Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Νέο «εκσυγχρονιστικό» κόμμα με ευλογίες από τον… Κ. Σημίτη!


Πρόσωπο – έκπληξη στη θέση του αρχηγού και ποια κορυφαία στελέχη θα συγκροτήσουν την ηγετική ομάδα.

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό που όμως δεν έχουν ως χρονικό ορίζοντα τις εκλογές της 17ης Ιουνίου αλλά την επόμενη μέρα.

Εδώ και πολύ καιρό διεξάγονται συζητήσεις σε ένα ευρύ κύκλο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που θα υπερβαίνει το σημερινό
πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Το νέο κόμμα φιλοδοξεί να εκφράσει με καθαρότητα και σαφήνεια τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας που σήμερα είτε δεν αντιπροσωπεύονται από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα είτε βρίσκονται εγκλωβισμένες μέσα σε αυτά. Θα αποτελεί πολέμιο του λαϊκισμού από όπου και αν προέρχεται και θα στηρίξει τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Οι σκέψεις του κ. Κ. Σημίτη

Στις διεργασίες συμμετέχουν πολιτικοί, άνθρωποι της αγοράς, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν είχαν ενεργό πολιτική παρουσία. Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι ενήμερος για το όλο εγχείρημα είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης που δείχνει να συμμερίζεται την αναγκαιότητα ίδρυσης αυτού του νέου πολιτικού σχηματισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σημίτης δείχνει εμφανή αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ την ίδια στάση τηρούν οι κύριοι Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος.

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους οι δύο πρώην υπουργοί θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο του και πλέον δεν μπορεί να εκφράσει υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις. Ο κ. Φλωρίδης κινείται δραστήρια τον τελευταίο καιρό και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει στέλεχος του ηγετικού πυρήνα του νέου κόμματος εφ’ όσον τελεσφορήσουν όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Οι τρεις καθηγητές

Οι καθηγητές κύριοι Γιάννης Στουρνάρας και Νίκος Χριστοδουλάκης εκπέμπουν και αυτοί στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ διατεθειμένος να συμμετάσχει ενεργά φέρεται και ο συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης.

Με την ομάδα που πρωταγωνιστεί στις διεργασίες και στις διερευνητικές επαφές για τη δημιουργία νέου κόμματος «φλερτάρουν» και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρώην βουλευτές ενώ επαφή, με ορισμένους, διατηρεί και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου που όμως εμφανίζεται ιδιαίτερα διστακτική όσο και προσεκτική.

Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ως επικεφαλή αυτού του νέου πολιτικού σχηματισμού που φιλοδοξεί να εκφράσει τον αστικό κόσμο, τις εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και το λεγόμενο κοινωνικό κέντρο.

Η πολιτική εκτίμηση

Οι εκτιμήσεις των πρωτεργατών της κίνησης είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα διαφοροποιήσει την εικόνα πολιτικής αστάθειας στην οποία έχει μπει η χώρα και όποια κυβέρνηση προκύψει ή σχηματιστεί δεν πρόκειται να μακροημερεύσει.

Πιστεύουν ότι η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εκφράσουν τις εκσυγχρονιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και έχουν τελευτήσει τον πολιτικό τους βίο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί επιλογή για τη χώρα και σύντομα οι αυταπάτες των πολιτών για τις δυνατότητες και τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα θα διαψευστούν...



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Reuters: Βρετανική εταιρεία έχει έτοιμο σχέδιο εκτύπωσης δραχμών


Σχέδιο εκτύπωσης νέων δραχμών, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ετοιμάζει η βρετανική εταιρεία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων De La Rue σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, στη διανομή των χαρτονομισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να συμμετάσχει και η μεγαλύτερη εταιρεία σεκιούριτι στον κόσμο, η G4S.

Από την πλευρά της η De La Rue, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο εκτύπωσης χαρτονομισμάτων παράγοντας πάνω από 150 νομίσματα, αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθεί σε εκτυπωτές του εξωτερικού λόγω της μεγάλης ποσότητας χαρτονομισμάτων που θα χρειαστούν.

Οπως ανέφερε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του της De La Rue στο Reuters «τον τελευταίο χρόνο, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη στον τομέα των χρηματαποστολών ήταν η Ελλάδα και σαφώς το μεγαλύτερο ζήτημα έκτακτης ανάγκης θα προκύψει εάν η χώρα φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή γιατί βασικά θα συμμετάσχουμε σε όλη τη διαδικασία διανομής του νομίσματος».


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στη Ρωσία δολοφονήθηκαν όσοι έψαχναν το σκάνδαλο!


Συγκλονιστικές πτυχές, που θυμίζουν μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ και μέχρι σήμερα παρέμειναν στο παρασκήνιο της υπόθεσης, περιλαμβάνει η υπόθεση των αμαρτωλών εμβασμάτων για τα ρωσικά οπλικά συστήματα TOR-M1.

Πέραν από τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολούθησαν οι μίζες μέχρι να φτάσουν στα χέρια του ζεύγους Τσοχατζόπουλου, η συγκλονιστική ιστορία περιλαμβάνει ακόμη και εν ψυχρώ δολοφονίες στην παγωμένη Κόκκινη Πλατεία των Ρώσων αξιωματούχων που ανέλαβαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο.

Ειδικότερα, στις 29.2.1999 ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο Ι. Βορόμπιεφ, πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Almaz-Antey, υπογράφουν τη σύμβαση για την προμήθεια των TOR-M1. Από τότε και μέχρι τις αρχές του 2002 η παράδοση των συστημάτων γινόταν κανονικά, κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω), αξίας 73 εκατ. δολαρίων. Τα αναζήτησε τελικά ο κ. Σπύρος Τραυλός, αντικαταστάτης του Γιάννη Σμπώκου, και διαπίστωσε, έκπληκτος, ότι η Drumilan (σ.σ.: η εταιρεία που είχε αναλάβει να υλοποιήσει τα Α/Ω) είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Ελληνα συνεργάτη του κ. Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί!

Τότε ενημέρωσε άμεσα τον νέο διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ ζητώντας εξηγήσεις. Ο ισχυρός παράγοντας της Ρωσίας, προσωπικός φίλος του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, διαπίστωσε αρχικά ότι ποσό από τα 73 εκατ. δολάρια είχε εκταμιευτεί προς την Drumilan και στη συνέχεια -μέσω και της Εισαγγελίας της Μόσχας- αποκαλύπτεται ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Πούτιν ζητά από τον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπίας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη των χαμένων χρημάτων. Παράλληλα, ζητά τον κατ’ οίκον περιορισμό του Βορόμπιεφ έως ότου εξιχνιαστεί το έγκλημα (προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι σε έγγραφο με ημερομηνία μεταγενέστερη του 2009, το οποίο κατασχέθηκε από το γραφείο του Α. Τσοχατζόπουλου, ο πρώην υπουργός γράφει «Vorobief τι κατέθεσε;»).

Οντως, τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι καταφθάνουν στο Πεντάγωνο και επί 4 ημέρες συσκέπτονται με τον κ. Τραυλό και Ελληνες αξιωματικούς. Εναν μήνα αργότερα ο κ. Τραυλός αποφασίζει να ανταποδώσει την επίσκεψη και στις 6 Ιουνίου αναμένει τον Ρώσο συνομιλητή του έπειτα από ραντεβού που έχουν δώσει στην Κόκκινη Πλατεία. Ωστόσο, ο Ελληνας αξιωματούχος περιμένει μάταια, καθώς αρκετή ώρα μετά το προκαθορισμένο ραντεβού τον πλησιάζουν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και τον ενημερώνουν ότι ο Κλίμοφ δολοφονήθηκε και του ζητούν να λάβει μέτρα προστασίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα δολοφονείται και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.

Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δολοφόνοι του Κλίμοφ προσπάθησαν να του πάρουν τον χαρτοφύλακα που περιείχε έγγραφα για τα ελληνικά αντισταθμιστικά. Παρά ταύτα οι ρωσικές αρχές απέδωσαν τις δολοφονίες στο πλαίσιο του «εμφυλίου» για τον έλεγχο των πετρελαίων.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στις 11 Ιουνίου το ντιμπέιτ στο Λονδίνο με θέμα την επιστροφή των Μαρμάρων


Ντιμπέιτ με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνει το online forum Intelligence² στο Cadogan Hall του Λονδίνου, στις 11 Ιουνίου, από τις 18:45 έως τις 20: 30, ώρα Αγγλίας.

Τη συζήτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων άνοιξε το 1986 η τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, όταν στο Oxford Union έλεγε «ξέρετε , λένε ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι».

Περίπου, είκοσι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2007, με ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο, έλεγε ρητά ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο.

Δύο χρόνια αργότερα, το Βρετανικό Μουσείο με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, επανήλθε με νέα του ανακοίνωση, με την οποία φαινόταν διατεθειμένο να δανείσει τα Mάρμαρα, υπό τον όρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Τη συγκεκριμένη πρόταση ευλόγως την είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση.

Ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Πολύ πρόσφατα, ο Observer, φιλοξένησε το άρθρο του Χένρι Πόρτερ με τίτλο «Οι Ελληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς – Ας τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στο ντιμπέιτ που διοργανώνεται θα επιχειρηματολογήσει ο ηθοποιός Στίβεν Φράι, ενώ κατά ο Φίλιπ Φερνάντεζ – Αρμέστο και ο Τρίστραμ Χαντ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του BBC World News, Ζέιναμπ Μπάνταουι.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι πραγματικά ισχύει για: χρέος, τόκους, αμοιβές, ΑΟΖ, τράπεζες, απλή αναλογική...


Στη νεανική γλώσσα ονομάζονται «δράκοι». Για όλους εμάς, στην καλύτερη περίπτωση είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα ψέματα. Στη χειρότερη όμως πρόκειται για παραπλανητικά διατυπωμένες φράσεις οι οποίες ωραιοποιούν την πραγματικότητα με σκοπό να πείσουν τον αποδέκτη τους για τη δήθεν αλήθεια τους.

Η «Κ» προσπαθεί, στη συνέχεια, να αναδείξει και να εξετάσει τα πραγματικά δεδομένα που κρύβονται πίσω από πολυσυζητημένες προεκλογικές θέσεις και υποσχέσεις. Οι διατυπώσεις είναι ευχάριστες και γεμίζουν ελπίδες τους πολλούς. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διατυπώνουν ερωτήματα. Οχι μόνον από καχυποψία, αλλά γιατί δεν μπορούν να δεχτούν ότι αυτό που κάνει κάποιους πολιτικούς να κατακρημνίζονται, θα πετύχουν να το κάνουν τόσο ευχάριστο και κερδοφόρο σε ψήφους κάποιοι άλλοι.

Οι συγκεκριμένοι μύθοι καταρρίπτονται με απλά λόγια και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Προφανής είναι και ο στόχος της συγκεκριμένης καταγραφής: Να γνωρίζουμε στον δρόμο προς τις νέες κάλπες ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα. Ιδού λοιπόν οι «δράκοι», ιδού και η πραγματικότητα:

1. «Τα έσοδα επαρκούν για να πληρωθούν οι δαπάνες του κράτους, αρκεί να μην πληρώσουμε τους τόκους των δανείων»

Mακάρι να ήταν έτσι! Οι δαπάνες του κράτους, μαζί με εκείνες του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων έκλεισαν το 2011 στα 108,5 δισ. Οι αναλογούντες τόκοι ήταν 15 δισ., άρα το κράτος χρειαζόταν 93,5 δισ. ακόμη και αν δεν πλήρωνε κανέναν τόκο. Να παρατηρήσουμε ότι στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται τα χρεολύσια, δηλαδή η εξόφληση παλαιών δανείων. Από την άλλη, τα έσοδα, μαζί με τις κρατήσεις για ασφάλιση και υγεία, ήταν 88,5 δισ. ευρώ. Αρα, το έλλειμμα, χωρίς τόκους, αυτό που αποκαλείται πρωτογενές, ήταν 5 δισ. ευρώ. Η κατάσταση για το 2012 σχεδιάστηκε να δείξει βελτίωση. Αν και κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, λόγω της ταχύτατης απώλειας εσόδων. Ο στόχος είναι να μαζέψει η κυβέρνηση 86,3 δισ., για να πληρώσει υποχρεώσεις 101,1 δισ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόκοι 12,8 δισ. Ακόμη κι έτσι λοιπόν, υπάρχει καθαρό έλλειμμα 2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, η διακοπή της κανονικής εξυπηρέτησης των κρατικών δανείων συνιστά γεγονός μεγάλης σημασίας και έχει σοβαρότατες συνέπειες. Πρόσφατα διενεργήθηκε η πιο μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων (PSI), που περιλαμβάνει και μείωση των τόκων και μεταφορά των χρόνων αποπληρωμής, χωρίς να κηρυχθεί η χώρα σε χρεοκοπία. Η άρνηση πληρωμής τόκων θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες κερδοσκοπίας σε βάρος των συμφερόντων και θα απομακρύνει οριστικά την προοπτική αποκατάστασης οικονομικής ισορροπίας.

Επιπλέον, είμαστε πολύ κοντά στο σημείο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα ήταν άδικο να πετάξουμε τον κόπο και τις θυσίες που έγιναν. Είναι, τέλος, απολύτως κατανοητό ότι η ανοικτή χρεοκοπία του κράτους θα μειώσει τα έσοδα με τρόπο που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά σίγουρα θα οδηγήσει στη λήψη υποχρεωτικών αποφάσεων έκτακτης ανάγκης.

2. «Η κατώτατη αμοιβή μπορεί να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα»

Οσα κόμματα επιμένουν στη μετεκλογική αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων δίδοντας έμφαση στην επιστροφή των κατώτατων μισθών στα επίπεδα των 751 ευρώ ή και περισσότερο, αποκρύπτουν μια αλήθεια: ότι η αγορά και η ύφεση, και όχι οι νόμοι, είναι αυτοί που οδήγησαν σε πλήρη υποτίμηση τον ονομαστικό μισθό. Οποιαδήποτε νομοθετική βελτίωση θα παραμείνει κενό γράμμα εάν οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να κάνουν τις ανάλογες διορθώσεις προς τα πάνω.

Eπιπλέον μόνον το 13% των μισθωτών πληρώνεται με τα κατώτατα όρια (εισαγωγικός), που αφορούν ανειδίκευτους εργαζομένους. Οι αμοιβές των πολλών ορίζονται από κλαδικές, επιχειρησιακές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Σε αυτές αναφέρονται οι ατομικές συμβάσεις απασχόλησης. Οι ελάχιστες αμοιβές των ειδικών συμβάσεων είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερες από εκείνες της εθνικής σύμβασης κατά 100 ή 300 ευρώ ή και περισσότερα.

Τα κατώτατα όρια αντιθέτως προσδιορίζονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Τον Φεβρουράριο, με τον νόμο 4046 και αφού απέτυχαν να συμφωνήσουν οι εταίροι, ορίστηκε μείωση κατά 22% (κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών). Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ από τη μια πλευρά ζητεί αποκατάσταση των κατώτατων ορίων και από την άλλη θέτει με έμφαση ζήτημα μείωσης των μέσων μισθών.

Το πραγματικά μεγάλο εμπόδιο για τη διατήρηση καλύτερης κατώτατης αμοιβής είναι η ανεργία. Η οποία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη σε άτομα ανειδίκευτα, χωρίς εκπαίδευση. Πράγματι, το 38% των ανέργων διαθέτει καμία ή μόνον την υποχρεωτική μόρφωση (έως 3η Γυμνασίου), ενώ το 47% έφτασε μέχρι τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόνον το 15% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, μόνον ένας σε κάθε δέκα ανέργους δεν είναι Ελληνας. Η αδήλωτη, περιορισμένου χρόνου και ασταθής εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα μείωσης των πραγματικών αμοιβών.

3. «Να ανακηρυχθούν αμέσως οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες»

Κανείς δεν διαφωνεί με την ήδη προγραμματισμένη ανακήρυξη των ΑΟΖ. Είναι όμως εντελώς παραπλανητικό να ισχυρίζεται κανείς ότι μπορεί να γίνει αυτό με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία συνεννόηση. Ως αίτημα μάλιστα είναι και άκρως λαϊκίστικο, όταν υπονοεί ότι αν η Ελλάδα ανακήρυττε μονομερώς τις ΑΟΖ της, πετρέλαια και αέριο θα αντλούνταν αμέσως και, επομένως, θα αντιμετωπίζαμε ριζικά το οικονομικό μας πρόβλημα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για την έναρξη ερευνών απαιτείται η κοινή οριοθέτηση κάθε ΑΟΖ για την οποία μπορεί να έχει ενδιαφέρον ένα άλλο κράτος. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε έρευνα -πόσω μάλλον εκμετάλλευση των εκτιμωμένων κοιτασμάτων- προαπαιτεί διακρατικές συμφωνίες. Γεγονός που σημαίνει ότι τυχόν εφαρμογή των προτάσεων του τύπου «ανακηρύσσουμε ΑΟΖ εδώ και τώρα και μονομερώς» θα αποτελούσε casus belli για τους άλλους ενδιαφερομένους και θα ενέπλεκε τη χώρα σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Μπορεί οι περισσότεροι να το αγνοούν, αλλά η Ελλάδα έχει ήδη επιχειρήσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αλβανία. Ακόμη κι εκεί, το θέμα κόλλησε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος - κατά πληροφορίες με παρέμβαση της Αγκυρας. Επομένως, μόνη ρεαλιστική και ειλικρινής προεκλογική δέσμευση μπορεί να είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πιέσει στην κατεύθυνση χάραξης της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία και την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ σε συνεργασία με Αίγυπτο και Λιβύη. Και ότι σε περίπτωση άρνησης των συγκεκριμένων χωρών, θα καταβληθεί προσπάθεια να παραπεμφθούν οι όποιες διαφωνίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

4. «Πού πήγαν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε το κράτος στις τράπεζες;»

Το κράτος δεν έδωσε ποτέ 200 δισ. στις τράπεζες, για τον απλό λόγο ότι δεν τα έχει. Ούτε μετέφερε παρόμοιο ποσό από τα κρατικά έσοδα στο ταμείο των τραπεζών. Τα μόνα «σχεδόν πραγματικά χρήματα» ήταν 4 δισ. που έδωσε το 2008 και απέκτησε προνομιούχες μετοχές με εγγυημένο μέρισμα 10% επί της αξίας και τον έλεγχο σε βασικές αποφάσεις της διοίκησης των τραπεζών. Από τότε και μέχρι πρόσφατα, το κράτος προσέφερε, σταδιακά, εγγυήσεις ύψους 80 δισ., για να μπορέσουν οι τράπεζες να σηκώσουν πραγματικό χρήμα από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Οι ίδιες οι τράπεζες έβαλαν δικούς τους τίτλους, δάνεια και άλλες εγγυήσεις κι έτσι το σύστημα πήρε, μέχρι στιγμής, 75 δισ. απευθείας από την ΕΚΤ και άλλα 55 δισ. από την Τράπεζα της Ελλάδος, με ειδική άδεια του ευρωσυστήματος. Το χρήμα αυτό (το μόνο πραγματικό μαζί με τα διακρατικά δάνεια του Μνημονίου) προέρχεται απευθείας από τις καταθέσεις των πολιτών της βόρειας και κεντρικής Ευρωζώνης, που έχουν πλεόνασμα αποταμίευσης. Δεν πρόκειται για δάνεια του ελληνικού κράτους ούτε για χρήμα που «τυπώνει» η ΕΚΤ.

Οι κρατικές εγγυήσεις χρειάστηκαν για δύο λόγους. Οι τράπεζες έπρεπε να βρουν χρήματα για να καλύψουν την «τρύπα» που δημιούργησε στο σύστημα η μεγαλύτερη από 70 δισ. φυγή καταθέσεων. Επρεπε, ακόμη, να διατηρήσουν τα παλαιότερα δάνεια. Πράγματι, αν και ο νέος δανεισμός περιορίστηκε δραστικά, οι τράπεζες διατήρησαν, ρύθμισαν και στήριξαν τα παλαιότερα δάνεια των επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε αμέσως να ζητήσουν την επιστροφή. Αλλωστε, οκτώ στα δέκα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο μέρος τους, συνέχισαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Οι εγγυήσεις δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και, εφόσον η οικονομική κατάσταση ανορθωθεί, θα καλυφθούν χωρίς να εγγραφεί τίποτε στο δημόσιο χρέος. Πρόκειται τελικά για λογιστική εγγραφή, που όμως επέτρεψε μέχρι σήμερα να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.

Στο λαϊκίστικο ερώτημα «πού πήγαν τα 200 δισ.;» προστίθεται συχνά, για πολιτικούς λόγους, το ποσό που έχει προβλεφθεί, με το δεύτερο Μνημόνιο, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για ομόλογα που θα τα δανείσει το EFSF, προκειμένου να διασφαλισθούν οι καταθέσεις μετά τη ζημιά που προκάλεσε το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων με το PSI. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνεται και η κάλυψη των ζημιών από δάνεια που δεν μπορούν να εισπραχθούν και θα διαγραφούν, μετά τη μελέτη της BlackRock. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα αποκτήσουν και πάλι τα «ελάχιστα κεφάλαια ασφαλείας» και θα διατηρήσουν την άδεια λειτουργίας τους. Κατόπιν αυτών, θα βελτιωθεί η δυνατότητα παροχής νέων δανείων.

Και πάλι δεν πρόκειται για χρήματα του ελληνικού προϋπολογισμού, αν και οι Ευρωπαίοι και το ελληνικό κράτος, που αναλαμβάνει τελικά την υποχρέωση, ελπίζουν ότι μετά πέντε έτη θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

5. «Με την απλή αναλογική θα είχαμε ήδη κυβέρνηση»

Η εντύπωση αυτή, χρήσιμη μόνον για ιδεολογικές συζητήσεις, δεν επιβεβαιώνεται από την κάλπη. Αν ίσχυε απλή αναλογική, στις 6 Μαΐου θα έμπαιναν στη Βουλή 21 κόμματα! Βουλευτές θα εξέλεγαν, μεταξύ άλλων: Δημοκρατική Αναγέννηση, Ενωση Κεντρώων, Κίνημα Δεν Πληρώνω, οι συνεχιστές του... Καποδίστρια και, βεβαίως, η κ. Λούκα Κατσέλη, η Ανταρσύα και πάει λέγοντας. Φαντάζεστε πόσο δύσκολο θα ήταν να συμφωνήσουν όλοι οι προαναφερθέντες στην ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική; Η υποστήριξη, όμως, της απλής αναλογικής, ειδικώς σε αυτή τη συγκυρία, θέτει και το εξής αυτονόητο ερώτημα: Πότε είναι πιο εύκολο στον νικητή των εκλογών να σχηματίσει κυβέρνηση; Με τις 50 έδρες του «μπόνους» που προβλέπει το σημερινό σύστημα; ΄Η με περίπου το 1/4 των εδρών αυτών που θα του αναλογούσαν αν καταργούνταν εντελώς το μπόνους; Επιπλέον, το σύστημα που διαχρονικώς προτείνει η Αριστερά δεν έχει μετελετηθεί επαρκώς ως προς τις απίστευτες «καραμπόλες» που θα προκαλούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη μονοεδρική που κερδισε στις 6 Μαΐου το ΚΚΕ στην παραδοσιακά «κόκκινη» Σάμο, με την απλή αναλογική θα την έπαιρνε η... Χρυσή Αυγή! Ουδείς, τέλος, αναφέρεται στο ενδεχόμενο σχηματισμού μειονοτικού κόμματος στη Θράκη στην περίπτωση κατάργησης του περιβόητου ορίου του 3%. Οσοι λοιπόν υποστηρίζουν το συγκεκριμένο αίτημα οφείλουν να απαντήσουν και γιατί άραγε η Σουηδία ή η Γερμανία, που θεωρούνται υποδειγματικές χώρες αναλογικής εκπροσώπησης, θέτουν όριο εισόδου ενός κόμματος στο κοινοβούλιο το 4 και το 5%.

6. «H Τράπεζα της Ελλάδος να γίνει κρατική, γιατί έχει υπογράψει με τους δανειστές ενώ βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, και μάλιστα μη Ελλήνων»

Πρόκειται για την απόλυτη παραπλάνηση. Η ΤτΕ είναι απολύτως ανεξάρτητη. Αποτελεί θεσμό της πολιτείας και του ευρωσυστήματος. Οι ιδιώτες δεν έχουν λόγο σε κανένα θέμα πολιτικής και διοίκησης. Βεβαίως, είναι ανεξάρτητη και απέναντι στην κυβέρνηση, επομένως δεν επηρεάζεται από τις κομματικές μεταβολές. Η διοίκησή της ορίζεται από τη Βουλή κατόπιν προτάσεως της κυβέρνησης και όχι από τους μετόχους. Οι αρμοδιότητες των διοικητικών οργάνων (πολιτική επιτοκίων, έκδοση χρήματος, εποπτεία και έλεγχος τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών) δεν υπόκεινται στον έλεγχο της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μέτοχοι, εκτός από το κράτος και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που διαθέτουν τον πλήρη μετοχικό έλεγχο, είναι και φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αυτό ισχύει από τότε που ιδρύθηκε η τράπεζα (1928) και δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Οι μέτοχοι -κανείς δεν ελέγχει ποσοστό άνω του 0,6% και οι «ξένοι» δεν ξεπερνούν το 3%- ψηφίζουν μόνο για τον λογιστικό ισολογισμό και εγκρίνουν το μέρισμα προς τους ιδιώτες, το οποίο, με νόμο, περιορίζεται στο 1/5 των κερδών. Τα 4/5 των κερδών της τράπεζας πηγαίνουν υποχρεωτικά στο δημόσιο ταμείο. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει απευθείας 9% των μετοχών της ΤτΕ, ενώ βάσει νόμου το 35% της τράπεζας που ελέγχεται από Ταμεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς εκπροσωπείται απο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου στη γενική συνέλευση.

Κατά την προετοιμασία εισόδου στην Ευρωζώνη εξετάστηκε το ενδεχόμενο εξαγοράς όλων των ιδιωτών μετόχων. Κρίθηκε ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια σοβαρή δαπάνη του κράτους, που θα ωφελούσε μόνον όσους ιδιώτες διαθέτουν σήμερα μετοχές, ενώ δεν θα άλλαζε τίποτε στο καθεστώς ανεξαρτησίας που έχει η ΤτΕ ως όργανο της πολιτείας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.

7. «Στους μετανάστες να δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να φύγουν και να πάνε στα πλούσια κράτη»

Πρόκειται περί μιας ακόμη παραπλανητικής υπόσχεσης, καθώς τυχόν υλοποίησή της προσκρούει σε ρητές δεσμεύσεις που έχει η χώρα από την Ε.Ε. κυρίως λόγω της Συνθήκης του Σέγκεν. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η Ιταλία π.χ. θα υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες τους μετανάστες που θα της «προωθούσε» η Ελλάδα επειδή θα τους είχε χορηγηθεί στη χώρα μας κάποιο ασαφές ευρωπαϊκό έγγραφο; Καθ’ όλα υπερβολικές είναι βέβαια και οι συναφείς προεκλογικές υποσχέσεις, όπως π.χ. η «αποποινικοποίηση του αδικήματος παράνομης εισόδου, διαμονής και εργασίας μεταναστών, εφόσον συντρέχουν λόγοι οικονομικής επιβίωσης». Διότι απλούστατα δεν υπάρχει παράνομος μετανάστης που να μην αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ειδικώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να χορηγήσει στους μετανάστες και έναν «πρόσθετο τύπο άδειας, που θα λέγεται “άδεια προς αναζήτηση εργασίας”, με την οποία κάθε ενδιαφερόμενος θα αποκτά αυτοδικαίως το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια για ένα χρόνο, με στόχο να αναζητήσει δουλειά». Αν σε αυτά προστεθούν οι παρεμφερείς υποσχέσεις για την κατάργηση «των άτυπων επαναπροωθήσεων στον Εβρο και το Αιγαίο» η διευκόλυνση «στην παροχή πολιτικών δικαιωμάτων και ιθαγένειας» και «η διεύρυνση της πρόσβασης των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας, όπως ακριβώς ισχύει και για τους Ελληνες», θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι μια τέτοια πολιτική τελεί κατά κυριολεξία εκτός τόπου και χρόνου...

8. «Να γίνει αποστρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας»

Και μόνον ως υπόσχεση προκαλεί τα ειρωνικά χαμόγελα των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ενας εξ αυτών το είπε χαριτωμένα στην «Κ»: «Αραγε οι αριστερόφρονες εμπνευστές του αφοπλισμού των ΜΑΤ θα προστατευθούν από μόνοι τους σε περίπτωση που βρεθούν τυχαίως σε μια συγκέντρωση π.χ. με οπαδούς της Χρυσής Αυγής ή θα φωνάζουν για την απουσία του κράτους;» Η πρόταση αποκτά και... γραφικές διαστάσεις, καθώς ειδικώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη «ρητή απαγόρευση κάθε τύπου βίας εναντίον των συλληφθέντων κάθε κατηγορίας», την «απαγόρευση συλλογής και αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, DNA κ.λπ.)», την «κατάργηση της ηλεκτρονικής τράπεζας πληροφοριών και την καταστροφή των μέχρι τώρα δεδομένων», όπως και το ξήλωμα «των καμερών παρακολούθησης σε όλους τους δημόσιους χώρους». Κατόπιν τούτων θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι ο μόνος λόγος που το συγκεκριμένο κόμμα δεν εισηγείται και την πλήρη κατάργηση της Αστυνομίας είναι γιατί τάσσεται κατά των πάσης φύσεως απολύσεων στο Δημόσιο...


skai.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αντιπαράθεση για το είδος της συγκυβέρνησης


Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης στον προεκλογικό αγώνα αναμένεται να εξελιχθεί το είδος της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί την 18η Ιουνίου, όπως και ποια κόμματα θα συνεργαστούν για αυτή, με ποια πρόσωπα, ακόμα – ακόμα και με ποιον επικεφαλής.

Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε το… χορό, δηλώνοντας πως κυβερνητική λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτή με τα κορυφαία του στελέχη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η απάντηση στο ερώτημα που έδωσε σε συνέντευξή του στη Real News ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο ερώτημα «πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;»

«Όταν κάνεις εκλογές αναζητάς πολιτική λύση. Πηγαίνεις σε άλλες λύσεις, ας πούμε τεχνοκρατών, για να αποφύγεις τις εκλογές. Εμείς εδώ θα έχουμε ήδη περάσει δύο εκλογικές δοκιμασίες. Και έπειτα από όλα αυτά θα ομολογήσουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε πολιτικό να κυβερνήσει; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;». Και ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος, έκανε ένα βήμα παραπάνω χθες ,τονίζοντας ότι το κόμμα του θα στηρίξει κυβερνητική συνεργασία αν δεν συμμετέχουν σε αυτή πρόσωπα όπως ο Α. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εγκαταλείψει τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι «δεν συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ».

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αν θα ζητήσει συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - και μάλιστα με κορυφαία του στελέχη - ή εάν θα περιοριστεί σε ψήφο ανοχής. Το ενδεχόμενο κυβέρνησης με Ανεξάρτητους Έλληνες ή με το κόμμα των Στέφανου Μάνου και Θάνου Τζήμερου, αφενός ότι δεν βγαίνει αριθμητικά, αφετέρου μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι και πολιτικά εύκολα - και γρήγορα - αναλώσιμη.

Επιπλέον, τόσο οι δανειστές, όσο και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα, θα πιέσουν για συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και, ει δυνατόν και με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, ώστε το νέο σχήμα να διαθέτει εκτός από αριθμητική και πολιτική νομιμοποίηση, αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ.

Αβραμόπουλος και Ντόρα

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πάντως, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση και μάλιστα με τα κορυφαία πολιτικά του στελέχη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, για παράδειγμα, εκτιμά ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα ένα «εθνικό ευρωπαϊκό μέτωπο» με τη συμμετοχή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (με τα κορυφαία του στελέχη σε υπουργικές θέσεις) και ΔΗΜΑΡ, ώστε να δώσει τη μεγάλη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Κυβέρνηση με συμμετοχή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, μια κυβέρνηση, όπως συνηθίζει να λέει, που θα έχει πρώτο στόχο τις διαρθρωτικές αλλαγές, αποφασισμένη για τομές και εν συνεχεία, αφού δώσει δείγματα γραφής ότι επιθυμεί να βάλει σε τάξη τα του οίκου μας, να μπορέσει να διαπραγματευτεί αλλαγές στο Μνημόνιο.

Τι σκέφτονται στο ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να στηρίξει, πιθανότατα με ψήφο ανοχής, και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρωθυπουργός θα ζητήσει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα - σύμφωνα με τις πληροφορίες της “R” - λίγο πριν τις εκλογές θα διαρρεύσει και κάποια από τα ονόματα εκείνων με τους οποίους σκέφτεται να κυβερνήσει. Ήδη ακούγονται ονόματα όπως του Γιάννη Δραγασάκη, του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Αλέξη Μητρόπουλου, της Σοφίας Σακοράφα, κυρίως όμως συζητούνται ονόματα εμπείρων τεχνοκρατών και πολιτικών, όπως π.χ. και του νυν υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη ή του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου και πολλών άλλων.

Με τεχνοκράτες ο Βενιζέλος

Στην Ιπποκράτους, πάντως, αντιμετωπίζουν την πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σαν το εύκολο σενάριο. Το δύσκολο είναι να είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην κυβέρνηση, προσκρούοντας όμως στις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του. Το ιδανικό σενάριο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα ήταν να μπορέσει να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως η ΝΔ υπολείπεται αρκετά από την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει, ο επικεφαλής της Ιπποκράτους θα προτιμούσε να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, αλλά με τεχνοκράτες.

Πολλοί λένε πως δικές του επιλογές για την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι οι Γιώργος Ζανιάς και Ναπολέων Μαραβέγιας, ώστε να τους «προθερμάνει» για μια πιθανή συγκατοίκηση. Στην Ιπποκράτους, ωστόσο, υπάρχουν μεταξύ των ηγετικών στελεχών διαφορετικές τακτικές όσον αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών, με αποτέλεσμα αν δεν γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί ενταγμένοι σε μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη στρατηγική, να μεταφερθεί το πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμοί σε κορυφαίους

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, π.χ., εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά να δώσει ψήφο ανοχής στον Αντ. Σαμαρά αν η ΝΔ βγει πρώτη, ενώ στήριξη να παράσχει και στον Αλ. Τσίπρα αν πρώτος αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Για να μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση απαιτείται προγραμματική σύγκλιση» δηλώνει χαρακτηριστικά στη “R”. Υπέρ της ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση Σαμαρά τάσσεται και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σημειώνει πως ίσως είναι καλύτερα να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθει η ώρα της αλήθειας για τον Αλ. Τσίπρα». Ο Δημήτρης Ρέππας, μάλλον παραμένει υπέρμαχος του ρόλου της αντιπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ, ενώ πιο κοντά στην κυβερνησιμότητα φέρονται να είναι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που δεν μιλούν όμως προεκλογικά, ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην ηγεσία ή να μην τους χρεωθεί η εσωστρέφεια ενόψει ενός πιθανού αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Φώτης Κουβέλης

Υπέρ μιας «προοδευτικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολιτικές που θα υπηρετούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ταυτόχρονα να ξεκινά τις προσπάθειες για σταδιακή απαγκίστρωση και τελικά αποδέσμευση από το Μνημόνιο» τάσσεται, όπως δηλώνει στο Real.gr ο Φώτης Κουβέλης, που επιδιώκει στις προσεχείς κάλπες να αναδειχθεί η ΔΗΜΑΡ «ο τρίτος πόλος της πολιτικής ζωής, ο πόλος του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, πάντως, επισημαίνουν ήδη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, πως σε κάθε περίπτωση το κόμμα τους θα συμβάλλει στη συγκρότηση κυβέρνησης ώστε η χώρα να μην προσφύγει εκ νέου σε εκλογές, που θα αποτελέσουν καταστροφή για τον τόπο. Οι τοποθετήσεις αυτές, προϊδεάζουν πως το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα παράσχει τουλάχιστον ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εάν δεν συμμετάσχει και το ίδιο, όπως και το ότι δεν αποκλείει την προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ - αντιθέτως είναι θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης θα χωρίζουν πάντα το Φως από το σκοτάδι


Πριν από 559 η Πόλις εάλω από τις ορδές του Μωάμεθ για να μείνει στην ιστορία η ηρωική θυσία του Έλληνα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, με το μήνυμα ύψιστης ανδρείας: «Πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν».


Η υπέρτατη πράξη ηρωισμού, η θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των γενναίων υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στον αέναο πόλεμο του Φωτός με το σκοτάδι.

Στην κρεατομηχανή της παγκοσμιοποίησης, το βασικό όπλο των ολετήρων της ανθρωπότητας είναι η επιβολή της λήθης. Η διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, ο θάνατος του Ηρωισμού και η καλλιέργεια ψευδοπροτύπων που θα παράγουν υπηρέτες και όχι Ελεύθερους Ανθρώπους. Ο Ήρωας άλλωστε ήταν είναι και θα είναι ο εφιάλτης των εξουσιαστών η εξουσία των οποίων πηγάζει από την αδικία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα ο Ηρωισμός ήταν σκοπός ζωής, ενώ ο Ήρωας αποθεωνόταν από το Έθνος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από τους Θεούς και Ημίθεους της Αρχαιότητας, στους Αγίους και τους Μάρτυρες της νεώτερης ιστορίας. Η Ελλάδα στάθηκε υπέρμαχος της Αλήθειας και του Πολιτισμού ακριβώς επειδή το συμφέρον του συνόλου υπερείχε του ατομικού συμφέροντος. Η Θυσία για το Έθνος (=γένος) ήταν μία μυστηριακή πράξη που ευθύνεται και για την ίδια την επιβίωση του Ελληνισμού εν μέσω σφαγών και διωγμών.

Άλλωστε όλα τα έθνη έχουν ως βασικό στοιχείο της εκπαίδευσής τους την Ελληνική ιστορία ακριβώς επειδή διδάσκει με τον καλύτερο τρόπο την μάχη για την αλήθεια ως αντίποδα των αργυρίων. Ειδικά τις ημέρες μας που τα αργύρια της προδοσίας ρέουν άφθονα για να υποδουλώσουν λαούς, οι Παλαιολόγοι του Ελληνισμού είναι ο μόνος φάρος που θα κάνει τον άνθρωπο να αποστρέψει το πρόσωπο από την κίβδηλη λάμψη του εφήμερου πλούτου και να παραδοθεί στην έκσταση των υπέρλαμπρων αξιών, αυτές που αποθεώθηκαν για άλλη μία φορά σε αυτά τα ιερά χώματα την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453. Την ημέρα που η βαρβαρότητα νόμιζε πως εξαφάνιζε την μήτρα της Αλήθειας και του πολιτισμού.

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί μπορεί να λοιδορούνται και να χαρακτηρίζονται «αναχρονιστικοί» από τους διάφορους αναθεωρητές που θέλουν τους λαούς ως άμορφες μάζες κρύβοντας τις ατράνταχτες ιστορικές αλήθειες. Ναι, οι Έλληνες αγωνίστηκαν ενάντια σε μία κτηνώδη δύναμη που πρέσβευε το σκότος και την αδικία. Ενάντια σε βαρβαρικά στίφη που σήμερα γνωρίζουμε ότι έφεραν μόνο καταστροφή, τυραννία, μισανθρωπία. Και η απόδειξη για το ποιους αντιμετώπισε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, για το ποιους αντιμετωπίζει ιστορικά ο Ελληνισμός έρχεται από άκρως «προοδευτικά χείλη» που κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει:

«Ο πολιτισμός οφείλει να εξαφανίσει την Τουρκική φυλή προκειμένου να επιβιώσει!»

Όχι, δεν το λέει κάποιος «υπερεθνικιστής», κάποιος «φανατικός Ελληναράς» ή κάποιος «ρατσιστής». Το λέει ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στην επιστημονική μελέτη της εξέλιξης των ειδών, του οποίου η θεωρία είναι σήμερα αναγνωρισμένη και διδάσκεται σε όλον τον πλανήτη εκτός από την Τουρκία: Ο Κάρολος Δαρβίνος!

Μα και οι ίδιοι οι Τούρκοι ακόμα και σήμερα τον επιβεβαιώνουν μέσα στον ίδιο τους τον «εθνικό» ύμνο:

«Αναγνώρισε το εσωτερικό σου σθένος, φίλε μου! Και σκέψου πώς μπορεί να αφανιστεί αυτή η φλογερή πίστη από αυτό το ρημαγμένο και ξεδοντιασμένο τέρας που λέγεται “πολιτισμός”;»

Ξεδοντιασμένο τέρας λοιπόν ο Πολιτισμός! Και εδώ υπάρχουν ελληνόφωνοι που αθωώνουν τον σφαγέα Κεμάλ ανάγοντας τον ακόμα και σε «κοινωνικό αγωνιστή»!

Συγκρίνετε τώρα με τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο ο οποίος είναι ο μόνος παγκοσμίως που δεν υμνεί κάποια «κρατική ανωτερότητα» αλλά μίαν υπέρτατη, πανανθρώπινη αξία: Ύμνος εις την Ελευθερίαν!

Αυτά τα γεγονότα αρκούν για να καταδείξουν την πραγματική υπεροχή του Ελληνισμού την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως άξιοι κληρονόμοι. Όπως την διαφύλαξε ο άξιος κληρονόμος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος από τον Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, που μετά από 2,000 χρόνια είπε στον βάρβαρο κατακτητή τα ίδια ακριβώς λόγια:

«Το την Πόλιν σοι δούναι, ουτ΄ εμόν εστί ουτ΄ άλλου των κατοικούντων ενταύθα. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν μη φειδώμενοι της ζωής ημών».

Ο χρόνος ως Κριτής πάντων, κατέδειξε την αθανασία των Παλαιολόγων και την αιώνια απαξίωση των εφιαλτών. Ας είναι αυτό το αλάνθαστο κριτήριο μας σήμερα και πάντα.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η εκτέλεση μιας κοινωνίας

Η εκτέλεση μιας κοινωνίας 

Αυτοκτονίες, ψυχασθένειες, συσσίτια…

Νεόπτωχοι και νεοάστεγοι, ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους, έγκυοι χωρίς ιατρική περίθαλψη, παιδιά που δεν εμβολιάζονται, άνθρωποι ενθουσιώδεις και δημιουργικοί, οι οποίοι εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε καταθλιπτικούς που σκέφτονται ακόμα και την αυτοκτονία ή, ακόμα χειρότερα, προχώρησαν στο απονενοημένο διάβημα, και πολλοί ακόμα που για να καταπολεμήσουν την αγωνία και την ανασφάλεια καταφεύγουν σε εξαρτησιογόνες ουσίες, ναρκωτικά και αλκοόλ.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν παράδεισος, αυτό, ωστόσο, που συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμογής του μνημονίου δεν έχει προηγούμενο. Ο κοινωνικός ιστός καταρρέει με βίαιο τρόπο…


Η κίνηση στα πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», στους οποίους απευθύνονται οι πλέον φτωχοί των φτωχών, είναι ενδεικτική της κατάστασης: Όχι μόνο έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που σπεύδουν σε αυτά, αλλά και των Ελλήνων ειδικότερα.


Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ πριν από δύο χρόνια οι συμπατριώτες μας δεν ξεπερνούσαν το 10% των επισκεπτών, σήμερα αγγίζουν το 40%. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μικροσυνταξιούχοι, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα απολάμβαναν μια καλή ζωή και μπορούσαν να αγοράζουν φάρμακα και να επισκέπτονται γιατρούς. Στο πολυϊατρείο Περάματος, μάλιστα, συνωστίζονται περίπου εκατό άνθρωποι σε καθημερινή βάση, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Έλληνες που προμηθεύονται ένα οικογενειακό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, γάλα, λάδι και κονσέρβες…


«Ανεπάρκεια κοινωνικών δομών»


«Ερχόμαστε καθημερινώς σε επαφή με μια κοινωνία σε ελεύθερη πτώση. Η κρίση, εξάλλου, αποτυπώνει και την ανεπάρκεια των κοινωνικών δομών. Αποδείχτηκε ότι το αποκαλούμενο “κοινωνικό κράτος” βρισκόταν στον αέρα, γιατί βασιζόταν σε επιδόματα και μικρορουσφέτια, αφού δεν υπήρχαν υποδομές. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη φορά στα είκοσι περίπου χρόνια της λειτουργίας μας που ασχολούμαστε με παροχή τροφίμων και παιδικού γάλακτος», ανέφερε στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.



Ναρκωτικά και ψυχικές ασθένειες


Το μνημόνιο επηρεάζει επίσης και την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονιών από τις αρχές του 2009 έως τις 10 Δεκεμβρίου του 2011 ανήλθαν σε 1.727, το οποίο σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 22% μέσα στο διάστημα αυτό. Είναι εντυπωσιακό, μάλιστα, ότι ο συνολικός αριθμός τους το 2009 έφτασε τις 507, προτού «εκτιναχθεί» στις 622 το 2010. Η μεγαλύτερη αύξηση, εξάλλου, παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου.


Όσον αφορά στην Αττική, το 2009 κατεγράφησαν 158 απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις αυτοκτονίας, το 2010 ήταν αυξημένες κατά είκοσι, ενώ το 2011 έφτασαν τις 198.


Από την άλλη, η αύξηση των αυτοκτονιών –τις οποίες ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδει στην οικονομική κρίση- και των περιπτώσεων ανθρώπων που υποφέρουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη και οι οποίοι είναι άνεργοι ή και παιδιά ανέργων είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου», στη βάση του οποίου κρύβονται και άλλες ψυχασθένειες.


Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι οι διαταραχές πανικού, η εμφάνιση του αποκαλούμενου «συλλογικού στρες», δηλαδή του ατομικού άγχους που εκκινεί από κοινωνικά αίτια, αλλά και οι έντονες κεφαλαλγίες, ιδίως στις πιο νέες ηλικίες.


Τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ προκαλούν κατάθλιψη: Το Μάρτιο του 2010 ο αριθμός των θεραπευόμενων στα προγράμματα υποκατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα ήταν 4.771.


Στις 25 Απριλίου του 2012 ο αριθμός τους έφτασε τους 7.422, σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση 56%. Ταυτόχρονα, οι αιτήσεις για τα ίδια προγράμματα ήταν 1.859 το 2010 και 2.773 το 2011, το υψηλότερο νούμερο μετά το 1995.


Ο κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Μπούκουρας συνδέει την οικονομική κρίση με την αύξηση των περιπτώσεων ψυχοπαθολογικών παθήσεων αλλά και των ανθρωποκτονιών. «Η έλλειψη ασφάλειας, η μείωση των εισοδημάτων και η επαγγελματική αβεβαιότητα αποτελούν σοβαρότατη απειλή για την ψυχική υγεία», καταλήγει. 
Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...