Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία: Επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές, καταργείται η τράπεζα θεμάτων


Σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της Εκπαίδευσης επιφέρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρουσίαστηκε την Πέμπτη από την ηγεσία του υπουργείου, ενώ σειρά μέτρων ανακοινώθηκαν, τόσο στον τομέα του Πολιτισμού όσο και του Αθλητισμού.

Στις σημαντικότερες από αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνονται η λήξη, με τροπολογία, της θητείας όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που υποπτεύονται από το υπουργείο (Εθνικό Θέατρο κ.λπ.) και στον αθλητισμό, η ενίσχυση του ελέγχου της Πολιτείας στις αθλητικές ομοσπονδίες και η πάταξη της βίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, το πολυνομοσχέδιο έχει, ήδη, παραδοθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της που θα το στηρίξουν στη Βουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ

Πάντως, από τις βασικές αρχές που παρουσιάστηκαν σήμερα, προκύπτει ότι καταργούνται ουσιαστικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, γνωστού και ως «νόμου Διαμαντοπούλου», μεταξύ των οποίων τα συμβούλια ιδρύματος. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών Αρχών, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι φοιτητές, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν και στα συλλογικά όργανα. Επίσης, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο, όπου διατηρούνται, πάντως, οι προβλέψεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για την άρση του και επανέρχονται στα μητρώα των πανεπιστημίων οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές.

Στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου, ενώ οι νυν πρυτάνεις, των οποίων η θητεία δεν θα έχει λήξει, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.

Στο θέμα των μετεγγραφών, θα υπάρξει ρύθμιση στο πνεύμα πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, τα βασικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) θα ειναι το οικονομικό και η υγεία.

Σαρωτικές αλλαγές και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, την κατάργηση εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία και τη ρύθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και του ωραρίου των φροντιστηρίων. Στο θέμα της αντιμετώπισης της φτώχειας, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εισαγωγή κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για την προμήθεια των γευμάτων τους από το κυλικείο. Επίσης, διαχωριζονται τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία, ενώ αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Ξυδάκης: Αύξηση εσόδων από κινηματογραφικές παραγωγές και αρχαιολογικούς χώρους

Στα θέματα Πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξει τροπολογία για την επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου, θα εμπλουτιστεί η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Βασικός μοχλός θα είναι η επιστροφή φόρου, που αποτελεί πάγιο αίτημα των ξένων εταιριών παραγωγής. Τέλος, θα υπάρξει ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, προκειμένου να γίνει οικονομικά αποδοτικός. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εισαχθεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Κοντονής: Η ελληνική Πολιτεία δεν απειλεί και δεν απειλείται

Στον χώρο του Αθλητισμού, ο υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον. «Τα τελευταία χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο δεν λειτούργησε. Αυτήν τη στιγμήν η ελληνικη Δικαιοσύνη ασχολείται με δύο εγκληματικές οργανώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από την Uefa στο θέμα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. «Η ελληνική Πολιτεία δεν απειλεί και δεν απειλείται» τόνισε ο κ. Κοντονής.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βιβλιάριο υγείας από τα ΚΕΠ για τους ανασφάλιστους


Από τα ΚΕΠ θα μπορούν να προμηθεύονται βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστoυ όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρω.

Αυτό προτείνει, μεταξύ άλλων, το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο στην πρόληψη όσο και στη νοσηλεία.

Σήμερα καλύπτεται η νοσηλεία τους, ενώ έχουν πρόσβαση και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Με την υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται, θα καλύπτονται και οι διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται ακόμη κι αν δεν νοσηλευτούν.

Επίσης, θα καταργηθούν οι τριμελείς επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε νοσοκομείο, οι οποίες εισηγούνται στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας που υπάρχουν από ανασφάλιστους πολίτες.

Η πρόταση της ομάδας εργασίας αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι κάτοικοι ποιων περιοχών της Ελλάδας προτιμούν τα one night stands


Οι «σχέσεις της μιας βραδιάς» ή αλλιώς τα «one night stands» όπως φαίνεται κάνουν θραύση στην Ελλάδα.

Το σάιτ γνωριμιών Blindchat.gr έθεσε στους χρήστες του ένα ερωτηματολόγιο και με βάση αυτό έφτιαξε ένα χάρτη με το τι θεωρούν οι γυναίκες ως ιδανική σχέση.

Η ερώτηση που τέθηκε ήταν η εξής: «Πόσο θα ήθελες να διαρκέσει η επόμενη σχέση σου;». Οι επιλογές ανάμεσα στις οποίες είχαν να διαλέξουν οι χρήστριες ήταν «Μία βραδιά», «Μερικούς μήνες»,  «Μερικά χρόνια» και «Για πάντα». Ο μέσος όρος πανελλαδικά των γυναικών που θα προτιμούσαν το one night stand φτάνει το 18,3%. Οι άντρες από την άλλη, προκρίνουν το σεξ της μιας βραδιάς σε ποσοστό 25,8%. Αυτά τα ποσοστά αφορούν όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, το site παρέχει ανάλυση πληροφοριών και ανά περιφέρεια. Πρωταθλήτρια η Δυτική Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά στην Κρήτη φαίνεται ότι προτιμούν περισσότερο τις μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις.





iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που διώχνει τον πονοκέφαλο


Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα για το οποίο οι άνθρωποι αναζητούν ανακούφιση και ιατρική συμβουλή.

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ για κάποιους οι πονοκέφαλοι αποτελούν ρουτίνα.

Τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη πάθηση, καθώς είναι σύμπτωμα της εποχής λόγω πίεσης και αυξημένου στρες.

Όταν υποκρύπτει πάθηση ονομάζεται συμπτωματική ή δευτεροπαθής κεφαλαλγία. Σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για λειτουργική ή πρωτοπαθή κεφαλαλγία.

Η διάκριση μεταξύ των δύο καταστάσεων γίνεται από νευρολόγο και συχνά απαιτείται πολύς χρόνος για να γίνει η διάγνωση.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση ασπιρίνης ή άλλων αναλγητικών.

Η σαλικίνη όμως που είναι το βασικό συστατικό της ασπιρίνης και καταπραΰνει τον πόνο, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στα αμύγδαλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από τους ανθρώπους που δεν έχουν. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας.

Δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η κατανάλωσή τους μπορεί να σταματήσει μια ημικρανία ή να αποτρέψει μελλοντικές.

Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Maryland, σε μελέτη που έγινε για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη μείωση των ημικρανιών, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πήραν μαγνήσιο μείωσαν την συχνότητα των επιθέσεων ημικρανίας κατά 41,6 % σε σύγκριση με 15,8% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ταχύτερα και κυρίως χωρίς παρενέργειες και δυσμενείς αντιδράσεις.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα αμύγδαλα ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους συνιστάται μία χούφτα αμύγδαλα ή 10-12 τεμάχια την ημέρα που ισοδυναμούν με μία ασπιρίνη.
Εάν παρόλα αυτά είστε αλλεργικοί στη σαλικίνη που περιέχουν τα αμύγδαλα, είναι προτιμότερο να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.


onmed.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτοιμο να «κουρέψει» οφειλές πολλών δις ευρώ το υπουργείο Οικονομικών


Ενδεχομένως και εντός της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις.

Έχοντας ήδη καταθέσει από χθες τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο εξασφάλισε ότι η ρύθμιση μπορεί να τρέξει από αύριο οπότε και αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέχρι και τις 27 Ιουνίου. Άρα, οι οφειλέτες –περίπου τέσσερα εκατομμύρια συνολικά- θα έχουν το χρονικό περιθώριο να μετρήσουν τα οφέλη της πιο γενναιόδωρης ρύθμισης που υλοποιήθηκε ποτέ και να ανταποκριθούν.

Το πιο σημαντικό κίνητρο της ρύθμισης είναι ότι ο οφειλέτης που είναι διατεθειμένος να πληρώσει μπορεί να κουρέψει όχι μόνο προσαυξήσεις αλλά και πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν κυρίως σε παραβάτες. Πόσα λεφτά είναι αυτά; Μια ανάλυση της στατιστικής των οφειλών φέρνει χρήσιμα συμπεράσματα στο φως:

Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα συνολικά χρέη των οφειλετών προς την εφορία, ανέρχονται στα 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το ποσό; Περιλαμβάνει πρόστιμα, καθαρές οφειλές, πρόσθετους φόρους όχι όμως και προσαυξήσεις.

Αν προστεθούν και οι συσσωρευμένες προσαυξήσεις όλων αυτών των ετών, τότε το ιδιωτικό χρέος προς την εφορία ξεπερνά τα 120-130 δισεκατομμύρια ευρώ. Συμπέρασμα 1ο: Με τη δυνατότητα κουρέματος προσαυξήσεων, ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών δίνει ως «αντάλλαγμα» το κούρεμα χρημάτων που ναι μεν έχουν βεβαιωθεί στους ΑΦΜ των οφειλετών, από την άλλη όμως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εισπράττονταν ποτέ.

Δεν είναι ίδια η κατάσταση με τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους. Σε αυτή την περίπτωση, το κούρεμα αγγίζει το «ψαχνό» δηλαδή τις οφειλές των 77 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πόσα μπορούν να διαγραφούν με αντάλλαγμα το ζεστό χρήμα; Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ λένε οι γνωρίζοντες ανάλογα βέβαια και με τη συμμετοχή που θα υπάρξει. Θα υπάρξουν περιπτώσεις που οφειλέτες θα πληρώνουν 100.000 ευρώ, και τη ίδια στιγμή θα απαλλάσσονται από 200.000 ευρώ ή και περισσότερα.

Το κίνητρο που έχει δοθεί στους οφειλέτες, είναι το ισχυρότερο δυνατό. Αυτό που θα φανεί από Δευτέρα που αναμένονται και οι πρώτες πληρωμές είναι αν υπάρχει το απαραίτητο χρήμα στην αγορά ώστε να υπάρξει και η ανάλογη ανταπόκριση.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αντιμέτωπη με σενάρια Grexit και χρεοκοπίας η Αθήνα - Ασφυκτικό το πρέσινγκ των εταίρων


Ένα γαϊτανάκι σεναρίων και αυστηρών προς την Ελλάδα μηνυμάτων ξετυλίγεται τα τελευταία 24ωρα από την πλευρά τόσο των δανειστών όσο και του διεθνούς Τύπου. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να μονοπωλούν τις εξελίξεις εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, προχώρησε σήμερα, Τετάρτη σε νέες σκληρές δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη με τις οποίες κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει καταστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας σημειώνοντας δε ότι όλες οι εκδοχές για το μέλλον της χώρας έχουν ήδη κοστολογηθεί. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ωστόσο πως η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία με τους εταίρους της.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από την πλευρά του σχολιάζοντας επίσης ενδεχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και έχονατς αυξήσει κατά 800 εκατ. Ευρώ τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, επεσήμανε ότι «δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ. Δεν είμαι έτοιμος να συζητήσω μία τέτοια πιθανή καταστάση».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν KΛοντ Γιούνκερ εμφανίζεται εκνευρισμένος με την έλλειψη προόδου στις διαπραγμάτευσεις.

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου της Επιτροπής ο Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται. Σύμφωνα με το Reuters ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως ο κ. Γιούνκερ επέμεινε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς όπως σημείωσε «το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ».

Η γερμανική Die Zeit ωστόσο υποστηρίζει πως η Γερμανία επεξεργάζεται σχεδιά χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς Grexit. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές Τράπεζες ακόμη και μετά από μια χρεοκοπία.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν ο οίκος Standard & Poor's υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική, σκληραίνει την στάση της στην διαπραγμάτευση και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί υφεσιακά μέτρα που του ζητούν, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.

Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!», υπογραμμίζει η Αθήνα και κατηγορεί «υπερσυντηρητικούς κύκλους» στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι «αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα».

Τέλος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια μέσου του επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής Χοσέ Βινιάλς εξήγησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος ενώ προειδοποίησε ότι θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποτάμι: Έντεκα προτάσεις για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες


Από τη Μυτιλήνη ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την κυβέρνηση που «δεν έχει πολιτική ούτε γι΄ αυτό το θέμα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει σύσκεψη με τους «ανθρώπους των συνόρων» για να βρεθούν λύσεις

Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, ζητούσε από τη Μυτιλήνη τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος προς της Ελλάδα, το κόμμα του έδινε στη δημοσιότητα μια δέσμη από ένδεκα συγκεκριμένες προτάσεις για τη φύλαξη των συνόρων καθώς και τη δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων με παροχή εκπαίδευσης και χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα και έχουν μια minimum εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο.

«Η κυβέρνηση αδυνατεί απ’ ό,τι φαίνεται να χαράξει πολιτική και σε αυτό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Σταύρος Θεοδωράκης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει στην Αθήνα σύσκεψη των «ανθρώπων των συνόρων», ενώ οι υπεύθυνοι του Τομέα μεταναστευτικής πολιτικής του Ποταμιού Ζωή Αποστολοπούλου και Γιώργος Τσαούσης δημοσιοποιούσαν τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Συστηματική φύλαξη των συνόρων για αποτροπή παράνομης εισόδου. Διεκδίκηση αύξησης της συνεισφοράς της Frontex σε χρήματα και εξοπλισμό. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και η συνεισφορά των άλλων χωρών της ΕΕ στη φύλαξή τους πρέπει να είναι καθοριστική. Πίεση προς την Τουρκία για από κοινού αποφασιστικό χτύπημα στους διακινητές ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που καταργεί τη visa (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες.

2. Άμεση πραγματοποίηση από την ΕΕ ενημερωτικής καμπάνιας στις χώρες προέλευσης οικονομικών μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα των ψεύτικων υποσχέσεων των διακινητών (το κάνουν ήδη οι Αυστραλοί).

3. Επαναλειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής που «πάγωσε» η παρούσα κυβέρνηση (Έβρος, Μυτιλήνη, Σάμος) σε όλα τα σημεία εισόδου παράτυπων μεταναστών και δημιουργία νέων με εκταμίευση εκτάκτων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά Ταμεία (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, ΤΑΜΕ και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ΤΕΑ της ΕΕ). Τα κέντρα αυτά παρέχουν πρώτες βοήθειες, κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, καταγραφή και ταυτοποίησή των μεταναστών και διακρίβωση περαιτέρω αναγκών τους (π.χ. υποβολή αίτησης ασύλου, νοσηλεία, εντοπισμός ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ατόμων).

4. Δημιουργία κλιμακίων της Υπηρεσίας Ασύλου και περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων στα νησιά και τον Έβρο, ώστε οι αλλοδαποί που διασώζονται ή συλλαμβάνονται να έχουν την δυνατότητα να ζητούν άσυλο επί τόπου και να τους παρέχεται θετική ή αρνητική απάντηση εντός 60 ημερών.

5. Πίεση προς τις άλλες χώρες της ΕΕ και τους θεσμούς της ΕΕ για θέσπιση Ευρωπαϊκού Ασύλου και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε οι αλλοδαποί να ζητούν άσυλο από την ΕΕ συνολικά και να κατανέμονται αναλογικά στα κράτη μέλη.

6. Ενίσχυση του εθελοντικού επαναπατρισμού παράτυπων οικονομικών μεταναστών με αντάλλαγμα της παροχή αμειβόμενης επαγγελματικής κατάρτισης μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κ.α.), την ΕΕ και κράτη-δωρητές (Μ. Βρετανία, Νορβηγία κ.α.).

7. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης έως ότου πραγματοποιηθεί η επιστροφή προς απέλαση μεταναστών στην πατρίδα τους.

8. Δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια για όσους αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ασύλου, καθώς και για τις ευάλωτες ομάδες μεταναστών (ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους κλπ).

9. «Το Σχολείο του Μετανάστη». Τα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας θα διαθέτουν δημόσιες μονάδες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και επαγγελματικής κατάρτισης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες.

10. Παροχή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση συμπλήρωσης εξαετούς εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο. Ιθαγένεια και στα παιδιά που γεννήθηκαν αλλού, αλλά μεγαλώνουν στην Ελλάδα με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας με εννιαετή εκπαίδευση ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή απολυτήριο Λυκείου και απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ/ΤΕΙ. Προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι να διαμένουν οι γονείς νόμιμα στη χώρα. Εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομικού πλαισίου που αφορά την καθημερινότητα της παραμονής στη χώρα των μεταναστών και των προσφύγων (περίθαλψη, εργασία, διαμονή).

11. Άμεση Σύσταση Διαχειριστικής Αρχής, που έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2014, και γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών για εκταμίευση κονδυλίων από τα προγράμματα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) της ΕΕ. Τα προγράμματα αυτά διαθέτουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020, και η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη προγράμματα προς ένταξη. Εάν δε το πράξει μέχρι τον Ιούνιο, θα παγώσει κάθε χρηματοδότηση από τη ΕΕ για τη μετανάστευση.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...