Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τζήμερος: Με αυτές τις προϋποθέσεις να μείνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα


Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο έχει τοποθετηθεί ο επικεφαλής του κόμματος Δημιουργία Ξανά στο θέμα των μεταναστών.

Απέχοντας από τις ακραίες θέσεις της Χρυσής Αυγής αλλά και με άτεγκτο ρεαλισμό, ο Θάνος Τζήμερος, αναγνωρίζει πως «σε 50 το πολύ χρόνια οι μουσουλμάνοι θα είναι περισσότεροι από τους Χριστιανούς στην Ευρώπη αν η Ευρώπη συνεχίσει να εθελοτυφλεί και να τους δέχεται. Πολύ θα θέλαμε στον 21ο αιώνα να μιλούσαμε για «πόλεμο», έστω και συγκαλυμμένο, των θρησκειών. Ο χριστιανικός κόσμος πέρασε το δικό του Μεσαίωνα , βιαιοπράγησε, προκάλεσε ποταμούς αιμάτων, έδειξε την πιο αντιχριστιανική συμπεριφορά και τους δικούς του πιστούς και σε αυτού άλλων θρησκειών, αλλά επιτέλους κατάφερε να υιοθετήσει ένα πλαίσιο ανεκτικότητα. Ναι, υπάρχουν χριστιανοί φανατικοί. Δεν απειλούν όμως πια κανέναν και δεν εκπονούν σχέδια σταυροφοριών».

Σε δηλώσεις του στο Βήμα, ο κ. Τζήμερος λέει πως «οι μουσουλμάνοι μέχρι να αποκτήσουν Σπινόζα, Μοντεσκιέ, Βολταίρο, Ντιντερό και Ρουσό, η Ευρώπη οφείλει να θωρακίσει τον εαυτό της και να σταματήσει να βλέπει «χαλαρά» την εισβολή τόσων ανομοιογενών στοιχείων μέσα στους κόλπους της».

Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ζητά να δημιουργηθούν ειδικές οικονομικές ζώνες για όσους μετανάστες δεν μπορούν να απελαθούν άμεσα, ενώ παράλληλα οι συγκεκριμένοι χώροι θα λειτουργούν και σαν χώροι διαμονής τους με μία συμβολική αμοιβή για την εργασία που θα προσφέρουν στους χώρους αυτούς.

Τέλος, όσον αφορά το αμφιλεγόμενο θέμα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, ο επικεφαλής της Δημιουργίας Ξανά θέτει ως προϋπόθεση τα 15 χρόνια συνεχούς παραμονής για τα παιδιά των μεταναστών και 30 χρόνια συνεχούς παραμονής για τους γονείς τους και όλα αυτά, με βασική προϋπόθεση την επιτυχή εξέταση τους στην ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συρία: Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκφράζει την οργή της για τον θάνατο 32 παιδιών στη Χούλα


Η UNICEF (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) εξέφρασε χθες Σάββατο την οργή της για τον θάνατο 32 παιδιών στη Συρία ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία επιβεβαίωσαν την επίθεση στη Χούλα κοντά στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότεροι από 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τη σφαγή σε ένοπλες "τρομοκρατικές" οργανώσεις.

Η ανακοίνωση της UNICEF εκδόθηκε σε δελτίο Τύπου από την Σάρα Κρόου, εκπρόσωπο του εκτελεστικού διεθυντή της οργάνωσης.

«Αυτό το φρικτό έγκλημα εις βάρος τόσο μικρών παιδιών που δεν παίρνουν καθόλου μέρος σε αυτές τις μάχες υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της εξεύρεσης λύσεων στη συριακή διένεξη. Τέτοια σφαγή δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».

«Τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στις συριακές οικογένειες που έχουν υποφέρει τόσο πολύ τους τελευταίους 15 μήνες των συγκρούσεων», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα χθες Σάββατο την επίθεση καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επίθεση Παπαρήγα κατά της κρατικής τηλεόρασης


Για θετική προδιάθεση της κρατικής τηλεόρασης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε παρέμβασή της στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

«Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για ένα ζήτημα που επαναλήφθηκε στη δική σας εκπομπή και επαναλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες και για το οποίο έκανα καταγγελία και δεν πήρα καμία απάντηση από την κρατική τηλεόραση.
Έχω παρατηρήσει ότι μόλις κάποιος ομιλητής πάει κάτι να πει για τον ΣΥΡΙΖΑ, μην κάνετε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί η κρατική τηλεόραση να μετατραπεί σε τηλεόραση υπεράσπισης ενός κόμματος», επισήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Σας παρακαλώ να είστε πιο ουδέτεροι», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κρατική τηλεόραση πρέπει να πάρει αποστάσεις από όλα τα κόμματα.
Εκτός αυτού, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως οι ερωτήσεις που απευθύνονται στα στελέχη του ΚΚΕ είναι συνέχεια οι ίδιες και ότι δεν ερωτώνται ενόψει νέας εκλογικής μάχης τι θέσεις έχει το κόμμα.


zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλ. Τσίπρας: Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ


Ενδεχόμενη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας λόγω της πολιτικής της λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρωζώνη, ισχυρίζεται ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», ενώ διαμηνύει πως θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος του Der Spiegel επισήμανε στο κ. Τσίπρα πως υπάρχει περίπτωση στην επόμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και τον ρώτησε εάν θα είναι ακόμα η Ελλάδα στο ευρώ μέχρι τότε, για να λάβει την εξής απάντηση:

«Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ» απαντά, λέγοντας πως «καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με έντονο τρόπο ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει και χαρακτηρίζει τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας φορέα ελπίδας για την Ελλάδα. Ακόμα, επισημαίνει ότι θέλει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και παραδέχεται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σπάσει επιτέλους η επιβολή της λιτότητας», υποστρίζει ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη, ενώ εκφράζει την επιθυμία να εφαρμοστεί μία πολιτική η οποία «δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέπει και πάλι την ανάπτυξη».


skai.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Βράχος» του Ακρόπολις


Εκεί που Λάτβαλα, Χιρβόνεν και Σόλμπεργκ «κλάταραν», ο Σεμπαστιάν Λεμπ δεν πτοήθηκε. Ο Αλσατός οδηγός ήταν ο μεγάλος νικητής στο Ράλι Ακρόπολις για τρίτη φορά στην καριέρα του φτάνοντας τις 71 νίκες στο WRC και διατηρώντας την πρωτοπορία στο φετινό πρωτάθλημα. Το 1-2 έκανε για τρίτη φορά φέτος η Citroen, με τον Μίκο Χιρβόνεν να τερματίζει δεύτερος.

Τόσο άνετη επικράτηση δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Σεμπαστιάν Λεμπ, στο δύσκολο ράλι Ακρόπολις. Ο Αλσατός οδηγός ανέβηκε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης την πρώτη ημέρα του αγώνα και έμεινε εκεί μέχρι την ολοκλήρωση των 22 ειδικών.

Ο οχτώ φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής κέρδισε έξι από τις ειδικές, ενώ είχε εύκολο έργο λόγω των ατυχιών - που χτύπησαν για ακόμη μια φορά - το δίδυμο της Ford.

Αρχικά, εκτός μάχης και ενώ βρίσκονταν μόλις 2,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Λεμπ, ο Γιάρι Λάτβαλα είδε το ελαστικό του να κλατάρει με αποτέλεσμα να πρέπει να το αντικαταστήσει, χάνοντας πολύ χρόνο και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη, για να πλασαριστεί τελικά στην τρίτη θέση.

Την ατυχία του Λάτβαλά, εκμεταλλεύτηκε ο έτερος οδηγός της Ford, Πίτερ Σόλμπεργκ. Ο Νορβηγός οδηγός, τη δεύτερη ημέρα του αγώνα πέρασε δεύτερος και κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά του από τον Λεμπ από τα 20 δευτερόλεπτα στα 10, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Παγκόσμιο πρωταθλητή για την τρίτη και τελευταία ημέρα.

Ωστόσο, η τύχη είχε άλλα σχέδια για τον Νορβηγό, καθώς στην πρώτη ειδική της τελευταίας ημέρας εγκατέλειψε.

Το κλατάρισμα του Σεμπαστιάν Λεμπ στην 20η ειδική, μπορεί να μείωσε τη διαφορά του Αλσατού από τον δεύτερο Χιρβόνεν, ωστόσο δεν τον άγχωσε…

Ξανά βάθρο ο Χιρβόνεν!

Την παράδοση που τον θέλει να αναβαίνει στο βάθρο του Ακρόπολις, συνέχισε ο Μίκο Χιρβόνεν. Ο Φινλανδός οδηγός εκμεταλλεύτηκε τις ατυχίες των Λάτβαλα και Σόλμπεργκ, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης από την οποία τερμάτισε.

Αναλυτικά η γενική κατάταξη:

1. Λεμπ, Citroen, 4:42:03.3
2. Χιρβόνεν, Citroen, + 0:40
3. Λάτβαλα, Ford, +3:04.8
4. Όστμπεργκ, Adapta Ford, +6:16.4
5. Πρόκοπ, Czech Ford, +7:46.5
6. Νεβίλ, Citroen Junior, +9:41.4
7. Οζιέ, Skoda Fabia S 2000, +12:59.9
8. Αλ Ράτζι, Ford Fiesta S 2000, +20:12.2

Νικητές ειδικών:

SS1: Λάτβαλα
SS2: Λάτβαλα
SS3:Λάτβαλα
SS4: Π. Σόλμπεργκ
SS5: Χιρβόνεν
SS6: Λεμπ
SS7: Λάτβαλα
SS8: Π. Σόλμπεργκ
SS9: Λάτβαλα
SS10: Λεμπ
SS11: Λάτβαλα
SS12: Λάτβαλα
SS13: Λεμπ
SS14: Λεμπ
SS15: Π. Σόλμπεργκ
SS16: Π. Σόλμπεργκ
SS17: Π. Σόλμπεργκ
SS18: Λάτβαλα
SS19:Λεμπ
SS20: Λάτβαλα
SS21: Λάτβαλα
SS22: Λεμπ


sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή»


Βενιζέλος: Aν δεν μπουν λεφτά στο ταμείο δεν μπορούν να βγουν λεφτά από το ταμείο


«Βαδίζουμε προς τις δεύτερες εκλογές κι άρα πρέπει να συννενοηθούμε μεταξύ μας οι 'Ελληνες σε σχέση με το πραγματικό δίλημμα των εκλογών», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν είναι το πραγματικό δίλημμα ευρώ ή δραχμή» σημειώνει, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.

Το δίλημμα, είπε, μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, είναι είτε μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που θα οδηγήσει στην καταστροφή, είτε αναθεώρηση της σύμβασης, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, με προτεραιότητα τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Υπάρχει πρόβλημα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω πολιτικής αστάθειας - 'Εχουν καμφθεί τα δημόσια έσοδα. Αν δεν μπουν λεφτά στο ταμείο δεν μπορούν να βγουν λεφτά απ'το ταμείο. Πρέπει τώρα το κράτος να δώσει τα πρώτα 18 δις για να προστατευθούν οι καταθέσεις. 'Οσοι λένε για μονομερή καταγγελία της σύμβασης τι λένε γι' αυτό;

Εχω καλέσει τις διοικήσεις ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και τους έχω πει τώρα με τις εγγυήσεις του EFSF να αγοράσουν νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Από αυτή την πρόταση μπορούν να ωφεληθούν και οι μικροομολογιούχοι » δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Το ύφος της ήταν απαράδεκτο. Χαίρομαι που αναγκάστηκε να ανασκευάσει».

«Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά νομίζοντας ότι κρατούν στα χέρια τους πυρηνικό όπλο κρατούν κουτί με σπίρτα και μπορεί να βάλουν φωτιά στις ελπίδες και τα όνειρα του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει μέτρα περικοπών τον Ιούνιο. Πρέπει να γίνει άμεσα δεκτή η παράταση. Να γίνουν όλα πιο ήπια. Πρέπει να μεταθέσουμε το χρόνο λήψης των αποφάσεων του Ιουνίου.

Η πρόταση μας για κυβέρνηση είναι: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τσόντα κανενός. Θα τοποθετηθούμε βάσει της πρότασης μας. Τα άλλα κόμμα πρέπει να μιλήσουν πριν τις εκλογές όχι μετά - Τα κατά συνθήκην ψεύδη το έχουμε παίξει κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ και το έχουμε πληρώσει. 'Ολα τα κόμματα το κάνουν. Σέβομαι τη θέση του ΚΚΕ που διαχρονικά λέει έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ. Δεν δέχομαι τις αντιφατικές θέσεις,  δεν μπορώ να παρακολουθήσω ένα γαϊτανάκι δηλώσεων. Θέλουμε όλοι οι 'Ελληνες καθαρά λόγια» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το απόρρητο σημείωμα Παπαδήμου


Στο φως της δημοσιότητας το απόρρητο σημείωμα του Λουκά Παπαδήμου, το οποίο έδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και την φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό. Το επίμαχο σημείωμα έγινε γνωστό στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η απόρρητη έκθεση Παπαδήμου που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής αναφέρει ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας αρκούν έως τα μέσα Ιουνίου.

Ολόκληρη το σημείωμα:

«Α. Διαθέσιμα ελληνικού δημοσίου

1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8/5/2012) η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5, σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6 και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δις. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δις. ευρώ.

2. Η κεντρική όμως πρόβλεψη έχει ήδη τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο διότι στις 10/5 ο δανεισμός από την Ε.Ε. ήταν 4,2 δις. ευρώ έναντι του αρχικά αναμενόμενου ποσού των 5,3 δις. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Επομένως, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών του από τα μέσα Ιουνίου.

3. Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του δημοσίου μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές Ιουνίου. Οι εξελίξεις αυτές θα δυσχεραίνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στους επόμενους μήνες.

4. Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και το ΔΝΤ. Η έγκριση αυτή θα στηρίζεται στην αξιολόγηση από την τρόικα της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Β. Τραπεζικές καταθέσεις και ρευστότητα της οικονομίας

5. Όπως είναι γνωστό, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές και της μεγάλης εκροής καταθέσεων. Συγκεκριμένα από το τέλος του 2009 έως τον Μάρτιο του 2012, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 73,5 δις. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από τις αγορές έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται χρηματοδοτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα από το ευρωσύστημα. Το σύνολο αυτών των δανείων ανέρχεται σε 122 δις. ευρώ.

6. Από τις αρχές Μαΐου παρατηρείται πάλι μείωση καταθέσεων. Από την 1/5 έως τις 9/5 η μείωση αυτή ήταν περίπου 2 δις. ευρώ. Αν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων με τον ίδιο ρυθμό λόγων της οικονομικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτιμάται ότι σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξαντλήσει τα όρια δανεισμού από το ευρωσύστημα.

7. Η εντεινόμενη αρνητική αξιολόγηση της Ελλάδας και η αμφισβήτηση της ικανότητας της χώρας να παραμείνει στο ευρώ από τα ΜΜΕ, οικονομικούς αναλυτές,διεθνείς τράπεζες, σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες των πολιτών ενέχουν τον κίνδυνο απότομης επιτάχυνσης της απόσυρσης καταθέσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και συνεπώς στην οικονομική δραστηριότητα.

8. Συμπερασματικά, οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης».


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Μέρκελ σώζει τη Γερμανία, όχι την Ελλάδα!


Τα πακέτα διάσωσης που χορηγούνται στην Ελλάδα και εξασφαλίζονται μέσω των Μνημονίων, δεν σώζουν τους Έλληνες, αλλά τους Γερμανούς φορολογούμενους και τις γερμανικές τράπεζες.

Αυτό υποστηρίζουν στο Bloomberg View οι συντάκτες του γνωστού οικονομικού πρακτορείου, έπειτα από ενδελεχή μελέτη των κινήσεων κεφαλαίων στην Ευρώπη και τους ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.

Όπως εξηγούν, όταν η ΕΕ και η ΕΚΤ έσπευσαν να διασώσουν τις χώρες σε κρίση, έδωσαν στις γερμανικές τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Στην ελληνική περίπτωση, οι γερμανικές τράπεζες ήταν το μέσο διευκόλυνσης της χώρας, καθώς διέθεσαν τεράστια ποσά και έτσι απέκτησαν, τα χρόνια πριν από την κρίση, τεράστια έκθεση στις χώρες της περιφέρειας της ζώνης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ουσιαστικά, ωστόσο, διέσωσαν τις γερμανικές τράπεζες και τους φορολογούμενους, οι οποίοι, αν δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια, θα έπρεπε να στηρίξουν αυτές τις τράπεζες.

Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτόματα, ως μια λειτουργία της δομής της νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ), μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους.

Στην πραγματικότητα, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν.

Όταν λοιπόν οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αντιστάθμισαν συλλογικά τις συγκεκριμένες εκροές, με δάνεια προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα δάνεια αυτά εγγράφηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ως απαιτήσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο μηχανισμός αυτός, σχεδιασμένος για να κρατά σε ισορροπία τους ισολογισμούς της ευρωζώνης, έκανε πιο εύκολη την απόσυρση των γερμανικών ιδρυμάτων από τις θέσεις τους.

Σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, οι απαιτήσεις της Bundesbank ήταν εν μέρει μόνο ευθύνη της Γερμανίας. Αν η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος της, οι απώλειες θα κατανέμονταν μεταξύ όλων των κρατών - μελών της ευρωζώνης, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ. Το μερίδιο της Γερμανίας θα ήταν στο 28%, σημειώνουν οι συντάκτες του Bloomberg.

Στην ουσία, τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλο μέρος του ρίσκου που βρισκόταν στους ισολογισμούς γερμανικών τραπεζών μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους όλης της ευρωζώνης.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο επωφελήθηκε η Γερμανία από την ευρωπαϊκή διάσωση.

Μια ένδειξη θα ήταν το ποσό που απέσυραν οι γερμανικές τράπεζες από τις χώρες της ευρωζώνης από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με την ΤΔΔ, τράβηξαν 353 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2009 ως το τέλος του 2011. Μία άλλη ένδειξη θα ήταν η αύξηση των απαιτήσεων της Bundesbank στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή αντιστοιχεί σε 466 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο του 2012, αλλά περιλαμβάνει και μη Γερμανούς καταθέτες, που μετέφεραν τα χρήματά τους σε γερμανικές τράπεζες.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα έλαβε συνολικά 340 δισ. ευρώ σε επίσημα δάνεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις δικές της τράπεζες, να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να βοηθήσει τις τράπεζες να τα βγάλουν πέρα. Μόνο 15 δισ. ευρώ προήλθαν απευθείας από τη Γερμανία. Τα υπόλοιπα προήλθαν από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Λευκή σημαία» με στόχο την πρωτιά


Νέο σύνθημα, νέα σποτ, νέα στρατηγική και επιστράτευση των «παλαιμάχων»


Με σύνθημα «με την Ελλάδα δεν παίζουμε», η «γαλάζια πολυκατοικία», θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα, έως τις εκλογές, να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, προκειμένου να πείσει για τις ειλικρινείς διαθέσεις της, να δημιουργήσει ένα ισχυρό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο.

Χθες, άρχισε και επισήμως η προεκλογική περίοδος για τη Νέα Δημοκρατία, με την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή -που πρώτος σηκώθηκε για να χειροκροτήσει τον Αντώνη Σαμαρά- της Ντόρας Μπακογιάννη, που έπειτα από δυο και πλέον χρόνια αυτόνομης πορείας, δήλωσε συγκινημένη για την παρουσία της στη «γαλάζια» αίθουσα, αλλά και πλήθος πρώην στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., που έστειλαν με την παρουσία τους το μήνυμα της πανστρατιάς.

Στη Συγγρού, δεν επιθυμούν μόνο να κάνουν «delete» στις κακές στιγμές του πρόσφατου αλλά και πιο μακρινού παρελθόντος, αλλά πραγματικό «restart», γεφυρώνοντας κάθε χάσμα και βάζοντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα κάθε στέλεχος, η παρουσία του οποίου μπορεί να φανεί χρήσιμη και να ενισχύσει την εικόνα του κόμματος.

Η δημοσκοπική πρωτιά, μπορεί να ικανοποιεί τα επιτελικά όργανα του κόμματος, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν δίνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για αυτό:

 Ο Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε εχθές, το μήνυμα της ΝΔ να μεταφερθεί «πόρτα-πόρτα»
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε σε επιστράτευση, όλους όσοι από το 1974 και έπειτα υπηρέτησαν την παράταξη ως Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι ΝΟΔΕ ή βουλευτές
Το επόμενο διάστημα, η ΝΔ θα επιχειρήσει να βγει μπροστά με τα νέα της προεκλογικά σποτ αλλά και με τις εξορμήσεις του Αντώνη Σαμαρά ανά την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει έμφαση στις «βόλτες» του στις γειτονιές της χώρας και στην κατ΄ ιδίαν επαφή του με τους πολίτες και λιγότερο στις ανοιχτές συγκεντρώσεις, χωρίς ασφαλώς αυτές να λείπουν, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ηγεσία της ΝΔ, αναμένεται μάλιστα να προτάξει τρία διλήμματα, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, επιχειρώντας να «χτυπήσει», μέσω αυτών, τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψει το ρεύμα που εξακολουθεί να αναπτύσσει:

1. Ευρώ ή δραχμή;

2. Καταστροφή ή Ανάπτυξη;

3. Εμμονή στο παλαιό ή στροφή στο καινούριο;

«Αντίθετα απ' ό,τι συνέβη στις 6 Μαΐου, αυτή τη φορά, στις 17 Ιουνίου η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή. Θα κυριαρχήσει η κρίσιμη επιλογή για το μέλλον του τόπου», εκτίμησε εχθές από το ΣΕΦ, ο Αντώνης Σαμαράς.

Μήνας του μέλιτος για Αντώνη-Ντόρα

Οι πρώτες ώρες μετά την επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ, χαρακτηρίζονται από απόλυτη σύμπνοια και σύμπλευση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η χθεσινή ομιλία της κ. Μπακογιάννη, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα προηγουμένως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας την αίσθηση της πλήρους ταύτισης, παρά τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να διαφωνεί με την συστηματική επίθεση της Συγγρού στην Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και η «επαναπατρισμένη» Χανιώτισσα πολιτικός, δεν δίστασαν να μιλήσουν ανοιχτά για τον πρόσφατο «πολιτικό γάμο» τους, θέλοντας προφανώς να δείξουν πως το θέμα δεν αποτελεί για αυτούς ταμπού,

«Βγαίνουν ισχυρότεροι από μια κρίση, οι πολιτικοί που πιάνουν αμέσως το μήνυμα των καιρών και ανταποκρίνονται στην ανάγκη του λαού για συσπείρωση. Δεν υποτιμώ τις πολιτικές αντιθέσεις. Ούτε κι όταν έχουν προσωπικό χαρακτήρα... Αλλά αν κοιτάξετε πίσω στην Ιστορία, σε στιγμές που πραγματικά δοκιμάστηκε ο τόπος και κατάφερε να ενωθεί, δεν θυμάται κανείς πια γιατί διαφωνούσαν οι ηγέτες που ενώθηκαν. Έμεινε μόνο εκείνο που τους ένωσε, τους έκανε ισχυρότερους και νίκησαν», η χαρακτηριστικά αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά.

«Η απόφαση που λάβαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ήταν προφανώς δύσκολη αλλά σήμερα περισσότερο από ποτέ, εδώ που είμαστε όλοι μαζί, είμαι απολύτως βέβαιη όχι μόνο πως ήταν πολιτικώς ορθή αλλά πάνω απ' όλα πως ήταν ηθικά σωστή. Και χρησιμοποιώ τον όρο «ηθική» με όλο το μεγάλο ειδικό βάρος που διαθέτει, διότι αν εθνικό είναι το αληθινό όπως λέει ο ποιητής, τότε Εθνικό είναι το ηθικό. Όταν λέμε πως βάζουμε την Ελλάδα πάνω απ' όλα, πολιτικές και προσωπικές διαφορές, αυτό ακριβώς εννοούμε», η σχετική τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη .


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μητσοτάκης: Δεν φταίνε το Μνημόνιο και οι ξένοι


Να πουν την πλήρη και σκληρή αλήθεια στον ελληνικό λαό καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης, ενώ παραδέχεται ότι και τα δύο Μνημόνια περιέχουν πολλά λάθη, τα οποία μπορούν να διορθωθούν.
"Η αλήθεια είναι ότι επί τρεις δεκαετίες, με μια εξαίρεση, την περίοδο '90 - 93', που κυβέρνησε η Ν.Δ., ζούαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με δανεικά. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε μια σκληρή πραγματικότητα, να κατεβάσουμε, δηλαδή το βιοτικό μας επίπεδο. Και αυτό με σκληρό νόμισμα είναι δύσκολο και επώδυνο", σημειώνει σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής".
Επισημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να πει καθαρά την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην τα ρίχνει όλα στο Μνημόνιο και τους ξένους διότι αυτό είναι που στην πραγματικότητα συνέβη.
"Όταν τα δύο μεγάλα κόμματα, μετά από παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, συμφώνησαν, με καθυστέρηση να φτιάξουν μια κοινή κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Ελλάδος, σε συνεννόηση με την Ευρώπη, τα έριξαν όλα στους κακούς ξένους και το Μνημόνιο, αντί να πουν ότι αυτό είναι μια ανάγκη, την οποία επέβαλε η δική μας κακή πολιτική στο παρελθόν. Η εκκαθάριση του θέματος αυτού αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για να εξασθενήσει το κύμα εναντίον του Μνημονίου", τονίζει.
Επισημαίνει ότι τα παλιά πολιτικά στελέχη πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να προβληθούν νεότερα πολιτικά στελέχη, άφθαρτα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη.
"Το Μνημόνιο, τα δυο Μνημόνια για την ακρίβεια, περιέχουν πολλά λάθη, αρκετά από τα οποία είναι δυνατόν να διορθωθούν. Η Ευρώπη, για όσους την ξέρουν, είναι ένας οργανισμός ο οποίος δέχεται τον διάλογο, στηρίζεται στον διάλογο. Είναι αυτονόητο ότι ορισμένες αδυναμίες μπορούν σίγουρα να διορθωθούν, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι τον διάλογο θα τον κάνουμε ενωμένοι, όσο το δυνατόν περισσότερο, ισχυροί και ταυτόχρονα να είμαστε φιλικοί και αξιόπιστοι. Πρέπει να ανακτήσουμε -είναι δύσκολο αλλά μπορούμε να το πετύχουμε σιγά σιγά- τη χαμένη αξιοπιστία μας", σημειώνει.
Αυτή την περίοδο, όπως σημειώνει, ξανασυζητείται το όλο πρόβλημα της λιτότητας που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι βέβαιο ότι θα πάμε τουλάχιστον σε ένα συμπληρωματικό σύμφωνο, που θα ευνοήσει την ανάπτυξη, κάτι που για μας είναι σημαντικό.
"Θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο προεκλογικός αγών πρέπει να επικεντρωθεί στις πολιτικές. Πρέπει, δηλαδή, να ξεκαθαρίσει το βασικό πολιτικό πρόβλημα σε αυτές τις εκλογές, το οποίο συνοψίζεται στο εάν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Εάν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρώπη", αναφέρει, ενώ υποστηρίζει ότι όσοι λένε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ είναι δεν είναι σοβαροί.
"Η άποψη ότι δεν μπορούν να μας διώξουν από το ευρώ είναι απλοϊκή και ασόβαρη. Ασφαλώς δεν μπορούν να μας βγάλουν, σύμφωνα με τις συνθήκες, από το ευρώ. Ωστόσο, αυτό γίνεται αναγκαστικά, εάν πάψουν να μας δίδουν χρήματα.
Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να ζητήσουμε να φύγουμε μόνοι μας και η Ευρώπη σίγουρα θα μας βοηθήσει να το κάνουμε, παρέχοντάς μας μια τελευταία υπηρεσία. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της παραμονής ή μη στο ευρώ υπάρχει και κρίνεται και είναι το διακύβευμα πάνω στο οποίο πρέπει να γίνεται ο πολιτικός διάλογος", επισημαίνει.
"Είναι ανάγκη ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά, όταν τα πάντα φαίνονται να γκρεμίζονται γύρω μας, να δημιουργήσουμε τουλάχιστον ένα θεσμικό περιβάλλον καλύτερο, σταθερότερο, το οποίο θα μας βοηθήσει, αποφασιστικά, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο μας πρόβλημα, που δεν είναι δυστυχώς το οικονομικό. Είναι πολιτικό: είναι η ανυπαρξία, η διάλυση του κράτους και όλα όσα το συνοδεύουν...", υπογραμμίζει.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Βρετανία θα κλείσει τα σύνορά της "σε Έλληνες και άλλους μετανάστες σε περίπτωση κρίσης"



Η Βρετανία καταρτίζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τον περιορισμό της μετανάστευσης ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ραγδαία αύξηση των οικονομικών μεταναστών είτε από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που το ευρώ καταρρεύσει, επισήμανε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας σε δηλώσεις της οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες.
   Η Τερίσα Μέι δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Βρετανία σε μια τέτοια περίπτωση. Κάθε πολίτης κράτους-μέλους της Ένωσης έχει δικαίωμα να αναζητήσει εργασία σε κάθε άλλο κράτος-μέλος, αν και μπορούν να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.
   «Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη κυβερνητική υπηρεσία, το σωστό είναι να καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε η Μέι στην εφημερίδα The Daily Telegraph. «Αυτή είναι ένα έργο που είναι συνεχές».
   Οι φόβοι ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την 17μελή ευρωζώνη συνοδεύονται από ανησυχίες πως εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας.
   Αν και η Βρετανία μπορεί να μοιάζει ένας ελκυστικός προορισμός γι' αυτούς, αφού παραμένει εκτός της ευρωζώνης, η χώρα εξαρτάται από την περιοχή όπου εφαρμόζεται η οικονομική και νομισματική ένωση--αφού σε αυτήν κατευθύνεται το 40% των εξαγωγών της--ενώ βρέθηκε ξανά σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς κι αντιμετωπίζει συγκριτικά υψηλή ανεργία, 8,2% κατά τις επίσημες στατιστικές.
   Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, στα μέτρα που ενδέχεται να επιβληθούν σ' ένα τέτοιο σενάριο για τον έλεγχο της μετανάστευσης συμπεριλαμβάνονται προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (βίζες), καθώς και ένα σύστημα παροχής αδειών παραμονής κι εργασίας.
   Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο έως ότου πληροφορηθεί λεπτομερειακά τι ακριβώς προτείνει η βρετανική κυβέρνηση.
   Το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει στις πιο ψηλές θέσεις σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των Βρετανών ψηφοφόρων. Ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2010 όταν το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι--μείζων κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού με το μικρότερο κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών--υποσχέθηκε να μειώσει τη συνολική μεταναστευτική ροή σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, κάτι που απέτυχε να κάνει.
   Ο αριθμός των Ελλήνων κατοίκων στη Βρετανία οι οποίοι απέκτησαν τη βρετανική υπηκοότητα αυξήθηκε κατά 30%, στους 325 από τους 250 μεταξύ 2010 και 2011, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Ο πληθυσμός των Ελλήνων στη Βρετανία κατά κύριο λόγο ζει στο Λονδίνο κι αριθμεί από 30.000 ως 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η οποία επικαλείται στοιχεία του ελληνικού προξενείου.


onalert.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...