Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Aνοίγει και πάλι το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας


Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας  ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, δυόμιση περίπου μήνες μετά την ένοπλη ληστεία με λεία 77 αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας για την Ολυμπία και ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι της Ζ΄ ΕΠΚΑ όλο αυτό τον χρονικό διάστημα εργάζονταν και συνεργάζονταν για την επαναλειτουργία του Μουσείου προκειμένου να δοθεί και πάλι η ευκαιρία στους επισκέπτες να το δουν και να θαυμάσουν τα μοναδικά εκθέματά του. Στη θέση των κλαπέντων, έχουν τοποθετηθεί άλλα, εξίσου σημαντικά ευρήματα, από την πλούσια συλλογή της Ολυμπίας. «Όλοι εμείς της Ζ΄ ΕΠΚΑ, με δάκρυα στα μάτια και βαθιά πίστη στο θεό, προσδοκούμε την ευλογημένη ημέρα που θα αποκατασταθεί η βαριά ατιμία που έγινε σε βάρος της πατρίδας μας, με την άνανδρη κλοπή στο Παλαιό Μουσείο», σημειώνει η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Γεωργία Χατζή, ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία του μουσείου, κάθε Δευτέρα από τις 10:00 το πρωί έως τις 5:00 το απόγευμα και τις ημέρες Τρίτη έως Παρασκευή από τις 8:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι.


patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ένα κρίσιμο δίλημμα που απαιτεί μια ιστορική απόφαση


Τα πρώτα πρακτικά προβλήματα της ακυβερνησίας που «ζει» η χώρα τα τελευταία 24ωρα, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσα στις επόμενες μέρες, κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό.


Αρχής γενομένης από τις 15 Μαΐου, όπως έχουμε γράψει και πάλι σχετικά, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (κι ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών ακόμα αναμένονταν), είναι προγραμματισμένη η λήξη ενός ομολόγου, που έχει το εξής χαρακτηριστικό: υπάγεται σε ξένο δίκαιο.

 Όπερ σημαίνει ότι δεν συμμετείχε στο τελευταίο PSI και κατά συνέπεια δεν «κουρεύτηκε» μαζί με τα υπόλοιπα.

Η ελληνική πολιτεία, λοιπόν, εκείνη τη μέρα θα πρέπει να πάρει μια απόφαση: να αποπληρώσει τη λήξη ή να την αφήσει ακάλυπτη;

Στην πρώτη περίπτωση, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο το οποίο ενδεχομένως να εγείρει απαιτήσεις πολλών δισ. ευρώ από όλη την Ευρώπη, κυρίως από ομολογιούχους οι οποίοι είχαν τα δικά τους χαρτιά να χάνουν το 75% της αξίας τους πρόσφατα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα κάνει κι επισήμως παύση πληρωμών, οπότε …χρεοκοπεί.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί θα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη.

Κι όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα ενός υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών ή ενός αδύναμου μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο, μέχρι τότε, το πιθανότερο είναι πως η χώρα δεν θα έχει και κυβέρνηση, οπότε διαγράφεται αδιέξοδο.

Στο μεταξύ, τα 450 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν  για να τακτοποιηθεί η υποχρέωση, υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει αυτός που θα πάρει την πολιτική απόφαση.

Εκτός κι αν συνεδριάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί των εκλεγμένων κομμάτων για να λάβουν την απόφαση…


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεν θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί!


Κουβέλης και Κωνσταντόπουλος διέψευσαν σήμερα κατηγορηματικά τα σενάρια που τους έφεραν να είναι υποψήφιοι στο όποιο κυβερνητικό σχήμα για την θέση του πρωθυπουργού.
Απέκλεισε, κατηγορηματικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, ο κ. Κουβέλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο δεν έχει καμία βάση» και εκτίμησε, παράλληλα, ότι η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι στις εκλογές, λέγοντας ότι «πιθανότερες, βλέπω τις εκλογές».
Απέρριψε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τα σενάρια που τον φέρουν μεταξύ εκείνων, που προτείνονται για τη θέση του πρωθυπουργού αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, o κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι «ο τόπος απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της ιστορικότητας των ευθυνών» και έκανε λόγο για «παιχνίδια παλαιάς κοπής».
«Είναι λυπηρό να παίζονται παιχνίδια παλαιάς κοπής, προκειμένου να σκηνοθετηθούν κάποιες σκοπιμότητες εντυπώσεων. Πολύ περισσότερο, εγώ δεν επιτρέπω, το όνομά μου να χρησιμοποιείται για τέτοια παιχνίδια σκηνοθετημένων εντυπώσεων σε βάρος ενός χώρου και ενός πολιτικού προσώπου, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, για τους οποίους νοιάζομαι να παίξουν τον δημιουργικό τους ρόλο, ώστε να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος και να βγει η χώρα από την κρίση» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Ν. Κωνσταντόπουλος.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τσίπρας: «Άκυρο το Μνημόνιο με λαϊκή ετυμηγορία»


Τους άξονες και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις οποίες θα γίνει ο διάλογος με τα κόμματα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνηση παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τρίπρας αφότου έλαβε την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχασαν 3,3 εκατομμύρια πολίτες, δίνοντας τέλος στα 77 νέα μέτρα του Ιουνίου. Ζήτησε από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αποστείλουν άμεσα επιστολές στους ηγέτες της Ε.Ε.με τις οποίες θα ακυρώνουν τις προηγούμενες επιστολές τους με τις οποίες δεσμεύονταν για την εφαρμογή του Μνημονίου. Αυτό έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση προκειμένου να συναντηθεί μαζί τους σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ.

Επιπλέον, παρουσίασε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ:

-Ανάγκη άμεσης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου

-Ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδεις εργατικά δικαιώματα

-Άμεση προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, ζητώντας απλή αναλογική στον εκλογικό νόμο

-Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα

-Δημιουργία διεθνούς και μορατόριουμ για το δημόσιο χρέος

Απάντηση Σαμαρά σε Τσίπρα

Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα να καταγγείλλει την προηγούμενη επιστολή με την οποία δεσμεύεται για την τήρηση του Μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και ότι με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την καταστροφή της. Επιπλέον, τόνισε ότι ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τη σύσταση αριστερού αντι-ευρωπαϊκού μετώπου και πως θα βρει απέναντί του ένα φιλο-ευρωπαϊκού μετώπου.

Συνάντηση Βενιζέλου με Τσίπρα σήμερα

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος αποδέχθηκε από την πλευρά του την πρόταση του κ. Τσίπρα να συναντηθούν στο πλαίσιο της διερευνητικής πρότασης. Τόνισε ωστόσο, ότι θέτει ένα όριο «να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται ότι οι Έλληνες ψήφισαν ζητώντας δύο πράγματα: «Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων», ενώ ζήτησε «εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία».

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Την ώρα αυτή που η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη και στέλνει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μια εικόνα αδιεξόδου που βλάπτει την πατρίδα, την οικονομία και τελικά τους πιο αδύνατους, απαιτείται από όλους και ιδίως από τις πολιτικές ηγεσίες, η μέγιστη ψυχραιμία, υπευθυνότητα, καλοπιστία και γενναιοδωρία.

Αυτά έλειψαν δυστυχώς στο παρελθόν και δεν έχουν φανεί έως τώρα.

Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα τη μόνη εφικτή πρόταση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα: Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ. Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο ελληνικός λαός στις προχθεσινές εκλογές ζήτησε δύο πράγματα: Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να προστατευτεί το επίπεδο ζωής των πολιτών.

Ό,τι κάναμε ως τώρα και ό,τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, καθοδηγείται από ένα και μόνο κριτήριο: Το πατριωτικό καθήκον, χωρίς να υπηρετούμε καμία μικροπολιτική σκοπιμότητα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος που ήδη έχουμε καταβάλει σε υψηλό βαθμό.

Ο κ. Τσίπρας ας περιμένει τη συνάντηση που θα έχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα). Του λέμε από τώρα πως θα είναι μια συνάντηση πολύ ουσιαστική.

Εμείς θέσαμε ένα και μόνο όριο: Να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης, να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τις Ελληνίδες και για τους Έλληνες.

Η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσα στην Ελλάδα, μεταξύ των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές.

Όποιοι θέλουν να διαπραγματευτούν και να διαπραγματευτούν σκληρά προς όφελος της πατρίδας, πρέπει να κρατήσουν την όρεξή τους για εκεί, για το γήπεδο, όχι για εδώ, για τον εσωτερικό διάλογο των κομματικών σκοπιμοτήτων.

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτά, απαιτείται εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία προς την κατεύθυνση που θέλησε ο λαός στις εκλογές. Με τη στάση μας δεν θέλουμε να αναδείξουμε την ευθύνη των άλλων για το αδιέξοδο, αλλά να υπερβούμε το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε λύση.

Καμία παλιά και όψιμη αλαζονεία δεν βοηθάει τον τόπο. Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς στο όνομα παραταξιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων».

Στήριξη από Φ. Κουβέλη με προϋποθέσεις

Στήριξη με προϋποθέσεις παρέχει στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας, Φώτη Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα παρέχει τη στήριξή της σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα έχει και κοινοβουλευτική στήριξη και εάν τηρηθεί η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

«Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την εντολή. Τον κάλεσα να τη διαχειριστεί στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση.

Του επανέλαβα την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευτούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.

Του είπα ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Επανέλαβα τη σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική μας θέση: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Η ΔΗΜΑΡ συμβάλει έτσι για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση μας έναντι της κοινωνίας και της χώρας».

Οικολόγοι-Πράσινοι: Προστατεύουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Ιωάννα Κοντούλη, η οποία δήλωσε προς τους δημοσιογράφους:

«Θα είμαστε παρόντες στην κοινωνία για να φτιαχτεί μέτωπο που δεν θα λέει μόνο όχι αλλά θα συμβάλει σε εναλλακτική πρόταση. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση» και σημείωσε πως «η οριακή μας απουσία από τη Βουλή δεν μας επιτρέπει να επηρεάσουμε τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης».

Θετική σε συνεργασία η Λούκα Κατσέλη

Θετική στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Αλ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα για να γίνει αυτό πράξη.

Επιπλέον, σήμερα θα έχει συνάντησει με εκπροσώπους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με κοινωνικούς φορείς. Προηγήθηκε τηλεφωνική επαφή με τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ωστόσο η δεν θα υπάρξει συνάντηση καθώς η τελευταία τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της παραταξής της.

Τσίπρας: «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χθες το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Ξεκινάει η προσπάθεια, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παπούλια και να λάβει τη διερευνητική εντολή. Είχε προηγηθεί η αποτυχία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επιστρέψει την εντολή χθες το βράδυ την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι πρόκειται για μία «ιστορική στιγμή» για την Αριστερά και «μεγάλη ευθύνη για μένα», ενώ τόνισε ότι ήρθε για να συζητήσει ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα κρατήσει τριήμερο περιθώριο που προβλέπεται για τη διεργασία σχηματισμού κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο διάλογος μεταξύ του κ. Παπούλια και του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διευρευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΚΟ της ΣΥΡΙΖΑ, για να του αναθέσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερες ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Απάντηση του ΚΚΕ στις δηλώσεις Τσίπρα

Από την πλευρά το ΚΚΕ απάντησε στον κ. Τσίπρα με την εκτίμηση ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος. Συγκεκριμένα: «Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα επιχειρεί να καλλιεργήσει στο λαό το φόβο.

Εκείνοι που έκαναν σημείο αναφοράς τους το Δεκέμβρη του 2008 και την Κερατέα, μιλώντας για εξεγέρσεις, έρχονται τώρα να επαναλάβουν τα ίδια που νύχτα μέρα ακούγονται από τα μεγαλοαστικά κόμματα περί κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής ομαλότητας. Αποδεικνύουν έτσι ότι η πολιτική τους είναι ένα εκκρεμές στο πλαίσιο πάντα της διαχείρισης του συστήματος. Εκείνο που φοβούνται είναι το συνειδητό κίνημα που έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνουν ότι θέλουν και τις εκλογές ως μέσο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης και για να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση και όχι ως ένα μέσο που μπορεί να επιφέρει ένα βαθύ ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία. Αν υπάρξει, θα σημαίνει υποταγή του λαού για να τον λιώσει ο οδοστρωτήρας των μονοπωλίων και η πολιτική που τα υπηρετεί».


kathimerini.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεν θα παραλάβει την εντολή ο Βενιζέλος!


Στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. Με πρωθυπουργό τον ίδιο ή άλλη προσωπικότητα της αριστεράς. Με μόνη προϋπόθεση για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν το κάνει αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του. Δηλαδή, δε θα κάνει χρήση της δικής του εντολής, για να μη χάσει χρόνο η χώρα. «Δε γίνεται να παίζουμε παιχνίδι σκοπιμοτήτων για να χρεώσουμε ο ένας στον άλλο τις εκλογές, ούτε να κάνουν κάποιοι από τώρα προεκλογική εκστρατεία» λένε στην Ιπποκράτους. «Δεν είναι αυτή η εντολή του λαού ενώ παραβιάζεται και το Σύνταγμα» προσθέτουν.Το συμβούλιο έχει δύο επιλογές: ή να αποφασίσει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση ή να σχηματίσει οικουμενική.

Με τη γνώση των οικονομικών δεδομένων, που έχει ως πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Πρώτα απ’ όλα για το ομόλογο που λήγει στις 15 Μαΐου. Ήδη, συνεννοήθηκε με τον Φίλιππο Σαχινίδη να ζητήσει τη γνώμη των αρχηγών. Γιατί, πρόκειται για ομόλογο από επενδυτές που αρνήθηκαν να μπουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Η Ελλάδα έχει να επιλέξει: να μην το πληρώσει και να διακινδυνεύσει πιστωτικό γεγονός ή να το πληρώσει και να μειώσει τη δυνατότητά της να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Αυτή την ώρα τα χρήματα φθάνουν μέχρι τέλος Ιουνίου, μέσα Ιουλίου. Αν το κράτος δεν πληρώσει εντωμεταξύ κανέναν «προμηθευτή». Γιατί, δεν προβλέπεται να εισέλθουν στα δημόσια ταμεία οι επόμενες δόσεις του προγράμματος στήριξης, χωρίς να έχει σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Αθήνα.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο σήμα κινδύνου από τα ΑΕΙ


Η ανάγκη να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας λύσεις στα υπερεπείγοντα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των διοικητικών τους προβλημάτων αναδείχθηκε στη σημερινή δεύτερης συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τα ΑΕΙ

Η επιτροπή έθεσε μόνο τα επείγοντα ζητήματα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης. Οι πανεπιστημιακοί προέβλεψαν μάλιστα πως από 1ης Ιουλίου δεν θα υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση, από 1ης Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (Σύγκλητοι και Πρυτανικές αρχές) και ότι σε πολλές σχολές δεν θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι.

Το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων, που συνεδρίασε χθες στο Μετσόβιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι «σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για την ανώτατη εκπαίδευση, η Σύνοδος πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μια φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου, τον Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011».

Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, ζητείται η αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων και η επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων, ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

Επιπλέον, ζητείται η άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.α.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και η διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η αποδέσμευση της από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση. Ζητείται, τέλος, η θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.α.), καθώς και η ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής, που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προς συγκρότηση κοινού μετώπου από την κεντροδεξιά


Ολοένα και περισσότερα στελέχη ζητούν την επιστροφή Μπακογιάννη, Μάνου, Καρατζαφέρη

Υπέρ της γραμμής του Αντώνη Σαμαρά, για άνοιγμα στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και επανασυσπείρωσης τους, τάχθηκαν στελέχη της ΝΔ με σημερινές δηλώσεις τους.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM», ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει άνοιγμα από πλευράς του Αντ. Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη δήλωσή του για την «ανάγκη, η Ντόρα Μπακογιάννη να συνδράμει τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, πως οι επόμενες εκλογές θα είναι η «μητέρα όλων των μαχών», ένα πραγματικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Να αναλάβει πρωτοβουλία για την επανένωση της κεντροδεξιάς καλεί ο Νικήτας Κακλαμάνης τον Α. Σαμαρά. Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης έχει ζητήσει σήμερα συνάντηση με τον Α. Σαμαρά για να εκθέσει τις απόψεις.

Υπέρ της επανένωσης της κεντροδεξιάς τάχθηκε, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, και ο Ευάγγελος Αντώναρος, δηλώνοντας, όμως, με νόημα ότι «η ΝΔ είναι πολυσυλλεκτική παράταξη» και «δεν μπορεί να εκφράζει μόνο τα γούστα κάποιου».

Ήδη από χθες ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ζήτησε, μιλώντας στο «Βήμα fm» την επιστροφή στη Ν.Δ. της Ντ. Μπακογιάννη, του Στ. Μάνου, αλλά και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη προτρέποντας μάλιστα δημοσίως τον κ. Σαμαρά να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπάρχουν λεφτά για νέες εκλογές; - Ποιοι και πόσα χρήματα δικαιούνται


Το υπουργείο είχε υπολογίσει 60 εκατομμύρια για τη διεξαγωγή των εκλογών. Δαπανήθηκαν τα 56 και έτσι με τα 4 που απέμειναν οι επόμενες... δεν βγαίνουν.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια που οι εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν τον Ιούνιο θα γίνουν... με οικονομικό ζόρι.

Ήδη μάλιστα για να γίνουν οι προηγούμενες η τρόικα που ελέγχει πλέον τα πάντα είχε επιτρέψει μόλις 50 εκατομμύρια και την τελευταία στιγμή επέτρεψε τη δαπάνη επιπλέον 10 εκατομμυρίων.

Τα επόμενα χρήματα που θα χρειαστούν δηλαδή είναι ... στον αέρα και στην διάθεση της τρόικας.

Στις εκλογές που ήδη έγιναν πάντως χιλιάδες άνθρωποι δούλεψαν και πλέον δικαιούνται το επίδομα που ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φτάνει ως και τα 2.000 ευρώ (μεικτά).

Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν (μεικτά):
Δημοτικοί υπάλληλοι: 100 ευρώ 
Αστυνομικοί, Λιμενικοί, Πυροσβέστες: 135 ευρώ
Υπάλληλοι υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου: 330 ευρώ
Υπάλληλοι ελεγκτικού συνεδρίου: 330 ευρώ
Δικαστικοί υπάλληλοι: 600 ευρώ 
Υπάλληλοι υπουργείου Δικαιοσύνης: 100 ευρώ
Δικαστικοί, εισαγγελικοί λειτουργοί: 750 ευρώ
Υπάλληλοι υπουργείου Εσωτερικών: 1700 ευρώ
Υπάλληλοι περιφερειών: 1.700 ευρώ


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...