Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Στις 11 Ιουνίου το ντιμπέιτ στο Λονδίνο με θέμα την επιστροφή των Μαρμάρων


Ντιμπέιτ με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνει το online forum Intelligence² στο Cadogan Hall του Λονδίνου, στις 11 Ιουνίου, από τις 18:45 έως τις 20: 30, ώρα Αγγλίας.

Τη συζήτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων άνοιξε το 1986 η τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, όταν στο Oxford Union έλεγε «ξέρετε , λένε ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση. Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πως πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι».

Περίπου, είκοσι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2007, με ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο, έλεγε ρητά ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο.

Δύο χρόνια αργότερα, το Βρετανικό Μουσείο με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, επανήλθε με νέα του ανακοίνωση, με την οποία φαινόταν διατεθειμένο να δανείσει τα Mάρμαρα, υπό τον όρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Τη συγκεκριμένη πρόταση ευλόγως την είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση.

Ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Πολύ πρόσφατα, ο Observer, φιλοξένησε το άρθρο του Χένρι Πόρτερ με τίτλο «Οι Ελληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς – Ας τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στο ντιμπέιτ που διοργανώνεται θα επιχειρηματολογήσει ο ηθοποιός Στίβεν Φράι, ενώ κατά ο Φίλιπ Φερνάντεζ – Αρμέστο και ο Τρίστραμ Χαντ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του BBC World News, Ζέιναμπ Μπάνταουι.


iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...