Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
Δικαστική απόφαση για χιλιάδες Έλληνες που "κατεβάζουν" από το internet
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων παρεμπόδισης της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μέρκελ: Κάντε δημοψήφισμα για το ευρώ
Ο πρωθυπουργός
Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον
Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια...επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Άνγκελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε
τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της
κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την
ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον
ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε το βασικό θέμα
που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Διαψεύδει η Μέρκελ τα περί δημοψηφίσματος
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου
Μαξίμου, η γερμανική καγκελαρία σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι οι
ειδήσεις «σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος πρότεινε στον Έλληνα
Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της
Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι λάθος»
«Η κυβερνητική ανακοίνωση απεικονίζει την πραγματικότητα»Η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα, σχολίασαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τη διάψευση του Βερολίνου.
Ουδέν σχόλιον από το Μέγαρο Μαξίμου
Ουδέν σχόλιον είναι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στη διάψευση της καγκελαρίας.
newsbomb.gr
Εκατομμύρια ευρώ πρέπει να επιστρέψουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από κρατικές επιχορηγήσεις
Μείζον ζήτημα αναμένεται να προκύψει το αμέσως επόμενο διάστημα με τις κρατικές επιχορηγήσεις στη Νέα Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ που έχουν προεισπραχθεί από τις τράπεζες με εγγυήσεις τα χρήματα που θεωρητικά θα παίρνουν από το Ελληνικό κράτος ως το... 2018!
Ακόμα κι αν ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σε θέση να επιδοτεί τα κόμματα ως τότε, τα ποσά που ήδη χουν λάβει αναλογικά με τα ποσοστά που ελάμβαναν στις εκλογικές αναμετρήσεις ως το 2009 δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα δικαιούνται με βάση την εκλογική τους δύναμη όπως αποτυπώθηκε στις 6 Μαΐου.
Η εισαγγελική παρέμβαση που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες και η εντολή έρευνας για το τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκάνδαλο.
Το ύψος του ποσού που οφείλουν τα κόμματα φτάνει στα 272,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ η χρηματοδότηση τους έγινε με την «υποθήκευση» των κρατικών χρηματοδοτήσεων έως και το 2018, κατά περίπτωση.
Με βάση το δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση καθορίζεται από το ποσοστό των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές γίνεται αντιληπτό ότι τα δεδομένα έχουν ήδη αλλάξει δραματικά καθώς η ΝΔ από το 33% των εκλογών του 2009 βρίσκεται περίπου στο 19% ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 43% κατέρρευσε περίπου στο 14%.
Έτσι στο εξής τα χρήματα που θα λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα είναι σημαντικά μειωμένα και ανεξαρτήτως όλων των άλλων θα πρέπει να αλλάξουν και οι όροι αποπληρωμής των δανείων τους που είναι ιδιαιτέρως ασαφείς.
Όπως έγραφε το iefimerida.gr τον περασμένο Απρίλιο «τα κόμματα έφτασαν σε οικονομική ασφυξία μόλις η Αγροτική Τράπεζα από το φόβο των συνεπειών της εισαγγελικής έρευνας σταμάτησε να αποδίδει τις δόσεις της κρατικής επιχορήγησης από πέρυσι το Φθινόπωρο. Και χρειάστηκε τροπολογία για να αποδεσμευθούν τα χρήματα των τριών τελευταίων δόσεων προκειμένου τα κόμματα να πληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να έχουν χρήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η συμφωνία για την υποχρεωτική παρακράτηση του 50% της επιχορήγησης προκειμένου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων θα ξεκινήσει από την τρίτη δόση του 2012, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι μετά τη μείωση των χρημάτων το ποσό το οποίο θα παρακρατείται θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τη συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία με 132,4 εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 120,7 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10,9 εκατομμύρια ευρώ και ο Συνασπισμός με 8,2 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης -72,9%- έχει πηγή, την Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Συνολικά, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν στην ΑΤΕ το ποσό των 198,7 εκατομμύρια ευρώ (106 η Νέα Δημοκρατία και 92 το ΠΑΣΟΚ).
Αυτό το οποίο διερευνάται ως σκανδαλώδες μετά την δεν είναι το ποσό των δανείων, αλλά το γεγονός ότι η μοναδική εξασφάλιση της τράπεζας είναι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων μέχρι και το 2018.
Είναι ενδεικτικό ότι την τριετία 2009-2011 τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ ήταν ελλειμματικά παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη χρηματοδότηση.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Το 2009 εμφάνισε (και λόγω εκλογών) αυξημένες δαπάνες ύψους 94,6 εκ. ευρώ για την κάλυψη των οποίων οδηγήθηκε σε δανεισμό ύψους 46.8 εκ. ευρώ. Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία καθώς το Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα έφτασε τα 132 εκ. ευρώ.
Μάλιστα το πόρισμα αναφέρει ότι «λόγω του συνεχούς αυξημένου δανεισμού το κόστος εξυπηρέτησής του (τόκοι και έξοδα δανείων) αυξήθηκε κατά 173%, ποσό το οποίο υπερβαίνει το 50% της κρατικής χρηματοδότησης» καθώς και ότι «παρά την αύξηση των εισφορών των μελών, των βουλευτών και των φίλων κατά 14.9% την τελευταία τριετία, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες και διαρκώς προβαίνει σε νέο δανεισμό».
iefimerida.gr
Στον… «πάγο» η ένταξη της ΠΔΓΜ στο ΝΑΤΟ
Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις ΗΠΑ, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.
Εκτός ατζέντας η ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει το μεταναστευτικό.
Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Μαΐου, στο Σικάγο του Ιλινόις, της πολιτείας από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Πρόεδρος Ομπάμα, η σύνοδος κορυφής των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τους υπηρεσιακούς, αλλά έμπειρους, Πέτρο Μολυβιάτη, στο υπουργείο Εξωτερικών και Φράγκο Φραγκούλη, στο υπουργείο Άμυνας.
Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το Αφγανιστάν, δηλαδή η ομαλή μετάβαση της εξουσίας στους Αφγανούς μετά την αποχώρηση της στρατιωτικής δύναμης Isaf το 2014 και η οικονομική βοήθεια που θα τη στηρίξει, καθώς και η προώθηση της πολυσυζητημένης αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, αλλά αποτελεί την αιχμή της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.
H οικονομική κρίση που βιώνουν τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλει ως παράμετρο των επιλογών της Ατλαντικής Συμμαχίας τη λιτότητα η οποία εκφράζεται κυρίως με τη λεγόμενη "έξυπνη άμυνα" που προβλέπει καλύτερη εκπαίδευση και στενότερη συνεργασία (pooling and sharing).
Στον… «πάγο» η ένταξη της ΠΔΓΜ
Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ανοιχτό θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αναμένεται να μείνει "παγωμένο", στα ίδια δεδομένα της συνόδου του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις αν δεν επιλυθεί με "αμοιβαία αποδεκτό τρόπο" το θέμα της ονομασίας.
Πριν από λίγες μέρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε με σαφήνεια, ότι ναι μεν είμαστε ανοικτοί και θέλουμε την ΠΓΔΜ στους κόλπους μας, αλλά δεν πρόκειται να εκκινήσει η ενταξιακή διαδικασία αν δεν δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θέμα διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου του Σικάγου.
Κι αυτό, παρά τις συστηματικές προσπάθειες, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι που έστειλε στις αρχές Μαΐου επιστολές σε όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως, παρά τις εντατικές προσπάθειες της Άγκυρας, η οποία ανέλαβε να προωθήσει την ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση ένταξή της, αλλά και της Βοσνίας, ενεργώντας ως ο μεγάλος φίλος και προστάτης των Δ. Βαλκανίων.
Αφγανιστάν και μεταναστευτικό
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αναδεικνύεται για την Ελλάδα και σε σχέση με το Αφγανιστάν. Η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, λόγω του πολέμου, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και τεράστιο κύμα προσφύγων.
Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο "μεγάλος αριθμός των προσφύγων καταλήγει στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την Ελλάδα και έχει μεγάλη σημασία η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα". Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στη σύνοδο του Σικάγου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές
Οι είκοσι οκτώ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αναμένεται γενικότερα, να κάνουν μια αποτίμηση των πεπραγμένων από το Δεκέμβριο του 2010, όταν στη Λισαβόνα αποφασίστηκε η υιοθέτηση νέου δόγματος, που προβλέπει νέες σύγχρονες δομές, ικανές να αντιμετωπίσουν τις "ασύμμετρες" απειλές και γεωγραφικό "άνοιγμα" του ΝΑΤΟ πέραν του Βορείου Ατλαντικού, με αντίστοιχη αναζήτηση εταίρων (partners).
Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που περιήλθε σε γνώση του ΑΜΠΕ, την πρώτη ημέρα 20 Μαΐου, οι πρωθυπουργοί θα εγκρίνουν ο λεγόμενο "αμυντικό πακέτο", περιλαμβανομένης της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία βρίσκεται στην ενδιάμεση φάση της υλοποίησής της.
Θα υπάρξει επίσης συνάντηση των πρωθυπουργών και υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με όλους τους εμπλεκόμενους στο Αφγανιστάν, δηλαδή εκτός των συμμάχων, με τους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, με αντικείμενο τα οικονομικά και στρατιωτικά προβλήματα μετά το 2014.
Προβλέπεται επίσης ένα τραπέζι συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών με τους απανταχού εταίρους (partners) που συμβάλλουν στις νατοϊκές επιχειρήσεις και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψήφιων χωρών: Σερβίας, Μαυροβούνιου, Γεωργίας και ΠΓΔΜ.
Στη λήξη των εργασιών, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Ομπάμα, θα παραθέσει γεύμα σε 13 αρχηγούς των κρατών που συνεισφέρουν στις κύριες ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις όπως στο Κόσσοβο, στην Active Endeavor για την προστασία της Μεσογείου από τις τρομοκρατικές απειλές και στην Ocean Shield, για την προστασία από την πειρατεία, στα ανοιχτά της Σομαλίας.
newsit.gr
Βρέθηκε ναός της Αρτεμης στην ορεινή Αρκαδία
Το ιερό της Αρτέμιδος Λυκοάτιδας, το μοναδικό γνωστό ιερό στην Ελλάδα αφιερωμένο στη θεά με το συγκεκριμένο επιθετικό προσδιορισμό, εντόπισαν κατά τις ανασκαφές τους στην Αρκαδία οι αρχαιολόγοι του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αρκαδική τοπογραφία.
Το 2006 το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών άρχισε να ερευνά την περιοχή κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στις Αραχαμίτες Αρκαδίας, με τη συστηματική ανασκαφή να ακολουθεί από το 2010 και έπειτα.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής εντοπίστηκε μικρό ιερό, που χρονολογείται από τα μέσα του 6ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. Επίσης, ήρθε στο φως παραλληλόγραμμο κτίριο της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, που φαίνεται ότι ανήκε στο ιερό. Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 1ου αιώνα π.Χ.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου επικεντρώθηκαν στο παραλληλόγραμμο κτίριο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η λειτουργία του. Παρόλο που δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα πλήρως τα όρια του κτιρίου, οι αρχαιολόγοι έχουν συμπεράνει ότι είχε μέγεθος 45Χ11 μέτρα. Τα περισσότερα δωμάτια ήταν διαταγμένα σε δύο σειρές που χωρίζονταν από έναν τοίχο με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το δωμάτιο 3 που καταλαμβάνει το δυτικό όριο του οικοδομήματος. Μέχρι σήμερα έχουν ερευνηθεί επτά δωμάτια στο κτίριο.
Τα δωμάτια 1 και 4 συνδέονταν με λουτρικές δραστηριότητες. Το δωμάτιο 1 είναι κυκλικού σχήματος και το πάτωμά του είναι καλυμμένο με κεραμικά πλακίδια. Το νερό απομακρύνεται από το δωμάτιο με σωλήνες νερού προς τα δυτικά, διαμέσου του δωματίου 3. Στα ανατολικά του κυκλικού δωματίου υπάρχει μία κόγχη, που είναι σαφώς διαχωρισμένη από αυτό με κράσπεδο από τερακότα. Στο δωμάτιο 4 αποκαλύφθηκε ένας κλίβανος σε σχήμα σήραγγας για να ζεσταίνει το νερό, που λήγει απότομα κοντά στην κόγχη, όπου πρέπει να τοποθετούνταν τα θεμέλια του άξονα της καμινάδας.
Το δωμάτιο 2 είναι ορθογώνιο και η πρόσβαση γίνεται από τα ανατολικά. Από το δωμάτιο 2 υπήρχε πρόσβαση προς το κυκλικό δωμάτιο, αλλά και ανατροφοδοτούνταν ο φούρνος. Επίσης, στο δωμάτιο 2 εντοπίστηκε ένας παλαιότερος τοίχος παράλληλος με τον τοίχο που χωρίζει το δωμάτιο 2 από το δωμάτιο 3. Στα δυτικά του παλαιότερου τοίχου στο δωμάτιο 2 υπάρχει ένα χαμηλότερο επίπεδο του δαπέδου και φαίνεται να συνεχίζει κάτω από τους τοίχους που χωρίζουν το δωμάτιο 2 από το δωμάτιο 3. Τα ευρήματα από αυτό το επίπεδο του δαπέδου χρονολογούνται από το τέλος του 4ου μέχρι τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Εξάλλου, περαιτέρω ανασκαφή στο δωμάτιο 4 αποκάλυψε σε χαμηλότερο επίπεδο αγγεία χρονολογημένα στον 3ο αιώνα π.Χ. Όλα τα παραπάνω ευρήματα οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το κτίριο είχε χτιστεί επάνω σε ένα παλαιότερο οικοδόμημα του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ., με παρόμοια λειτουργία.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών παρατηρήθηκε, επίσης, ότι τμήμα των κεραμιδιών της οροφής του κτιρίου έφεραν δύο διαφορετικές επιγραφές. Η πρώτη αναφέρει ότι ανήκει στην Αρτέμιδα Λυκοάτιδα. Η δεύτερη φέρει την επιγραφή «Δέσποινας ΑΚ».
Η 'Αρτεμις αναφέρεται μόνο μία φορά με το επίθετο Λυκοάτιδα, στο ιερό της στη μικρή πόλη Λυκόα, γνωστή από την περιγραφή του Παυσανία κατά τη διαδρομή του από τη Μεγαλόπολη μέχρι την κοιλάδα και το βουνό Μαίναλο. Οι παραπάνω επιγραφές που εντοπίστηκαν στο παραλληλόγραμμο οικοδόμημα αποδεικνύουν ότι η πόλη Λυκόα τοποθετούνταν στη θέση «Αγία Παρασκευή». Το γεγονός αυτό ανασυνθέτει και μέρος της αρκαδικής τοπογραφίας, καθώς καταδεικνύει ότι η κοιλάδα των Αραχαμιτών ταυτίζεται με την κοιλάδα του Μαίναλου και το όρος 'Αγιος Ηλίας είναι το αρχαίο βουνό Μαίναλος. Κατά συνέπεια και το μικρό ιερό που έχει εντοπιστεί από τις ανασκαφές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ήταν αφιερωμένο στην Αρτέμιδα Λυκοάτιδα.
Πρέπει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι από τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα της χρήσης του παραλληλόγραμμου κτιρίου, ωστόσο οι επιγραφές στα κεραμίδια της οροφής και ένα πλήθος θραυσμάτων ειδωλίων καταδεικνύουν ότι το κτίριο συνδεόταν με το ιερό.
Η 27η ετήσια συνάντηση για την παρουσίαση του έργου του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 μ.μ., στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, στην Αθήνα.
Τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου θα παρουσιάσει ο διευθυντής, Μάρτι Λέιβο, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Ρίστο Πέκα Πένανεν με θέμα «Οθωμανική λαϊκή μουσική στην Ελλάδα».
ethnos.gr
Αναζητούν λύσεις για την παγκόσμια οικονομία οι G8
Μια νέα προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο μέτωπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες ώρες από τους … καθ’ ύλη αρμόδιους, δηλαδή τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, της περίφημης G8, μέλη της οποίας είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Με οικοδεσπότη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι ηγέτες των οκτώ μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους και μεθόδους για να αντιμετωπίσουν το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια: το πώς θα διασφαλίσουν την – ακόμα εύθραυστη – οικονομική ανάκαμψη με τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών τους.
Γρίφος που την τρέχουσα περίοδο αφορά κυρίως στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος θα ήθελε να αδράξει την ευκαιρία της συνόδου για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις πάλαι ποτέ προεκλογικές του δεσμεύσεις για ανάκαμψη, ενίσχυση της απασχόλησης και αναπροσαρμογή του ρόλου των ΗΠΑ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που στις προηγούμενες συναντήσεις των Οκτώ επικρίθηκε έντονα για την οικονομική πολιτική της, επικρίσεις που πλέον πολλαπλασιάζονται και μέσα στην Ευρωζώνη, ακόμα και από πρώην συμμάχους της!
Κοινό «πρόβλημα» των δύο ηγετών είναι το ότι ο μεν Ομπάμα έχει το στοίχημα της επανεκλογής του, σε έξι μήνες από σήμερα, η δε Μέρκελ ανάλογο στόχο, αλλά σε βάθος 18 μηνών…
Από την άλλη υπάρχουν και οι «νεοφερμένοι», όπως ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Στην ίδια Σύνοδο ΔΕΝ θα παραστεί ο νέος – πλην παλαιός γνώριμος – Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ο απερχόμενος Πρόεδρος και νέος … πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Υπάρχει πάντως και περισσότερο παρασκήνιο. Όπως το ότι ενώ αρχικώς η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Σικάγο, τελικώς θα πραγματοποιηθεί στο … προεδρικό θέρετρο στο Κάμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ. Επισήμως γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί πως είναι προτιμότερο να διεξαχθούν οι συνομιλίες σε «ανεπίσημο και οικείο» τόνο. Με βάση όμως τις τελευταίες πληροφορίες, η επιλογή έγινε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περίπτωση επεισοδίων, αφού υπήρχαν πληροφορίες για … «επέμβαση» του περιβόητου κινήματος διαμαρτυρίας «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) που θα επιχειρούσε να διαμαρτυρηθεί στους ηγέτες και να … συγκρουστεί με την Αστυνομία.
Στα των συνομιλιών τώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν νωρίτερα την Πέμπτη μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μια μίνι-σύνοδο Κορυφής για να συντονίσουν τη στάση τους ενόψει της G8. Βασικός στόχος να … συντονιστεί ο «νεόκοπος της παρέας» Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ομπάμα κατά την οποία συμφώνησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών συμφωνήθηκε τελικώς να «κατέβει» το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Σύνοδο με μια κοινή γραμμή που συνοπτικά περιγράφεται ως μια δέσμευση για ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα στοχεύει και σε δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάπτυξη. (Διαβάστε εδώ σχετικά).
Κατά τα λοιπά στην ατζέντα των συνομιλιών των G8 αναμένεται να βρεθούν και τα θέματα των πυρηνικών του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αλλά και το φλέγον θέμα της Συρίας που φαίνεται πως είναι αυτή την εποχή το μείζον πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.
protothema.gr
Economist: Η μεγάλη φυγή της Ελλάδας από το ευρώ
Για άλλη μια εβδομάδα, η Ελλάδα είναι στο πρωτοσέλιδο του Economist. Αναμφίβολα μια εικόνα εντυπωσιακή, με έναν Έλληνα λαμπαδηδρόμο να βάζει φωτιά σε ένα χαρτονόμισμα των 20€.
Δυο σημαντικά γεγονότα που απασχολούν την Ελλάδα θέλησε να συνδυάσει ο Economist. Γι’ αυτό και στο πρωτοσέλιδό του «παντρεύει» την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Βρετανούς ενόψει των Αγώνων του 2012 και τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο λαμπαδηδρόμος φορά μια λευκή φόρμα με τη σημαία της Ελλάδας και κρατά στα χέρια του την Ολυμπιακή δάδα. Από πάνω του ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ έχει αρχίσει να παίρνει φωτιά. Το... μήνυμα είναι σαφές και γίνεται ακόμη περισσότερο από τον τίτλο που συνοδεύει το πρωτοσέλιδο: The Greek run, δηλαδή, η μεγάλη φυγή της Ελλάδας.
Στο κείμενο για τις εξελίξεις στη χώρα μας, υπάρχει μια άλλη φωτογραφία. Από την ανοικτή πόρτα ενός κτιρίου, βγαίνει νερό και πλημμυρίζουν τα πάντα. Καθώς (οι Έλληνες προφανώς) πνίγονται, ο θεός Ποσειδώνας κοιμάται... τον ύπνο του δικαίου!
Ο τίτλος του κειμένου είναι Έξοδος, κεφάλαιο πρώτο. Και το μέλλον της χώρας μας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον συντάκτη, μόνο... ρόδινο δεν είναι! «Δυο χρόνια αφού άρχισε η κρίση, μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο», είναι ο υπότιτλος του κειμένου.
«Οι πιθανότητες της Ελλάδας για παραμονή στο ευρώ λιγοστεύουν κάθε μέρα. Το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου οδήγησε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και σε νέες εκλογές τον Ιούνιο. Το προφανές έναυσμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα απορρίπτει το πρόγραμμα λιτότητας. Οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν πιο γρήγορα, αν οι Έλληνες αρχίζουν να τρέχουν στις τράπεζες», ξεκινά ο συντάκτης, σε μια προφανή αναφορά στο φόβο των Ελλήνων που σπεύδουν να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.
Στη συνέχεια, ο συντάκτης κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Έλληνα προέδρου, Κάρολου Παπούλια για τις καταθέσεις που έκαναν... φτερά μέσα σε λίγες μέρες από τις τράπεζες. "Το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει περίπου το 1/3 των καταθέσεων τα τελευταία δυο χρόνια. Πλέον, δε δημιουργούνται ουρές στις τράπεζες. Όλα γίνονται με ένα κλικ από τον υπολογιστή".
«Ακόμη κι αν η Ευρώπη και η Ελλάδα καταφέρυν να κρατήσουν το... γάμο μέχρι τις εκλογές, η πιθανότητα να ψηφίσουν οι Έλληνες μια κυβέρνηση που θα πάρει τη χώρα από το ευρώ, παραμένει. Οι Έλληνες τραπεζίτες προσεύχονται να μη γίνει κάτι τέτοιο», συνεχίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας χρωστάει σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε κεντρικές τράπεζες άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης.
Άρα, μακράν οι μεγαλύτεροι χαμένοι μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τον συντάκτη, η φυγή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κόστιζε στη Γερμανία 30 δισ. ευρώ, 56 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης είναι να εξαπλωθεί όλο αυτό και εκτός της Ελλάδας. Και η χώρα που απειλείται περισσότερο από πιθανή έξοδο της Ελλάδας είναι η Κύπρος", σύμφωνα με τον Economist.
newsit.gr
ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ;
Μπορεί ο πάγος να έλιωσε μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ...
ωστόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν ανοίγει ακόμη το παράθυρο στο ενδεχόμενο της επιστροφής του στη Ν.Δ.
Με δηλώσεις του φαίνεται να στενεύει από την πλευρά του περιθώρια, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι η αντίσταση που εκφράζεται από την πλευρά του είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή ή την συστράτευσή του με τη Νέα Δημοκρατία.
Φαίνεται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει τους δικούς του όρους για την επιστροφή του καθώς υποστήριξε πως θα μπορούσε να επιστρέψει μόνο αν το κάθε κόμμα κρατήσει την αυτοτέλεια του και να τεθεί επικεφαλής άλλο πρόσωπο από την κεντροδεξιά. «Θα μπορούσε να είναι ο Γ. Σουφλιάς. Εγώ όμως τους βουλευτές δεν τους πουλάω, ούτε τους προδίδω».
apospasma.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)