Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αρνείται να εισπράξει το τέλος η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Εντός της ημέρας θα αποφασίσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στην επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
"Σε καμία περίπτωση η ΔΕΗ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αφού χτίστηκε για να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι να τον εκβιάζει" αναφέρει σαν πρώτη  ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή ανακοίνωσε την επιβολή διετούς τέλους στην ακίνητη περιουσία (δομημένη επιφάνεια), ύψους 4 ευρώ ανά τετραγωνικό (μεσοσταθμικά) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Φέτος το τέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο.
Για το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε δόσεις. Το ύψος του τέλους θα εξαρτηθεί από την περιοχή και την τιμή ζώνης, τη χρήση και άλλα κριτήρια, όπως την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ. Θα κινείται μεταξύ 0,5 έως 10 ευρώ.
Υπέρογκες οφειλές του δημοσίου στη ΔΕΗ
Στα 135 εκατ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, τα χρέη υπουργείων και λοιπών φορέων του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
"Αυτοί που αποφάσισαν το ρόλο του σερίφη για τη ΔΕΗ [DEHr.AT]  για να λεηλατήσουν τον ελληνικό λαό εξαιτίας του ότι οι πολιτικές τους εδώ και ενάμισι χρόνο απέτυχαν παταγωδώς να φροντίσουν πρώτα να πληρώσουν αυτά που της χρωστάνε", αναφέρει η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της σχετική με την επιβολή τέλους επί των ακινήτων το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ είναι 135 εκατ. ευρώ και αναλύονται ως εξής:
* υπουργείο Οικονομικών 46,63 εκατ. ευρώ
* υπουργείο Εθνικής Άμυνας 9,41 εκατ. ευρώ
* υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 7,10 εκατ. ευρώ
* υπουργείο Εσωτερικών 14,50 εκατ. ευρώ
* υπουργείο Δικαιοσύνης 4,41 εκατ. ευρώ
* υπουργείο Οικονομίας 1 εκατ. ευρώ
* υπουργείο Υγείας 3,80 εκατ. ευρώ
* υπουργείο Παιδείας 2,2 εκατ. ευρώ
* σύνολο χρεών μαζί με άλλους δημόσιους φορείς 135 εκ.ευρώ
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα οι διακοπές ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι θα συμβεί εάν χρεοκοπήσουμε


- Τι σημαίνει κρατική πτώχευση
- Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες,  τον κρατικό μηχανισμό και την οικονομία
- Η Γερμανία ανάμεσα στα ιστορικά παραδείγματα κρατών που πτώχευσαν 2 φορές

Όπως δήλωσε o οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος"τον τελευταίο καιρό η χώρα μας βρίσκεται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη «πτωχεύσει», ενώ αρκετοί κατακρίνουν, θεωρούν ένοχους καλύτερα για την πιθανή «χρεοκοπία», τις κυβερνήσεις μας. Κάποιοι άλλοι, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνώντες, ενοχοποιούν την «προδιάθεση» των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων μας στη φοροδιαφυγή"

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ 

"Κατ’ αρχήν", όπως εξηγεί ο οικονομολόγος "η χρεοκοπία ενός κράτους είναι ουσιαστικά η επίσημη εξαγγελία της κυβέρνησης του, με την οποία καθιστά διεθνώς γνωστή την αδυναμία της να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας της εξ ολοκλήρου, ενός μέρους ή των τόκων τους. Σημαίνει επίσης στάση πληρωμών στην οποία εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται, δηλαδή άδεια ταμεία και αδυναμία πρόσθετου δανεισμού, ανεξάρτητα από το εάν έχει προηγηθεί ή όχι κάποια επίσημη ανακοίνωση"

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ 

"Η κυριότερη αιτία της χρεοκοπίας ενός κράτους, όπως και μίας επιχείρησης, είναι αναμφίβολα η υπερχρέωσή του η οποία μπορεί να προέλθει:

- από την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον του εθνικού νομίσματος, κίνδυνος που σε μία χώρα της Ευρωζώνης δεν υφίσταται, λόγω του κοινού νομίσματος

- από την αρνητική οικονομική συγκυρία στις χρηματαγορές, η οποία μπορεί να καταστήσει αδύνατο ακόμη και τον «υγιή», τον εγγυημένο δηλαδή δανεισμό της. Ενας κίνδυνος υπαρκτός σήμερα καθώς είναι εν εξελίξει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ακόμη και για μία χώρα της Ευρωζώνης αφού, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται να αγοράζει ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

- σαν αποτέλεσμα μίας σειράς ετών ελλειμματικών προϋπολογισμών, κατά τη διάρκεια των οποίων το κράτος δαπανούσε περισσότερα από όσα εισέπραττε, ενώ χρηματοδοτούσε τα ελλείμματα του με συνεχώς αυξανόμενα δάνεια (ομόλογα) από τους πολίτες, από τις τράπεζες, από επενδυτές και από άλλα κράτη,

- από το συνδυασμό, από την χρονική «συνύπαρξη» δηλαδή των παραπάνω διαφορετικών αιτιών"


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 

"Η πτώχευση ενός κράτους" συνεχίζει ο κύριος Βιλιάρδος " επιβαρύνει τους πάσης φύσεως πιστωτές του, το ίδιο το κράτος, την Οικονομία του και τους Πολίτες του. Αναλυτικότερα:

- όπως είναι φυσικό, οι πιστωτές ενός κράτους χάνουν εξ’ ολοκλήρου ή ένα μέρος αυτών που του έχουν δανείσει, καθώς επίσης τους τόκους των χρημάτων τους. Συχνά βέβαια, στα πλαίσια διεθνών διαπραγματεύσεων, συμφωνείται η πληρωμή ενός ποσοστού των χρεών. Για παράδειγμα, στη γνωστή κρίση της Αργεντινής οι πιστωτές έχασαν μέχρι και το 75% των απαιτήσεων τους, η αποπληρωμή των οποίων «ρυθμίζεται» διαφορετικά, συνήθως ανάλογα με το «είδος» των πιστωτών (εσωτερικού, εξωτερικού, ιδιώτες, κράτη κλπ).

- όταν πτωχεύσει ένα κράτος, μηδενίζει ή περιορίζει σημαντικά τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές του. Το γεγονός αυτό "ελαφρύνει" τον προϋπολογισμό του, τόσο κατά το ποσόν των τόκων, όσο και των δόσεων επιστροφής των δανείων (χρεολυσίων). Το ίδιο το κράτος «επιβαρύνεται» κυρίως λόγω της απώλειας της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας του, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τον πιστοληπτικό του «θάνατο». Δηλαδή, το κράτος δεν είναι πλέον σε θέση να δανείζεται από τις χρηματαγορές, πόσο μάλλον με λογικά επιτόκια.

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
- μία πολύ μεγάλη τραπεζική κρίση (οι τράπεζες είναι συνήθως αυτές που κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων δημοσίου, τα οποία υποχρεούνται να «αποσβέσουν»),

- μία εκτεταμένη οικονομική κρίση (η εσωτερική ζήτηση μειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός «καλπάζει», το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων επίσης, λόγω απουσίας αγοραστών κλπ) και

- μία νομισματική κρίση  καθώς οι ξένοι επενδυτές «αποφεύγουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη «χρεοκοπημένη» οικονομία.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 

"Η χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες του τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται ραγδαία (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ), ενώ δεν προλαβαίνουν να κάνουν αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ) που απολάμβαναν. Στην ουσία μιλάμε για κοινωνική καταστροφή.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ 

Τέλος ο κύριος Βιλιάρδος μας θυμίζει κάποια ιστορικά παραδείγματα κρατικών πτωχεύσεων τα οποία είναι  πάρα πολλά.
Από το έτος 1750 και μετά, 64 χώρες έχουν χρεοκοπήσει σε 70 διαφορετικές περιπτώσεις,  κάποιες περισσότερο από μία φορά,   μεταξύ των οποίων:
- η Γερμανία χρεοκόπησε το 1923 και το 1948
- η Αυστρία το 1811
- η  Δανίας  το 1813
- η Οθωμανική Αυτοκρατορία το  1876
- η Σοβιετική Ένωση το 1918 όταν αρνήθηκε να αποπληρώσει τα χρέη της τσαρικής Ρωσίας
- η Ισπανία το 1557 το 1575 και το 1596
- η Ρωσία το 1998
- η Αργεντινή το  2002
- η Ισλανδία το  2007 και πολλές άλλες χώρες.

Ειδικά όσον αφορά την Ισλανδία, στα πλαίσια της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης κρατικοποιήθηκαν οι τρείς μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες είχαν συνολικές υποχρεώσεις ίσες με το 900% τους ισλανδικού ΑΕΠ. Στις 16 Οκτωβρίου του 2008 όμως, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εξοφλήσει ένα ληξιπρόθεσμο ομόλογο μίας από αυτές (Glitnir Bank), ύψους 750 εκ. $ - γεγονός που σήμαινε ταυτόχρονα αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ισλανδίας. Εν τούτοις, η χώρα δεν χρεοκόπησε «τυπικά», επειδή το ομόλογο δεν είχε εκδοθεί από την ίδια, αλλά από την τράπεζα που αναγκάσθηκε να κρατικοποιήσει για να μη χαθεί η αξιοπιστία στο τραπεζικό της σύστημα  με μαζικές αναλήψεις και καταγγελία δανείων.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου

1940: Γεννήθηκε ο Γουέιν ΜακΛάρεν, αμερικανός ηθοποιός, ο γνωστός καουμπόη του Marlboro.

1944:Γεννήθηκε ο  Μπάρι Γουάιτ, αμερικανός τραγουδιστής.

1961: Γεννήθηκε ο Στέφανος Κορκολής, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής.

1972: Ισλανδική κανονιοφόρος βυθίζει δυο βρετανικά ψαράδικα στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τις πρώτες εχθροπραξίες του λεγόμενου και «Πολέμου του Βακαλάου».

1979: Η εθνική Ελλάδας νικά τη Σοβιετική Ένωση με 1-0 στη «Λεωφόρο» και προκρίνεται για πρώτη φορά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

1980: Οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν με πραξικόπημα της εξουσία στην Τουρκία. Ο στρατηγός Κενάν Εβρέν ανατρέπει την κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

1981: 40.000 ροκάδες συνωστίζονται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν τον Ρόρυ Γκάλαχερ, σε μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στη χώρας μας, η οποία συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

1992: Πέθανε ο Άντονι Πέρκινς, αμερικανός ηθοποιός. («Ψυχώ»)



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κροκόδειλος… «δεινόσαυρος» στις Φιλιππίνες


Έναν τεράστιο κροκόδειλο έπιασαν οι ντόπιοι στη Μπουναγουάν και πιο συγκεκριμένα στον ποταμό της περιοχή Αγκουσάν στις Φιλιππίνες.
Το συγκεκριμένο ερπετό, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της περιοχής για πάνω από 20 χρόνια.
Οι κάτοικοι βέβαια, μπορεί να είναι συνηθισμένοι σε κάτι τέτοια… ζωάκια, ωστόσο το συγκεκριμένο ήταν… «ο βασιλιάς των ερπετών…»
Ο τεράστιος κροκόδειλος που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο ενός ψαρά, ζυγίζει πάνω από ένα τόνο και έχει μήκος 6,4 μέτρα, αιχμαλωτίστηκε και πλέον έχει γίνει «ατραξιόν» για το χωριό…

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας και η Εκκλησία


Το εκκλησιαστικό ταμείο είναι μείον. Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παραδέχθηκε πως τα αποθεματικά της Εκκλησίας επαρκούν για μερικούς μήνες.

«Μετά τον ερχόμενο Οκτώβριο η Εκκλησία δεν θα πληρώνει ούτε τους υπαλλήλους της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος σε δηλώσεις του που έπαιξαν στο διαδίκτυο.

Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και το παγκάρι της εκκλησίας, αφού οι πιστοί αδυνατούν πλέον να εισφέρουν τον οβολό τους στον ενοριακό δίσκο, αν και αυτό μόνο δεν αρκεί.

Αρχιερείς αποδίδουν τη δεινή οικονομική θέση της Εκκλησίας στην αυξημένη φορολογία, στο γεγονός ότι πολλά από τα ακίνητα της εκκλησίας έχουν μείνει ξενοίκιαστα, στα μερίσματα από τραπεζικές μετοχές που διαθέτει και που ενδεχομένως φέτος δεν θα εισπράχθούν, αλλά και στα αποθεματικά των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ που έχουν δεσμευθεί.

Ιεράρχες διαμηνύουν προς την Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πως δεν θα πληρώσει η Εκκλησία τους παχυλούς μισθούς των «golden boys» αλλά και την ανικανότητά τους να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως η Εκκλησία πολλές φορές έχει προσφέρει στο ελληνικό κράτος π.χ. σε έκτακτες περιστάσεις πολέμων, προσφυγιάς, θεομηνιών κτλ. Μάλιστα σημειώνουν πως πλέον έχει μείνει μόνον το 4% της αρχικής της περιουσίας, μεγάλο μέρος της οποίας διατηρεί δεσμευμένο η Πολιτεία και δεν επιτρέπει την αξιοποίησή του.

Η περιουσία αυτή ανήκει στον κλήρο και το λαό, τονίζουν και διευκρινίζουν πως με τα χρήματα αυτά συντηρούνται πάνω από 700 ιδρύματα και ενισχύονται φτωχοί και αναξιοπαθούντες, που τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Από σήμερα η έκδοση του εργοσήμου


Αρχίζει σήμερα από τα ΕΛΤΑ η έκδοση του λεγόμενου Εργοσήμου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιστασιακά εργαζόμενου, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής.

Για την έκδοση του Εργόσημου από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, απαιτείται μόνο ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εργοδότη, ενώ για την εξαργύρωση, απαιτείται το απόκομμα για τον εργαζόμενο και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εργαζόμενου.
Κατά την εξαργύρωση του Εργόσημου, ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο πληρωτέο ποσό, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται από τα ΕΛΤΑ στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΟΓΑ.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στα χαρακώματα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για το χαράτσι στα ακίνητα


Έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα, από πενήντα λεπτά ως δέκα ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποφασίστηκε, ομόφωνα, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το έλλειμμα του φετινού, αλλά και του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, που θα ψηφιστεί, όπως είπε, νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Η επιβολή του τέλους θα επιβληθεί σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές αξίες κάθε περιοχής, τη χρήση του ακινήτου και κοινωνικά κριτήρια με ηπιότερη μεταχείριση ανέργων, πολυτέκνων και συνταξιούχων.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κλιμάκωση του τέλους θα εξαρτάται από κοινωνικά κριτήρια και η είσπραξη θα γίνει σε δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.
Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, αλλά και όλων των υπολοίπων, το 2012 θα έχουμε, για πρώτη φορά, πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι "αποστομωτική απάντηση".
Ποιος θα πληρώσει τη "λυπητερή"
"Το νέο τέλος θα επιβάλλεται στον χρήστη του ακινήτου, γιατί μετά μπερδεύεται το θέμα και δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για να γίνουν διαχωρισμοί", ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την επιβάρυνση δεν θα κληθούν να πληρώσουν μόνο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και οι ενοικιαστές στον βαθμό που ο λογαριασμός ρεύματος εκδίδεται στο δικό τους όνομα.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί τελικά ότι το τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
Μεγάλο λοιπόν είναι το ερώτημα για το τι τελικά θα γίνει με το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στα ενοικιαζόμενα ακίνητα αποστέλλονται στους ενοικιαστές.
Οι λεπτομέρειες θα δοθούν την Τρίτη, για το ποιοι τελικά θα επιβαρυνθούν με το νέο αυτό τέλος, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στο Μέγκα και όπως δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος το νέο τέλος θα εφαρμοστεί αφού ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.
 
Πως θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα
Από μερικές δεκάδες ευρώ έως και 2.000-3.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της δομημένης ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων και την αντικειμενική αξία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα θα κυμανθεί ο λογαριασμός της έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Παρότι η συγκεκριμένη κλίμακα υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί,  όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πολύ φθηνές περιοχές θα επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ στις πολύ ακριβές περιοχές θα πληρώσουν 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 60 τμ σε κάποιο χωριό της Ελλάδος με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 30 ευρώ ενώ αν το ακίνητο αυτό έχει έκταση 100 τμ θα καταβληθεί εισφορά 50 ευρώ.
Στις ακριβές περιοχές όπου η έκτακτη εισφορά θα είναι 10 ευρώ το τμ ο λογαριασμός θα φθάσει τα 1.500 ευρώ για ένα ακίνητο 150 τμ και 2.000 ευρώ για ακίνητο 200 τμ.
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για περιοχές όπως η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και γενικά όλα τα ακριβά προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.
Σε περιοχές που θεωρούνται μεσαίου κόστους σε ότι αφορά την τιμή ζώνης ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει κατά μέσο όρο με 4-5 ευρώ το τμ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 100 τμ σε μια τέτοια περιοχή η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 500 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η έκτακτη εισφορά για το 2011 να καταβληθεί έως και σε δύο δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο ενώ σε έως έξι δόσεις θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά για το 2012.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...