Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η μεγάλη χρεοκοπία


Δημοσκόπηση-σοκ για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος

Σκηνικό πλήρους ανατροπής στο πολιτικό τοπίο φέρνουν στην επιφάνεια τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε από τη Marc ΑΕ για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Καθώς υφίστανται τις επώδυνες συνέπειες της κρίσης, οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες στο κομματικό σύστημα και προσβλέπουν στη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.

Υπέρ της συγκρότησης σχηματισμών διαφορετικής αντίληψης τάσσεται το 75% των ερωτηθέντων, δηλαδή τρεις στους τέσσερις πολίτες. Αναζητούν το καινούργιο για να μην επαληθευτούν οι φόβοι ότι επέρχεται το οικονομικό και κοινωνικό κραχ.

Η τάση είναι εξίσου ισχυρή και στα δύο κόμματα εξουσίας. Ομως συνεπαίρνει και τα μικρότερα κόμματα, που έτσι κι αλλιώς εμφανίζονται ενισχυμένα στις παρούσες συνθήκες.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός. Ενας στους δύο δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα τον υπερψηφίσει, αν θελήσει να συμμετάσχει στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού.

Το ποσοστό, που συγκεντρώνει, είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρουσιάζουν στην πρόθεση ψήφου.

Η προσδοκία να επιτύχει στην αποστολή της η παρούσα κυβέρνηση εκφράζεται κατ' απόλυτη πλειοψηφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι περισσότεροι (40,3%) πιστεύουν ότι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με την εξάντληση της τετραετίας.
Η φιλοσοφία των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων, επάνω στην οποία έχουν οικοδομηθεί τα εκλογικά συστήματα της μεταπολίτευσης, έχει φθαρεί χαρακτηριστικά στην κοινή γνώμη.

Στο 62% εξακοντίζεται το ποσοστό αποδοχής των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ισχυρότερη παρουσιάζεται στον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (69,9%) και της ήσσονος αντιπολίτευσης (70,7%). Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία σχεδόν οι μισοί (47,5%) αποδέχονται την ιδέα.

Τείνει να δημιουργηθεί διάθεση για υπέρβαση του κομματικού φανατισμού, που κυριάρχησε στην πορεία του νεοελληνικού κράτους από τη σύστασή του ακόμα.

Διάχυτος παρουσιάζεται ο φόβος που διακατέχει την κοινή γνώμη από τον καταιγισμό στις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις.

Το 64,4% θεωρεί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Σημαντικό μέρος των ελπίδων του για την έξοδο από την κρίση και την πορεία προς την ανάπτυξη εναποθέτει ο Ελληνας πολίτης στην παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της.

Τρεις στους τέσσερις Ελληνες προσβλέπουν στη συγκρότηση νέων κομμάτων για τη μεταμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Την πεποίθηση ότι καινούργιοι κομματικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν εξυγιαντικό ρόλο, εκφράζει το 75% των ερωτηθέντων.

Στη βελτίωση των σημερινών κομμάτων εναποθέτει ελπίδες μόνο το 14,7%. Το αίτημα της ανανέωσης σαρώνει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από το ΠΑΣΟΚ (76,0%) και τη Νέα Δημοκρατία (70,6%) μέχρι τον χώρο των μικρότερων κομμάτων, όπου δεσπόζουν οι φορείς της Αριστεράς.

Ισχυρό είναι το λαϊκό έρεισμα που διαθέτει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που τα κόμματα και οι ηγέτες τους διέρχονται περίοδο δεινής κρίσης.
Θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός σε σύγκριση:
• Με τον Αντώνη Σαμαρά σε ποσοστό 54,3% έναντι 21,7%.
• Με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ποσοστό 71,8% έναντι 3,8%.

Στο δίλημμα μεταξύ Α. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πρώτου με ποσοστά 38,3% και 10,7%, αντίστοιχα. Oμως υπάρχουν τα ενδιαφέροντα στοιχεία της επιφύλαξης και του δισταγμού. Το 51,0% κατατάσσεται στην κατηγορία «Δεν απαντώ».

newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δήμοι αξιοποιούν σχολικά αποθέματα για να καλύψουν ελλείμματα


Πρόεδροι και αντιπρόεδροι σχολικών επιτροπών λαμβάνουν αμοιβή παράστασης 400 έως και 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για σημαντικές ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, χαρτί εκτύπωσης και άλλα λειτουργικά έξοδα στα σχολεία των περιοχών, στις οποίες είναι αρμόδιοι οι εν λόγω εκλεγμένοι "σχολικοί άρχοντες".
Επίσης, ανά την επικράτεια αρκετά σχολεία έχουν απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή της Κυριακής", με τον τρόπο αυτό εξηγείται το ότι οι διευθυντές πολλών σχολείων εκλιπαρούν τους αρμόδιους δημοτικούς άρχοντες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύπτονται τα σχολικά έξοδα.
Ενδεικτικά, στην Αττική, τα τέσσερα στα δέκα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία δεν έχουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Πρόκειται για ορισμένα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη μετάβαση από το παλαιό στο νέο Καλλικρατικό σύστημα διοικητικής οργάνωσης, βάσει του οποίου η αρμοδιότητα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής περνά στο δήμο, ενώ έως το 2010 ανήκε σε κάθε σχολείο ξεχωριστά.
Μάλιστα, πολλοί δήμοι σήμερα κάνουν λόγο για οσμή σκανδάλου, καθώς πολλοί καλλικρατικοί και υπερχρεωμένοι δήμοι αξιοποιούν τα αποθεματικά των προηγούμενων σχολικών επιτροπών για να καλύψουν δημοτικά ελλείμματα.
Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δόθηκαν στους δήμους 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
Όμως όταν πλέον τα σχολεία μπήκαν στους κανονικούς ρυθμούς, φάνηκε ότι πολλοί δήμοι δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα ΟΤΑ καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολείο και προβλέφθηκε η λειτουργία δύο σχολικών επιτροπών σε κάθε δήμο.
Κάθε επιτροπή κατανέμει κονδύλια στα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μαθητών και των αιθουσών, καθώς και τις γενικότερες ανάγκες των σχολείων.
Για το λόγο αυτό ανοίγεται τραπεζικός λογαριασμός για κάθε σχολείο, σημειώνουν οι αρμόδιοι.
"Στους δήμους όμως έχουν καταβληθεί από την πολιτεία τρεις επιχορηγήσεις για το 2011. Ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε στα σχολεία να αντιμετωπίζονται προβλήματα", τόνισε στην εφημερίδα "Καθημερινή" περιφερειακός διευθυντής στην Αττική. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι σε 911 σχολεία στην Αττική,  οι δήμοι άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό σε σχολεία.
Σε 425 σχολεία έχει ήδη μάλιστα κατατεθεί χρηματικό ποσό. Στα υπόλοιπα οι δήμοι έχουν καθυστερήσει.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανάκτορο μέσω offshore ετοιμάζει ο τέως


Το νέο Τατόι οραματίζεται ο τέως στην περιοχή Γκιάλεζα, ακριβώς πάνω από το κοσμικό Πόρτο Χέλι, σε μία έκτασης 207 στρεμμάτων, για την απόκτηση της οποίας όμως έχουν βάλει το χεράκι τους δύο υπεράκτιες εταιρείες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» η τέως βασιλική οικογένεια ετοιμάζεται να κτίσει σειρά κατοικιών, κάνοντας «ένα όνειρο πραγματικότητα», αφού η επιθυμία των μελών της για «εγκατάσταση» στην περιοχή είναι από χρόνια γνωστή. Τα συνολικά οκτώ κύρια κτίρια -οι οικοδομικές άδειες των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί- προορίζονται να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τόσο του ζεύγους Γκλίξμπουργκ και των οικείων τους.
Ωστόσο, ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί η εμπλοκή των δύο offshore στις αγοραπωλησίες των 17 αρχικών αγροτεμαχίων που απαρτίζουν τη συνολική έκταση. Πρόκειται για τη Vestricia Properties Limited, με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας, που δραστηριοποιείται από τις 21/11/2007 στο Κρανίδι Αργολίδας και δηλώνει γραφεία στο Κολωνάκι, καθώς και την Aspiring Services Limited, με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, που δραστηριοποιείται στο Κρανίδι από τις 17/11/2010. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δηλωθεί με την εξόχως κατατοπιστική διεύθυνση... οδός Σεσιγκλιάτι, αριθ. 0! Σχέση με το συγκεκριμένο κτήμα εμφανίζεται να έχει και μια τρίτη εταιρεία, η Γκιάλιζα Ανώνυμος Κτηματική και Εμπορική, με έδρα στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, που φέρεται να εκπροσωπείται από γνωστό δικηγόρο των Αθηνών.
Τους τελευταίους μήνες κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως οι εμφανίσεις της τέως βασιλικής οικογένειας στην περιοχή έχουν πυκνώσει. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που ένα κομβόι από 5-6 πολυτελή τζιπ τραβάει τα βλέμματα όλων.
Το κτήμα πάντως, στο οποίο ο τέως φιλοδοξεί να χτίσει το νέο ανάκτορο δεν φαίνεται πουθενά ότι αγοράστηκε από τον «τέως», αντίθετα σε όλα τα χαρτιά εμφανίζονται οι τρεις εταιρείες. Οι τιμές στη συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ και από τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών προκύπτει ότι το συνολικό τίμημα του κτήματος αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ!
Από την τοπική πολεοδομία έχουν εκδοθεί άδειες, που ήδη διαβίβασε η αρχική κάτοχος offshore Vestricia στην Aspiring, τόσο για τις πέντε μονοκατοικίες στη θέση Σεσιγκλιάτη ή Γκιάλεζα οι οποίες λέγεται ότι θα έχουν όλα τα... κομφόρ, όσο και για έναν ξενώνα και δύο ακόμη ανεξάρτητες κατοικίες, ενώ προβλέπονται και άλλα μικρότερα οικήματα, αποθηκευτικοί χώροι, γκαράζ, δωμάτια προσωπικού κλπ.
Η διαδρομή των συμβολαίων
  • Στις 21 Δεκεμβρίου του 2007 η offshore Vestricia αγοράζει αγροτεμάχιο 9.934,11 τ.μ. στη θέση Σεσιγκλιάτη (ή Γκιάλεζα) του Δήμου Κρανιδίου.
  • Στις 11 Ιανουαρίου του 2008 , αγροτεμάχιο στη θέση Σεσιγκλιά­τη ή Γκιάλεζα 4.000,6 τ.μ.
  • Στις 20 Μαρτίου του 2008 κάνει δύο αγορές στην ίδια περιοχή, 4.776 τ.μ. και 12.076 τ.μ.
  • Στις 20 Μαΐου του 2008 κάνει διαδοχικά 9 αγορές αγροτεμαχίων στην ίδια περιοχή, μεταξύ των οποίων είναι και τα μεγαλύτερα σε έκταση, 32.710 τ.μ., 30.499 τ.μ., 11.598 τ.μ. , 24.038 τ.μ., 12.006 τ.μ., 22.484 τ.μ. (συν 31 τ.μ.), 18.902 τ.μ., 2.991 τ.μ. και 6.159 τ.μ. ? Την 6η Αυγούστου του 2008, η Vestricia κάνει δύο ακόμα αγορές στην Γκιάλεζα ή Βαρελά 5.160 τ.μ. και 5.161 τ.μ.
  • Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 κάνει την τελευταία αγορά στην Γκιάλεζα, 4.013 τ.μ.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου του 2010 η Vestricia μεταπωλεί τα αγροτεμάχια 32.710 τ.μ., 30.499 τ.μ., 11.598 τ.μ., 24.038 τ.μ., 12.006 τ.μ., 22.484 τ.μ. + 31 τ.μ., 18.902 τ.μ., 2.991 τ.μ., 6.159 τ.μ. και 4.013, όλα στη θέση Σεσιγκλιάτι ή Γκιάλεζα, στην ΓΚΙΑΛΙΖΑ ΑΕ.
  • Στη συνέχεια, στις 27 Ιουλίου του 2011 η Vestricia μεταπωλεί τα αγροτεμάχια 5.160 τ.μ., 5.160 τ.μ., 4.000,6 τ.μ., 4.776 τ.μ., 12.076 τ.μ. και 9.934,11 τ.μ., όλα στη θέση Σεσιγκλιάτι ή Γκιάλεζα, στην κυπριακή Aspiring, καθώς και όλες τις οικοδομικές άδειες.

iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λίστα δώρων μόνο για το Δημόσιο


Ποιο κατάστημα παιχνιδιών και ποιο σουπερμάρκετ; Το φετινό δώρο Χριστουγέννων (όσοι το πάρουν) θα το διαθέσουν για την αποπληρωμή φόρων και τελών. Το δημόσιο ταμείο έχει ανάγκες. Πρέπει να εισπράξει περίπου 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στις γιορτές για να κλείσει τον φετινό προϋπολογισμό και να μην υποχρεωθεί στη λήψη νέων μέτρων. Ιδού λοιπόν το πρόγραμμά μας για τις εορτές. Μέχρι το τέλος του έτους πληρώνουμε:
Την επόμενη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης, ή του περίφημου «πολυεκκαθαριστικού». Οι πιο «προχωρημένοι» βρίσκονται στη διαδικασία καταβολής της 4ης δόσης. Μερικές δεκάδες χιλιάδες Ελληνες, τώρα θα δώσουν την πρώτη δόση καθώς το ειδοποιητήριο τους ήρθε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Οσοι δεν μπορούμε να πληρώσουμε, μετατρέπουμε την οφειλή σε ληξιπρόθεσμη και αρχίζουμε να επιβαρυνόμαστε με προσαυξήσεις 1% για κάθε μήνα που περνάει.
Τον φόρο εισοδήματος του 2010 εφάπαξ. Ο φετινός... προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών έφερε έτσι τα πράγματα ώστε η αποστολή περίπου 800.000 εκκαθαριστικών να γίνει μέσα στις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Η φορολογική νομοθεσία υποχρεώνει όλους αυτούς τους Ελληνες να πληρώσουν σε μια δόση ολόκληρο το ποσό μέχρι το τέλος του έτους.
Την 1η δόση του ειδικού τέλους ακινήτων. Η αποστολή των λογαριασμών που περιλαμβάνουν το μισό χαράτσι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι προθεσμίες έχουν αρχίσει και εκπνέουν. Μια μικρή «ανάσα» αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση πριν περάσουν 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού. Ετσι, κάποιοι θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το ποσό ακόμη και μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους χωρίς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Τα τέλη κυκλοφορίας. Και αυτή η προθεσμία λήγει στο τέλος του έτους. Ο οδηγός έχει δύο επιλογές: ή να πληρώσει εγκαίρως (διότι αν καθυστερήσει το πρόστιμο είναι ισόποσο με τα τέλη, κάτι που σημαίνει ότι πληρώνουμε τα διπλά) ή να καταθέσει τις πινακίδες. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους και ήδη στις εφορίες σχηματίζονται ουρές.
Την πρώτη δόση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Δυνατότητα για όσους έχουν καταθέσει φακέλους να υπαναχωρήσουν δεν υπάρχει καθώς το ακίνητο χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως αυθαίρετο.
Το παράβολο για την ένταξη στην ρύθμιση των αυθαιρέτων. Και αυτή η προθεσμία εκπνέει μέχρι το τέλος του έτους ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι οι εισπράξεις από το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι χρήματα τα οποία θα καταβληθούν στο βάθος της επόμενης 3ετίας καθώς η αποπληρωμή του συγκεκριμένου προστίμου μπορεί να γίνει σε έως και 36 δόσεις.
Η Πρωτοχρονιά θα μας φέρει μειώσεις μισθών. Τα λογιστήρια ήδη έχουν πάρει εντολή να εφαρμόσουν την νέα παρακράτηση φόρου η οποία θα στηρίζεται στην κλίμακα με το κουτσουρεμένο αφορολόγητο των 5000 ευρώ. Επίσης, από τον μισθό του Ιανουαρίου, θα αρχίσει να παρακρατείται και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που κανονικά θα πληρώναμε το 2013.
Οι... εορταστικές υποχρεώσεις δεν σταματούν εδώ. Στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προετοιμάζονται για την αποστολή των ειδοποιητηρίων καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009. Δηλώνουν ότι τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των εντύπων Ε9 (η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου) θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την αποστολή. Ευτυχώς για όσους δεν έχουν πληρώσει και τον συγκεκριμένο φόρο (και είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια Ελληνες) αναμένεται παράταση ενός μήνα στην προθεσμία υποβολής του Ε9, κάτι που σημαίνει ότι και τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ θα ταχυδρομηθούν προς το τέλος Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010 και 2011 καθώς για την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το "φακελάκι" του θανάτου


Σε άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Φλωρίδης αναφέρεται σε μία υπόθεση, που όπως λέει, παρά την εμπειρία και πείρα του ως δικαστικού, τον συγκλόνισε, αφού αποκαλύπτει πώς η καθηµερινή διαφθορά που έχει εµποτίσει το σώµα της ελληνικής κοινωνίας τελικώς σκοτώνει.
"Και το χειρότερο, ότι παραµένει προστατευµένη και ατιµώρητη από τα όργανα και τους θεσµούς της συντεταγµένης ελληνικής πολιτείας. Το κατηγορώ του Εισαγγελέα δονεί το νεοελληνικό οικοδόµηµα και καταδεικνύει την ανάγκη της µεγάλης, εκ βάθρων, αλλαγής που χρειάζεται η χώρα".
Η νέα γυναίκα από την επαρχία, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, πήγε στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης των περιττών κιλών της.
Εκεί, συναντήθηκε με Πανεπιστημιακό γιατρό, ειδήμονα σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.
Το ραντεβού κλείστηκε σε ιδιωτική κλινική, παρότι ο νόμος απαγόρευε την άσκηση ιδιωτικού έργου από πανεπιστημιακό γιατρό.
Το "φακελάκι" του θανάτου
Ο γιατρός ζήτησε από την νεαρή γυναίκα ένα ποσό για αμοιβή και ένα μικρότερο για τα έξοδα της ιδιωτικής κλινικής, όμως η κοπέλα δεν είχε τόσα χρήματα.
Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο όμως, αφού όπως τη διαβεβαίωσε ο γιατρός, θα τη χειρουργούσε στο νοσοκομείο, παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία, που προβλέπει την εισαγωγή στο νοσοκομείο, μέσω των επειγόντων περιστατικών ή των τακτικών ιατρείων.
Με μία άτυπη διαδικασία μπορούν όμως να εισαχθούν ασθενείς, ως χρόνια περιστατικά από την επαρχία, όπερ  και έγινε.
Βαριά επέμβαση με υψηλή θνησιμότητα
Όπως σημειώνει ο κ. Φλωρίδης, η εν λόγω επέμβαση είναι βαριά, με συνήθεις επιπλοκές και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
Ο νόμος μάλιστα ορίζει, ότι ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει επαρκή ενημέρωση, ώστε να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών κα οικονομικών παραμέτρων της κατάστασής του.
Σύμφωνα με τους συγγενής της άτυχης γυναίκας, όχι μόνο δεν είχε λάβει επαρκή ενημέρωση, αλλά δεν είχε υπογράψει καν έγγραφο, που να δηλώνει ότι ενημερώθηκε για την πάθησή της, την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία και τις επιπλοκές της επέμβασης.
Η επέμβαση έγινε, όμως η γυναίκα παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές, με την κατάστασή της να υποβαθμίζεται και τελικώς να χάνει τη ζωή της.
"Κολοβή" τιμωρία
Ο εν λόγω γιατρός τιμωρήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τον χρηματισμό με αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρονικό διάστημα και με πρόστιμο.
Κατόπιν, άσκησε έφεση στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, το οποίο συνεδρίασε, για να εκδώσει απόφαση 6 χρόνια μετά, οπότε και η πράξη του είχε παραγραφεί.
Μόνη ηθική δικαίωση, όπως σημειώνει ο κ. Φλωρίδης, η καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου... "κολοβή" κι αυτή, αφού βάσει νόμου, εάν κάποιος τιμωρηθεί σε φυλάκιση εως και τρία χρόνια, η ποινή του αναστέλλεται ακόμη και αν παλαιότερα είχε άλλη καταδίκη έως έναν χρόνο.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...