Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

«Εξαφανίστηκαν» τα διακριτικά ανδρών των ΜΑΤ

Δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές για υπέρμετρη βία



Ανάμεσα στα δεκάδες περιστατικά και τις ακρότητες, που σημειώθηκαν το διήμερο των συγκρούσεων στην Αθήνα με την καταστροφική μανία των ταραξιών και την επακόλουθη βιαιότητα από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, για να επιβάλλουν την τάξη, μια ακόμη καταγγελία, που έφθασε στο «Βήμα», αποτυπώνει το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις ώρες.

Ορισμένοι αστυνομικοί διμοιριών των ΜΑΤ «εξαφάνισαν» τα διακριτικά τους όσο βρίσκονταν στα επεισόδια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να κάνουν αναφορές κατά συγκεκριμένων προσώπων για υπέρμετρη βία, εφόσον συνέβαινε κάτι τέτοιο, είπαν στο «Βήμα» πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα την Τρίτη και την Τετάρτη.

«Τυχαίο γεγονός» το χαρακτηρίζουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών που υπηρετούν στα ΜΑΤ προσθέτοντας ότι «πολλοί συνάδελφοι είχαν τα διακριτικά κανονικά στα κράνη τους, όπως προβλέπεται. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να κυνηγούμε "φαντάσματα" ».
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Δεκεμβρίου 2009 όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε εξαγγείλει πως από τον Ιανουάριο άπαντες οι αστυνομικοί θα έφεραν διακριτικά στις στολές τους.

Για το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) - οι αστυνομικοί με τις «λαδί» στολές - και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) - οι αστυνομικοί με τις μπλε στολές - προβλεπόταν οι διακριτικοί αριθμοί θα εμφανίζονταν στα κράνη τους και μάλιστα θα ήταν σε μέγεθος και σημείο που να γίνονται αντιληπτά.

Στη συνέχεια εκδόθηκε και σχετική διαταγή από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Ελευθέριο Οικονόμου. Οπως αναφερόταν στην σχετική απόφαση «κάθε μέλος του ένστολου προσωπικού θα φέρει τον αναγνωριστικό αριθμό του μητρώου του στις επωμίδες».
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει συσταθεί το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας από το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας - που περιλαμβανόταν στις τότε εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη - το σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πήγε προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Ιουνίου.

tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...