Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι δείκτες της ανεργίας τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης απόρροια φυσικά της οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία της Eurostat είναι ενδεικτικά της δυσάρεστης κατάστασης με τη χώρα μας να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο τέλμα της ανεργίας.
Τα ποσοστά αφορούν στο 2010 οπότε αυτά έχουν αντικατασταθεί από θλιβερότερα… Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας του προηγούμενου έτους σημειώνονται στην Δυτική Μακεδονία (15,5%), στα Ιόνια Νησιά (14,8%), στο Νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (14,2%).
Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (13,5%), η Ήπειρος (12,6%) η Στερεά Ελλάδα (12,5%), η Αττική (12,3%), η Θεσσαλία (12,1%), η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη (11,7%). Tα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Πελοπόννησο (9,8%) και στο Βόρειο Αιγαίο (9%).

Η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 12,5% το 2010, έναντι 9,5% το 2009. Ήδη οι εκτιμήσεις που γίνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού η ανεργία για το 2012  θα ξεπεράσει 17%. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η ανεργία τον Αύγουστο του 2011 έφτασε στο 18,4% ξεπερνώντας τις 900.000 άτομα
Η ανεργία στην Ευρώπη κυμάνθηκε από 2,7% στο Ζέελαντ της Ολλανδίας και στο Μπολζάνο της Ιταλίας, έως 28% στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Το 2010 το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 9,6%, έναντι 8,9% το 2009.
Οι περιοχές που παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι το Ζέελαντ της Ολλανδίας και το Μπολζάνο της Ιταλίας (2,7%), το Τιρόλο (2,8%), το Σάλτσμπουργκ (2,9%), η Βορειοανατολική Σκωτία (3,5%), το Ομπερμπάγιερν της Γερμανίας (3,6%), η Ουτρέχτη και η Πράγα (3,7%).
Στον αντίποδα, οι υψηλότεροι δείκτες ανεργίας στην ΕΕ σημειώνονται σε οχτώ περιφέρειες της Ισπανίας. Ανάμεσά τους τα Κανάρια Νησιά (28,7%), η Ανδαλουσία (28%), η Σέουτα (24,1%) και η Μελίγια (23,7%).
Ο δείκτης ανεργίας αναφορικά με τις Ελληνίδες αυξήθηκε το 2010 στο 16,2%, έναντι 13,1% το 2009. Τα ποσοστά ανεργίας για τις Ελληνίδες κυμαίνονται από 14,3% στην Αττική και στο Βόρειο Αιγαίο ως 21,7% στο Νότιο Αιγαίο, 19,8% στη Δυτική Μακεδονία και 19% στα Ιόνια Νησιά.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Οι Έλληνες μπορούν να μας πάρουν και τα σώβρακα"


Ο Γερμανός οικονομολόγος Albrecht Ritschl, παραχωρώντας συνέντευξη στο Spiegel χαρακτήρισε την Γερμανία ως τον μεγαλύτερο αμαρτωλό του 20ου αιώνα ενώ τόνισε πως "η Ελλάδα μπορεί να μας πάρει ακόμα και τα σώβρακα" εάν διεκδικούσε η χώρα μας τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Μάλιστα σημείωσε πως αν έκανε κάτι τέτοιο τότε η Γερμανία θα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς το οικονομικό της θαύμα οφείλεται στην μη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ για τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Η Γερμανία έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον τρεις φορές κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος.
Όσον αφορά την Ελλάδα , ο καθηγητής είπε πως "είναι φυσικό επόμενο η Γερμανία να πληρώσει τα περισσότερα από τα χρήματα που οι πιστωτές έχουν δανείσει στην χώρα μας, καθώς το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, όπως λέει, βασίζεται στη μη πληρωμή των αποζημιώσεων".
Τόνισε δε πως "οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας "πάρουν ακόμη και τα σώβρακα".
"Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η χώρα μας μέσα από τα μάτια 14 φωτορεπόρτερ - Ένα συγκλονιστικό βίντεο

«Ποιοι είναι οι ήρωες που αναδύονται μέσα από τα συντρίμμια και τη σκόνη;»

Θέλοντας να μοιραστούν την ιστορία μιας χώρας βασανισμένης, της Ελλάδας, αποφάσισαν να πειραματιστούν σε ένα νέου είδους ντοκιμαντέρ. 

Πιστοί στο ρητό «η ικανότητα καταγραφής του χρόνου είναι αυτή που μεταφέρει τις μνήμες από γενιά σε γενιά», 14 φωτορεπόρτερ συναντήθηκαν στην Ελλάδα που χτυπήθηκε από την πρωτοφανή κρίση του Ιανουαρίου του 2010. Και συνέθεσαν τα κομμάτια μίας ταλαιπωρημένης χώρας. 

«Οι Έλληνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά ερωτηματικά, όχι μόνο σχετικά με το μέλλον, αλλά και με το παρόν του ελληνικού έθνους, και το ρόλο του στη διεθνή κοινότητα. Σε αυτήν την ιστορική καμπή, ποιοι είναι οι ήρωες που αναδύονται μέσα από τα συντρίμμια και τη σκόνη;», αναρωτήθηκαν οι ίδιοι. 

Και από εκεί γεννήθηκε το The Prism 2011. Mία συλλογική καταγραφή της Ελλάδας του χειμώνα 2010-2011, μέσα από το φακό της ομάδας των «14» που έγιναν, για πρώτη φορά, multimedia αφηγητές, με την υποστήριξη των δημιουργών. 

To The Prism GR2011 γυρίστηκε σε χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων. Οι σκηνοθέτες Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και Νίκος Κατσαούνης συνέλαβαν την ιδέα αυτή, θεωρώντας την ως έναν επαναστατικό τρόπο για να μοιραστούν τις ιστορίες τους. 

«Σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έχουν προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στην αφήγηση και τη διάδοση των ιστοριών. Η δημοσιογραφία περνά από τα χέρια των λίγων στο ευρύ κοινό, το οποίο, έχει πλέον τη δυνατότητα να πει τη δική του ιστορία μέσα από τη δική του ματιά», δηλώνουν οι δημιουργοί του πρωτότυπου ντοκιμαντέρ. 

Η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τα μάτια των 14 φωτορεπόρτερ: 





Πηγή     newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόλεμος Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη


Όλα δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει πάρει... λάθος στροφή και έχει μπει σε αδιέξοδο.

Πλέον μιλάμε για δυο τελείως διαφορετικές πολιτικές. Από τη μια ο πλούσιος Βορράς και από την άλλη ο Νότος με τις προβληματικές οικονομίες.

Από τη μια δηλαδή οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους (εντός και εκτός εισαγωγικών η λέξη δορυφόροι) και από την άλλη μικρές και μεγάλες χώρες της περιφέρειας.

Όποια πρόταση πέσει στο τραπέζι εάν δεν προέρχεται από το Βερολίνο πέφτει πάνω σε ... τοίχο.

Τελευταίο παράδειγμα το ευρωομόλογο. 

Η στάση των Γερμανών γνωστή. Όχι, ήταν η πρώτη αντίδραση και αμέσως πήρε το ... μήνυμα και η Φινλανδία.

Όχι στο ευρωομόλογο είπε πριν λίγη ώρα και η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών λέγοντας μάλιστα ότι οι υγιείς οικονομίες του Βορρά θα είχαν μόνο να χάσουν.
“Στη χειρότερη περίπτωση, τα κοινά ευρωομόλογα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση στην οποία οι επενδυτές θα έχαναν την τελευταία πίστη τους στην ευρωζώνη, ενώ οι υγιείς χώρες θα έρχονταν αντιμέτωπες με την κοινή ευθύνη για την αγορά χρέους των προβληματικών κρατών”

Επί της ουσίας δηλαδή με τα λεγόμενά της η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν έχει καταργήσει οποιαδήποτε έννοια εταιρικής ένωσης, έστω και αυτής της κακοφτιαγμένης που ονομάζεται ευρωζώνη...



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκτός λίστας 166.000 εργαζόμενοι


Σημαντικές εξαιρέσεις επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, που αγγίζουν 166.000 εργαζομένους, αποσύνδεση των ειδικών επιδομάτων από το σύστημα ασφάλισης, αλλά και ένταξη νέων ειδικοτήτων, περιλαμβάνει η καινούργια λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που οριστικοποιήθηκε με την υπογραφή του υπουργού, μετά και την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από τη διαρκή επιτροπή των ΒΑΕ. Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτήν, στα ΒΑΕ θα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Ωστόσο σε καθεστώς ΒΑΕ θα παραμείνουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, εφόσον έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες).
Οσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους εργαζομένους. Επομένως θα επιβαρυνθούν με έως και πέντε έτη εργασίας έως τη συνταξιοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό για πλήρη σύνταξη και από το 53ο στο 58ο για μειωμένη, για όλους όσοι έχουν 10.500 ένσημα, από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ.
Επίσης, η νέα λίστα δεν μειώνει μόνο τους μέχρι πρότινος δικαιούχους συντάξεων αλλά και τα ειδικά επιδόματα, ακόμη και για τους εντασσόμενους στη νέα λίστα των ΒΑΕ, καθώς τόσο οι παροχές όσο και οι ειδικοί όροι εργασίας αποσυνδέονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς και μεταβιβάζονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Στις νέες κατηγορίες που εντάσσονται στα ΒΑΕ, περιλαμβάνονται οι εξής: νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, αγρεργάτες σε θερμοκήπια και ψεκασμούς, εργάτες αλιείας, εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Εκτός λίστας
Οι ειδικότητες που βρίσκονται πλέον εκτός λίστας είναι οι εξής:
– Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κ.λπ.).
– Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο.
– Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες.
– Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
– Καμαριέρες.
– Κομμωτές, κουρείς.
– Ταμίες πολυδυναμικού super market.
– Οδηγοί ταξί πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.
– Ζαχαροπλάστες.
– Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων με μόνιμη εργασία στο Δημόσιο και τους οργανισμούς.
– Συντηρητές κτιρίων.


kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χωρίς κανένα εισόδημα 500.000 άτομα


Περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά δεν είχαν κανέναν εργαζόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν περίπου 400.000, ενώ και εκείνοι που δουλεύουν αναμένεται να καταγράψουν μισθολογικές απώλειες φέτος κατά 6,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό των νοικοκυριών που όλα τα μέλη του ήταν άνεργα ανήλθε στο 12,9%, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν 9,8%.
Την ίδια ώρα, το μέλλον για την απασχόληση και τις αμοιβές προδιαγράφεται ζοφερό.
Για το 2011 η ΤτΕ εκτιμά ότι οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) θα μειωθούν κατά 6,3%, ύστερα από πτώση 9,1% πέρυσι.
Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αμοιβές των μισθωτών (σε τρέχουσες τιμές) μειώθηκαν κατά 9,4%, εξαιτίας τόσο της περικοπής των αμοιβών τους κατά 3,1%, όσο και των απολύσεων κατά 6,5%.
Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2012, καθώς η ΤτΕ προβλέπει ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (δηλαδή το κόστος των επιχειρήσεων για κάθε προϊόν που παράγουν, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελεί το μισθολογικό κόστος) στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,7%.
Να σημειωθεί ότι το 2011 την μεγαλύτερη μισθολογική απώλεια φαίνεται πως θα καταγράφουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, καθώς οι μέσες ονομαστικές ακαθάριστες αποδοχές τους υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 7,9%. Αμέσως μετά, έρχονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (4,9%), στις τράπεζες (4,1%) και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα (1,7%).
Επίσης, εκτός από τις μειώσεις είναι σημαντική και η απώλεια των θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης (περιλαμβάνονται και εκείνοι που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης επειδή δεν βρίσκουν εργασία πλήρους απασχόλησης) ανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 στο 21%, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%.
Η ΤτΕ κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανεργίας, δεδομένου ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω του ενός έτους σε αναζήτηση εργασίας) αυξάνονται διαρκώς. Δηλαδή, προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ταυτόχρονης ύπαρξης υψηλής ανεργίας, κενών θέσεων εργασίας και πληθωρισμού.
Δεν αποπληρώνουν δάνεια
Σημαντική επιδείνωση σημειώθηκε στο μέτωπο των καθυστερήσεων στα δάνεια κατά τη διάρκεια του α΄ εξάμηνου του 2011, καθώς όσο περνά ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος, καθώς από τις αρχές του χρόνου έως και το τέλος Ιουνίου κοκκίνισαν δάνεια συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, όσα βρέθηκαν σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών ανήλθαν στο 12,8% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, έναντι 10,5% στο τέλος του 2010.
Εν μέρει η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα και της υποχώρησης των υπολοίπων των δανείων, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από τη στάση πληρωμών στην οποία έχουν προχωρήσει χιλιάδες δανειολήπτες.
Μέσα σε ένα εξάμηνο οι επισφαλείς απαιτήσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 32 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο οι τράπεζες σχημάτισαν προβλέψεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ακριβότερο το ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου


Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Το ακριβές ποσοστό της αύξησης θα αποφασιστεί εντός των ημερών από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση τα στοιχεία για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επίσης αναμένεται σύντομα.
Η ΔΕΗ ζητά αύξηση της τάξης του 19%, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα φτάσει τόσο, σίγουρα πάντως το ποσοστό θα είναι διψήφιο, καθώς η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων του ηλεκτρικού, προκειμένου να αντανακλούν το κόστος, αποτελεί υποχρέωση που απορρέει και από το Μνημόνιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2013.
Στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνσης για τους καταναλωτές, θα παίξουν ρόλο οι εξής τρεις παράγοντες:
  • Ο χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ρεύματος. Ο μηχανισμός σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ θα ενεργοποιηθεί το 2012 και θα προβλέπει προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής που εξαρτώνται από το κόστος παραγωγής (καύσιμα, εργατικά κλπ.) και το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Ακόμη ωστόσο δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ για θέσπιση ρήτρας χονδρικών τιμών.
  • Το ποσοστό αύξησης του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αύξηση θεωρείται αναγκαία για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) αλλά και για να περιοριστεί το έλλειμμα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος κάνει την εκκαθάριση της αγοράς και πληρώνει τους παραγωγούς, έλλειμμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
  • Η διατήρηση ή μη και με ποια μορφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο στο φυσικό αέριο. Ο φόρος αυτός, όπως έχει προειδοποιήσει και επίσημα η ΡΑΕ, οδηγεί σε κατάρρευση τους παραγωγούς ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου.

newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Θα καταδικάσουμε τους Ελληνοκύπριους στην ανέχεια"

Για άθλια Ένωση με μισή προεδρία και απώλεια κύρους έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το β' εξάμηνο του 2012. Όπως είπε, η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμία από τις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι.

"Αυτή η άθλια Ένωση θα έχει μία μισή προεδρία" δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο μισό του έτους 2012.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ακσάμ», ο κ. Γκιουλ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο έκανε χτες δηλώσεις, μεταξύ άλλων, και για την Κύπρο και την ΕΕ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι "η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν προκαλεί στην ΕΕ ένα εφησυχασμό από πλευράς στρατηγικής, με αποτέλεσμα να παγώνουν και αυτοί τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;", ο Γκιουλ είπε "έχετε δίκιο" και πρόσθεσε: 'Στις επαφές που έχουμε με τις χώρες της ΕΕ λέμε ότι η ένταξη είναι στρατηγική μας επιλογή, αλλά υπόθεση τιμής για σας. Θα κάνουμε αισθητή την πίεσή μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν ανοίγει κανένα κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι αυτό συνιστά για λογαριασμό της ΕΕ απώλεια κύρους".
Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ "το 2012 μπορεί να συμβεί η μεγαλύτερη απώλεια κύρους. Σκεφτείτε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση όλων των αρχών της ΕΕ και μάλιστα με τρόπο ελλιπή και μισό. Αυτό ήταν παράδειγμα παραβίασης των κανόνων της οικογένειας. Και τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ελλιπής χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Αυτή η άθλια Ένωση (σσ εννοεί την ΕΕ) θα έχει μία μισή προεδρία".
Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια στάση διαμαρτυρίας από πλευράς Τουρκίας κατά την κυπριακή προεδρία, ο Γκιουλ είπε ότι "τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις αναγκαίες δηλώσεις. Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο δεν θα λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι".



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...