Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πανελλαδικές: Που πέφτουν οι βάσεις και που ανεβαίνουν


Το βατερλό στη Φυσική αναμένεται να ρίξει πολύ τις βάσεις στο 2ο πεδίο. Πτώση αναμένεται και στο 4ο πεδίο ενώ μικρότερες απώλειες θα καταγράψουν οι βάσεις στο 3ο πεδίο. Τι λέει στο Newsit o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πως θα κινηθούν οι βάσεις καθώς τότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες από το Υπουργείο Παιδείας.

Οπως δήλωσε στο Newsit o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης "ρόλο - κλειδί θα παίξει φέτος η επιλογή των σχολών από τους υποψηφιους οι οποίοι λογω της οικονομικής κρίσης θα διαλέξουν σχολες στον τόπο διαμονής τους προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς".

- Στο 1ο πεδίο (Φιλολογικά, Νομική, Παιδαγωγικά) αναμένουμε διατήρηση των βάσεων στα περυσινά επίπεδα και μεταβολές σε ομάδες σχολών δηλαδή, αύξηση στη Νομική και πτώση στα Παιδαγωγικά λόγω διαφορετικής ζήτησης. 

- Στο 2ο πεδίο (Μαθηματικά, Φυσικό) και στο 4ο πεδίο (Πολυτεχνικά) αναμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων η οποία θα οφείλεται στις κακές επιδόσεις των παιδιών στη Φυσική κυρίως αλλά και εδώ έχουμε τη Βιολογία γενικής παιδείας η οποία καθορίζει αρκετά τον αριθμό των αριστούχων. Νομίζω οτι και εδώ θα έχουμε το γενικότερο που θα υπάρξει σε όλα τα πεδία, δηλαδή τα παιδιά να δηλώνουν τις σχολές στις πόλεις τους με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ψαλίδα σε ομοειδείς σχολές ανάμεσα στην Αθήνα και στην επαρχία. Παράδειγμα, αν το μαθηματικό της Αθήνας είχε 2.500 περισσότερα μόρια από το Μαθηματικό της Σάμου είναι πολύ λογικό αυτή η διαφορά να μεγαλώσει και να ανοίξει η ψαλίδα και να φτάσει τα 3.500 μόρια διαφορά. 

- Στο 3ο πεδίο (Ιατρική) περιμένουμε μικρότερη πτώση από ότι στο 2ο και στο 4ο πεδίο. Ναι μεν επηρρεάζει και εδώ η Φυσική αλλά τα παιδιά πήγαν καλά στη Βιολογία. Η χημεία ήταν πιο δύσκολη απο πέρυσι και εκεί περιμενουμε να έχουμε χαμηλοτερες βαθμολογίες.

- Στο 5ο πεδίο (Οικονομικές σχολές) δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση γιατί οι αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν εύκολες και τα παδιά έγραψαν καλά αλλά τα υπόλοιπα μαθηματα και η έκθεση η οποία ειχε αυτο το δύσκολο κείμενο μπορεί να επηρρεάσουν τις βάσεις. 


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τιμή μου το "έμεινα Παυλόπουλος"


"Η στάση μου ήταν μια συνειδητή στάση αποδοκιμασίας, τον άφησα για να φανεί ποιος είναι", ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με την αντίδραση του κατά τη διάρκεια της επίθεσης Κασιδιάρη σε Λιάνα Κανέλλη και Ρένα Δούρου.
"Χάρηκα με τη φράση  "έμεινα Παυλόπουλος" που βγήκε μετά τη στάση μου στο περιστατικό με τον Κασιδιάρη αλλά αυτή η στάση ήταν στάση αποδοκιμασίας, ήθελα να τον αφήσω να φανεί ποιος είναι" δήλωσε χαρακτηριστικά για το περιστατικό στην πρωινή εκπομπή του Αντέννα μιλώντας σήμερα στον Real Fm.
Ο πρώην υπουργός είπε ότι αντιμετώπισε μεν με χιούμορ τα διάφορα ανέκδοτα που κατέκλυσαν το διαδίκτυο και είχαν να κάνουν με την παθητική του στάση, αλλά, όπως, επισήμανε αυτή η στάση ήταν καθαρά και μόνο, στάση αποδοκιμασίας και όχι αμηχανίας.
"Δεν ήταν αμηχανία, ήταν συνειδητή στάση ενός ανθρώπου που αποδοκίμασε αυτό που έβλεπε. Ήμουν απέναντι, πέστε ότι σηκωνόμουν. Να πω τι;...Κι αν έλεγα "τι κάνεις ρε" θα είχε μεγαλύτερη σημασία ή η στάση ενός ανθρώπου ο οποίος βλέπει και αποδοκιμάζει με τον τρόπο του;", είπε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε ότι εκούσια άφησε τον Κασιδιάρη να δείξει το ποιος πραγματικά είναι.
"Αυτό που είδατε και το είδατε με τη στάση μου, το ξέρετε πια. Κανένας Έλληνας δεν είναι αθώος για το τι είναι η Χρυσή Αυγή σήμερα.
Κανείς δεν αθώος να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τα καλόπαιδα που έρχονται να προστατεύσουν τον παππού και τη γιαγιά που πάει να πάρει τη σύνταξη.
Ποια είναι η προτιμότερη στάση από μία κίνηση αποδοκιμασίας.  Ότι κι αν κάνω τον τελευταίο καιρό κάποιοι θα βρουν να πουν κάτι άλλο", κατέληξε ο πρώην υπουργός.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς


Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης έγινε η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, από τον οποίο έλαβε και την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
«Χρειάζεται αρραγής εθνικής ενότητα και εμπιστοσύνη. Θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να βγει ο λαός από την κρίση. Θα ζητήσω από τη νέα κυβέρνηση σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας», δήλωσε ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στις κερκίδες η Μέρκελ για τον αγώνα «Γερμανία-Ελλάδα»


Στις κερκίδες του γηπέδου για τον αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας για την προημητελική φάση του Euro 2012 θα βρίσκεται τελικά η Άνγκελα Μέρκελ, μετά από αλλαγή στο πρόγραμμα της μίνι- συνόδου της Ρώμης, την Παρασκευή.

Σε αντίθεση με ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα είναι τελικά σε θέση να μεταβεί στο Γκντάνσκ της Πολωνίας για τον αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.
Κι αυτό γιατί η ιταλική κυβέρνηση μετέθεσε αρκετές ώρες νωρίτερα την μίνι σύνοδο που θα διεξαχθεί μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, της Άνγκελα Μέρκελ και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην Ρώμη, αυτή την Παρασκευή, την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα.

Ο Στράιτερ βέβαια δεν παρέλειψε να σημειώσει πως το ματς μεταξύ των δυο χωρών δεν είναι παρά ένα αθλητικό γεγονός και σύμφωνα με τον ίδιο, η Άνγκελα Μέρκελ «ελπίζει σε ένα συναρπαστικό και δίκαιο παιχνίδι».
Νίκη Γερμανίας με 3-1 προβλέπει ο Σόιμπλε
Νίκη της Γερμανίας με 3- 1 προέβλεψε o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι, αλλά η γερμανική ομάδα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση».
Την ίδια ώρα τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν τη δήλωση του ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Γερμανίας Τόμας Μίλερ, ο οποίος, σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πολωνία, δήλωσε ότι «δεν μας έχουν απαγορευτεί τα ανέκδοτα για την Ελλάδα».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα τρίτα του γενέθλια


Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουνίου, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την μέρα που κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων το νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

Αυτή η ημέρα, μία από τις σημαντικές επετείους του Ελληνικού Πολιτισμού, γιορτάζεται στους χώρους του μουσείου με ανοιχτή πρόσκληση που δεν είναι φειδωλή στο χρόνο.

Συγκεκριμένα, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στις αίθουσες με τα αρχαία αριστουργήματα της τέχνης μικρά σύνολα και διακεκριμένους σολίστες. Που θα  προσφέρουν στους επισκέπτες  ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία τον αρχαίο ήχο και σταθμούς στην αναγέννηση, το  μπαρόκ, την κλασική και ρομαντική εποχή, αλλά και σε ξεχωριστά  έργα του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα:  Expromte, Guitarte, Duo βιολί-πιάνο (Παπαγιανάκη-Μαντζουράτου), Ritornello, Συγκροτήματα Ελληνικών Οργάνων Μ. Καρπάθιου και Γ. Λυκούρα, Συγκρότημα «Χρυσέα Φόρμιγξ», Quinteto Ξύλινων Πνευστών Q-Innegal, Duo Κιθάρα-Μαντολίνο, Duo Βιολί και Πιάνο (Χριστοδούλου-Νεοφυτίδου), Συγκρότημα «Κίθαρις» του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, Trio Solvista, Guitar 4-Tune, Trio λυρικών καλλιτεχνών.

Η κεντρική στιγμή του εορτασμού, στις 8:30 το βράδυ όταν στο ισόγειο του Μουσείου με θέα το αέτωμα του Εκατομπέδου, προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι στην ελληνική και παγκόσμια μουσική δημιουργία. Συγκεκριμένα η  Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσει Δωδεκανησιακά έργα του Γ. Κωνσταντινίδη και αποσπάσματα από συνθέσεις των Javier Busto και Lajos Bardos. Μία ώρα μετά στο προαύλιο του Μουσείου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν έργα Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Παπαδημητρίου και Ξαρχάκου.

Οι χώροι του μουσείου και το εστιατόριο θα είναι ανοιχτοί για το κοινό έως τα μεσάνυχτα. Το εισιτήριο θα είναι μειωμένο για όλους τους επισκέπτες  (3 ευρώ). Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τα Μουσικά Σύνολα και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ευρώπη δείχνει τώρα τα δόντια της για το Μνημόνιο


Δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για ριζικές αλλαγές στο Μνημόνιο οι ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έδειξαν χθες τα δόντια τους στην ελληνική κυβέρνηση που πιθανόν σχηματισθεί σήμερα. Αγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν άφησαν πολλά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης στην Ελλάδα και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα.

«Εξήγησα στον Αντώνη Σαμαρά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Γιουνκέρ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεδομένης της ύφεσης, η οποία είναι βαθύτερη στην Ελλάδα απ'ό,τι αναμενόταν, «θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος».

Οι ευρωπαίοι εταίροι προσανατολίζονται, όπως όλα δείχνουν, σε μια επιμήκυνση δυο ετών του χρόνου προσαρμογής του προγράμματος λιτότητας και όχι σε ριζική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ήταν κατηγορηματική σε αυτό το πλαίσιο: «Δεν μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε κατηγορηματικά ενώ ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε επιθετικά ότι «δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις στη συμφωνία, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις».

Κοινοτικοί παρατηρητές θεωρούν ωστόσο βέβαιο ότι η γερμανική πλευρά θα υπαναχωρήσει από την άτεγκτη στάση της, αν και όχι σε όλα τα μέτωπα και στην έκταση που θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Το πρακτορείο Associated Press φιλοξένησε χθες δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος τόνισε ότι οι όροι του Μνημονίου πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η ύφεση στην ελληνική οικονομία έχει θέσει το υπάρχον πρόγραμμα εκτός στόχων.

«Οποιος πει ότι δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο έχει παραισθήσεις. Εάν δεν αλλάζαμε το Μνημόνιο θα υπογράφαμε μια ψευδαίσθηση» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε χθες ότι δεν τίθεται θέμα νέου Μνημονίου αφού «μόλις πρόσφατα υπογράψαμε τη συμφωνία με την Ελλάδα», όπως είπε.

Την ίδια ώρα πιέσεις στη γερμανική πλευρά ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση για να δεχτεί επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τους όρους του Μνημονίου. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της Συνόδου των G20 η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάελ Μπρέιναρντ «πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, δεδομένου ότι η οικονομία δεν είχε την συμπεριφορά που είχε προβλεφθεί αρχικά». Η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται από την ελληνική πλευρά ως θετική αλλά μόνο στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής του δημοσιονομικού συμφώνου και της λιτότητας.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Για πρώτη φορά μπαίνουν στην ελληνική βουλή 60 γυναίκες βουλευτές


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν 60 γυναίκες στην ελληνική βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 20%, συγκριτικά αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές του 2009 κατά 2,7%.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με ανακοίνωσή της, η συμμετοχή των γυναικών κατά 1/5 στη νέα βουλή εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα της θεσμοθετημένης ποσόστωσης του 1/3 στους εκλογικούς συνδυασμούς όλων των κομμάτων «και ακόμη χαμηλότερα από το στόχο της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, στόχο που προωθούν οι πολιτικές του "Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013", της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων».

Το ποσοστό των γυναικών στις κοινοβουλευτικές ομάδες έχει ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 13,95% (18 γυναίκες)

ΣΥΡΙΖΑ: 30,99% (22 γυναίκες)

ΠΑΣΟΚ 9,09% (3 γυναίκες)

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 35,00% (7 γυναίκες)

Χρυσή Αυγή: 5,56% (1 γυναίκα)

Δημοκρατική Αριστερά: 29,41% (5 γυναίκες)

ΚΚΕ 33,33% (4 γυναίκες)


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λεπτή πράσινη γραμμή μεταξύ Βενιζέλου - κορυφαίων


Στη συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Αριστερά αναλώθηκε χθες η Ιπποκράτους, με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να προκρίνει την επιλογή μη κορυφαίων ή κεντρικών στελεχών και πρώην υπουργών.
Η σχετική εισήγησή του, που επρόκειτο να επικυρωθεί το πρωί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πάντως ότι προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Στη συνεδρίαση της επταμελούς Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, χθες το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος ήρθε αντιμέτωπος με τις σφοδρότατες αντιρρήσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι επέμεναν ότι το κόμμα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, υποδηλώνοντας ότι θα επιθυμούσαν και τη δική τους συμμετοχή.
Ανάλογη γνώμη διατύπωσε - σε πολύ χαμηλότερους τόνους όμως - και ο Πέτρος Ευθυμίου. «Επειδή η κυβέρνηση δεν θα είναι ειδικού σκοπού, θα πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα, επομένως θα πρέπει να ενταχθούν σ' αυτήν έμπειρα κεντρικά στελέχη», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση καθώς οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - οι οποίοι σημειωτέον έθεταν το θέμα ήδη από την 7η Μαΐου - φέρονται να απείλησαν ότι θα απόσχουν από τις κομματικές διαδικασίες εάν τελικώς επικρατήσει η γραμμή του κ. Βενιζέλου. «Η θέση μου είναι καθαρή. Ολα τα κόμματα θα πρέπει να συμμετάσχουν με το καλύτερο δυναμικό τους έπειτα από έγγραφη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αργότερα στο Mega. Λίγο νωρίτερα στην εκρηκτική συνεδρίαση είχε ζητήσει «να μπουν οι πετυχημένοι στην κυβέρνηση», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη: «Εσύ είσαι πετυχημένος;».
Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να στηρίζει μόνο κοινοβουλευτικά τη νέα κυβέρνηση χωρίς να εκπροσωπείται σε αυτήν, ενώ οι Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά και Μίμης Ανδρουλάκης δεν διαφώνησαν με την πρόταση Βενιζέλου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι συνεπές μετεκλογικά «με ό,τι λέγαμε προεκλογικά», επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του ότι «δεν θα δούμε εμβληματικά στελέχη σε υπουργικούς θώκους».

ΕΧΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε χθες το πρωί μαζί τους. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσουν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εφόσον πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει περιφερειακά στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Λίνα Μενδώνη και ο Ναπολέων Μαραβέγιας.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος απέρριψε χθες και το σενάριο περί ορισμού του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ε, φτάνει, έχω κάνει δύο φορές, έχω κλείσει την καριέρα μου ως αντιπρόεδρος!» είπε.


tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φρανσουά Ολαντ: Ήρθε το τέλος του Μουμπάρακ


Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος μεταφέρθηκε νωρίτερα σε στρατιωτικό νοσοκομείο αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, βρίσκεται σε καταστολή και διασωληνωμένος, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Ρόιτερς.
Λίγο νωρίτερα το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, MENA, είχε μεταδώσει ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας, είναι κλινικά νεκρός, κάτι που επιβεβαίωνε και νοσοκομειακή πηγή.
Ο έκπτωτος πρόεδρος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για τρεις συνεχόμενες δεκαετίες, είχε μεταφερθεί νωρίτερα από το αναρρωτήριο των φυλακών όπου και εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε παρακείμενο στρατιωτικό νοσοκομείο, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Μουμπάρακ, 84 χρονών, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Φρανσουά Ολάντ : Είναι το τέλος του Μουμπάρακ
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από το Λος Κάμπος του Μεξικού ότι "είναι το τέλος" του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της υγείας του.
"Δεν ξέρω αν είναι το τέλος ενός συμβόλου, αλλά σίγουρα είναι το τέλος του Μουμπάρακ", είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο της G20.
"Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Μουμπάρακ. Με ενημέρωσαν ότι είναι κλινικά νεκρός", πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και βρίσκεται σε κώμα, ανακοίνωσαν ιατρικές και στρατιωτικές πηγές, διαψεύδοντας ότι είναι "κλινικά νεκρός", όπως μετέδωσε νωρίτερα το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.
"Δεν είναι κλινικά νεκρός. Οι γιατροί προσπαθούν να τον επαναφέρουν. Η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά", διευκρίνισε ιατρική πηγή.
Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως σύντομα θα μεταδοθεί επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου, ο οποίος μεταφέρθηκε από την φυλακή της Τόρα, νότια του Καΐρου, σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μααντί.
Η σύζυγος του 84χρονου Μουμπάρακ Σουζάν βρίσκεται στο πλευρό του, ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με ποιες δαπάνες κερδίζετε μέχρι 13.000 ευρώ από την εφορία


Εννέα συν έναν (9+1) τρόπους για να μην πληρώσουν οι πολίτες αδικαιολόγητα επιπλέον φόρους, πέραν  από όσους ήδη προβλέπει το ελληνικό φορολογικό "σύστημα", περιγράφει αναλυτικό εγχειρίδιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου, κάθε χαρτί ή απόδειξη μπορεί να αξίζει 10% της δαπάνης, όσο και το ποσό φόρο δηλαδή που επιστρέφει η εφορία στον φορολογούμενο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί θεωρητικά να εξοικονομήσει κανείς μέχρι και 13.000 ευρώ ετησίως –αν και θα πρέπει να έχει καταβάλει σχεδόν τα δεκαπλάσια για τέτοιες δαπάνες.
Στη σχετική λίστα επισημαίνονται οι συνηθέστερες περιπτώσεις δαπανών για τις οποίες κάποιος μπορεί να ζητήσει έκπτωση φόρου. Συγκεκριμένα μπορεί να γλιτώσει:

1.      Έως 1.200 εάν πληρώνει ενοίκια:  Ποσοστό 10% της δαπάνης ενοικίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ, μειώνει το συνολικό φόρο. Τα ίδια ισχύουν και για το μίσθωμα που καταβάλλει ο φορολογούμενος που μισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των τέκνων του που σπουδάζουν σε πόλη που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Η έκπτωση αναγνωρίζεται ακόμα και αν η αρχική δήλωση υποβάλλεται εκπρόθεσμα.

2.      Έως 2400 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής:  Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 € για άγαμο και τα 2.400 € για οικογένεια, μειώνει το συνολικό φόρο. Το ποσό της δαπάνης μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη).

3.      Έως 1.000 ευρώ για Δίδακτρα σχολείων:  Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ μειώνει το συνολικό φόρο. Σε περίπτωση που οι γονείς είναι διαζευγμένοι και υποβάλλουν ξεχωριστά δήλωση, την ελάφρυνση απολαμβάνει ο γονέας που μέσα στο 2011 κατέβαλε την δαπάνη για τα τέκνα του.

4.      Τουλάχιστον 200 ευρώ για πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών:  υπολογίζεται 10% μείωση φόρου για το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και επί των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, χωριστά όμως από τυχόν άλλα ποσά για εκπρόθεσμη κτλ. καταβολή των εισφορών. Αν υποθέσουμε ότι ένας ασφαλισμένος πληρώνει τουλάχιστον 2.000 ευρώ ετησίως στο Ταμείο του, θα του επιστρέψουν τουλάχιστον 200 ευρώ.

5.      Έως 3.000 ευρώ για έξοδα ιατρικής περίθαλψης για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές, νοσοκόμους, εξετάσεις, θεραπείες. Δεν εκπίπτουν όμως τα φάρμακα που πληρώνουμε στο φαρμακείο εκτός νοσοκομείων. Εκπίπτουν όμως, με βάση τα προηγούμενα, τα έξοδα σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων (γηροκομεία) και προσώπων που πάσχουν από κινητική αναπηρία, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα. Επίσης τα έξοδα αγοράς και τοποθέτησης οργάνων στο σώμα του ασθενή και αντικατάστασης μελών του σώματός του με τεχνητά, καθώς και έξοδα  αγοράς γυαλιών όρασης ή φακών επαφής ή ακουστικών βαρηκοΐας. Εκπίπτουν τέλος και οι ειδικές δαπάνες περίθαλψης ανάπηρων παιδιών. Η ωφέλεια ανέρχεται σε ποσοστό 10% των δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και αφαιρείται από το συνολικό φόρο. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ, για τον κάθε φορολογούμενο. Αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι, την έκπτωση ζητά εκείνος που πλήρωσε τη δαπάνη, έστω και αν τα τέκνα του συγκατοικούν με τον άλλον γονέα.

6.      Έως 3.000 ευρώ για εγκατάσταση φυσικού αερίου, φωτοβολταϊκών, τηλεθέρμανσης και γενικώς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναγνωρίζονται δαπάνες  πχ αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου ηλιοθερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης ή νέας εγκατάστασης τηλεθέρμανσης στα σπίτια, ηλιακοί θερμοσίφωνες ή εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας, φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες, καθώς και συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης-θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών. Επίσης, δαπάνες  θερμομόνωσης κτηρίων που ήδη υπάρχουν και για τα οποία δεν προβλεπόταν η τοποθέτηση θερμομονωτικών υλικών,  δαπάνες για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή κλπ. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνεται και το ποσό που καταβάλλεται για τέλη σύνδεσης στην εταιρεία παροχής αερίου, αλλά δεν αναγνωρίζεται το ποσό που καταβάλλεται ως εγγύηση. Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής αφαιρείται από το φόρο και το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

7.      Τουλάχιστον 500 ευρώ το χρόνο για καταβολή δωρεών ή χορηγιών (πχ για δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία,  δωρεά χρημάτων στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α., το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους Ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και σε κοινωφελή ιδρύματα, στα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με υπηρεσίες εκπαίδευσης, ή και χορηγίες στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με σκοπούς πολιτιστικούς.

Ποσοστό 10% αυτών των δαπανών μειώνει το φόρο. Η μείωση αυτή γίνεται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος. Άρα εφόσον η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική και από εισόδημα 5.000 ευρώ, η μέγιστη έκπτωση μπορεί να ξεκινά από τα 500 ευρώ και να αυξάνεται, βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος.

8.      Από 200 ευρώ και άνω για δεδουλευμένους τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας. Πχ για δάνειο 50.000 ευρώ 25ετίας με επιτόκιο 4%, οι τόκοι είναι ετησίως 2.000 ευρώ και τα χρεολύσια 1.200 ευρώ. Οι τόκοι μειώνουν το συνολικό φόρο κατά ποσοστό 10% αυτών, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου. Άρα στο παράδειγμα η ωφέλεια ανέρχεται σε 200 ευρώ. Στην έκπτωση δεν υπολογίζονται τυχόν τόκοι υπερημερίας.

9.      Έως 1500 ευρώ για καταβολή διατροφής από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Ποσοστό 10% του ποσού της διατροφής εκπίπτει από το φόρο, το ποσό δε αυτής της μείωσης δε μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

10.   Χορηγίες στο «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την απόσβεση του Δημόσιου Χρέους». Το ποσοστό της δαπάνης αυτής που αφαιρείται από το φόρο είναι διπλάσιο από τις άλλες περιπτώσεις και φτάνει στο 20%, χωρίς άλλο περιορισμό του ύψους της έκπτωσης.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στον ΟΗΕ για …βοήθεια οι γιατροί της Αθήνας!


Δεν είχαν που αλλού να απευθυνθούν όπως φαίνεται οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) προκειμένου να εισακουστούν για τα προβλήματα στην Υγεία που αντιμετωπίζει η χώρα μας και απευθύνθηκαν στον πλέον διεθνή φορέα, τον ΟΗΕ.
Με επιστολή του στον ΟΗΕ ο ΙΣΑ αναφέρει πως η αδυναμία πρόσβασης Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα λαμβάνει διάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, απειλώντας ανθρώπινες ζωές.


Την παρέμβαση του ΟΗΕ προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς φορείς ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας και κυρίως της αδυναμίας πρόσβασης χιλιάδων ασθενών σε φάρμακα.

Σύμφωνα με την αναφορά του ΙΣΑ η κατάσταση λαμβάνει πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και ανθρώπινες ζωές απειλούνται, καθώς τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους.

Στην επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις σωτηρίας. «Μία κρίση χρέους μετατράπηκε αίφνης σε μία ανθρωπιστική κρίση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, αλλά και δεν θα πρέπει να επισφραγιστεί με την απώλεια ανθρώπινων ζωών», επισημαίνει το ΔΣ του ΙΣΑ και προσθέτει «η στάση πληρωμών του αρμοδίου κρατικού φορέα σε συνδυασμό με την ανελαστική φαρμακευτική δαπάνη απειλεί την υγεία των Ελλήνων πολιτών».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο, ιδίως σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα, όπως η Ελλάδα, να βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς χωρίς φάρμακα. «Οι ασφαλισμένοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, λόγω οικονομικής αδυναμίας, καταδικάζονται σε μια αγωνιώδη αναμονή».

Συμπληρώνοντας ο ΙΣΑ κάνει λόγο για αναποτελεσματικούς χειρισμούς των υπευθύνων, έλλειψη πρόνοιας σε τοπικό, αλλά και αδυναμία κατανόησης του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στον ευαίσθητο τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα, κατά τον Ιατρικό Σύλλογο επιβάλλεται να γίνει πράξη η Ευρώπη των Λαών και η Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας, ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης να έχει εξασφαλισμένη την ισότιμη πρόσβαση σε ένα στοιχειώδες επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

iatropedia.com

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς η ανεργία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο


Σήμερα που το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται χωρίς δουλειά, χρειάζεται μια αλλαγή στη νοοτροπία μας για να είναι η επόμενη ημέρα πιο ηλιόλουστη από την προηγούμενη.


Το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη νίκη του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές ήταν η ανεργία. Όχι χωρίς λόγο: Απασχολεί πια σχεδόν το ένα τέταρτο του ενεργού επαγγελματικά πληθυσμού της χώρας. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ο αριθμός των ανέργων τρομακτικός και οι θέσεις εργασίας που ελευθερώνονται ελάχιστες. Ένας λογικός άνθρωπος, σε όσο δύσκολη θέση κι αν βρίσκεται, γνωρίζει πως δεν είναι καθόλου πιθανό να βρει μια νέα δουλειά άμεσα και ότι χρειάζεται πολύ ψάξιμο και προετοιμασία.

Δυστυχώς το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν έστω και μισή μέρα χωρίς δουλειά. Χωρίς λεφτά στην άκρη και με την οικογένεια να ζητάει συνεχώς, τα δάνεια να τρέχουν και τις τιμές να αυξάνονται, ένας άνεργος θα πιάσει όποια δουλειά κι αν βρει, ακόμη κι αν είναι για ένα πενιχρό μισθό και άπειρες ώρες εργασίας σε κάτι το οποίο δεν τον ικανοποιεί.

Προετοιμασία για το αύριο

Αν όμως έχετε την πολυτέλεια μιας μικρής αποταμίευσης και είστε απαλλαγμένος από χρέη και οικογενειακές υποχρεώσεις, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε ένα διάλειμμα για να τα βρείτε ξανά από την αρχή με τον εαυτό σας. Σκεφτείτε το εξής: Αν υπάρχουν τόσο λίγες δουλειές εκεί έξω και τόσοι απελπισμένοι που μπορούν να κάνουν τα ίδια με σας για πολύ λιγότερα λεφτά, θα χρειαστείτε τεράστιο χρόνο και κόπο μέχρι να βρείτε την δουλειά που ψάχνετε. Αν όμως ξοδέψετε μερικούς μήνες σε ενδοσκόπηση, σε προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, στο να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που πραγματικά μπορείτε να κάνετε άψογα και να το απολαμβάνετε την ίδια ώρα, τότε θα δουλέψετε σωστά το προφίλ σας ώστε να μπορείτε να το πουλήσετε σ' έναν πιθανό εργοδότη και, όταν έλθει η ώρα, θα βρεθείτε με την δουλειά που ακριβώς θέλετε, έχοντας μάλιστα ξαναφορτίσει τις μπαταρίες σας.

Η δουλειά που ονειρεύεστε

Σκεφτείτε μόνο το εξής απλό: Είστε μοναδικός, κανείς άλλος δεν είναι ακριβώς ίδιος με σας. Κάποιος εργοδότης εκεί έξω πιθανότατα χρειάζεται κάποιον ακριβώς σαν κι εσάς. Συνεπώς είστε ο καταλληλότερος από όλους τους άλλους υποψήφιους ή από εκείνον που έχει ήδη την συγκεκριμένη δουλειά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο νου μας μια «ονειρεμένη δουλειά», την οποίαν δεν κυνηγάμε ποτέ, γιατί νομίζουμε ότι είναι αδύνατον να την πιάσουμε. Κόβουμε τις απαιτήσεις μας στη μέση, και τελικά καταλήγουμε να κόβουμε και το πάθος μας ή την προσπάθεια που καταβάλουμε στη μέση. Πόσες αλήθεια φορές δεν έχετε πάει σε ένα interview για μια δουλειά που ποτέ σας δεν θελήσατε πραγματικά; Όταν μάθατε ότι δεν σας προσέλαβαν, νιώσατε ένα είδος ανακούφισης, έτσι δεν είναι;

Αντέχετε το άγχος;

Αυτό που έχετε να κάνετε τους επόμενους μήνες είναι να χαρτογραφήσετε άψογα τον εαυτό σας, να ανακαλύψετε όλα σας τα προσόντα και να παραδεχθείτε όλες σας τις αδυναμίες και στην συνέχεια να χτίσετε σιγά σιγά το βιογραφικό σας και τις ιστορίες που θα διηγηθείτε σε ένα interview γύρω από τον εαυτό σας, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να πείσουν τον εργοδότη που μπορεί να σάς προσφέρει την «ονειρεμένη» σας δουλειά, ότι εσείς είστε ο κατάλληλος γι' αυτήν. Όσον αφορά στο άγχος «και πόσο καιρό θα τρώω τα έτοιμα; Κάποια στιγμή θα σωθούν κι αυτά», συγκρίνετέ το με τον καθημερινό εκνευρισμό σε μια δουλειά που δεν σάς αρέσει καθόλου. Και θυμηθείτε ότι τις αποταμιεύσεις τις κάνατε για «μια δύσκολη στιγμή». Ε, αν δεν είναι η παρούσα οικονομική κρίση μια τέτοια «δύσκολη στιγμή», τότε ποια είναι;


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...