Τους άξονες και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις οποίες θα γίνει ο διάλογος με τα κόμματα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνηση παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τρίπρας αφότου έλαβε την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχασαν 3,3 εκατομμύρια πολίτες, δίνοντας τέλος στα 77 νέα μέτρα του Ιουνίου. Ζήτησε από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αποστείλουν άμεσα επιστολές στους ηγέτες της Ε.Ε.με τις οποίες θα ακυρώνουν τις προηγούμενες επιστολές τους με τις οποίες δεσμεύονταν για την εφαρμογή του Μνημονίου. Αυτό έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση προκειμένου να συναντηθεί μαζί τους σήμερα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ.
Επιπλέον, παρουσίασε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ:
-Ανάγκη άμεσης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου
-Ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδεις εργατικά δικαιώματα
-Άμεση προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, ζητώντας απλή αναλογική στον εκλογικό νόμο
-Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα
-Δημιουργία διεθνούς και μορατόριουμ για το δημόσιο χρέος
Απάντηση Σαμαρά σε Τσίπρα
Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα να καταγγείλλει την προηγούμενη επιστολή με την οποία δεσμεύεται για την τήρηση του Μνημονίου.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και ότι με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την καταστροφή της. Επιπλέον, τόνισε ότι ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τη σύσταση αριστερού αντι-ευρωπαϊκού μετώπου και πως θα βρει απέναντί του ένα φιλο-ευρωπαϊκού μετώπου.
Συνάντηση Βενιζέλου με Τσίπρα σήμερα
Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος αποδέχθηκε από την πλευρά του την πρόταση του κ. Τσίπρα να συναντηθούν στο πλαίσιο της διερευνητικής πρότασης. Τόνισε ωστόσο, ότι θέτει ένα όριο «να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται ότι οι Έλληνες ψήφισαν ζητώντας δύο πράγματα: «Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων», ενώ ζήτησε «εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία».
Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Την ώρα αυτή που η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη και στέλνει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μια εικόνα αδιεξόδου που βλάπτει την πατρίδα, την οικονομία και τελικά τους πιο αδύνατους, απαιτείται από όλους και ιδίως από τις πολιτικές ηγεσίες, η μέγιστη ψυχραιμία, υπευθυνότητα, καλοπιστία και γενναιοδωρία.
Αυτά έλειψαν δυστυχώς στο παρελθόν και δεν έχουν φανεί έως τώρα.
Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα τη μόνη εφικτή πρόταση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα: Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ. Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο ελληνικός λαός στις προχθεσινές εκλογές ζήτησε δύο πράγματα: Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να προστατευτεί το επίπεδο ζωής των πολιτών.
Ό,τι κάναμε ως τώρα και ό,τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, καθοδηγείται από ένα και μόνο κριτήριο: Το πατριωτικό καθήκον, χωρίς να υπηρετούμε καμία μικροπολιτική σκοπιμότητα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος που ήδη έχουμε καταβάλει σε υψηλό βαθμό.
Ο κ. Τσίπρας ας περιμένει τη συνάντηση που θα έχουμε αύριο (σ.σ. σήμερα). Του λέμε από τώρα πως θα είναι μια συνάντηση πολύ ουσιαστική.
Εμείς θέσαμε ένα και μόνο όριο: Να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης, να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τις Ελληνίδες και για τους Έλληνες.
Η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσα στην Ελλάδα, μεταξύ των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές.
Όποιοι θέλουν να διαπραγματευτούν και να διαπραγματευτούν σκληρά προς όφελος της πατρίδας, πρέπει να κρατήσουν την όρεξή τους για εκεί, για το γήπεδο, όχι για εδώ, για τον εσωτερικό διάλογο των κομματικών σκοπιμοτήτων.
Απέναντι, λοιπόν, σε αυτά, απαιτείται εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία προς την κατεύθυνση που θέλησε ο λαός στις εκλογές. Με τη στάση μας δεν θέλουμε να αναδείξουμε την ευθύνη των άλλων για το αδιέξοδο, αλλά να υπερβούμε το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε λύση.
Καμία παλιά και όψιμη αλαζονεία δεν βοηθάει τον τόπο. Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς στο όνομα παραταξιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων».
Στήριξη από Φ. Κουβέλη με προϋποθέσεις
Στήριξη με προϋποθέσεις παρέχει στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας, Φώτη Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα παρέχει τη στήριξή της σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα έχει και κοινοβουλευτική στήριξη και εάν τηρηθεί η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
«Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την εντολή. Τον κάλεσα να τη διαχειριστεί στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση.
Του επανέλαβα την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευτούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.
Του είπα ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
Επανέλαβα τη σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική μας θέση: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται.
Η ΔΗΜΑΡ συμβάλει έτσι για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση μας έναντι της κοινωνίας και της χώρας».
Οικολόγοι-Πράσινοι: Προστατεύουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Ιωάννα Κοντούλη, η οποία δήλωσε προς τους δημοσιογράφους:
«Θα είμαστε παρόντες στην κοινωνία για να φτιαχτεί μέτωπο που δεν θα λέει μόνο όχι αλλά θα συμβάλει σε εναλλακτική πρόταση. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση» και σημείωσε πως «η οριακή μας απουσία από τη Βουλή δεν μας επιτρέπει να επηρεάσουμε τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης».
Θετική σε συνεργασία η Λούκα Κατσέλη
Θετική στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Αλ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση.
Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα για να γίνει αυτό πράξη.
Επιπλέον, σήμερα θα έχει συνάντησει με εκπροσώπους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με κοινωνικούς φορείς. Προηγήθηκε τηλεφωνική επαφή με τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ωστόσο η δεν θα υπάρξει συνάντηση καθώς η τελευταία τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της παραταξής της.
Τσίπρας: «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας»
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χθες το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Ξεκινάει η προσπάθεια, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παπούλια και να λάβει τη διερευνητική εντολή. Είχε προηγηθεί η αποτυχία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επιστρέψει την εντολή χθες το βράδυ την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι πρόκειται για μία «ιστορική στιγμή» για την Αριστερά και «μεγάλη ευθύνη για μένα», ενώ τόνισε ότι ήρθε για να συζητήσει ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα κρατήσει τριήμερο περιθώριο που προβλέπεται για τη διεργασία σχηματισμού κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο διάλογος μεταξύ του κ. Παπούλια και του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διευρευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΚΟ της ΣΥΡΙΖΑ, για να του αναθέσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή.
«Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερες ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».
Απάντηση του ΚΚΕ στις δηλώσεις Τσίπρα
Από την πλευρά το ΚΚΕ απάντησε στον κ. Τσίπρα με την εκτίμηση ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος. Συγκεκριμένα: «Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα επιχειρεί να καλλιεργήσει στο λαό το φόβο.
Εκείνοι που έκαναν σημείο αναφοράς τους το Δεκέμβρη του 2008 και την Κερατέα, μιλώντας για εξεγέρσεις, έρχονται τώρα να επαναλάβουν τα ίδια που νύχτα μέρα ακούγονται από τα μεγαλοαστικά κόμματα περί κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής ομαλότητας. Αποδεικνύουν έτσι ότι η πολιτική τους είναι ένα εκκρεμές στο πλαίσιο πάντα της διαχείρισης του συστήματος. Εκείνο που φοβούνται είναι το συνειδητό κίνημα που έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνουν ότι θέλουν και τις εκλογές ως μέσο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης και για να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση και όχι ως ένα μέσο που μπορεί να επιφέρει ένα βαθύ ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία. Αν υπάρξει, θα σημαίνει υποταγή του λαού για να τον λιώσει ο οδοστρωτήρας των μονοπωλίων και η πολιτική που τα υπηρετεί».
kathimerini.gr