Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αυτές είναι οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις φόρου για φέτος


Όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο όσοι φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών, δικαιούνται φέτος κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων μειώσεις φόρου λόγω αναπηρίας καθώς και τις εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές.

Την αδικία έρχεται να ανατρέψει με διευκρινιστική της εγκύκλιο η γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Σύμφωνα με αυτή:

1. Τη μείωση φόρου κατά διακόσια ευρώ δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους εμπίπτουν σε κάποια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στο νόμο.

Ειδικά για τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον 67% διευκρινίζεται ότι για την απόδειξη της αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ. Επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτές και οι ήδη πριν την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ εκδοθείσες γνωματεύσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών καθώς και αυτές από τις υγειονομικές επιτροπές του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΥΕ της Ελληνικής Αστυνομίας), έστω και αν δεν κατονομάζονται ρητά στο νόμο.

2. Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Ποιες ιατρικές δαπάνες εκπίπτουν

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.

- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ’ οίκον.

- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.

- Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

- Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κλπ.

- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν το φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος. Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.

3. Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ. Οι φορείς προς τους οποίους τα καταβαλλόμενα ποσά δωρεών αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο αναφέρονται αναλυτικά στην Πολ. 1010/2-1-2014. Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.



newmoney.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χουλιγκανισμός: Από το Χέιζελ του 1985 στην Ελλάδα του 2015


Η μόνη κυβέρνηση που μέχρι σήμερα τιμώρησε σκληρά τη βία στα γήπεδα ήταν αυτή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, μια άλλη κυβέρνηση, αυτή του Αλέξη Τσίπρα, έρχεται να πάρει τη σκυτάλη σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο από την «οσμή αίματος» που το συνοδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ βλέποντας τον τελικό του Χέιζελ στις Βρυξέλλες το 1985, και τους 39 νεκρούς φιλάθλους, πήρε άμεσα μια από τις πιο γενναίες αποφάσεις της, στην πρωθυπουργία της Αγγλίας. Αποκλεισμός των αγγλικών συλλόγων απ' όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια και επαναπροσδιορισμός της έννοιας «ποδοσφαιρική απόλαυση» εντός συνόρων. Στην Ελλάδα, Σταύρος Κοντονής και Αλέξης Τσίπρας δεν περίμεναν να θρηνήσουμε νεκρούς για να πάρουν την πρώτη σωστή κυβερνητική απόφαση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν το απόγευμα της 29ης Μαϊου του 1985, όταν οι Άγγλοι οπαδοί ντρόπιασαν ένα ολόκληρο έθνος «σπρώχνοντας» μαζί με το κιγκλίδωμα του σταδίου των Βρυξελλών, 39 ανθρώπους στο θάνατο. Ήταν η στιγμή που η Θάτσερ αποφάσιζε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να μετατρέψει με μια απόφασή της, το ποδόσφαιρο της Αγγλίας στο μετέπειτα καλύτερο και πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου.


Περιόρισαν το πρόβλημα κάνοντας τα βασικά

Στην Ολλανδία, το 1974, 11 χρόνια δηλαδή πριν το Χέιζελ και κατά διαβολική σύμπτωση ξανά στις 29 Μαϊου, οι οπαδοί της Τότεναμ ταξίδεψαν στο Ρότερνταμ για τον αγώνα με τη Φέγενορντ καταστρέφοντας την πόλη και ουσιαστικά βάζοντας στο κλίμα του χουλιγκανισμού και τους Ολλανδούς. Αυτοί το ανέπτυξαν άμεσα και σύντομα έγιναν ο φόβος και ο τρόμος κάθε ευρωπαϊκής πόλης. Τι έκανε η ολλανδική κυβέρνηση; Τα πολύ απλά. Η ταυτοποίηση των ταραχοποιών μέσω των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, απαγόρευε στον καθένα από αυτούς την έξοδο από τη χώρα αλλά και την είσοδο σε οποιοδήποτε γήπεδο της Ολλανδίας για χρονική διάρκεια, η οποία εξαρτιόταν από το βάρος της εγκληματικής πράξης που είχε διαπράξει ο χούλιγκαν.


Στη Γερμανία, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι ομάδες που προέρχονταν από την Ανατολική Γερμανία είχαν τους πιο «ζωηρούς» οπαδούς. Κάθε ταξίδι της Δυναμό Δρέσδης εγκυμονούσε κινδύνους για τη γερμανική αστυνομία, η οποία μέσω της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ απαίτησε το ονομαστικό εισιτήριο απ' όλους τους συλλόγους. Κυρίως γι΄αυτούς που ακολουθούσαν την ομάδα τους σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Σε όλα τα γήπεδα μάλιστα της πρώτης κατηγορίας χτίστηκαν κελιά κάτω από τις εξέδρες. Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά υπάρχουν στο Βεστφάλεν, έδρα της Ντόρτμουντ και χρησιμοποιούνται για την παραμονή των συλληφθέντων πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, πριν μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα.

Τα Βαλκάνια νοσούν

Τα Βαλκάνια την τελευταία δεκαετία όχι μόνο αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα χουλιγκανισμού αλλά δείχνουν και «ανικανότητα» στην επίλυσή του. Ακόμη και η Ιταλία, η οποία θεωρητικά είναι πιο μπροστά σε θέματα ασφαλείας, θρηνεί νεκρούς ανά 4-5 χρόνια. Πρόσφατο το περιστατικό με τον πυροβολισμό του οπαδού της Νάπολι στον τελικό του Κυπέλλου πέρυσι. Σερβία, Κροατία και Αλβανία δείχνουν ανήμπορες να διαχειριστούν το πρόβλημα και σίγουρα καμία διάθεση για την επίλυσή του.

«Θύμα» του χουλιγκανισμού είναι όμως και η Ελλάδα. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, από θαύμα η χώρα δεν θρήνησε θύματα. Τα γεγονότα της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» δεν ήταν πρωτοφανή. Ανάλογες καταστάσεις είχαν συμβεί και στο παρελθόν σε διάφορα ελληνικά γήπεδα. Ο αρνητικός πρωταγωνιστής άλλοτε ήταν πράσινος, άλλοτε κόκκινος, άλλοτε κίτρινος. Δεν είχε αυτό σημασία αλλά το γεγονός ότι ο θετικός πρωταγωνιστής απουσίαζε. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να φέρει προ των ευθυνών τους, τούς προέδρους όλων των ελληνικών συλλόγων, όσο ισχυροί και αν ήταν/είναι αυτοί, αποφασίζοντας την επ'αόριστον διακοπή των πρωταθλημάτων.

Η κίνηση του Σταύρου Κοντονή να ζητήσει τη συγκατάθεση του Αλέξη Τσίπρα για να διακόψει επ'αόριστον τα Εθνικά πρωταθλήματα, δεν έχει προηγούμενο. Ο Υφυπουργός ζητάει τα αυτονόητα. Με το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης δεν θα υπάρχει πλέον η δικαιολογία ότι δεν βρέθηκαν οι ένοχοι, με τη μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες, κάθε ομάδα θα γνωρίζει ποιος είναι ο κάθε οπαδός της με ονοματεπώνυμο και με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα γίνεται η ταυτοποίηση της παρουσίας ή όχι του ταραχοποιού στο γήπεδο, την στιγμή των επεισοδίων.

Το αν τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» ήταν η αφορμή για μια απόφαση που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Η Θάτσερ ήθελε και μπόρεσε. Σειρά της Ελλάδας να μπορέσει. Τη θέλησή της πάντως την έδειξε.



iefimerida.gr




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Nick the Greek. Ο Έλληνας τζογαδόρος που ταπείνωσε το νονό της μαφίας...


O μέγας εραστής της τράπουλας Νικ Δε Γκριγκ, όταν δεν έπαιζε χαρτιά, διάβαζε Πλάτωνα και Αριστοτέλη για… ισορροπία! Κέρδιζε κι έχανε με την ίδια ευκολία μεγάλες περιουσίες στα χαρτιά…Πέρασαν από τα χέρια του δύο δις δολάρια !

Στο ατμόπλοιο «Georgia», που σάλπαρε από τον Πειραιά για τη Νέα Υόρκη, το θέρος του 1902, ανάμεσα στους 345 Έλληνες επιβάτες, ήταν και ο 19χρονος Νίκος Δάνδολος, γιος εμπόρου χαλιών, γεννημένος στις 27-4-1883 στο Ρέθυμνο, με σπουδές στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης στην πλατωνική και αριστοτελική φιλοσοφία.

Από τη Νέα Υόρκη, τραβά για το Σικάγο, και πολύ αργότερα στο Μόντρεαλ, όπου επιδίδεται με ζήλο στα ιπποδρομιακά στοιχήματα. Η τύχη τον ευνοεί, αφού σ’ ένα εξάμηνο κέρδισε μισό εκατ. δολάρια, τα οποία μεταφέρει στο Σικάγο....


Το εύκολο κέρδος πείθει τον Δάνδολο να στραφεί στο σπορ του τζόγου, όπου χάνει όλα τα κερδισμένα χρήματα. Αυτό βεβαίως δεν τον αποθαρρύνει. Γίνεται τακτικός θαμώνας χαρτοπαικτικών λεσχών και καζίνο, υπό την κηδεμονία ενός θρυλικού τζογαδόρου, του Νέστορα που έλεγε: « αν ο Θεός θέλει να μάθει να παίζει, θα έρθει σε μένα». 

Ο Νικ έλεγε, ότι παίζει ζάρια και χαρτιά για την συγκίνηση του παιχνιδιού κι όχι για το χρήμα. Γνώριζε να κερδίζει και να χάνει. Νίκη και ήττα ήταν στη σκέψη του σιαμαίες έννοιες… 

Με οδηγό τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, ταπείνωσε τον Νονό της Μαφίας Όταν δεν έπαιζε, διάβαζε Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Κάποτε, στο καζίνο του Λας Βέγκας, μετά από μια χαμένη παρτίδα πόκερ, αποτραβήχτηκε σε μια γωνιά και διάβαζε το βιβλίο τσέπης: « Πλάτωνος Κρίτων». «Στην αρχαία φιλοσοφία, έλεγε, βρίσκεις γνώση, γαλήνη της ψυχής, διεξόδους και ισορροπία…» Σε μια ιστορική παρτίδα πόκερ στο κέντρο « Ελ Μορόκο» της Νέας Υόρκης, ο Νικ, με διάσημους θεατές, όπως ο Αιγύπτιος βασιλιάς Φαρούκ, έπα... 


Κάποτε, παραμονή πρωτοχρονιάς, ο Νικ έχασε 300.000 δολάρια. Σηκώθηκε ατάραχος, ένα λεπτό πριν σημάνει ο νέος χρόνος κι έδωσε το σύνθημα να αναβοσβήσουν τα φώτα και ν’ ανοίξουν σαμπάνιες. «Ελπίζω», είπε, « η αλλαγή του χρόνου ν’ αλλάξει την τύχη μου». 

Το ξημέρωμα τον βρήκε να κερδίζει 1.250.000 δολάρια, ποσό που έχασε μετά στη ρουλέτα και στα άλογα… Το 1949,ο Νικ συμμετείχε σ’ ένα παιχνίδι πόκερ που χαρακτηρίστηκε «Μαραθώνιος». 

Παίχτηκε δημοσίως, με αντίπαλο τον Johnny Moss καλύτερο παίκτη του πόκερ. Το παιχνίδι κράτησε 5 μήνες, με διαλείμματα μόνο για ύπνο και φαγητό. Στο τέλος ο Δάνδολος έχασε πάνω από 2.000.000 δολάρια και φεύγοντας είπε: «Κύριε Μος, θα πρέπει να σας αφήσω να φύγετε…». 

Έπειτα κατευθύνθηκε στον επάνω όροφο για να κοιμηθεί… Στη ζωή του o Nick the Greek εκτιμάται ότι κέρδισε και έχασε πάνω από 2 δις δολάρια και δώρισε, πάνω από 20 εκ. για φιλανθρωπικούς σκοπούς.... 


Η τελευταία παρτίδα Την τελευταία παρτίδα ο Νικ την έπαιξε με το χάρο και την έχασε στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» του Λος Άντζελες. 

Πέθανε τα Χριστούγεννα του 1966 (83 ετών), από καρδιακή προσβολή, πάμφτωχος! Στην κηδεία του έκλαιγε ο Σαβάλας σαν παιδί και ο Σινάτρα αποχαιρετώντας τον δακρυσμένος, είπε: «Νικ, υπήρξες τόσο αγνός κι έντιμος, ώστε η μόνη περιουσία που είχες ήταν οι αγαθοεργίες σου». 

Τον έθαψαν οι φίλοι πολυτελέστατα… Μαικήνες του Χόλιγουντ, σταρ και μαφιόζοι, ήρθαν με τις λιμουζίνες και εναπόθεσαν λουλούδια στο φέρετρο με συμβολικά τραπουλόχαρτα τον Ρήγα σπαθί! 


Του Τάσου Κοντογιαννίδη... 



mixanitouxronou.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η επιθετικότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, λέει ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Φοβάται την τεχνητή νοημοσύνη, αν και οφείλει σε αυτή την επικοινωνία του...


“Το ανθρώπινο ελάττωμα που θα ήθελα να διορθώσω είναι η επιθετικότητα”, απάντησε ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ στον δημοσιογράφο που ρώτησε ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα της ανθρωπότητας. Και συνέχισε: “Η επιθετικότητα μπορεί να ήταν αναγκαία για την επιβίωση την εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων για να βρουν περισσότερο φαγητό, γη ή ακόμα και σύντροφο για να αναπαραχθούν. Αλλά τώρα υπάρχει κίνδυνος να μας καταστρέψει όλους”.

Τόνισε ότι η επιθετικότητα σε συνδυασμό με τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να καταστρέψουν όχι μόνο τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά και να εξαφανίσουν τους ανθρώπους από τη γη. Ο Χόκινγκ ήταν ένας από τους διασημότερους επιστήμονες στον κόσμο, ακόμα και πριν κυκλοφορήσει η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία “Η Θεωρία των Πάντων”, που εξιστορεί τη ζωή του με την πρώην γυναίκα του, Τζέιν....

Ένα χρόνο πριν, ο Χόκινγκ είχε πει ότι άλλη μία μεγάλη απειλή της ανθρωπότητας είναι η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς αν αναπτυχθεί αρκετά, θα εξελίσσεται με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους απ’ την ανθρώπινη φύση και σύντομα θα την ξεπεράσει.

Βέβαια, ο ίδιος ο Χόκινγκ, που πάσχει από ασθένεια των κινητικών νευρώνων και δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, επικοινωνεί χάριν ενός φοβερά εξελιγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, που αντιλαμβάνεται την ανεπαίσθητη κίνηση που κάνει ο μυς κάτω από το μάτι του.

Το 2010, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, ο Χόκινγκ είχε αναφέρει και τους εξωγήινους ως ένα πιθανό κίνδυνο για την ανθρωπότητα: “Αν μας επισκεφτούν ποτέ εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό για τους ιθαγενείς”. Οι ιθαγενείς της Αμερικής εξοντώθηκαν όχι μόνο από τις σφαγές των Ευρωπαίων, αλλά και από ασθένειες που μετέφεραν, με τις οποίες δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή και δεν είχαν ανοσία.


livescience...


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα πιο σκληρά εργαζόμενα σκυλιά στον κόσμο


Το εν λόγω  θέμα διαβάζεται απαραιτήτως, με τη συνοδεία του τραγουδιού των Beatles "Hard day's night", καθώς οι παρακάτω φωτογραφίες σκύλων εν ώρα εργασίας δεν θα μπορούσαν να αποτυπώσουν καλύτερα στη κυριολεκτική του μορφή το στίχο "It's been a hard day's night And I've been working like a dog".

Ποια σκυλίσια ζωή; Ο φωτογράφος Andrew Fladeboe απαθανάτισε εργαζόμενα σκυλιά, τα οποία αποτελούν πολύτιμους βοηθούς για τους δίποδους συναδέλφους τους.

Πιστοί και σκληροί εργάτες, οι σκύλοι "εργάτες" φωτογραφίζονται να φυλάνε πρόβατα, να βοηθούν άτομα με προβλήματα υγείας, και να προσφέρουν αγάπη.

Οι φωτογραφίες λήφθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, στη Σκωτία και τη Νορβηγία, ενώ ο φωτογράφος ονομάζει το project του "The Shepherd’s Realm".

Σε συνέντευξή του στο National Geographic, ο φωτογράφος εξηγεί πως "οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο πολύ αυτά τα σκυλιά αγαπούν να εργάζονται. Ναι, συχνά ζουν δύσκολα και λίγα χρόνια, αλλά για ένα σκυλί όπως για παράδειγμα ένα Μπόρντερ Κόλεϊ, χαίρονται να έχουν μια δουλειά να κάνουν".

Σκύλοι βοσκοί



Σκύλοι οδηγοί



Σκύλοι διασώστες






Σκύλος βοηθός επιληπτικού ατόμου


Σκύλοι κυνηγοί



Σκύλος αστυνομικός



Σκύλος φύλακας βιοασφάλειας


Σκύλοι "θεραπευτές"



Σκύλος ανιχνευτής εκρηκτικών υλών




boredpanda.com

















Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε ποιους στοχεύουν οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά


Έντονη η ανησυχία από τη δέσμευση για «εξάλειψη των κενών και των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κυρίως στις τράπεζες και στο δημόσιο τομέα η οποία επιβαρύνει τα ταμεία»

Σκοπίμως θολό και ασαφές το κείμενο Βαρουφάκη επιχειρεί να καθησυχάσει τους δανειστές για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας ενώ συγχρόνως κερδίζει χρόνο προκειμένου να εμφανίσει στις επιμέρους διαπραγματεύσεις μέτρα που δε θα απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Ωστόσο τα μέτρα θα πρέπει να εξειδικευτούν έως τον Απρίλιο ,οπότε και θα φανεί αν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το email Χαρδούβελη η διασώζουν από περαιτέρω δυσμενείς ανατροπές εργαζόμενους και ασφαλισμένους.

-Η παρέμβαση που προκάλεσε την μεγαλύτερη ανησυχία είναι η δέσμευση για «εξάλειψη των κενών και των κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολική αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κυρίως στις τράπεζες και στο δημόσιο τομέα η οποία επιβαρύνει τα ταμεία». Η πρόθεση να κλείσουν τα «παράθυρα» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων παραπέμπει ευθέως στο email Χαρδούβελη το οποίο προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας των μητέρων ανηλίκων και των ασφαλισμένων στα βαρέα. Δηλαδή πάνω από 120.000 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται με τις μεταβατικές διατάξεις βρίσκονται και πάλι στον «αέρα». Το παρήγορο είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να θίξει τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Την ίδια ώρα προκαλεί αίσθηση η εκκωφαντική απουσία από το κείμενο Βαρουφάκη της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και γενικότερα της αναστολής των προγραμματισμένων από 1/1/2015 περικοπών στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η αναφορά παραλήφθηκε για λόγους τακτικής η θα ισχύσουν οι προβλέψεις του μνημονίου;

Απορίες προκαλεί και η δέσμευση για πιο στενή σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις το εισόδημα.

-Πρόκειται για τις γνωστές αξιώσεις της τρόικας για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές , μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, αύξηση του χρόνου ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 20 χρόνια αντί για 15 και κατάργηση του ΕΚΑΣ;

-Μήπως το μέτρο αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς είχε εκφραστεί η σκέψη, το ύψος των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ να καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου;

- Σημαίνει σύνδεση της κατώτατης σύνταξης που επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του συνταξιούχου; Είναι γνωστή ,υπενθυμίζουμε, η εμμονή της Τρόικας να μειωθεί η κατώτατη σύνταξη μέσω της περικοπής του προνοιακού μέρους.

Παράλληλα, στο κείμενό του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δεσμεύεται ότι:

-Θα προχωρήσει στην ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων για την εξοικονόμηση δαπανών. Επίσης θα εξοικονομηθούν πόροι μέσω διασταύρωσης στοιχείων εντός των αρμόδιων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι.

- θα συνεχίσει την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ενίσχυαν τα ασφαλιστικά ταμεία

- Θα εξορθολογήσει τις παροχές και θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στο μέτωπο των εργασιακών από τη λίστα Βαρουφάκη απουσιάζει το χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του κατώτερου μισθού ενώ συγκεχυμένα διατυπωμένη είναι και η αναφορά για «υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε συνεργασία με τον ILO και τον ΟΟΣΑ, καθώς και στην προσέγγιση με έναν έξυπνο τρόπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να συνδυάζεται η ευελιξία με τη δικαιοσύνη, όπως επίσης στη φιλοδοξία για αύξηση των κατώτατων μισθών, χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα». Δηλαδή, η αύξηση των ελάχιστων μισθών θα γίνει σε βάθος χρόνουκαι πάντα με τη συναίνεση των «θεσμών». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκρίνεται από τους θεσμούς κάθε βήμα του υπουργείου εργασίας ,ανάλογα με τα οικονομικά μεγέθη, όπως ακριβώς προέβλεπε και ο μηχανισμός καθορισμού κατωτάτου μισθού που είχε εμπνευστεί η Τρόικα.

Ωστόσο σίγουρα η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των εργασιακών έχει κερδίσει πόντους με δεδομένο ότι το μνημόνιο προέβλεπε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων προς όφελος των ατομικών και απαιτούσε νέα μέτρα ευελιξίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στη φάση που είχε διακοπεί η διαπραγμάτευση, η Τρόικα ζητούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση να επαναφέρει το θεσμό του lock out, να απελευθερώσει τις διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων , να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών και να περιορίσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Αυτά τα θέματα παραμένουν ανοιχτά εφόσον δεσμευτήκαμε να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές με «αλεξικέραυνο» την συμβολή των διεθνών οργανισμών όπως ο ILO και ο ΟΟΣΑ πρακτική που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Η αναφορά στις βέλτιστες πρακτικές θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά θα τη δυσκολέψει στη διεκδίκηση για την αύξηση των κατώτατου μισθού καθώς όπως είναι γνωστό ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παρότι δραματικά συρρικνωμένος είναι υψηλότερος από το μισθό της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας.

-Για την καταπολέμηση της ανεργίας η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επέκταση του σημερινού προγράμματος προσωρινής απασχόλησης σε συμφωνία με τους εταίρους.

Όταν υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, προβλέπεται η επέκταση και βελτίωση των προγραμμάτων για την αγορά εργασίας, με στόχο την επικαιροποίηση των δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κοντονής: Δεν ξεκινά του χρόνου το πρωτάθλημα αν...


Ο Σταύρος Κοντονής είναι αποφασισμένος να σταματήσει όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα με τα επεισόδια στα γήπεδα και όλα αυτά που έγιναν χθες στην Super League με ξύλο, επεισόδια και ύβρεις.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο Σταύρος αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που δεν ισχύσει το πακέτο μέτρων που συμπεριλαμβάνει την λειτουργία καμερών σε όλα τα γήπεδα και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τότε η Κυβέρνηση και ο ίδιος είναι αποφασισμένοι να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2015-2016.

«Θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Έχουν δοθεί 13 εκατ. ευρώ για να δημιουργηθούν οι προδιαγραφές λειτουργίας του μέτρου και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα τόσον καιρό. Το ίδιο θα γίνει και με το μέτρο με τις κάμερες. Το ανακοινώνω από τώρα ότι κανένα πρωτάθλημα δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν γίνει αυτό», τόνισε.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διακοπή του πρωταθλήματος υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί ειλημμένη απόφαση, απλώς εξετάζεται και αυτό σαν ενδεχόμενο μέτρο. Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στα επεισόδια που έγιναν στη Λεωφόρο από οπαδούς του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό: «Αυτά που συνέβησαν στη Λεωφόρο ξεπέρασαν κάθε όριο με την είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και την εκτόξευση φωτοβολίδων. Πριν από χρόνια ο Μπλιώνας έχασε τη ζωή του στη Λάρισα από μια τέτοια φωτοβολίδα που τον βρήκε στον λαιμό. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στο παιχνίδι της Λεωφόρου. Η κυβέρνηση δεν θα παρακολουθήσει αυτά τα φαινόμενα σιωπηλή και αμέτοχη. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί» υπογράμμισε.

Ο κ. Κοντονής θα συναντηθεί σήμερα στις 13:00 με τις ηγεσίες των ΕΠΟ, Super League και Football League, ενώ στις 17:00 θα έχει συνάντηση με τον ΠΣΑΠ για να δει πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα ο Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιος δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιλογή Παυλόπουλου


Τα φώτα στράφηκαν στον Αβραμόπουλου αλλά δεν είναι μόνον έτσι…

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το σύνολο του πολιτικού κόσμου έστρεψε το βλέμμα του προς τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, χαρακτηρίζοντας τον ως τον μεγάλο χαμένο της υπόθεσης. Ελάχιστοι όμως αντελήφθησαν ότι ο πλέον θιγόμενος από αυτήν την εξέλιξη είναι ένας εν ζωή πρώην πρωθυπουργός και μάλιστα με συνεχόμενη θητεία μεγαλύτερη εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τον Κώστα Σημίτη ο οποίος πλησιάζει τα 80 (γεννήθηκε το 1936) και έχασε τη μοναδική ευκαιρία να εξελιχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Η αλήθεια είναι πως ο Σημίτης , σύμφωνα με συνομιλητές του, είχε από το 2010 όταν επανεξελέγη ο Κάρολος Παπούλιας, καταλάβει που πήγαινε το πράγμα.

Γνώριζε πάνω κάτω ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να προταθεί αλλά διατηρούσε κάποιες ελπίδες.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν περισσότερα χρόνια πρωθυπουργός όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά ο Κώστας Σημίτης διετέλεσε πρωθυπουργός ανελλιπώς από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2004.




parapolitika.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το τέλος Ιουλίου προβληματίζουν την κυβέρνηση


Αντιμέτωπη με χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 21 δισ. ευρώ έως το τέλος του Ιουλίου θα βρεθεί η Ελλάδα, την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν τον τρόπο κάλυψης τους ως «αχαρτογράφητη περιοχή».

Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι οι εταίροι-δανειστές με τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής έθεσαν ως βασικό όρο για την εκταμίευση της δόσης των 7,2δισ ευρώ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα τουλάχιστον έως τότε, θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της από ίδιες πηγές.

Μόνη εξωτερική πηγή χρηματοδότησης έως τότε αποτελούν τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ελλάδα ζητά να της επιστραφούν. Αντίστοιχα η κυβέρνηση επιμένει στο αίτημα της για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν των 15 δισ ευρώ, που αυτή τη στιγμή έχει εγκρίνει η ΕΚΤ.

Αναφορικά με τα 1,9 δισ ευρώ που έχει η ΕΚΤ, η Ελλάδα επιμένει ότι αυτά τα χρήματα οφείλει η Κεντρική Τράπεζα να της τα επιστρέψει, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους. Μάλιστα, προσπαθώντας να ξεμπλοκάρει την υπόθεση και να διασκεδάσει τους φόβους των εταίρων ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών, προτείνει η καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από ελληνικά ομόλογα να γίνει απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξοφληθεί η δόση του Μαρτίου.

Αντίστοιχα, σχετικά με την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αυξάνει σταδιακά το όριο, κάθε φορά που η Ελλάδα θα υλοποιεί μέρος των μεταρρυθμίσεων τις οποίες απέστειλε η κυβέρνηση προς τους θεσμούς.

Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, να στεγνώσει από ρευστό αντλώντας χρήμα από κάθε πιθανή πηγή (αποθεματικά Ταμείων και Φορέων), ενώ παράλληλα θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την εξόφληση των υποχρεώσεων της προς του ιδιώτες, με στόχο να εξοικονομήσει ρευστό για την αποπληρωμή των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες συνολικού ύψους 21 δισ ευρώ. Από αυτά περίπου τα 14 δισ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν, τα οποία όμως θα καλυφθούν με την έκδοση νέων αντίστοιχων γραμματίων.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα 7 δισ ευρώ αφορούν δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τα δύο ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο. Για την κάλυψη του συγκεκριμένου ποσού η Ελλάδα θα πρέπει είτε να περιμένει την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 7,2δισ ευρώ, είτε να αναζητήσει ρευστό στραγγίζοντας το ταμείο του Δημοσίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δανειστές θα συνεχίσουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, ζητώντας πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κυρίως αποτρέποντας την κυβέρνηση από το να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, εφαρμόζοντας προεκλογικές της δεσμεύσεις που δεν περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία με τους εταίρους.


huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Είσαι δημόσιος υπάλληλος με όρεξη; Το Ποτάμι μπορεί να σε προσλάβει


Οπως ανακοίνωσε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, οι υποψήφιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καταθέσουν τα βιογραφικά τους στην μέχρι τις 13 Μαρτίου 2015 στο prokirixi@topotami.gr.

«Το Ποτάμι εφαρμόζει στην πράξη όσα διακηρύττει και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την στελέχωση του κέντρου υποστήριξης της κοινοβουλευτικής του ομάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Αναλυτικά η δημόσια προκήρυξη του Ποταμιού:

«Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος που έχεις γνώση, όρεξη, αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες, διακατέχεσαι από αίσθημα ευθύνης για όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και πιστεύεις ότι κάποια από τις θέσεις που ακολουθούν σε περιγράφει μπες κι εσύ στο Ποτάμι!

Αναζητούμε δημοσίους υπαλλήλους που είναι επαγγελματίες και θέλουν να επενδύσουν την γνώση τους και τον επαγγελματισμό τους για να ακούγεται η φωνή της λογικής και της επιστήμης τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν αναζητούμε υπαλλήλους που βλέπουν τη Βουλή ως μια ευκαιρία να αποφύγουν την ευθύνες και τον φόρτο εργασίας. Υποσχόμαστε πολλή δουλειά, δύσκολα ωράρια αλλά και μια ανεπανάληπτη αίσθηση προσφοράς και δημιουργίας.

Στείλε το βιογραφικό σου μέχρι τις 13 Μαρτίου 2015 στο prokirixi@topotami.gr, σημειώνοντας για ποια από τις θέσεις ενδιαφέρεσαι. Το Ποτάμι θα χειριστεί κάθε βιογραφικό με απόλυτη εχεμύθεια. Εκείνες κι εκείνοι των οποίων τα βιογραφικά ανταποκρίνονται σε κάποια από τις προτεινόμενες θέσεις, θα κληθούν σε συνέντευξη, ώστε να επιλεγούν αυτοί μπορούν να εργαστούν υπό πίεση εντός μιας ομάδας που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μπορούν να διατεθούν σε γραφεία βουλευτών και στο Ποτάμι (βλ. κωδικοποιημένες τις ισχύουσες διατάξεις στο παράρτημα Ι). Ιδιαίτερα καλούμε τους απόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορούν να συνδράμουν στην θεσμική ενίσχυση της χώρας.

Το Ποτάμι, όπως έχει ήδη δηλώσει, θα κάνει ελάχιστη χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο νόμος να ζητήσει τη διάθεση δημοσίων υπαλλήλων και γι’ αυτό οι θέσεις που περιγράφουμε παρακάτω είναι 26».

Δείτε τις λεπτομέρειες της προκήρυξης εδώ: prosklisi-gia-dimosious-ypallilous1.pdf




iefimerida.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δήμαρχος νοικιάζει το χωριό του προκειμένου να το σώσει από την εγκατάλειψη


Ένας Ούγγρος δήμαρχος αποφάσισε να νοικιάσει... ολόκληρο το χωριό και να παραχωρήσει προσωρινά ακόμη και το αξίωμά του σε όποιον το επιθυμεί, με την ελπίδα ότι η πόλη του θα μπει επιτέλους στον χάρτη και θα αποκτήσει κάποια έσοδα.

Έναντι 210.000 φιορινιών, περίπου 700 ευρώ, ημερησίως, οι "ενοικιαστές" θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις εγκαταστάσεις του γραφικού αλλά σχεδόν έρημου από κατοίκους χωριού Μέγκιερ. Στο χωριό, που απέχει 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, ζουν σήμερα μόνο 18 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την αγγελία που ανάρτησε ο δήμαρχος στο διαδίκτυο, οι ενοικιαστές θα έχουν στη διάθεσή τους και τους τέσσερις δρόμους του χωριού, οι δύο είναι ασφαλτοστρωμένοι, το γραφείο του δημάρχου, το πολιτιστικό κέντρο, τη στάση του λεωφορείου και επτά επιπλωμένα σπίτια "σε χωριάτικο στυλ".

"Με βάση τον νόμο που εισήγαγα, ένας ξένος μπορεί επίσης να γίνει δήμαρχος για ένα Σαββατοκύριακο και να αλλάξει την ονομασία των δρόμων, αν το επιθυμεί", είπε ο δήμαρχος Κριστόφ Πάγιερ. Οι ενοικιαστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα έξι άλογα, τις δύο αγελάδες, τα τρία πρόβατα, το κοτέτσι και τα κτήματα του αγροτικού συνεταιρισμού.

Ο 42χρονος Πάγιερ, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Βουδαπέστη, είπε ότι "ερωτεύτηκε" το χωριουδάκι την πρώτη φορά που πέρασε από εκεί, κατά τύχη, πριν από δέκα χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα αγόρασε ένα σπίτι στο Μέγκιερ και εξελέγη δήμαρχός του. Στόχος του, όπως είπε, είναι να σώσει το χωριό από τον "αργό θάνατο" καθώς οι νέοι φεύγουν για τη Βουδαπέστη ή για το εξωτερικό μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες αγροτικές κοινότητες της Ουγγαρίας. Μόνο πέντε από τα 20 σπίτια κατοικούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

"Το Μέγκιερ ήταν πάντοτε φτωχό αλλά διατήρησε τη ρουστίκ, γοητευτική ατμόσφαιρά του" είπε ο Πάγιερ εργάζεται στη Βουδαπέστη αλλά επισκέπτεται το χωριό μία φορά την εβδομάδα. "Ελπίζω ότι η αγγελία θα φέρει κάποια χρήματα στο Μέγκιερ αλλά, κυρίως, ότι θα του δώσουν λίγη σημασία", κατέληξε ο δήμαρχος.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξεκινάει σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη Παπακωνσταντίνου


Σήμερα το πρωί ξεκινάει η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που πριν 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από την Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου.

Πάντως, το νομικό παράδοξο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως έλεγαν νομικοί, είναι ότι στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν και μετέχουν δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας (και ένας αναπληρωματικός αντιπρόεδρος του ΣτΕ), αλλά πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αρεοπαγίτης. Δηλαδή, στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι χαμηλότερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ.

Οι πρώτοι μάρτυρες στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσος συνέταξε τον κατάλογο των μαρτύρων, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα προταθούν στο δικαστήριο και άλλα ονόματα μαρτύρων.

Οι πρώτοι μάρτυρες είναι:

    Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο),
    Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,
    Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),
    Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,
    Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ,
    Χρυσή Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του,
    Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,
    Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και
    Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...