Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Αναποτελεσματικό το σύστημα Δικαιοσύνης λένε οι διοικητικοί δικαστές


Δικαιοσύνη ...μετ' εμποδίων, στα όρια της «ασφυξίας» και πάντα σε δεύτερη μοίρα, κατήγγειλαν οι διοικητικοί δικαστές τονίζοντας την απουσία σχεδίου που θα καταστήσει την απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεσματική.

Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών η Πρόεδρος της Ένωσης Ειρήνη Γιανναδάκη επεσήμανε πως την ώρα που η πρόσβαση στη Διοικητική Δικαιοσύνη έχει αυξηθεί, το σύστημα που διέπει την απονομή της παραμένει αναποτελεσματικό κάτι που αντανακλάται και στο δικαζόμενο πολίτη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους άλλωστε.

Στα Διοικητικά πρωτοδικεία, μέχρι την 31-12-2014 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 356.498 από τις οποίες οι φορολογικές, που φαίνεται να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι 67.678. Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για τον κατά προτίμηση προσδιορισμό των φορολογικών υποθέσεων, μεγάλος αριθμός υποθέσεων με άλλα αντικείμενα εκκρεμούν από το 2009. Στα Εφετεία την ίδια ημερομηνία οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 47.593 από τις οποίες οι 13.382 είναι φορολογικές

«Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είναι μεγάλος. Η αποσυμφόρηση όμως των δικαστηρίων δεν επιτυγχάνεται με δικονομικές αλλαγές όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τριμελή σε μονομελή σύνθεση ή με αυταρχικές αλλαγές στους κανονισμούς των δικαστηρίων τόνισε πρόεδρος των διοικητικών δικαστών. .

Η απουσία σχεδίου και εκσυγχρονισμού αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη Δικαιοσύνη, όπως είπε η κ. Γιανναδάκη. Και όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στις συνθήκες που επικρατούν στα διοικητικά δικαστήρια τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα και απαράδεκτα κτίρια ή και διαμερίσματα πολυκατοικιών χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και ασφάλεια.

Η υπερνομοθέτηση μπλοκάρει αντί να βοηθά την απονομή Δικαιοσύνης. : "Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και 17 νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις. Για αυτά εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι!!!"
Την ίδια ώρα τα παράβολα για την πρόσβαση των πολιτών στα διοικητικά δικαστήρια αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να περιορίζεται το δικαίωμά τους για δικαστική προστασία, ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα αιτήματα για χορήγηση ευεργετημάτων πενίας, για την απαλλαγή τους δηλ. από την καταβολή του δικαστικού ενσήμου λόγω οικονομικής αδυναμίας.

« Η εικόνα που έχουμε ως τώρα φαίνεται να είναι αυτή μιας δύσκολης και προβληματικής κατάστασης για Έλληνες πολίτες ο αριθμός των εισαγομένων υποθέσεων μειώνεται σταδιακά ,αρκετές υποθέσεις εγκαταλείπονται, ενώ κλιμακώνεται αυξητικά ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ευεργετήματος πενίας .

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πρωτοδικείο του Πειραιά ο συνολικός αριθμός των εισαγομένων υποθέσεων μειώθηκε το 2014 σε 4730 από 7755 που εισήχθησαν το 2011 ενώ ειδικότερα ο αριθμός υποθέσεων κρατικής φορολογίας από 3407 το 2011 μειώθηκε σε 1284 το 2014 . Στο ίδιο δικαστήριο μέσα σε διάστημα 4 μηνών υπεβλήθησαν 58 αιτήσεις για χορήγηση ευεργετήματος πενίας , ενώ στο πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις αυτές διπλασιάζονται ετησίως από 2012 και μετά . Μόνο τον Ιανουάριο του 2015 υπεβλήθησαν 20 αιτήσεις», επισήμανε η κ. Γιανναδάκη.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στον αιρετισμό του δήλωσε ενθουσιασμένος με το φρόνημα και τον αλτρουισμό των δικαστών, αναγνωρίζοντας πως τα προβλήματα της διοικητικής Δικαιοσύνης είναι πολλά.

Η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε με αιχμές την ομιλία της δηλώνοντας ότι "οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα των δικαστών και να τους καταστήσουν εργαλεία αντισυνταγματικών πρακτικών.

Αιχμές όμως άφησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου ότι δηλ. κάνει διάλογο με όλους ακόμη και τους κουκουλοφόρους. "Η δημοκρατία οφείλει να διαλέγεται. Όμως δεν έχουμε να πούμε τίποτα με αυτούς που στο όνομα της ιδεολογίας κρατάνε Καλάσνικοφ και πυροβολούν.Δεν τους ξέρουμε άλλωστε", είπε ο κ. Αθανασίου.



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πυρά από Μηλιό και Λαφαζάνη κατά Τσίπρα: Ολο το παρασκήνιο


Με επίκεντρο τη συμφωνία στο Eurogroup αλλά και την από εδώ και πέρα πορεία του κυβερνητικού έργου και των διαπραγματεύσεων τοποθετούνται ένα-ένα τα μέλη στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία στελέχη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατά τις ομιλίες τους έθεσαν την ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα μπορεί να απειλεί θεμελιώδη συμφέροντα των πιστωτών και των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης.

Άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τόνισαν επίσης την ανάγκη σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτέλεσμα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα πάντως, αναμένεται να καταθέσει τροπολογία προωθητικού χαρακτήρα, τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και για το πώς θα πρέπει να πορευτούν από εδώ και στο εξής λαμβάνοντας υπόψιν τις πιέσεις και τις συνθήκες στην ευρωζώνη.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι ασάφειες στη Συμφωνία μάς βοηθούν

«Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Αυτή ήταν η Γερμανία...Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια...Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποίησεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει....Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός....Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».

Αντώνης Νταβανέλλος: Κρίσιμος για την ανατροπή της κυβέρνησης ο Ιούνιος

«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να μην αποδεχτούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

Γιάννης Μηλιός: Βολές για ανθρωποφαγία και παραπολιτικά σχόλια

«Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια».

Νίκος Παππάς: Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα

«Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».

Γιάννη Δραγασάκης: Θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες

«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Αλέκος Καλύβης: Είναι ετεροβαρής η συμφωνία

«Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Αριστείδης Μπαλτάς: Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση

«Λένε όλοι: “Δώστε μια ευκαιρία στην Κυβέρνηση”, και θα γράψει η Ιστορία ότι ο πραγματικός κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην Κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο... οι νίκες πάντα συνοδεύονται από συμβιβασμούς... Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση»

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η συμφωνία εμπεριέχει ασάφειες και παρουσιάζει προβλήματα

«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπειες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα».



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικάζει ξανά για τους μισθούς στρατιωτικών


Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικάζει ξανά για τους στρατιωτικούς και μάλιστα σύντομα. Στις 3 Απριλίου και ώρα 09.30΄ ορίστηκε να δικαστεί ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της απόφασης που κατέθεσε η ΠΟΕΣ μαζί με τις Ενώσεις Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σχετικά με την ακύρωση της απόφασης για “μερική αποκατάσταση των αποδοχών των στρατιωτικών”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών,σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “η ΠΟΕΣσυνεπής απέναντι στα μέλη της και όλους εν γένει τους Έλληνες στρατιωτικούς, συνεχίζει τον αγώνα της μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους, για την ορθή συμμόρφωση του δημοσίου και τη μισθολογική τους αποκατάσταση από τη νέα αταξία που δημιούργησε το Ελληνικό δημόσιο με τη μερική και κατά 50% συμμόρφωσή του προς την υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρέδρος του ΣτΕ δείχνει να αντιδρά πάντα γρήγορα στις υποθέσεις των στρατιωτικών . Και αυτό αποδίδεται από αρκετούς στην αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν απο την προηγούμενη κυβέρνηση οι θετικές για τους στρατιωτικούς αποφάσεις σχετικά με την υποχρέωση αποκατάστασης των αποδοχών τους.





onalert.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρώτη φορά, έτσι...


Δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης θα τα ζήσουμε όλα. Ακόμη και μια κυβέρνηση του «τρεις λαλούν, δυο χορεύουν κι ένας (με τα πουκάμισα έξω) πετάει πυροτεχνήματα». Αυτή η κυβέρνηση, όμως, ξεπέρασε και τη λαϊκή φαντασία. Οι αυτάρεσκες δηλώσεις του κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι το κείμενο που υπέγραψε εκ μέρους της χώρας με 18 εταίρους είναι «φύλλο συκής» και ότι «οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να μπορεί η συμφωνία να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους»! (ΑΝΤ1 27.2.2015) δεν είναι απλή γκάφα ενός νεοφώτιστου στην πολιτική. Αποτελεί –πιθανότατα ασυνείδητη– υπονόμευση του στόχου της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη.

Αν όσοι συνυπέγραψαν το κείμενο πάρουν τοις μετρητοίς τον κ. Βαρουφάκη, δεν θα πρέπει να υπογράψουν άλλη συμφωνία με τη χώρα μας. Διότι ακόμη κι αν έχει δίκιο ο υπουργός Οικονομικών και το κείμενο έγινε ασαφές για να διευκολυνθεί η χώρα (να μη βρεθεί, δηλαδή, ξεκρέμαστη από αρνητικές ψήφους σε κάποιο Κοινοβούλιο), τότε είναι κάτι για το οποίο ο υπουργός έπρεπε να πει «ευχαριστώ»· να το πει ψιθυριστά και όχι να κραυγάζει μεγαλοφώνως ότι οι συμφωνίες της Ε.Ε. είναι παλιόχαρτα!

Γίνεται επικίνδυνος για τη χώρα ο υπουργός Οικονομικών. Αποδεχθήκαμε τις «κόκκινες γραμμές» (στον σηκωμένο γιακά του), τις μπαρούφες περί των Ελλήνων που δεν θέλουν λεφτά και δουλειές, αλλά πρωτίστως αξιοπρέπεια, το ύφος των χιλίων καρδιναλίων «δεν ξέρετε εσείς, να σας πω εγώ!» στα κρίσιμα Eurogroup, αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του μπορούν να τινάξουν στον αέρα τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης που απέμειναν μεταξύ Ελλάδος και εταίρων.

Υπάρχει ένα κομμάτι της εν λόγω συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών που δεν μεταδόθηκε, αλλά διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο και είναι ο πρωθυπουργός. «Απαντήστε και πείτε ότι θα επιστρέψω σε ένα λεπτό», λέει αυτάρεσκα στις γραμματείς του ο κ. Βαρουφάκης. Κι αν χρεοκοπούσε εκείνη τη στιγμή η χώρα; «Πείτε στον πρωθυπουργό ότι μιλάει με τον Παπαδάκη», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος που έπαιρνε τη συνέντευξη. Αυτό δείχνει τις προτεραιότητες που έχει ο κ. Βαρουφάκης: μια εμφάνιση στο γυαλί προηγείται του κυβερνητικού έργου, ακόμη και των τηλεφωνημάτων του προϊσταμένου του. Αλλά μπορεί να δείχνει ότι ο κ. Βαρουφάκης επιδιώκει «ηρωική» έξοδο από την κυβέρνηση, πιθανώς σαν επιστέγασμα των «ηρωικών» του διαπραγματεύσεων. Αν έχουν έτσι τα πράγματα, κάποιος να του δείξει επειγόντως την πόρτα...


του Πάσχου Mανδραβέλη


kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποχωρεί από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ο Κουβέλης


Ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε στην συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος που συνεδριάζει στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, την διεξαγωγή συνεδρίου, τον Μάιο, για να αποφασίσει το μέλλον της και να εκλέξει νέα ηγεσία καθώς ο ίδιος πρόκειται να αποχωρήσει. Ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πολύ κακό για τη ΔΗΜΑΡ, δημιούργησε απογοήτευση και πλέον είναι οριακή η κατάσταση για τη βιώσιμότητά της. Οι βασικές ιδέες της Δημοκρατικής Αριστεράς, είπε, όπως διατυπώθηκαν στην ιδρυτική διακήρυξη «Δημοκρατικός Σοσιαλισμός - Αριστερός Ευρωπαϊσμός - Μεταρρυθμιστική Στρατηγική - Οικολογική Εγρήγορση», παραμένουν αναγκαίες για την προοδευτική κοινωνική εξέλιξη.

«Κρίσιμη παράμετρος για την εκλογική μας καθίζηση ήταν ότι η πλειονότητα των πολιτών εκτίμησε ως ανεπιτυχή τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση», είπε πώς ήταν μιά εκ των βασικών αιτιών της εκλογ8ικής αποτυχίας της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε: «Προσωπικά, νοιώθω την ευθύνη της ήττας. Μένω στη θέση μου έως το συνέδριο ώστε να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και το κόμμα να πορευτεί συντεταγμένα. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου».

Σχετικά με τη συμφωνία-συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους εταίρους ο κ. Κουβέλης την εκτίμησε ως θετική αλλά πρόσθεσε έιναι αδύνατο να υπάρχει βιώσιμη λύση για τη χώρα χωρίς να υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, υπέβαλε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποδίδοντας την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ στο ότι παρέμενε αρχηγικό κόμμα και κυρίως γιατί τα ηγετικά της στελέχη είχαν και έχουν ακόμη προσωπικές στρατηγικές.

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις από εδώ και στο εξής, η μία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που ασκεί σήμερα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να βρω τον λόγο συνέχισης ύπαρξης του κόμματος. Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτό θεωρώ ως πιο πιθανόν να συμβεί. Υπάρχει όμως και η περίπτωση στο μέλλον, της ρήξης, εξόδου από ευρώ και μίας νέας εθνολαϊκής συμμαχίας. Τότε θεωρητικά θα είχε νόημα η ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία δεν θα στραφεί στην ΔΗΜΑΡ καθώς έχει απαξιωθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μύθοι και αλήθειες για την καφεΐνη


Ο καφές, βασικό συστατικό του οποίου είναι η καφεΐνη, αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των ανθρώπων ανά τον κόσμο και οι περισσότεροι καταναλώνουμε αρκετάφλιτζάνια ημερησίως. Πολλά είναι αυτάπου ακούγονται κατά καιρούς γύρω από το όνομά της και πολλοί μύθοι αναπτύσσονται σχετικά με την κατανάλωσή της. Ας δούμε λοιπόν στη συνέχεια τι από όλα αυτά ισχύει, έτσι ώστε να πίνουμε το καφεδάκι μας… ήσυχοι!

Η καφεΐνη είναι εθιστική

Υπάρχει μια μορφή εθισμού στην καφεΐνη, όχι όμως όπως στην νικοτίνη. Ωστόσο, η συνήθης κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, και πόνος στους μυς.

Ασφαλής κατανάλωση/μέρα

Μεταξύ 200 mg και 300 mg καφεΐνης, ανά ημέρα. Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ, θεωρείται δε μια μέτρια ποσότητα, ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες.

Η μέτρια κατανάλωση κάνει καλό

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για το διαβήτη, τη χολολιθίαση, τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και ηπατικές νόσους. Παρά τις μελέτες αυτές, όμως, οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση καφεΐνης ως τρόπο για τη μείωση των κινδύνων των παραπάνω νόσων.

Οι έγκυες πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης

Υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με την καφεΐνη και την εγκυμοσύνη, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι έγκυες γυναίκες θα ήταν φρόνιμο να περιορίσουν την κατανάλωσή της.

Οι μητέρες μεταφέρουν την καφεΐνη στα μωρά με το μητρικό γάλα

Τα μωρά μπορούν να πάρουν πραγματικά μια ποσότητα καφεΐνης από το γάλα της μητέρας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, «ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί δεν βλάπτει το μωρό σας, αλλά η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα και διαταραχές ύπνου.»

Η καφεΐνη έχει συχνά προσθετική δράση στα φάρμακα για τον πονοκέφαλο

Η καφεΐνη βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφήσει τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο πιο γρήγορα, φέρνοντας ταχύτατη ανακούφιση.

Η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, οι πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ (καφεΐνη) διότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που έχουν όπως είναι, για παράδειγμα, η υπερβολική ανησυχία και ένταση.

Η καφεΐνη βοηθά σε κατάσταση μέθης;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση η καφεΐνη δεν θα βοηθήσει όποιον είναι σε κατάσταση μέθης να γίνει νηφάλιος.

Η καφεΐνη λόγω της διουρητικής δράσης της προκαλεί αφυδάτωση

Ροφήματα με καφεΐνη γενικά δεν προκαλούν αφυδάτωση. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να έχει ήπια διουρητική δράση σε άτομα που δεν καταναλώνουν συνήθως καφεΐνη, αλλά αυτό δεν ισχύει για εκείνους που πίνουν συνήθως καθημερινά καφέ.

Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να σκοτώσει

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σπάνιοι, αλλά σε γενικές γραμμές δόσεις μεγαλύτερες των 10 γραμμαρίων μπορεί να αποβούν μοιραίες σε ενήλικες. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 115 mg καφεΐνης, έτσι θα πρέπει καταναλώσει κάποιος περισσότερα από 85 φλιτζάνια!



perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τέλος ο ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς


Το τέλος του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας και διαμορφώνει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις, τα οποία θα παρουσιαστούν  σε πολυνομοσχέδιο εντός των επόμενων εβδομάδων

"Θεωρούμε αδιανόητο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο να καλούνται να δώσουν εξετάσεις από την Αρχή", εξηγεί στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τάσος Κουράκης. "Αντ’ αυτού, θα υπάρχει ένα σύνολο προϋποθέσεων που θα ορίζουν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών" σημειώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΣΕΠ, παρά την κατάργηση των εξετάσεων, θα έχει ρόλο στη διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων, η οποία πολύ πιθανόν να γίνεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου. Σε πρώτο στάδιο, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κουράκης και κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, θα απορροφηθούν άμεσα οι επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού, ο οποίος έγινε το 2008. Πρόκειται για 500 περίπου άτομα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, ενώ στη συνέχεια θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών των τριών τελευταίων χρόνων.

Τα κριτήρια που θα τεθούν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα μέσα στον Απρίλη θα αφορούν προϋπηρεσία, προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται:

• Προϋπηρεσία

• Επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ

• Πτυχία-μεταπτυχιακά

• Γλώσσες

• Ειδικεύσεις (παιδαγωγική επάρκεια)

• Οικογενειακή κατάσταση.

Τα παραπάνω θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και τυχόν προσθήκες. Το υπουργείο ικανοποιεί το αίτημα των αναπληρωτών, ενώ αντίθετα βάζει "πάγο" στα μισθολογικά αιτήματα των εκπαιδευτικών της μέσης εκπαίδευσης. Καμία μισθολογική αύξηση δεν αναμένεται, με τους καθηγητές να επισημαίνουν ότι έχουν απώλειες που φτάνουν ακόμα και το 45% των μισθών τους, ενώ το αίτημά τους για μείωση ωραρίου δεν έγινε δεκτό, λόγω των κενών που υπάρχουν στα σχολεία.

Αβεβαιότητα υπάρχει και για το τι θα γίνει με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς του χρόνου, καθώς το υπουργείο δεν είναι έτοιμο να απαντήσει ακόμα σε πόσες μόνιμες προσλήψεις θα μπορέσει να προχωρήσει. Πάντως, η ηγεσία, όσο κι αν ήθελε να το αποφύγει, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κενά, θα καταφύγει σε προσλήψεις δασκάλων μέσω ΕΣΠΑ.

Ερωτηματικά από την πλευρά κάποιων εκπροσώπων της ΟΛΜΕ υπάρχουν και για το ζήτημα της αξιολόγησης. Το υπουργείο έκανε λόγο για πάγωμα της αξιολόγησης αλλά θα γίνει... αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, ένας ορισμός για τον οποίο ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες οι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι, μάλιστα, σχολίασαν ότι πρόκειται για απλή αλλαγή του ονόματος, τακτική που φαίνεται να ακολουθείται σύσσωμα από την κυβέρνηση.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...