Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

"Σε τρία χρόνια γεωτρύπανα στην Κρήτη - Στόχος να διοχετεύουμε ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη"

 

Με προσεκτικά βήματα οριοθέτηση ΑΟΖ μετά τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων άνω των 400 δισ.
- Το πρόσωπο "κλειδί" πίσω από τη γεώτρηση της Κύπρου έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα
- Δηλώνει πως σε 5 χρόνια θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης
Μετά τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης που μάλιστα μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση στρέφεται στην οριοθέτηση και χάραξη ΑΟΖ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την προοπτική σταδιακής ανακύρηξης και οριοθέτησης ΑΟΖ ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και στη βάση αξιολόγησης των γεωοπολιτικών συνθηκών κει μεταβολών στην περιοχή.
Ωστόσο, οι αναταράξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα η κρίση στη Συρία δεν ευνοούν τα σχέδια της Αθήνας για χάραξη ΑΟΖ, αφού μία τέτοια απόφαση δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τον διεθνή παράγοντα υπό το φόβο μεγαλύτερων εντάσεων και προβλημάτων. Σαφές είναι άλλωστε και το μήνυμα της Τουρκίας ότι τη δεδομένη στιγμή δεν συζητάει θέμα ΑΟΖ. Έτσι φαίνεται πως το Αιγαίο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι μέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ΑΟΖ.

Συνεπώς, η Αθήνα βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των υπόλοιπων όμορων δια θαλάσσης κρατών. Στο πλαίσιο αυτό ο υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε τη Λιβύη. Μάλιστα η ελληνική πλευρά επιθυμεί την εντατικοποιήση των διαπραγματεύσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τη νέα λιβυκή ηγεσία.

“Σε τρία χρόνια γεωτρύπανα στην Κρήτη”
Ο διευθυντής Ενέργειας της Κύπρου και κεντρικό πρόσωπο της ενεργειακής διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν το πρόσωπο "κλειδί" στις μυστικές διπραγματεύσεις της κυπρικαής κυβέρνησης μέχρι την υπογραφή συμφωνιών με πετρελαϊκούς κολοσσούς,  μιλώντας στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ δηλώνει πως στην περίπτωση της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν συντομότεροι χρόνοι συγκριτικά με την Κύπρο μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια το φυσικό αέριο λέγοντας χαρακτηριστικά “Είμαι σίγουρος πως και με τη δική μας συνεργασία τα 5 χρόνια χρόνια που διήρηκε η γώτρηση στην Κύρπο μπορούμε να τα κάνουμε τρία στην Ελλάδα”. Δηλώνει επίσης “Υπάρχουν σκέψεις από την ελληνική πλευρά να γίνω Έλληνας υπήκκος και απάντησα θα γίνω αμέσως... Είμαι έτοιμος να έρθω στην Ελλάδα και να δουλέψω νυχθημερόν. Είναι προσωπική κι εθνική ευθύνη”. Ο κ. Κασίνης επίσης τονίζει ότι“ Βρισκόμαστε σε επαφές από κοινού με την ελληνική πλευρά ώστε μέσω της Κρήτης να διοχετεύουμε σε πρώτη φάση ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη”. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να κατανοήσουν τον τρόπο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αποπληρωμή του χρέους αλλά με σωστή διαχείριση να δίνεται ένα μέρος για το σκοπό αυτό, ένα άλλο μέρος σε κοινωνικές παροχές και το υπόλοιπο να μείνει ώς απόθεμα για τις επόμενες γενιές.

Σχετικά με την εκτίμηση της Deutsche Bank που κάνει λόγο για αποθέματα υδρογονανθράκων άνω των 400 δισ ο κ. Κασίνης σημειώνει πως τη θεωρεί βεβιασμένη και πως ουσιαστικά τώρα γίνονται ουσιατικές σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα. “Ας περιμένουμε. Δε θέλω να δείχνουμε πως δεν είμαστε σοβαροί σε μεγάλες εταιρίες που θα επιδιώξουν να έρθουν να εμπλακούν και να δαπανήσουν τεράτια ποσά.... Κάθε γεώτρηση κοστίζει περίπου 100 εκ.” τονίζει.

Πηγή  newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε εξέλιξη Ελληνοτουρκικός πόλεμος ανακοινώσεων μετά από προσβλητικές για τη χώρα μας δηλώσεις του Ερντογάν

 

 “Ελληνοτουρκική σύγκρουση” μέσω δηλώσεων έχει ξεσπάσει ,μετά τα όσα προκλητικά είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα. Ο Ερντογάν επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα “που πουλάει τα νησιά της” και να κρατά στάσιμη την Τουρκία.
Απάντηση έδωσε ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος:

«Χαιρέκακες δηλώσεις, που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία, δεν ταιριάζουν σε ηγέτες και μάλιστα γειτόνων, που λένε ότι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης.

Οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Για αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια.

Όσο για τα περί πώλησης νησιών, φοβούμαι ότι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Ερντογάν δεν γνωρίζουν, ή μάλλον κατασκευάζουν πληροφορίες. Κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή. Και τα ιστορικά έθνη, όπως η Ελλάδα, πάντα βρίσκουν το δρόμο τους. Αυτό καλά θα κάνει να μην το ξεχνά κανείς».

Ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του βέβαια καλό θα ήταν να ρίξει μια ματιά στα όσα είπε o Tούρκος πρέσβης στην Αθήνα για την τουρκική οικονομία πριν από λίγες ημέρες από τη Θεσσαλονίκη,μάλιστα. Προσπαθώντας να εκθειάσει τη τουρκική οικονομία είπε ορισμένα πράγματα τα οποία …θυμίζουν πολλά σ΄ εμάς τους Έλληνες από τις εποχές που ζούσαμε στο “σύννεφό” μας.

“Ο κ. Ουράς μετέφερε την τουρκική εμπειρία για την υπέρβαση της κρίσης, που η χώρα του αντιμετώπισε το 2001. Όπως είπε, η Τουρκία διάλεξε τον δύσκολο δρόμο, κάνοντας μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ισχυρές δημοσιονομικές προσαρμογές, καθώς και αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και υγειονομικό τομέα. Παράλληλα, το 2009-2012, σε μια τριετία, δημιουργήθηκαν 3,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ενώ η "δομή" της οικονομίας άλλαξε εντελώς, καθώς η κάποτε βασιζόμενη στον πρωτογενή τομέα οικονομία, σήμερα τροφοδοτείται κατά 60% από τις υπηρεσίες, 30% από την παραγωγή βιομηχανικών αγαθών και μόνο 10% από τη γεωργία”.

Ας ξαναδιαβάσει τα ποσοστά και ο ο κ.Ουράς και ο Ερντογάν. Είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά αν τα διαβάσει κάποιος σωστά...


Πηγή on alert
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...