Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Έτοιμο να «κουρέψει» οφειλές πολλών δις ευρώ το υπουργείο Οικονομικών


Ενδεχομένως και εντός της ημέρας, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 100 δόσεις.

Έχοντας ήδη καταθέσει από χθες τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο εξασφάλισε ότι η ρύθμιση μπορεί να τρέξει από αύριο οπότε και αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέχρι και τις 27 Ιουνίου. Άρα, οι οφειλέτες –περίπου τέσσερα εκατομμύρια συνολικά- θα έχουν το χρονικό περιθώριο να μετρήσουν τα οφέλη της πιο γενναιόδωρης ρύθμισης που υλοποιήθηκε ποτέ και να ανταποκριθούν.

Το πιο σημαντικό κίνητρο της ρύθμισης είναι ότι ο οφειλέτης που είναι διατεθειμένος να πληρώσει μπορεί να κουρέψει όχι μόνο προσαυξήσεις αλλά και πρόστιμα και πρόσθετους φόρους που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν κυρίως σε παραβάτες. Πόσα λεφτά είναι αυτά; Μια ανάλυση της στατιστικής των οφειλών φέρνει χρήσιμα συμπεράσματα στο φως:

Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα συνολικά χρέη των οφειλετών προς την εφορία, ανέρχονται στα 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το ποσό; Περιλαμβάνει πρόστιμα, καθαρές οφειλές, πρόσθετους φόρους όχι όμως και προσαυξήσεις.

Αν προστεθούν και οι συσσωρευμένες προσαυξήσεις όλων αυτών των ετών, τότε το ιδιωτικό χρέος προς την εφορία ξεπερνά τα 120-130 δισεκατομμύρια ευρώ. Συμπέρασμα 1ο: Με τη δυνατότητα κουρέματος προσαυξήσεων, ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών δίνει ως «αντάλλαγμα» το κούρεμα χρημάτων που ναι μεν έχουν βεβαιωθεί στους ΑΦΜ των οφειλετών, από την άλλη όμως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εισπράττονταν ποτέ.

Δεν είναι ίδια η κατάσταση με τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους. Σε αυτή την περίπτωση, το κούρεμα αγγίζει το «ψαχνό» δηλαδή τις οφειλές των 77 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πόσα μπορούν να διαγραφούν με αντάλλαγμα το ζεστό χρήμα; Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ λένε οι γνωρίζοντες ανάλογα βέβαια και με τη συμμετοχή που θα υπάρξει. Θα υπάρξουν περιπτώσεις που οφειλέτες θα πληρώνουν 100.000 ευρώ, και τη ίδια στιγμή θα απαλλάσσονται από 200.000 ευρώ ή και περισσότερα.

Το κίνητρο που έχει δοθεί στους οφειλέτες, είναι το ισχυρότερο δυνατό. Αυτό που θα φανεί από Δευτέρα που αναμένονται και οι πρώτες πληρωμές είναι αν υπάρχει το απαραίτητο χρήμα στην αγορά ώστε να υπάρξει και η ανάλογη ανταπόκριση.



topontiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...