Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

79χρονος ζει με αγέλη λύκων !


Ένα γκριζομάλλης κύριος κοντά στα 79 ταΐζει από το στόμα του μια αγέλη λύκων και μάλιστα χωρίς ίχνος τρόμου!


Και πώς να φοβάται άλλωστε αφού ο 79χρονος Γερμανός Werner Freund είναι αρχηγός της αγέλης των άγριων ζώων εδώ και σαράντα χρόνια.

Ο κύριος Freud, πρώην αλεξιπτωτιστής του γερμανικού στρατού, όλες αυτές τις δεκαετίες μεγαλώνει λύκους στο κέντρο προστασίας άγριων ζώων (Wolfspark Werner Freund) που δημιούργησε στην γερμανική επαρχία Saarland το 1972. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση 25 στρεμμάτων.

Εκεί φιλοξενεί λύκους έξι διαφορετικών ειδών από όλη τη γη όπως Σιβηρία, Καναδά και Μογγολία.

Ο 79χρονος παίζει με τους λύκους σαν να είναι τα κατοικίδια του ενώ υπακούουν στις εντολές του, αναφέρει το Star.

Πλέον ο Freund έχει 29 λύκους οι οποίοι χωρίζονται σε έξι αγέλες. Το National Geographic επισημαίνει πως αυτά τα άγρια ζώα ακολουθούν μια ιεραρχική δομή.

Για τον λόγο αυτό, για να γίνει ο αρχηγός της αγέλης και να τον υπακούουν, ο Werner Freund συμπεριφέρεται σαν λύκος. Κόβει με τα δόντια το ωμό κρέας του θηράματος και τους ταΐζει από το στόμα του.

«Για να κερδίσω τον σεβασμό τους, έπρεπε να γίνω ένας λύκος.» είπε ο Freund στη Telegraph προσθέτοντας «και αυτό έγινα, ο αρχηγός τους!»

Mάλιστα για να επικοινωνήσει μαζί τους, έχει μάθει και τις ιαχές που βγάζουν, τις οποίες χρησιμοποιεί για να τα καλέσει.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εντυπωσιακή αναστήλωση στον ναό του Διός στην αρχαία Ολυμπία


Τη μερική αναστήλωση ενός τμήματος του ναού του Διός στην αρχαία Ολυμπία ολοκλήρωσε το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες για καλύτερη κατανόηση του κορυφαίου μνημείου της αρχαιότητας.

Όπως είναι γνωστό ο δωρικού τύπου ναός, που στέγαζε το μεγάλο λατρευτικό άγαλμα του Διός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, είναι σήμερα ερειπωμένος, με αποτέλεσμα, η μοναδική ιδέα της τρίτης διάστασης του οικοδομήματος -καθ΄ ύψος δηλαδή- να γίνεται μόνο χάρη στην επανατοποθέτηση ενός κίονα, έργο που ολοκληρώθηκε το 2004.

Ως τότε η ανωδομή και οι διαστάσεις του ναού μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές μόνον από ειδικούς. Ενα βήμα παραπέρα έγινε όμως τώρα με την μερική αναστήλωση του δυτικού οπισθόδομου του ναού, έτσι ώστε να αποδίδεται με σχετική σαφήνεια και αυτό το τμήμα του μνημείου.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτήθηκε κατ΄αρχάς η μετακίνηση 38 αρχιτεκτονικών μελών, που είχαν παραμείνει εκεί από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήματα από σπονδύλους των κιόνων του ναού αλλά και άγνωστα θραύσματα, που πιθανόν ανήκουν σε εμβόλιμους λίθους, που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη στερέωση της ζωφόρου.

Αυτά αποτέθηκαν μπροστά από τον αρχαίο ερειπιώνα του ναού ενώ 12 λίθοι τοίχων τοποθετήθηκαν στην ανώτερη στρώση του τοιχοβάτη (θεμελίου των τοίχων) του δυτικού τοίχου του σηκού. Και μόνον ύστερα από αυτή την τακτοποίηση κατέστη δυνατή η εμπειρία του οπισθόδομου ως χώρου.

Επιπλέον: Οι ορθοστάτες της δυτικής παραστάδας που σώζονται σε καλή κατάσταση (πρόκειται για τους μεγάλους λιθόπλινθους στην κατώτερη στρώση της τοιχοποιίας) καθαρίστηκαν. Η βόρεια γωνία που λείπει, αποκαταστάθηκε με οπλισμό τιτανίου ενώ χρησιμοποιήθηκε χυτό υλικό τεχνητού μείγματος με απεργό τελείωμα, που προσαρμόστηκε στην αρχαία επιφάνεια.

Ο στυλοβάτης του οπισθόδομου απαλλάχθηκε από τη βλάστηση και τα βρύα, και παράλληλα κλείστηκαν και κάποιες λεπτές ρωγμές αλλά και ορισμένες βαθύτερες οπές για να μην εισχωρήσει υγρασία και προκληθούν φθορές.

Ενα μεγάλο τμήμα του σπονδύλου ενός κίονα του οπισθόδομου, που βρισκόταν σπασμένο σε τρία κομμάτια επανασυντέθηκε με τη χρήση ράβδων τιτανίου ενώ η επεξεργασία των ραβδώσεων του κίονα έγινε με το χέρι σύμφωνα με την αρχαία τεχνοτροπία. Τέλος καθαρίστηκαν και αναστηλώθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο (χωρίς όμως να συμπληρωθούν) και τα δύο κιονόκρανα του οπισθόδομου που βρίσκονταν στα μπροστά από τον ναό.

O Πενταξονικός γερανός χρειάστηκε για να τοποθετηθούν τα πέντε αποκατασταθέντα αρχιτεκτονικά μέλη αφού έπρεπε να διανυθεί απόσταση 35 μέτρων σε ύψος 7 μέτρων. Άλλωστε μόνον το κατώτερο τμήμα του βορείου επικράνου της παραστάδας ζυγίζει περίπου 2 τόνους.

Όμως, λόγω της έλλειψης αυθεντικών αρχιτεκτονικών μελών του συνανήκοντος κίονα, το βόρειο κιονόκρανο του οπισθόδομου τοποθετήθηκε ακριβώς επί του στυλοβάτη με τη χρήση παρεμβλημάτων. Με τον τρόπο αυτό ο οπισθόδομος πλέον παρουσιάζεται ξανά ως χώρος και τα δύο καλά σωζόμενα και εντυπωσιακά -λόγω και μόνον του μεγέθους τους- κιονόκρανα μπορούν να γίνουν αντιληπτά από κοντά.

Την επιστασία της αναστήλωσης είχε αρχικώς ο ερευνητής - αρχιτέκτονας της ανασκαφής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αρχαία Ολυμπία K. Χέρμανν και από τον Μάιο του 2010 ο ερευνητής - αρχιτέκτονας του Παραρτήματος Αθηνών του Ινστιτούτου Ν. Χέλνερ. Να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις αυτές έγιναν με έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χρηματοδοτήθηκαν από το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...