Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αντιπαράθεση για το είδος της συγκυβέρνησης


Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης στον προεκλογικό αγώνα αναμένεται να εξελιχθεί το είδος της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί την 18η Ιουνίου, όπως και ποια κόμματα θα συνεργαστούν για αυτή, με ποια πρόσωπα, ακόμα – ακόμα και με ποιον επικεφαλής.

Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε το… χορό, δηλώνοντας πως κυβερνητική λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτή με τα κορυφαία του στελέχη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η απάντηση στο ερώτημα που έδωσε σε συνέντευξή του στη Real News ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο ερώτημα «πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;»

«Όταν κάνεις εκλογές αναζητάς πολιτική λύση. Πηγαίνεις σε άλλες λύσεις, ας πούμε τεχνοκρατών, για να αποφύγεις τις εκλογές. Εμείς εδώ θα έχουμε ήδη περάσει δύο εκλογικές δοκιμασίες. Και έπειτα από όλα αυτά θα ομολογήσουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε πολιτικό να κυβερνήσει; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;». Και ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος, έκανε ένα βήμα παραπάνω χθες ,τονίζοντας ότι το κόμμα του θα στηρίξει κυβερνητική συνεργασία αν δεν συμμετέχουν σε αυτή πρόσωπα όπως ο Α. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εγκαταλείψει τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι «δεν συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ».

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αν θα ζητήσει συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - και μάλιστα με κορυφαία του στελέχη - ή εάν θα περιοριστεί σε ψήφο ανοχής. Το ενδεχόμενο κυβέρνησης με Ανεξάρτητους Έλληνες ή με το κόμμα των Στέφανου Μάνου και Θάνου Τζήμερου, αφενός ότι δεν βγαίνει αριθμητικά, αφετέρου μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι και πολιτικά εύκολα - και γρήγορα - αναλώσιμη.

Επιπλέον, τόσο οι δανειστές, όσο και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα, θα πιέσουν για συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και, ει δυνατόν και με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, ώστε το νέο σχήμα να διαθέτει εκτός από αριθμητική και πολιτική νομιμοποίηση, αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή ισχύ.

Αβραμόπουλος και Ντόρα

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πάντως, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση και μάλιστα με τα κορυφαία πολιτικά του στελέχη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, για παράδειγμα, εκτιμά ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα ένα «εθνικό ευρωπαϊκό μέτωπο» με τη συμμετοχή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (με τα κορυφαία του στελέχη σε υπουργικές θέσεις) και ΔΗΜΑΡ, ώστε να δώσει τη μεγάλη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Κυβέρνηση με συμμετοχή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, μια κυβέρνηση, όπως συνηθίζει να λέει, που θα έχει πρώτο στόχο τις διαρθρωτικές αλλαγές, αποφασισμένη για τομές και εν συνεχεία, αφού δώσει δείγματα γραφής ότι επιθυμεί να βάλει σε τάξη τα του οίκου μας, να μπορέσει να διαπραγματευτεί αλλαγές στο Μνημόνιο.

Τι σκέφτονται στο ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να στηρίξει, πιθανότατα με ψήφο ανοχής, και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρωθυπουργός θα ζητήσει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα - σύμφωνα με τις πληροφορίες της “R” - λίγο πριν τις εκλογές θα διαρρεύσει και κάποια από τα ονόματα εκείνων με τους οποίους σκέφτεται να κυβερνήσει. Ήδη ακούγονται ονόματα όπως του Γιάννη Δραγασάκη, του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Αλέξη Μητρόπουλου, της Σοφίας Σακοράφα, κυρίως όμως συζητούνται ονόματα εμπείρων τεχνοκρατών και πολιτικών, όπως π.χ. και του νυν υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη ή του πρώην Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου και πολλών άλλων.

Με τεχνοκράτες ο Βενιζέλος

Στην Ιπποκράτους, πάντως, αντιμετωπίζουν την πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σαν το εύκολο σενάριο. Το δύσκολο είναι να είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην κυβέρνηση, προσκρούοντας όμως στις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του. Το ιδανικό σενάριο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα ήταν να μπορέσει να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως η ΝΔ υπολείπεται αρκετά από την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει, ο επικεφαλής της Ιπποκράτους θα προτιμούσε να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, αλλά με τεχνοκράτες.

Πολλοί λένε πως δικές του επιλογές για την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι οι Γιώργος Ζανιάς και Ναπολέων Μαραβέγιας, ώστε να τους «προθερμάνει» για μια πιθανή συγκατοίκηση. Στην Ιπποκράτους, ωστόσο, υπάρχουν μεταξύ των ηγετικών στελεχών διαφορετικές τακτικές όσον αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών, με αποτέλεσμα αν δεν γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί ενταγμένοι σε μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη στρατηγική, να μεταφερθεί το πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Προβληματισμοί σε κορυφαίους

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, π.χ., εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά να δώσει ψήφο ανοχής στον Αντ. Σαμαρά αν η ΝΔ βγει πρώτη, ενώ στήριξη να παράσχει και στον Αλ. Τσίπρα αν πρώτος αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Για να μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση απαιτείται προγραμματική σύγκλιση» δηλώνει χαρακτηριστικά στη “R”. Υπέρ της ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση Σαμαρά τάσσεται και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σημειώνει πως ίσως είναι καλύτερα να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθει η ώρα της αλήθειας για τον Αλ. Τσίπρα». Ο Δημήτρης Ρέππας, μάλλον παραμένει υπέρμαχος του ρόλου της αντιπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ, ενώ πιο κοντά στην κυβερνησιμότητα φέρονται να είναι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που δεν μιλούν όμως προεκλογικά, ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην ηγεσία ή να μην τους χρεωθεί η εσωστρέφεια ενόψει ενός πιθανού αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Φώτης Κουβέλης

Υπέρ μιας «προοδευτικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολιτικές που θα υπηρετούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ταυτόχρονα να ξεκινά τις προσπάθειες για σταδιακή απαγκίστρωση και τελικά αποδέσμευση από το Μνημόνιο» τάσσεται, όπως δηλώνει στο Real.gr ο Φώτης Κουβέλης, που επιδιώκει στις προσεχείς κάλπες να αναδειχθεί η ΔΗΜΑΡ «ο τρίτος πόλος της πολιτικής ζωής, ο πόλος του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, πάντως, επισημαίνουν ήδη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, πως σε κάθε περίπτωση το κόμμα τους θα συμβάλλει στη συγκρότηση κυβέρνησης ώστε η χώρα να μην προσφύγει εκ νέου σε εκλογές, που θα αποτελέσουν καταστροφή για τον τόπο. Οι τοποθετήσεις αυτές, προϊδεάζουν πως το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα παράσχει τουλάχιστον ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εάν δεν συμμετάσχει και το ίδιο, όπως και το ότι δεν αποκλείει την προγραμματική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ - αντιθέτως είναι θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...