Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τι αλλάζει στις συντάξεις του ΙΚΑ


Νέο καθεστώς για τις μειωμένες συντάξεις και ποιοι δικαιούνται πρόωρες -Ποιες γυναίκες μπορούν να βγουν στα 55

Από την πρώτη ημέρα της φετινής χρονιάς ισχύει το νέο ηλικιακό όριο στη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, με τα 67 έτη να είναι πλέον το βασικό προαπαιτούμενο για όλους τους εργαζομένους.

Πλέον, για να μπορέσει να λάβει κανείς σύνταξη, θα πρέπει να έχει εργαστεί 40 χρόνια (12.000 ένσημα) και να έχει ξεπεράσει το 62ο ηλικιακό έτος ή να έχει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης (4500) ένσημα και να είναι 67 ετών. Στην τελευταία περίπτωση ωστόσο, θα λάβει την κατώτατη σύνταξη, όποια και αν είναι αυτή τη στιγμή που εκείνος θα κατοχυρώσει δικαίωμα. Πέρα όμως από το γενικό κανόνα, η νομοθεσία προβλέπει και ειδικές κατηγορίες όπως για τις μητέρες με ανήλικο παιδί ή όσους ασκούν επαγγέλματα με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Στην περίπτωση των γυναικών με ανήλικα τέκνα, όσες στο τέλος του 2010 είχαν συμπληρώσει 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης), μπορούν να λάβουν σύνταξη στα 60 ή στα 55 με μειωμένες αποδοχές.

Εκείνες πάντως, που συμπλήρωσαν 10.000 ημέρες ασφάλισης (32 έτη) μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 32 έτη.

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, για την κατοχύρωση σύνταξης απαιτούνται 4.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2012 από τις οποίες 3.600 σε βαρέα και ηλικιακό όριο 60 έτη. Σε περίπτωση 35ετίας απαιτούνται 7.500 βαρέα ένσημα από ένα σύνολο 10.500 που χρειάζονται για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα συνταξιοδότησης. Για όσους όμως κατοχυρώνουν δικαίωμα από την αρχή του έτους και έκτοτε, υπάρχει εναρμόνιση του ορίου μεταξύ ανδρών και γυναικών με το ηλικιακό όριο να είναι τα 62 χρόνια. Από αυτά, τα 4.500 θα πρέπει να είναι σε βαρέα και τα 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου των 62 χρόνων.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κυκλοφόρησαν 73 νέα ναρκωτικά σε ένα χρόνο


Τουλάχιστον 73 «νέα ναρκωτικά» τα οποία παρασκευάζονται από ουσίες ελεύθερες στο εμπόριο και διαφημίζονται ως νόμιμα διεγερτικά μέσω διαδυκτίου, εντοπίστηκαν μέσα στο 2012 και αποτελούν τον νέο πονοκέφαλο των διωκτικών αρχών στη Γηραιά Ήπειρο.

Το 2012, 73 νέες ψυχοδραστικές ουσίες κοινοποιήθηκαν επίσημα, για πρώτη φορά, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ. Από αυτές τις ουσίες, οι 30 ήταν συνθετικά κανναβινοειδή, τα οποία μιμούνται τις επιδράσεις της κάνναβης. «Τα εν λόγω προϊόντα, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλής δραστικότητας, αναφέρονται πλέον από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Οι 19 ουσίες ανήκαν σε «λιγότερο γνωστές ή λιγότερο μελετημένες χημικές ομάδες».

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η ανίχνευση 14 νέων υποκατεστημένων φαιναιθυλαμινών, αριθμός που για πρώτη φορά ανέρχεται σε αυτά τα επίπεδα, από το 2005. Σύμφωνα με την πλήρη ετήσια ανασκόπηση του έργου του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για τα νέα ναρκωτικά, η οποία δημοσιεύεται από την Ευρωπόλ, δεν υπάρχουν ενδείξεις περιορισμού της παρασκευής και διακίνησης των νέων ναρκωτικών στην Ευρώπη. Αντίθετα, αναφέρεται ότι τα ναρκωτικά αυτά παρασκευάζονται από ουσίες ή και φάρμακα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο και αρκετά από αυτά εισάγονται από την Κίνα και την Ινδία. Μάλιστα, πωλούνται συχνά και μέσω διαδικτύου με την επισήμανση ότι είναι νόμιμα (Legal Highs). Ωστόσο, τονίζεται ότι η παρακολούθηση των νέων ναρκωτικών δεν έχει να κάνει μόνο με την «καταμέτρηση αριθμών», αλλά και με την ενημέρωση του κόσμου για τις βλάβες που προκαλούν.

Κυρίαρχη στην Ευρώπη η κάνναβη

Η κάνναβη, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί μία ανθεκτική και διαφοροποιημένη αγορά, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες για επικίνδυνη χρήση, με παρήγορο στοιχείο την αυξημένη ζήτηση χρηστών κάνναβης για θεραπεία.

Περίπου 77 εκατομμύρια ευρωπαίοι, ηλικίας 15 έως 64 ετών, έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, εκ των οποίων 20 εκατομμύρια έκαναν χρήση την περασμένη χρονιά. Στοιχεία από πρόσφατη μελέτη δείχνουν, ότι η χρήση της παραμένει υψηλή παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που διαφαίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, παρατηρείται αυξανόμενη διαφοροποίηση των προϊόντων κάνναβης που διατίθενται στην αγορά.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η φυτική κάνναβη (μαριχουάνα), ενίοτε υψηλής δραστικότητας, εξαπλώνεται στην Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες αναφέρουν, πλέον, εγχώρια καλλιέργεια του προϊόντος. Η μεγαλύτερη απειλή αφορά την υγεία των 3 εκατομμυρίων ευρωπαίων (περίπου 1% των ευρωπαίων ενηλίκων) που υπολογίζεται ότι κάνουν χρήση της ουσίας σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι στην Ευρώπη ο αριθμός των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη, αυξήθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνοντας από τις 45.000 το 2006 στις 60.000 το 2011, καθιστώντας την κάνναβη τη συχνότερα αναφερόμενη ουσία μεταξύ των χρηστών που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά.

Σε μία νέα ανάλυση παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των ατόμων που κάνουν συχνή και επικίνδυνη χρήση κάνναβης. Πρόκειται, κυρίως, για νέους άνδρες που κάνουν χρήση, στο πλαίσιο της παρέας, με φίλους τους και λιγότερο για γυναίκες και άνδρες άνω των 40 ετών. Επίσης, η χρήση της δείχνει να σχετίζεται σε μικρό βαθμό με την ανεργία, ενώ διαφαίνεται ότι οι χρήστες κάνναβης αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, συχνότερα από τον γενικό πληθυσμό.

Υποχωρεί η ηρωίνη

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση για θεραπείες και τις κατασχέσεις, αποκαλύπτουν πτωτικές τάσεις στη χρήση και ττη διάθεση ηρωϊνης. Οι μεγαλύτερες μειώσεις χρήσης της ηρωϊνης καταγράφονται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, κάτι που αποδίδεται στις αρνητικές επιτώσεις που έχει η ουσία στη δημόσια υγεία. Επίσης, επιβεβαιώνεται μείωση, που παρατηρείται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, στη ζήτηση για θεραπείες απεξάρτησης από την ουσία, ενώ τα στοιχεία από χρήστες σε θεραπεία συνεχίζουν να καταδεικνύουν πτώση στην ενέσιμη χρήση ηρωϊνης.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο των παρεμβάσεων, π.χ. θεραπεία υποκατάστασης, ενδέχεται να έχει συντελέσει στη μείωση που παρατηρείται στην Ευρώπη όσον αφορά τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV λόγω χρήσης ναρκωτικών. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιδημικές εκρήξεις του HIV σε Ελλάδα και Ρουμανία ανακόπτουν αυτήν τη θετική τάση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής πρόσφορων υπηρεσιών μείωσης της βλάβης και θεραπείας.

Τα Βαλκάνια είσοδος της κοκαΐνης στην Ευρώπη

Η έκθεση παρατηρεί μείωση στη χρήση και τις κατασχέσεις κοκαϊνης, αλλά και διαφοροποίηση των οδών διακίνησής της στην Ευρώπη.

Από το 2004, η κοκαϊνη έχει καθιερωθεί ως η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη, αν και οι περισσότεροι χρήστες είναι συγκεντρωμένοι σε μικρό αριθμό χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Περίπου 14,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κοκαϊνης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι η χρήση και η προσφορά κοκαϊνης διαγράφουν, αμφότερες, πτωτική πορεία.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες καταγράφουν αύξηση στην εκτιμώμενη κατανάλωση κοκαϊνης, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της χρήσης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων (15 έως 34 ετών) στις πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης (Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Το 2011 καταγράφηκαν τουλάχιστον 475 θάνατοι οφειλόμενοι στη χρήση κοκαϊνης, αν και η εκτίμηση αυτή μπορεί να είναι συντηρητική, καθώς όπως αναφέρεται χιλιάδες είναι τα έκτακτα περιστατικά σε νοσοκομεία της Ευρώπης, τα οποία αφορούν χρήση κοκαϊνης. Εκτός από τα έκτακτα προβλήματα υγείας η χρήση της ουσίας θεωρείται υπεύθυνη για σοβαρά καρδιαγγειακά νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα.

Όσον αφορά την προμήθεια κοκαϊνης, δραστικές είναι οι μειώσεις στις κατασχεθείσες ποσότητες. Η μείωση στον κατασχεμένο όγκο είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου η συνολική ποσότητα κοκαϊνης που κατασχέθηκε από την Ισπανία και την Πορτογαλία έπεσε από τους 84 τόνους το 2006 στους 20 τόνους το 2011.

Εντούτοις, οι πρόσφατες ενδείξεις διαφοροποίησης των οδών διακίνησης της κοκαϊνης με προορισμό την Ευρώπη, περιλαμβανομένων των μεμονωμένων κατασχέσεων μεγάλων ποσοτήτων σε λιμάνια της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και των χωρών της Βαλτικής, δημιουργούν ανησυχία για την περαιτέρω διάδοση της χρήσης.
Αμφεταμίνες και XTC

Από τα υπόλοιπα συνθετικά διεγερτικά, οι αμφεταμίνες και η έκσταση παραμένουν τα ευρύτερα διαδεδομένα στην Ευρώπη και, σε ένα βαθμό, λειτουργούν ως «ανταγωνιστικές» ουσίες της κοκαϊνης.

Η χρήση μεθαμφεταμίνης, που συνήθως καταγράφεται στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβακία, δείχνει να εξαπλώνεται, καθώς πλέον υπάρχουν ενδείξεις προβληματικής χρήσης στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.




ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Φτωχές» οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών που υποσιτίζονται


Ενα στα τέσσερα παιδιά παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν φτωχές επιδόσεις στο σχολείο εξαιτίας του χρόνιου υποσιτισμού, σύμφωνα με τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Save the Chidren».

Οι λιλιπούτειοι μαθητές που τρέφονται ανεπαρκώς δεν λαμβάνουν τα απαραίτητά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους στην γραφή και την ανάγνωση, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με  έκθεση, οι επιπτώσεις του χρόνιου υποσιτισμού στη υγεία των παιδιών ειναι μη αναστρέψιμες. Τα παιδιά γίνονται αδύναμα ενώ δεν αναπτύσσονται επαρκώς σωματικά και πνευματικά .

Όπως αναφέρει το BBC, η έκθεση της βρετανικής οργάνωσης, υπό τον τίτλο: «Τροφή για Σκέψη», βασίζεται σε έρευνες που έχουν γίνει σε χιλιάδες παιδιά στην Αιθιοπία, την Ινδία, το Περού και το Βιετνάμ.

Παιδιά ηλικίας 8 ετών που υποσιτίζονται σταθερά έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να διαβάζουν λάθος μία απλή φράση όπως «ο ήλιος είναι ζεστός» ή «μου αρέσουν τα σκυλιά» απ' αυτά που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή.

«Είναι θλιβερό το γεγονός ότι εν έτει 2013 η φτωχή διατροφή πλήττει το 1/4 των παιδιών παγκοσμίως»,  υποστηρίζει η Γιασμίν Γουάιτμπρεντ, διευθύντρια της βρετανικής οργάνωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης, η βρετανική κυβέρνηση διοργανώσει μία ειδική διάσκεψη σε θέματα διατροφής που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου στο Λονδίνο. Επιστήμονες θα εκθέσουν τις απόψεις τους για το θεμα γτης διατροφικής ασφάλειας αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός διατροφικού πλάνου σε χώρες της Αφρικής όπου η πλειψοηφία του πληθυσμού  υποσιτίζεται.

Η έκθεση έρχεται στο φως σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις ώστε στη σύνοδο της Ομάδας των 8 πιο αναπτυγμένων κρατών -που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στην Ιρλανδία- να αποτελέσει προτεραιότητα το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεπαρκούς σίτισης των παιδιών του κόσμου.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι ρωτούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες την Πυθία !


Τα πιο συχνά ερωτήματα που ήθελαν να απαντήσουν οι πρόγονοί μας όταν επισκέπτονταν μαντεία, αποκάλυψε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και όπως αποδεικνύεται δεν απέχουν πολύ από αυτά που διερωτώνται και οι σύγχρονοι άνθρωποι.

Θα ευτυχήσω με τη γυναίκα που θα παντρευτώ; Θα αποκτήσω παιδιά στον γάμο μου; Θα κινδυνεύσω στο επικείμενο ταξίδι μου στις αποικίες; Σε ποιους θεούς να απευθύνω θυσίες για να έχω καλή υγεία;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ευελπιστούσαν να αποκτήσουν, μέσω των χρησμών, οι αρχαίοι Έλληνες που κατέφευγαν στα μαντεία της εποχής, λαμβάνοντας όχι πάντα τις πιο σαφείς απαντήσεις.

Στο ενδιαφέρον αυτό θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Mika Kajava, μιλώντας στην 28η ετήσια συνάντηση του Φινλανδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα για τις δραστηριότητες του 2012.

Κατά την ομιλία του με τίτλο «Αρχαία μαντεία και επιγραφική» («Ancient Oracles and Epigraphy») ο καθηγητής έδωσε, μεταξύ άλλων, γλαφυρά στοιχεία για τα ερωτηματικά που βασάνιζαν τους αρχαίους, ελεύθερους πολίτες και μη, οι οποίοι ζητούσαν την καθοδήγηση των θεών από τα μαντεία, όπως αυτό της Δωδώνης.

«Να φύγω ή να μείνω;», ρωτούσε τον Νάιο Δία και τη Διώνη τις θεότητες στις οποίες ήταν αφιερωμένο το μαντείο, ένας δούλος, καταγράφοντας την ερώτησή του σε μολυβένιο έλασμα, το υλικό που χρησιμοποιούσαν και οι υπόλοιποι επισκέπτες της Δωδώνης. «Ποιος έκλεψε το σεντόνι;» ή «ποιος δηλητηρίασε την Αριστοβούλα;», ήταν οι απορίες ανθρώπων που προσπαθούσαν να εξιχνιάσουν το έγκλημα που τους απασχολούσε.

«Να ζητήσω την ιθαγένεια τώρα;», αναρωτιόταν ένας μέτοικος, ενώ ένας ανήσυχος σύζυγος ζητούσε να μάθει αν το παιδί που κυοφορούσε η γυναίκα του ήταν πράγματι δικό του. «Σε ποιον θεό να προσευχηθώ ώστε να πάει καλά η επιχείρησή μου» ανέφερε ένα άλλο ερώτημα, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και σύγχρονο, όπως και όλα τα παραπάνω.





pinnokio.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...