Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Αναποτελεσματικό το σύστημα Δικαιοσύνης λένε οι διοικητικοί δικαστές


Δικαιοσύνη ...μετ' εμποδίων, στα όρια της «ασφυξίας» και πάντα σε δεύτερη μοίρα, κατήγγειλαν οι διοικητικοί δικαστές τονίζοντας την απουσία σχεδίου που θα καταστήσει την απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεσματική.

Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Δικαστών η Πρόεδρος της Ένωσης Ειρήνη Γιανναδάκη επεσήμανε πως την ώρα που η πρόσβαση στη Διοικητική Δικαιοσύνη έχει αυξηθεί, το σύστημα που διέπει την απονομή της παραμένει αναποτελεσματικό κάτι που αντανακλάται και στο δικαζόμενο πολίτη. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους άλλωστε.

Στα Διοικητικά πρωτοδικεία, μέχρι την 31-12-2014 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 356.498 από τις οποίες οι φορολογικές, που φαίνεται να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι 67.678. Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για τον κατά προτίμηση προσδιορισμό των φορολογικών υποθέσεων, μεγάλος αριθμός υποθέσεων με άλλα αντικείμενα εκκρεμούν από το 2009. Στα Εφετεία την ίδια ημερομηνία οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 47.593 από τις οποίες οι 13.382 είναι φορολογικές

«Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είναι μεγάλος. Η αποσυμφόρηση όμως των δικαστηρίων δεν επιτυγχάνεται με δικονομικές αλλαγές όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τριμελή σε μονομελή σύνθεση ή με αυταρχικές αλλαγές στους κανονισμούς των δικαστηρίων τόνισε πρόεδρος των διοικητικών δικαστών. .

Η απουσία σχεδίου και εκσυγχρονισμού αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη Δικαιοσύνη, όπως είπε η κ. Γιανναδάκη. Και όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στις συνθήκες που επικρατούν στα διοικητικά δικαστήρια τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα και απαράδεκτα κτίρια ή και διαμερίσματα πολυκατοικιών χωρίς στοιχειώδεις υποδομές και ασφάλεια.

Η υπερνομοθέτηση μπλοκάρει αντί να βοηθά την απονομή Δικαιοσύνης. : "Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και 17 νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις. Για αυτά εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι!!!"
Την ίδια ώρα τα παράβολα για την πρόσβαση των πολιτών στα διοικητικά δικαστήρια αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να περιορίζεται το δικαίωμά τους για δικαστική προστασία, ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα αιτήματα για χορήγηση ευεργετημάτων πενίας, για την απαλλαγή τους δηλ. από την καταβολή του δικαστικού ενσήμου λόγω οικονομικής αδυναμίας.

« Η εικόνα που έχουμε ως τώρα φαίνεται να είναι αυτή μιας δύσκολης και προβληματικής κατάστασης για Έλληνες πολίτες ο αριθμός των εισαγομένων υποθέσεων μειώνεται σταδιακά ,αρκετές υποθέσεις εγκαταλείπονται, ενώ κλιμακώνεται αυξητικά ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ευεργετήματος πενίας .

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πρωτοδικείο του Πειραιά ο συνολικός αριθμός των εισαγομένων υποθέσεων μειώθηκε το 2014 σε 4730 από 7755 που εισήχθησαν το 2011 ενώ ειδικότερα ο αριθμός υποθέσεων κρατικής φορολογίας από 3407 το 2011 μειώθηκε σε 1284 το 2014 . Στο ίδιο δικαστήριο μέσα σε διάστημα 4 μηνών υπεβλήθησαν 58 αιτήσεις για χορήγηση ευεργετήματος πενίας , ενώ στο πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις αυτές διπλασιάζονται ετησίως από 2012 και μετά . Μόνο τον Ιανουάριο του 2015 υπεβλήθησαν 20 αιτήσεις», επισήμανε η κ. Γιανναδάκη.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στον αιρετισμό του δήλωσε ενθουσιασμένος με το φρόνημα και τον αλτρουισμό των δικαστών, αναγνωρίζοντας πως τα προβλήματα της διοικητικής Δικαιοσύνης είναι πολλά.

Η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε με αιχμές την ομιλία της δηλώνοντας ότι "οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα των δικαστών και να τους καταστήσουν εργαλεία αντισυνταγματικών πρακτικών.

Αιχμές όμως άφησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου ότι δηλ. κάνει διάλογο με όλους ακόμη και τους κουκουλοφόρους. "Η δημοκρατία οφείλει να διαλέγεται. Όμως δεν έχουμε να πούμε τίποτα με αυτούς που στο όνομα της ιδεολογίας κρατάνε Καλάσνικοφ και πυροβολούν.Δεν τους ξέρουμε άλλωστε", είπε ο κ. Αθανασίου.



zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...