Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το ΣΔΟΕ θα βλέπει όλες τις καταθέσεις


Με διαδικασίες-εξπρές εντός 24ώρου θα ανοίγει το ΣΔΟΕ τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά και παράνομο πλουτισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες και με το που θα υποβάλλεται αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού, αυτό θα πραγματοποιείται εντός 24 ωρών.

Στόχος είναι να μπει τέρμα στις καθυστερήσεις και στα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Το οικονομικό επιτελείο μετά την έκθεση-καταπέλτη της τρόικας για τις απογοητευτικές επιδόσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού, επισπεύδει τις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εσόδων.

Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, μέχρι το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Ηλεκτρονικά

Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Ολα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.

Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν. Με τον τρόπο αυτόν η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 4.000 τραπεζικών λογαριασμών, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν ανοίξει. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα, μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα οκτώ μηνών ή ακόμη και ενός έτους.

Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται «ύποπτη» να ελέγχεται άμεσα.

Το σχέδιο διασύνδεσης των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την έκθεση του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τη φορολογική διοίκηση. Το υπουργείο εκτιμά ότι «η άμεση διασύνδεση με τα τραπεζικά συστήματα θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών».



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στα βόρεια προάστια δεν πληρώνουν τις οφειλές τους


Δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στο κράτος οι κάτοικοι από «πλούσιες» περιοχές, όπως τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τις εφορίες να έχουν εισπράξει σχεδόν τα μισά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 28 μεγαλύτερες ΔΟΥ της χώρας.

«Βούλιαξε» η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις εφορίες στις παραδοσιακά πιο εύπορες περιοχές όπως τα βόρεια προάστια για το 2012, με τη ΔΟΥ Καρπάθου να αποφέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους από τη ΔΟΥ Ψυχικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι 28 πιο μεγάλες εφορίες της χώρας απέφεραν έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 398.000.000 ευρώ για το 2012, όταν ο στόχος ήταν 709.000.000 ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να έχει ανέλθει μόλις στο 58,1%.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι στη ΔΟΥ Ψυχικού εισπράχθηκαν μόλις 17.800.000 ευρώ, 10.000.000 ευρώ λιγότερα από ό,τι εισπράχθηκαν πέρσι, όταν ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εισπραχθούν 38.500.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εισπράχθηκαν ούτε τα μισά ποσά από όσα έπρεπε. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και για τις ΔΟΥ Κηφισιάς και Αγίου Στεφάνου, με την εφορία να εισπράττει το 2012 24.000.000 ευρώ από οφειλές όταν ο στόχος ήταν 46.500.000 ευρώ.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ντίσνεϊλαντ της Θεσσαλονίκης λέγεται ALEXANDERLAND !


«Alexanderland», όπως λέμε «Disneyland», θέλει να δημιουργήσει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο, με κεντρικό θέμα το Μέγα Αλέξανδρο, τη ζωή και τις μάχες του, με σαφή εθνική σημασία και διεθνή αντίκτυπο.

Τριακόσια στρέμματα θα απαιτηθούν για να αναπτυχθεί το πάρκο περιπάτου, αναψυχής και τουρισμού και οι ενέργειες για την υλοποίησή του αρχίζουν μέσα στο τρέχον έτος. Ο κ. Τσαμασλής αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει μια προμελέτη και εξετάζονται τρεις χώροι (ένας στην ανατολική, ένας στη δυτική Θεσσαλονίκη κι ένας στην περιοχή του Λαγκαδά), ώστε να επιλεγεί εκείνος στον οποίο θα δημιουργηθεί το θεματικό πάρκο.

Η οριστική μελέτη θα ανατεθεί σε διάφορα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργηθεί ένα πάρκο, στο οποίο θα μπορεί ο επισκέπτης να δει τη ζωή και τις μάχες του μεγάλου στρατηλάτη μέσα από τις ποικίλες παραμέτρους που καθόρισαν την πορεία του. Ο προϋπολογισμός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ, ενώ έχει γίνει και δέσμευση ποσού από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή στο πάρκο θα γίνεται πλήρης αναπαράσταση της ζωής και των μαχών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με ομοιώματα, αίθουσες προβολής κτλ. Ο αντιπεριφερειάρχης θεωρεί πως ένα τόσο μεγάλο θεματικό πάρκο θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών, πολλούς νέους από σχολεία διαφόρων χωρών, σε τέτοιο βαθμό, που είναι αμφίβολο αν οι ανάγκες φιλοξενίας των τουριστών μπορούν να καλυφθούν από τις υποδομές της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ήδη έχει υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή και λειτουργία της «Alexanderland», τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από την Ευρώπη.
voria



lithosfotos.blogspot.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Καίνε» τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την αιθαλομίχλη


Παρά το γεγονός ότι για το φαινόμενο των συγκεκριμένων μικροσωματιδίων (PM2.5 ) δεν υπάρχουν ακόμα επιδημιολογικές μελέτες για τους επιστήμονες είναι σαφές ότι προκαλούν ιδιαίτερα σοβαρές βλάβες στην υγεία (κυρίως στην καρδιά, τη στιγμή που διεισδύουν στους πνεύμονες) και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, φέτος απλώς είμαστε τυχεροί γιατί δεν έχουμε ιδιαίτερα κρύο χειμώνα.


Όπως τονίστηκε, με βάση το μέγεθός τους και τη χημική τους σύσταση, τα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, οι μετρήσεις καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μπορεί να δημιουργηθεί τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ελληνικές πόλεις, αν συνδυασθούν η καύση ξύλων με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια).

Ευτυχώς, σημείωσαν οι επιστήμονες "αυτές οι συνθήκες ήταν σχετικά σπάνιες το χειμώνα που διανύουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλάβουμε σαν χώρα αυτό το "πείραμα" υψηλών εκπομπών και τις επόμενες χρονιές ελπίζοντας ότι η φύση θα δείξει κατανόηση".

Για την παρακολούθηση των επιπέδων της χειμερινής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μελέτη της συνεισφοράς διαφορετικών πηγών σε αυτά, πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 10 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου 2013 λεπτομερείς μετρήσεις τόσο των αιωρούμενων σωματιδίων, με εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις, στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις.

Αναλυτικότερα, τα κυριότερα συμπεράσματα ήταν:

"Οι συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων τις κρύες νύχτες με άπνοια έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες ωριαίες συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στο Θησείο ήταν περίπου 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στο κέντρο της Πάτρας πάνω από 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Για σύγκριση, το όριο (σαν ετήσιος μέσος όρος) για τη συγκέντρωση των PM2.5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Στις νυχτερινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης άνω του 90% της συγκέντρωσης οφειλόταν σε μικρά σωματίδια και συγκεκριμένα με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα (PM2.5).

Τα σωματίδια αυτά είναι πιο διεισδυτικά από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης διαμέτρου και συνεπώς ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρούνταν από περίπου τις 7 το βράδυ μέχρι και τις 3 το πρωί, με μέγιστο λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Η καύση ξύλων ήταν υπεύθυνη σχεδόν αποκλειστικά (άνω του 90% συνεισφορά) για τις υψηλές συγκεντρώσεις τις νυχτερινές ώρες.

Στην Πάτρα οι συγκεντρώσεις των PM2.5 ξεπέρασαν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο δώδεκα νύχτες κατά τη διάρκεια του μήνα των μετρήσεων. Σε πέντε από αυτές τις νύχτες ξεπέρασαν και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Παρόμοια εικόνα και στα Ιωάννινα, με τα επίπεδα των ανθρωπογενούς προέλευσης σωματιδίων να ξεπερνούν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε δεκαεννέα περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του μήνα των μετρήσεων και σε πέντε από αυτές και τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Με τη μέχρι στιγμής εικόνα, ο μικρότερος αριθμός υπερβάσεων παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και οι θερμοκρασίες είναι γενικώς υψηλότερες.

Ταυτόχρονα με τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων, σε συγκεκριμένες νύχτες μετρήθηκαν και σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων (τολουόλιο, ξυλόλια, κ.λπ.). Η ύπαρξη αυτών των ενώσεων αποδεικνύει την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών.

Το πείραμα "Θαλής"

Τα πρώτα συμπεράσματα για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης βγήκαν από το πείραμα που οργανώθηκε στα πλαίσιο του προγράμματος 'Θαλής" (ύψους 600 χιλ. ευρώ χρηματοδότηση ΕΣΠΑ) στο οποίο συμμετέχουν ομάδες των Πανεπιστημίων Αιγαίου (Καθ. Χ. Πηλίνης, συντονιστής του προγράμματος), Πατρών (Καθ. Σ. Πανδής), Κρήτης (Καθ. Ν. Μιχαλόπουλος), Ιωαννίνων (Επ. Καθ. Ν. Χατζηαναστασίου) και των ερευνητικών κέντρων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (δρ. Κ. Ελευθεριάδης, Διευθυντής Ερευνών), Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ. Ε. Γερασόπουλος, διευθυντής Ερευνών) και Georgia Institute of Technology (καθ. Α. Νένες).


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μισθοί, ένσημα και μεταβολές προσωπικού


Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται από την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, οι όροι αμοιβής και εργασίας στο ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ.

Πλέον, δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ, προκειμένου  να υποβάλουν έντυπα αρμοδιότητας των παραπάνω φορέων, όπως πχ. αναγγελίες πρόσληψης και πίνακες προσωπικού.

Με το νέο σύστημα:

Διασφαλίζεται ότι κανείς εργοδότης δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο μισθό ή ημερομίσθιο κατώτερο από τα επίπεδα του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου  μισθού, όπως αυτά προβλέφθηκαν και θεσπίστηκαν με τον Ν.4093/2012.

Μπαίνουν σοβαρά διοικητικά αναχώματα κατά της αδήλωτης εργασίας.

Επιτυγχάνεται η πλήρης παρακολούθηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Τέσσερις μεγάλες καινοτομίες

Με τις νέες ρυθμίσεις, καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν τον μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, όπως θεσπίστηκε με τον Ν. 4093/2012.

Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων, που αφορούν την αναλογία μισθού ή ωρομισθίου για τις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, εάν αυτή η αναλογία υπολείπεται της προκύπτουσας από το νομοθετημένο κατώτατο μισθού ή ημερομίσθιο.

Για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως ενδεικτικά η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.

Από 1ης Ιουλίου 2013 καθίσταται υποχρεωτικά τα δύο νέα έντυπα του πληροφοριακού συστήματος Ε9 και Ε10, που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των Συμβάσεων Εργασίας Μερικής και Εκ Περιτροπής Εργασίας, καθώς και την υποβολή των Επιχειρήσεων Συλλογικών Συμβάσεων.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα 49 μεγάλα ονόματα που ψάχνει το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ


Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπήκαν 49 πρόσωπα που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ και τα οποία εμφανίζονται δικαιούχοι ή διαχειριστές σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους από 3.000.000 έως 550.000.000 δολάρια.

Για το λόγο αυτό, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, που έχει αναλάβει καi την έρευνα των προσώπων της λίστας Λαγκάρντ, έστειλε στις 27.2.2013 προσκλήσεις στα συγκεκριμένα πρόσωπα, προκειμένου «εντός 5 ημερών από την επίδοση της κλήσης αυτής να υποβάλλετε στην υπηρεσία μας έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία να προκύπτουν τα δικαιώματά σας και οι προϋποθέσεις απόκτησης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων επί λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Μαντούβαλος, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προσκλήσεις έλαβαν οι εξής:

Δημήτρης  Γκέρτσος, Νικόλαος  Μαρτίνος, Αθανάσιος Καλλίτσης, Ευστράτιος Καλλίτσης, Ιωάννης Μαρτίνος, Κορνηλία Μαρτίνου, Βασίλειος Μανιός, Κωνσταντίνος ΜΑρτίνος Πολυξένη Καλλίτση, Ανδρέας Καλλίτσης, Διονύσιος Μαντζώρος, Ιωάννα Μαρτίνου, Μαρίνα Ηλιάδη - Παπαπαναγιώτου, Σάμπυ Μιωνής, Νικόλαος Φραγκίστας, Νικόλοας Παπαχρονόπουλος, Βενετσιάνος Κακκαβάς, Μαρία Μπόμπολα, Ναταλία Τζουμάρα, Ευαγγελία Ρόκα, Χρήστος Ρόκας, Γεώργιος Ρόκας, Άγγελος Μεταξάς, Ηλίας Μεταξάς, Σολομών Λεβής, Λεωνίδας Καμπάνης, Μαριάννα Φιξ, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Μάριος Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ντούνη, Αικατερίνη Ντούνη, Γεώργιος Κρίτσας, Ghandour  Muhieddine, Ματρώνα Εγκόν, Πηνελόπη Σαπουντζή, Μαγδαληνή Κυριακού, Σωτήρης Ηλιάδης, Νικόλαος Χατζηιωάννου, Πόλυς Χατζηιωάννου, Ζαχαρίας Κριτσάς, Μαρία Κριτσά, Δημήτριος Κριτσάς, Νικόλαος Οικονόμου, Φραγκίστα  Ζαρακοβίτη, Μαρία Φραγκίστα, Αφροδίτη Δεϊμέζη, Φώτης Μπόμπολας, Λουκιανός Αρκάς, Μαρία Παντελή.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...