Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πνοή στη ναυτιλία με άρση του Καμποτάζ


Το τέλος του καμποτάζ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι στόχος του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει την κρουαζιέρα είναι η ανάπτυξη των υπεραξιών από τον τομέα, τον οποίο προσδοκά η Ελλάδα, καθώς όλες οι εταιρείες του εν λόγω τομέα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ανάπτυξη του αριθμού προσεγγίσεων σε ελληνικά λιμάνια.
Σύμφωνα με τον υπουργό, κάποια από αυτά θα αποτελέσουν λιμάνια αφετηρίας για τα πλοία των εταιρειών.
Επίσης, ετοιμάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, που θα αναφέρεται κατά κύριο λόγο στη φορτηγό ναυτιλία, ενώ θα συμπεριλαμβάνονται και θέματα όπως η ναυτική εκπαίδευση.
Τι είναι το καμποτάζ
O γαλλικός όρος Καμποτάζ, αναφέρεται στις θαλάσσιες μεταφορές. Σαν ναυτικός,  όρος, σημαίνει ότι χωρίς τη χορήγηση του προνομίου του Καμποτάζ, ένα ξένο πλοίο δεν μπορεί να μεταφέρει επιβάτες ή εμπορεύματα που φορτώθηκαν από ένα λιμάνι σε ένα άλλο στην ίδια χώρα.
Υπάρχουν δύο τύποι ναυτιλιακού καμποτάζ. Το μικρό καμποτάζ συνεπάγεται εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε δύο λιμάνια της ίδιας ακτής μιας χώρας και το μεγάλο καμποτάζ συνεπάγεται εμπορικές συναλλαγές που αρχίζουν και τελειώνουν σε διαφορετικές ακτές της ίδιας χώρας.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το δολάριο ως εθνικό νόμισμα της Ελλάδας ;


Σχέδιο υιοθέτησης του δολαρίου ως εθνικού νομίσματος της Ελλάδας, έχουν στο συρτάρι τους οι ΗΠΑ, με στόχο την ευθεία αντικατάσταση του ευρώ, σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη.
Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό "Επίκαιρα", οι Αμερικανοί βλέποντας ότι η στάση της Γερμανίας οξύνει τον ευρωσκεπτικισμό και οδηγεί σε φαύλο κύκλο είναι έτοιμοι να προωθήσουν περαιτέρω την διείσδυσή τους στην Ευρώπη.
Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό, ομάδα εργασίας του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) έχει επεξεργαστεί σχέδιο 74.000 λέξεων που προβλέπει την αντικατάσταση του ευρώ από το δολάριο ως εθνικού νομίσματος στα κράτη που τυχόν βρεθούν εκτός.
Τι προβλέπει το σχέδιο. Η "νέα δραχμή"
Σύμφωνα με τη μελέτη της FED, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, προκειμένου να μην οδηγηθεί στο χάος, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο σύνδεσης (pegging) της "νέας δραχμής" με το αμερικανικό δολάριο.
Η Ελλάδα θα υιοθετήσει για πέντε χρόνια το αμερικανικό δολάριο ως de facto εθνικό νόμισμα και παράλληλα θα υπάρχει η "νέα δραχμή",  η οποία δεν θα κυκλοφορεί, αλλά θα χρησιμοποιείται στη σύναψη συμφωνιών Swap μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με αρχική ισοτιμία πχ 30 προς 1.
Σύμφωνα με το περιοδικό "Επίκαιρα" που επικαλείται την μελέτη του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της FED, το πρώτο αποτέλεσμα μιας τέτοιας μετάβασης από το ευρώ στο δολάριο, θα ήταν μια σημαντική υποτίμηση του ευρώ μέχρι και 50%, ιδιαίτερα αν υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη και άλλων χωρών.
Η δεύτερη επίπτωση, θα είναι ότι, λόγω της υποτίμησης του ευρώ, θα μειωθεί η δολαριακή αξία, του οφειλόμενου σε ευρώ ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρουν τα "Επίκαιρα", αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το εύρος της υποτίμησης του ευρώ, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί, χωρίς να γίνει άλλο "κούρεμα" και χωρίς να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός.
Τρίτον, η FED θα παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ελλάδα, παρέχοντας δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.
Τέταρτον, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στην έκδοση της "νέας δραχμής", που όπως αναφέραμε παραπάνω θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγές και συμφωνίες Swap.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της 5ετούς μεταβατικής περιόδου, η FED θα καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού με κεφάλαια που θα έχουν γίνει Swap με "νέες δραχμές".
Τέλος, μετά από 5 χρόνια, η μελέτη προβλέπει την κυκλοφορία της "νέας δραχμής" στην αγορά.
Πλήρης πολιτική εξάρτηση
Η μελέτη, όπως είναι φυσικό "βλέπει" μόνο οφέλη, αναφέροντας ακόμη την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και τουριστών και την ενίσχυση της διπλωματικής στήριξης από τις ΗΠΑ σε μια σειρά "καυτά" θέματα, όπως η ΑΟΖ.
Ωστόσο, αν το σχέδιο επαληθευτεί, η πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ θα είναι πολλαπλάσια χωρίς μάλιστα να υπάρχει ευρωπαϊκό αντίβαρο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη θέση της χώρας στην περιοχή, αλλά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Από την άλλη, η πολιτική που προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ, οδηγεί και πάλι στην "γερμανοποίηση" της Ευρώπης, με αλλαγή των συνθηκών και περαιτέρω εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε οικονομικό προτεκτοράτο.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου !

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το πιο διαδεδομένο έθιμο σε όλο τον κόσμο και ο στολισμός του ταυτίζεται με το πνεύμα...
των ημερών. Από την αρχαιότητα υπήρχε σε όλες τις θρησκείες η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων.

Η λατρεία των δέντρων

Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν το δέντρο στις τελετές τους ως σύμβολο αναγέννησης που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της μητέρας Φύσης. Στην Αγγλία, όπως και στην Γαλλία, οι Δρυίδες στόλιζαν βελανιδιές με φρούτα και κεριά προς τιμήν των Θεών τους. Οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Εβραίοι έφτιαχναν γιρλάντες και στεφάνια από αειθαλή δέντρα ως σύμβολα της αιώνιας ζωής.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είναι ένα μίγμα της λατρείας του Σατούρνο και άλλων δοξασιών που αναμείχθηκαν με τις χριστιανικές. Υπάρχουν μαρτυρίες από το 336 μ.Χ ότι στις 25 Δεκεμβρίου στην Ρώμη γιορτάζονταν τα Σατουρνάλια προς τιμήν του θεού Σατούρνο και οι ρωμαίοι στόλιζαν διάφορα δέντρα με στολίδια όπως καρύδια ή άλλα φαγώσιμα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα Σατουρνάλια είναι ο πρόδρομος των Χριστουγέννων. Τον 4ο μ.Χ αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως η ημέρα της γέννησης του Χριστού.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο

Ο Άγγλος ιερομόναχος Άγιος Βονιφάτιος ήταν αυτός που καθιέρωσε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο τον 8ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση για να εξαλείψει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.

Η παράδοση θέλει το ιδρυτή του Προτεσταντισμού Μαρτίνο Λούθηρο να είναι αυτός ο οποίος καθιέρωσε το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ενώ το 1882 στην Νέα Υόρκη στολίστηκε το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ένα συνάδελφο του Τόμας Έντισον.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833.

Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.

Αναμφίβολα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι από τα πιο όμορφα έθιμα και κάθε χρόνο μικρά ή μεγάλα, φυσικά ή τεχνητά στολίζουν μια γωνιά του σπιτιού μας και δίνουν χαρά σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους.

24wro.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα γερμανικά σχέδια για την αλλαγή των Συνθηκών

Μεταξύ άλλων προβλέπεται: μείωση του ανώτατου ορίου χρέους, σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 3 στο 2 %. Επίσης, οι προτάσεις του Φίλιπ Ρέσλερ προβλέπουν έναν πιο αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Ως παράδειγμα αναφέρεται το πάγωμα της διάθεσης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. 

Προτείνεται επίσης η σύσταση μιας «επιτροπής σταθερότητας ανεξάρτητων ειδικών», όπως αποκαλείται στο έγγραφο, που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να καταθέτει προτάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ελέγχει τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πολιτικής. 

Οι προτάσεις αυτές του υπ. Οικονομίας, σύμφωνα με την Welt, έχουν αποσταλεί στην καγκελαρία ενώ αύριο αναμένονται οι κυβερνητικές δηλώσεις της Α. Μέρκελ για την ευρωπαϊκή της πολιτική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. 

Μέρκελ: Απαιτείται πολιτικό θάρρος 
Χθες η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας στην ευρωζώνη. «Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικό θάρρος για μια στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε χθες η Α. Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ, στο προοίμιο της συνάντησής της με τον νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ως εκ τούτου απαιτείται μια περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών για τα μέλη της ευρωζώνης», πρόσθεσε. 

Η καγκελάριος δεν αποκάλυψε εάν και σε ποιο βαθμό έχει συμφωνήσει ήδη με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί σε αλλαγές. Παράλληλα πάντως εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια επαρκής ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η βοήθεια προς την Ελλάδα να επιφέρει σταθερότητα. 




skai.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δέκα ελληνικά νησιά περιέπλευσε τουρκικό πολεμικό πλοίο !


Κομψά περιγράφεται ως άσκοπη περιπλάνηση. Θεωρητικά, αν και πρόκειται για πολεμικό, το πλοίο άλλης χώρας έχει δικαίωμα να πλέει γύρω από ελληνικά νησιά, ακόμη και να εισέρχεται εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας χωρίς να απαιτείται άδεια, εφ' όσον το δρομολόγιο που ακολουθεί έχει κάποιο νόημα.
 
Πρακτικά, ο πλους της τουρκικής κορβέτας Beykoz είναι μια καραμπινάτη πρόκληση. Κι αυτό διότι το τουρκικό πολεμικό βγήκε από το λιμάνι της Σμύρνης με σκοπό να πλεύσει προς την ανατολική Μεσόγειο και αντί να πλεύσει κόστα-κόστα προς τα τουρκικά παράλια, ή έστω να κινηθεί σε μια ευθεία, έφτασε πάλι λίγα ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αττικής και περιέπλευσε τουλάχιστον δέκα ελληνικά νησιά μέσα στη νύχτα!
 
Η τουρκική κορβέτα Beykoz, βγήκε από το λιμάνι της Σμύρνης το απόγευμα της Τετάρτης. Περίπου στις οκτώ χθες το βράδυ μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα κινούμενη μεταξύ της Εύβοιας και της Άνδρου. Το τουρκικό πολεμικό συνέχισε να παραβιάζει την ελληνική χωρική θάλασσα για ώρες. Μετά το στενό του Κάβο Ντόρο κινήθηκε ανάμεσα στην Κέα και την Κύθνο. Σαν να επρόκειτο για πλοίο της ακτογράμμης προσέγγισε τη δυτική πλευρά της Μήλου και ξαφνικά περίπου τα μεσάνυχτα έστριψε με ανατολική πορεία κινούμενο νότια της Μήλου. Ουσιαστικά, η τουρκική κορβέτα περιέπλευσε την Μήλο κινούμενη πάντοτε εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας. Σειρά είχε στη συνέχεια η Σαντορίνη όπου το πλήρωμα της Beykoz κατηύθυνε το πλοίο και πάλι σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Αφού πέρασε μεταξύ της Σαντορίνης και της Ίου, περίπου στις έξι το πρωί της Πέμπτης η τουρκική κορβέτα βγήκε σε διεθνή ύδατα βορειοανατολικά της Ανάφης.
 
Αυτή την ώρα το τουρκικό πλοίο βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Σύμη.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η χώρα των φτωχών και των «αγίων»

Σε ένα χαρτάκι είχε σημειωμένο αυτό που αναζητούσε. «Έναν 350 γίγα εξωτερικό, για την κόρη μου». Το ‘πε σχεδόν συλλαβιστά, να καταλάβει αμέσως ο υπάλληλος να μην αρχίσει τις ερωτήσεις.  «Μάλιστα… ορίστε. Εκατόν σαράντα ευρώ στο ταμείο». Πήρε τον δίσκο, έκανε τρία βήματα, σταμάτησε. Κοίταξε το σημείωμα και μετά ξανά τον δίσκο. Γύρισε. «Συγνώμη, η κόρη μου γράφει ότι έχει 65». Ο υπάλληλος έβγαλε έναν αναστεναγμό του στιλ «άλλος ένας άσχετος». «Αυτή, κύριε, ήταν η τιμή πριν δέκα μέρες. Μετά τις πλημμύρες στην Ταιβάν όλα διπλασιάστηκαν. Δεν είδατε ότι όλα τα εργοστάσια πλημμύρισαν;» Το ερώτημα δεν ήταν για να απαντηθεί, ήταν για να συμπονέσει ο πελάτης τις κακόμοιρες τις πολυεθνικές, αλλά αυτός είχε τον δικό του πόνο.

«Δίσκο με 65 ευρώ δεν έχετε;». «Όχι κύριε δεν έχουμε». Αμηχανία. Ο πατέρας και ο πελάτης ήταν φανερό ότι πάλευαν μέσα του. «Δεν θα τον πάρω». Γύρισε την πλάτη και απομακρύνθηκε θυμωμένος. «Ε όχι και 150 ευρώ, ας γράφει στο χαρτί», πρόλαβα να ακούσω. «Ας γράφει στο χαρτί»; Ποιος ξέρει τι του είχε πει η κόρη του για αν τον πείσει να της τον αγοράσει; Και τώρα τι θα της πει; Τον βλέπω να φεύγει και προσπαθώ να μαντέψω.  Τον βλέπω να μπαίνει στο σπίτι. Βλέπω μπροστά μου τον διάλογο με την κόρη του.

«Δεν τον αγόρασες;»
- Όχι, παιδί μου, ήταν πανάκριβος.
«Τι εννοείς ρε μπαμπά; Εγώ τον χρειάζομαι τον δίσκο».
- Οι αλήτες… σε εμάς μόνο κόβουν και όλα τα άλλα ακριβαίνουν.

Σε μια γωνιά του πλάνου βλέπω και την μαμά. «Θα βρούμε λύση. Άστον τώρα δεν βλέπεις ότι είναι νευριασμένος».
«Τι λύση, ρε μάνα...» Η κόρη φεύγει από το πλάνο, πάει στο δωμάτιο της, να βρίσει με την ησυχία της.

Και εγώ έχω βγει στον δρόμο. Ξαφνικά σκέφτομαι τη γειτόνισσα που με περίμενε ένα πρωί για να μου πει αν έχω καμιά δουλειά για τον γιό της. «Έκλεισε το μαγαζί που δούλευε». «Πεντακόσια ευρώ; Πεντακόσια» μου επαναλάμβανε. «Ίσα για να ζει και τις δόσεις του αυτοκινήτου θα τις πληρώνω εγώ… Και είναι και πτυχιούχος».

Και μετά ο Πέτρος που μέχρι χθες τα πήγαινε μια χαρά στην επιχείρησή του και τώρα μου ζήτησε δανεικά για το πετρέλαιο. «Τον άλλο μήνα θα στα δώσω.  Έπεσα έξω στους υπολογισμούς». Ποιους υπολογισμούς ρε Πέτρο; Την τράπεζα της Αγγλίας διοικείς και μπερδεύτηκες; Πες ευθέως ότι δεν σου φτάνουν τα λεφτά. Εμένα ντρέπεσαι; Τον φίλο σου;

Να το πω εγώ λοιπόν για τον Πέτρο, για τον πτυχιούχο γιο της γειτόνισσας, για τον πατέρα που δεν έχει να αγοράσει τον δίσκο. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Ξέρω, το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά και κάτι πρέπει να κάνουμε. Μην μου τα λέτε εμένα αυτά. Και εγώ αυτά γράφω, δύο χρόνια τώρα. Οι πολιτικοί που κλέψανε, οι φοροφυγάδες που έχτισαν βίλες, οι δεκάδες χιλιάδες που έπαιρναν συντάξεις-μαϊμού, οι επιδοτήσεις που έγιναν λιμουζίνες, τα πριμ των στελεχών, οι επώνυμοι που έχουν τα κότερα σε οφ σορ, οι συντεχνίες που θησαύριζαν, τα εκατομμύρια στις Ελβετίες… Τα ξέρω σας είπα.

Έχει περάσει όμως από το μυαλό αυτών που κυβερνούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμμετείχαν σε κανένα από αυτά τα κόλπα; Ίσως να μην ζήτησαν απόδειξη από τον υδραυλικό; Ή έδιναν «μαύρα» για τα ιδιαίτερα των παιδιών τους; Αλλά μέχρι εκεί. Και έρχεται το κράτος και λέει: 50% κάτω οι μισθοί στο δημόσιο, 23% ΦΠΑ και 50% φόρος στους ιδιώτες. Αντί να βρούμε τα σάπια μέρη του συστήματος, κόβουμε σε όλους λίγο τα πόδια. Όλοι ένοχοι και όλοι αθώοι βέβαια. Το προσέξατε; Ο αγαπημένος τεσσάρων κυβερνήσεων, που έδινε νερό (λίμνης όμως) και έπαιρνε οικόπεδα (στην Αθήνα), παίρνει τα κειμήλια του Αγίου Όρους και τα πάει βόλτα στη Ρωσία. Και κανείς δεν μιλάει. Ναι, στον Εφραίμ αναφέρομαι, που πήρε την «Τίμια ζώνη της Παναγίας» και την πήγε να την προσκυνήσουν οι Ρώσοι «ολιγάρχες». Την είχε φέρει και στην Αθήνα την εποχή που οι έλληνες «ολιγάρχες» είχαν λεφτά. Μοίρασε, λέει, και εκατοντάδες χιλιάδες αντίγραφα της «ζώνης» που βοηθούν στην τεκνοποιία. Το έχει κάνει και με τον Παπανδρέου (τον Ανδρέα) αλλά δεν έπιασε. Ωραία όλα αυτά τα θρησκευτικά, αν δεν είχαμε την δικογραφία για το Βατοπέδι να κιτρινίζει και τον Εφραίμ να παίρνει συνεχώς αναβολές. 

Όχι δεν έχω τίποτα με τους Αγίους, ούτε με τα κειμήλια τους, ούτε με τα λείψανά τους. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ, σας είπα, ότι κάποιοι είναι μονίμως ένοχοι και κάποιοι άλλοι είναι μονίμως αθώοι. Αφήστε που πιστεύω ότι επειδή οι αγαπητικοί της εξουσίας πρέπει να είναι αθώοι, αναγκαστικά όλοι οι άλλοι είμαστε ένοχοι (μήπως και μαζευτούν τα λεφτά).




του Σταύρου Θεοδωράκη




protagon.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ιταλία και Ελλάδα είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη


Η διαφθορά ήταν μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους την Ευρώπη, εκτιμά η ομάδα Διεθνούς Διαφάνειας που εδρεύει στο Βερολίνο. Μάλιστα, Ιταλία και Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις διαφθοράς, σύμφωνα στην ετήσια έκθεσή της ομάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Για την οργάνωση, οι οικονομικές δυσκολίες στην ευρωζώνη «συνδέονται μέχρι ενός σημείου με την ανικανότητα των αρχών να πατάξουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, που είναι από τις βασικές αιτίες της κρίσης».
Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από 0 (όταν η διαφθορά είναι μεγάλη) ως 10, η Ιταλία «βαθμολογείται» με 3,9 και η Ελλάδα με 3,4 και κατατάσσονται στην 69 και 80 θέση της λίστας αντίστοιχα.
Η Γαλλία και η Γερμανία, στις οποίες πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων της ζώνης του ευρώ, βρίσκονται στην 25η και 14η θέση.
Η ευρωπαϊκή κρίση «αντικατοπτρίζει την αδυναμία οικονομικής διαχείρισης, την έλλειψη διαφάνειας και επίσης την κακή χρήση των χρημάτων του δημοσίου», εκτιμά η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας της Transparency.
Η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται την 182η και τελευταία θέση και θεωρούνται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς.
Στην άλλη άκρη της κλίκακας είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5 βαθμούς, η Δανία 9,4, η Φινλανδία 9,4, η Σουηδία 9,3 και η Σιγκαπούρη 9,2 βαθμούς.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών στον κατάλογο έχουν βαθμολογία μικρότερη του 5 που δειχνει ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στον αγώνα κατά της διαφθοράς.
"Είτε πρόκειται για την Ευρώπη, που πλήττεται από την κρίση χρέους ή τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην πολιτική, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απαίτηση για καλύτερη διακυβέρνηση", τόνισε η Ουγκέτ Λαμπέλ, υπεύθυνη της οργάνωσης, που έχει έδρα το Βερολίνο.
Οι περισσότερες αραβικές χώρες καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις του καταλόγου με βαθμολογίες μικρότερες του 4.
Πριν την «Αραβική Ανοιξη», η Transparency είχε επισημάνει πως «ο νεποτισμός και η διαφορά έχουν τόσο βαθιές ρίζες στην καθημερινή ζωή (στις αραβικές χώρες) που ακόμα και οι υπάρχουσες νομοθεσίες κατά της διαφθοράς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μια θέση πάνω από την Γαλλία, η Κίνα στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς είναι ανάμεσα στις χειρότερες χώρες, καταλαμβάνοντας την 143η θέση.
Για την αξιολόγησή της η μη κυβερνητική οργάνωση χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 διεθνεις οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

300 “ράμπο” με laptop στο δρόμο


To Elenxis μπήκε σε λειτουργία και από χθες το ΣΔΟΕ στην Αττική λειτουργεί on line και οι ελεγκτές με τα laptop βγήκαν από χθες στο δρόμο κάνοντας μαζικούς ελέγχους






Με το νέο σύστημα οι ελεγκτές περνούν τα δεδομένα τα οποία ελέγχονται απευθείας από τους προϊσταμένους τους στα κεντρικά της υπηρεσίας και επιτόπου τυπώνεται η έκθεση ελέγχου και το ανάλογο πρόστιμο...

Στο στόχαστρο μπαίνουν σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις με κακό... παρελθόν καθυστερίσεις στο ΦΠΑ μη καταβολή φόρων, διπλά βιβλία κλπ.

Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου ο ελεγκτής θα καταχωρίζει στο φορητό υπολογιστή του τα ευρήματα των ελεγκτικών επαληθεύσεων και θα τα στέλνει αυτομάτως στο ΣΔΟΕ και κατόπιν στη ΓΓΠΣ για περαιτέρω επεξεργασία και διασταυρώσεις.


newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Παντελής Καψής υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος με απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο Παντελής Καψής υπήρξε διευθυντής των «Νέων» και του «Βήματος» και ανώτατο στέλεχος του ΔΟΛ, ενώ το όνομά του ακουγόταν και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, επίσης, δημοσιοποιήθηκε και η απόφαση του πρωθυπουργού να ορίσει δυο ακόμα συμβούλους του:

• Επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου τον καθηγητή και ανώτατο στέλεχος της Eurobank Γκίκα Χαρδούβελη. Ο κ. Χαρδούβελης, που έχει ήδη εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε συνοδεύσει τον κ. Παπαδήμο στο ταξίδι του σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο την προηγούμενη Δεύτερα και Τρίτη.

• Επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού τον καθηγητή Γεώργιο Παγουλάτο. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σύμβουλός του για ευρωπαϊκά θέματα ο «σάπκα» του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Γιώργος Γλυνός.




real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...