις 41/1 και φυσικά δεν τον συμπεριελάμβαναν ανάμεσα στα φαβορί, τα οποία ήταν ο Αντζελο Σκόλα 71 ετών

Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνο, ο Πίτερ Κόντβο Απία Τέρκσον Καρδινάλιος από την Γκάνα 64 ετών, ο Τίμοθι Ντόλαν 63 ετών Αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης, ο Μαρκ Ουελέτ 68 ετών Καρδινάλιος από τον Καναδά και ο Πίτερ Ερντο 60 ετών Αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης-Έστεργκομ.
Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Η έκπληξη είναι τέτοια, που ακόμα και τα ηλεκτρονικά μέσα της Αργεντινής, είναι ανέτοιμα στο άκουσμα του ονόματός του, ανανεώνοντας τις σελίδες τους αρκετά λεπτά αργότερα από την αναγγελία.

Μετά την αμήχανη σιωπή όλων, όμως και όταν κάνει την εμφάνισή του ο Φραγκίσκος Ι, οι πανηγυρισμοί του πλήθους δεν έχουν τέλος, τα δάκρυα συγκίνησης κυλούν στα πρόσωπά τους και οι φωνές ακούγονται σε κάθε γωνιά της Ρώμης.

«Αδελφοί και αδελφές καλησπέρα. Γνωρίζετε ότι το καθήκον του κονκλαβίου ήταν να δώσει έναν αρχιεπίσκοπο στη Ρώμη και φαίνεται πως οι αδελφοί μου καρδινάλιοι έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου για να τον βρουν αλλά είμαστε εδώ», είναι τα πρώτα λόγια του, εμφανώς συγκινημένου, Φραγκίσκου Ι.

Στην πορεία καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν για εκείνον ζητώντας τους ενός λεπτού σιγή ώστε να έρθουν κοντά στον Θεό.

«Σας δίνω την ευλογία μου, όμως σας ζητώ μια χάρη. Πριν ο αρχιεπίσκοπος ευλογήσει τον λαό, σας ζητώ να προσευχηθείτε στον Κύριο για να με ευλογήσει. Ας κάνουμε αυτή την προσευχή σιωπηλά, η οποία θα είναι από εσάς προς εμένα», λέει και αγγίζει με τα λόγια του τον συγκεντρωμένο κόσμο.

«Αυτή τη διαδρομή θα την κάνουμε μαζί, εγώ και εσείς. Καληνύχτα σας», συμπληρώνει κάνοντας το πλήθος να ξεσπάσει σε θερμά χειροκροτήματα. Η καρδιά της Ρωμαιοκαθολικής πίστης, η πλατεία του Αγίου Πέτρου, είναι κατάμεστη ακόμα και αρκετή ώρα αργότερα μετά την εμφάνιση του Φραγκίσκου Ι, με ανθρώπους που έχουν καταφθάσει στην ρωμαϊκή πρωτεύουσα από τη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, οι οποίοι παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, παραμένουν στήνοντας μια πραγματική γιορτή για την μεγάλη στιγμή για την Καθολική Εκκλησία.

Η ΕΕ ευχήθηκε «μακρά κι ευλογημένη θητεία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη απόψε το νέο πάπα Φραγκίσκο τον Α, και του ευχήθηκε η θητεία του στο αξίωμά του Ποντίφικα να είναι «μακρά και ευλογημένη, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Πιστεύουμε ότι η Αγιότης σας θα συνεχίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα το έργο του προκατόχου σας, φέρνοντας κοντά τους λαούς και τις θρησκείες του κόσμου», αναφέρει η ανακοίνωσή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Συγχαρητήρια Ολάντ προς τον νέο Πάπα Φραγκίσκο Α'

Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη απόψε το νέο Πάπα Φραγκίσκο τον Α, διαβεβαιώνοντας ότι "η Γαλλία θα συνεχίσει" ένα "διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα".

"Απευθύνω στον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές μου", δήλωσε ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

"Η Γαλλία, πιστή στην ιστορία της και τις οικουμενικές αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης...θα συνεχίσει το διάλογο εμπιστοσύνης που πάντα διατηρεί με την Αγία Έδρα", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Ιταλία: Τηλεφωνική συνομιλία του πάπα Φραγκίσκου με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο

Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, επικοινώνησε με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο, ο οποίος βρίσκεται στην θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Άγνωστό παραμένει, προς το παρόν, αν και πότε ο νέος πάπας θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του, που τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί σε μοναστήρι που βρίσκεται στο εσωτερικό του Βατικανού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός επίτιμος πάπας, παρακολούθησε, από την τηλεόραση, την διαδικασία εκλογής του νέου άγιου πατέρα των ρωμαιοκαθολικών.

Βατικανό: Οι καρδινάλιοι, εκλέγοντας τον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, "είχαν το θάρρος να διασχίσουν τον Ωκεανό και να διευρύνουν την προοπτική της Εκκλησίας", λέει ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας

Οι καρδινάλιοι, εκλέγοντας σήμερα για πρώτη φορά στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου του Α μιαν άλλη ήπειρο από την Ευρώπη, "είχαν το θάρρος να διασχίσουν τον Ωκεανό και να διευρύνουν την προοπτική της Εκκλησίας", δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι χαιρέτισε επίσης "τη μεγάλη απλότητα" και "την αποδοχή της προσφοράς υπηρεσίας" στην Εκκλησία που ο νέος Πάπας εξέφρασε στην πρώτη του δήλωση προς τους πιστούς.

"Έκανε μια ωραία χειρονομία, ζητώντας την ευλογία τους υποκλινόμενος" μπροστά τους, και αυτή η στάση της προσφοράς "ακολουθεί εκείνη του Βενέδικτου ΙΣΤ", σημείωσε.



prorothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...