Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Χουλιγκανισμός: Από το Χέιζελ του 1985 στην Ελλάδα του 2015


Η μόνη κυβέρνηση που μέχρι σήμερα τιμώρησε σκληρά τη βία στα γήπεδα ήταν αυτή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, μια άλλη κυβέρνηση, αυτή του Αλέξη Τσίπρα, έρχεται να πάρει τη σκυτάλη σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο από την «οσμή αίματος» που το συνοδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ βλέποντας τον τελικό του Χέιζελ στις Βρυξέλλες το 1985, και τους 39 νεκρούς φιλάθλους, πήρε άμεσα μια από τις πιο γενναίες αποφάσεις της, στην πρωθυπουργία της Αγγλίας. Αποκλεισμός των αγγλικών συλλόγων απ' όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια και επαναπροσδιορισμός της έννοιας «ποδοσφαιρική απόλαυση» εντός συνόρων. Στην Ελλάδα, Σταύρος Κοντονής και Αλέξης Τσίπρας δεν περίμεναν να θρηνήσουμε νεκρούς για να πάρουν την πρώτη σωστή κυβερνητική απόφαση για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν το απόγευμα της 29ης Μαϊου του 1985, όταν οι Άγγλοι οπαδοί ντρόπιασαν ένα ολόκληρο έθνος «σπρώχνοντας» μαζί με το κιγκλίδωμα του σταδίου των Βρυξελλών, 39 ανθρώπους στο θάνατο. Ήταν η στιγμή που η Θάτσερ αποφάσιζε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να μετατρέψει με μια απόφασή της, το ποδόσφαιρο της Αγγλίας στο μετέπειτα καλύτερο και πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου.


Περιόρισαν το πρόβλημα κάνοντας τα βασικά

Στην Ολλανδία, το 1974, 11 χρόνια δηλαδή πριν το Χέιζελ και κατά διαβολική σύμπτωση ξανά στις 29 Μαϊου, οι οπαδοί της Τότεναμ ταξίδεψαν στο Ρότερνταμ για τον αγώνα με τη Φέγενορντ καταστρέφοντας την πόλη και ουσιαστικά βάζοντας στο κλίμα του χουλιγκανισμού και τους Ολλανδούς. Αυτοί το ανέπτυξαν άμεσα και σύντομα έγιναν ο φόβος και ο τρόμος κάθε ευρωπαϊκής πόλης. Τι έκανε η ολλανδική κυβέρνηση; Τα πολύ απλά. Η ταυτοποίηση των ταραχοποιών μέσω των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, απαγόρευε στον καθένα από αυτούς την έξοδο από τη χώρα αλλά και την είσοδο σε οποιοδήποτε γήπεδο της Ολλανδίας για χρονική διάρκεια, η οποία εξαρτιόταν από το βάρος της εγκληματικής πράξης που είχε διαπράξει ο χούλιγκαν.


Στη Γερμανία, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι ομάδες που προέρχονταν από την Ανατολική Γερμανία είχαν τους πιο «ζωηρούς» οπαδούς. Κάθε ταξίδι της Δυναμό Δρέσδης εγκυμονούσε κινδύνους για τη γερμανική αστυνομία, η οποία μέσω της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ απαίτησε το ονομαστικό εισιτήριο απ' όλους τους συλλόγους. Κυρίως γι΄αυτούς που ακολουθούσαν την ομάδα τους σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Σε όλα τα γήπεδα μάλιστα της πρώτης κατηγορίας χτίστηκαν κελιά κάτω από τις εξέδρες. Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά υπάρχουν στο Βεστφάλεν, έδρα της Ντόρτμουντ και χρησιμοποιούνται για την παραμονή των συλληφθέντων πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, πριν μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα.

Τα Βαλκάνια νοσούν

Τα Βαλκάνια την τελευταία δεκαετία όχι μόνο αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα χουλιγκανισμού αλλά δείχνουν και «ανικανότητα» στην επίλυσή του. Ακόμη και η Ιταλία, η οποία θεωρητικά είναι πιο μπροστά σε θέματα ασφαλείας, θρηνεί νεκρούς ανά 4-5 χρόνια. Πρόσφατο το περιστατικό με τον πυροβολισμό του οπαδού της Νάπολι στον τελικό του Κυπέλλου πέρυσι. Σερβία, Κροατία και Αλβανία δείχνουν ανήμπορες να διαχειριστούν το πρόβλημα και σίγουρα καμία διάθεση για την επίλυσή του.

«Θύμα» του χουλιγκανισμού είναι όμως και η Ελλάδα. Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, από θαύμα η χώρα δεν θρήνησε θύματα. Τα γεγονότα της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» δεν ήταν πρωτοφανή. Ανάλογες καταστάσεις είχαν συμβεί και στο παρελθόν σε διάφορα ελληνικά γήπεδα. Ο αρνητικός πρωταγωνιστής άλλοτε ήταν πράσινος, άλλοτε κόκκινος, άλλοτε κίτρινος. Δεν είχε αυτό σημασία αλλά το γεγονός ότι ο θετικός πρωταγωνιστής απουσίαζε. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να φέρει προ των ευθυνών τους, τούς προέδρους όλων των ελληνικών συλλόγων, όσο ισχυροί και αν ήταν/είναι αυτοί, αποφασίζοντας την επ'αόριστον διακοπή των πρωταθλημάτων.

Η κίνηση του Σταύρου Κοντονή να ζητήσει τη συγκατάθεση του Αλέξη Τσίπρα για να διακόψει επ'αόριστον τα Εθνικά πρωταθλήματα, δεν έχει προηγούμενο. Ο Υφυπουργός ζητάει τα αυτονόητα. Με το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης δεν θα υπάρχει πλέον η δικαιολογία ότι δεν βρέθηκαν οι ένοχοι, με τη μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες, κάθε ομάδα θα γνωρίζει ποιος είναι ο κάθε οπαδός της με ονοματεπώνυμο και με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα γίνεται η ταυτοποίηση της παρουσίας ή όχι του ταραχοποιού στο γήπεδο, την στιγμή των επεισοδίων.

Το αν τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» ήταν η αφορμή για μια απόφαση που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Η Θάτσερ ήθελε και μπόρεσε. Σειρά της Ελλάδας να μπορέσει. Τη θέλησή της πάντως την έδειξε.



iefimerida.gr




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...