Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Στο 22,6% η ανεργία !


Ραγδαία άνοδο στο 22,6% σημείωσε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2012, από 20,7% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 57,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε 1.120.097 άτομα.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τον αριθμό των απασχολούμενων να ανέρχεται σε 3.837.950 άτομα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (26,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (19,7%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,7%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 60,4%.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 56,5%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 28,5% και στη Κεντρική Μακεδονία με 24,7%.

Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό είναι σε Νότιο Αιγαίο με 13,9% και Ιόνιους Νήσους με 15,9%.


epikaira.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Εσπασε" το ρεκόρ το δημόσιο χρέος της Ιταλίας


Στο επίπεδο των 1.948,584 δισ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος στην Ιταλία τον Απρίλιο.Τον Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας ανήλθε σε 1.946 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με το τέλος του 2012, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 50,709 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως τονίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, στο μεταξύ, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, τόνισε ότι «τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα», διότι «εδώ και δέκα χρόνια η χώρα βρίσκεται σε τέλμα, τόσο σε ότι αφορά την ιστορική της προηγούμενη, πορεία, όσο και σε σχέση με τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες».
«Μετά από μια όντως δύσκολη φάση, οι τράπεζες θα ξαναρχίσουν να παρέχουν πιστώσεις στους επιχειρηματίες», πρόσθεσε ο Σακομάνι. Κάτι που ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «βοηθήσει και τις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες από το 3,6% σε διεθνές επίπεδο το 2002, μειώθηκαν στο 2,7% το 2011».


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επέλαση στη Γερμανία από 5000 Έλληνες επιστήμονες


Επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό αναζητούν οι Έλληνες επιστήμονες, ενώ ήδη μόνο στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι από 5.000 ερευνητές.
Όπως αναφέρει το "Βήμα", σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" με θέμα "Δυνατότητες Ερευνας & Υποτροφίες στη Γερμανία", φοιτητές, απόφοιτοι πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και ζήτησαν πληροφορίες από Ελληνες ερευνητές για τις δραστηριότητές τους στα γερμανικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στα οποία εργάζονται.
Σε ερώτηση των συμμετεχόντων αναφορικά με τις απαιτήσεις των γερμανικών ερευνητικών κέντρων από το ανθρώπινο δυναμικό τους, οι ομιλητές απάντησαν, ότι η επιστημονική κατάρτιση, η διάθεση για μάθηση και καινοτομία, η ποιότητα του χαρακτήρα, η θετική ενέργεια καθώς και το ομαδικό πνεύμα αποτελούν το εισιτήριο για μια συνεργασία.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και τους Έλληνες φοιτητές να "κυνηγούν" σε μεγάλο βαθμό πια και τα προγράμματα Erasmus Mundus, προκειμένου να βρεθούν μέσω υποτροφιών για σπουδές σε κάποιο ΑΕΙ του εξωτερικού.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 σε τέτοιο αριθμό Ελλήνων φοιτητών που διατηρεί την Ελλάδα στις υψηλές θέσεις κατάταξης των ευρωπαϊκών και μη χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση της φετινής κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν για υποτροφίες σε κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα (178), σημειώνοντας αύξηση κατά 35,9% σε σχέση με το 2011.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό για τα προγράμματα Erasmus, για τα οποία δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδες φοιτητές από τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθώς πολλοί νέοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να σπουδάσουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η γέννηση του Ευρώ. Για να μαθαίνουμε και να μην ξεχνάμε.


Κάποιες φορές η γνώση των Γαλλικών είναι ωφέλιμη, ακόμη και για οικονομικά ζητήματα επικαιρότητας.Για να διαβάζεις Michel Aglietta και Jean Pisani Ferry πριν μεταφρασθούν στα Ελληνικά δηλαδή κάπου δυο χρόνια νωρίτερα.
Έτσι κάνεις τον έξυπνο στις παρέες μιας και η σκέψη σου πάει πέρα από τα δελτία των 8 και κάποια sites του διαδικτύου.
Το σκέφθηκα με την ευκαιρία της έκδοσης στα Ελληνικά του βιβλίου του Pisani “ η αφύπνιση των δαιμόνων”.
Ο Pisani είναι ο επικεφαλής της ευρωπαικής δεξαμενής σκέψης “Bruegel”, δηλαδή του πιο αξιόλογου κέντρου επιστημονικής οικονομικής επικαιρότητας στην Ευρώπη, που προεδρεύεται από τον Jean Claude Trichet.
Το Bruegel και ο Pisani επηρεάζουν πολύ περισσότερο την σκέψη και τις αποφάσεις ων ευρωπαικών θεσμών από οποιαδήποτε κ. Μέρκελ.
Είναι απλό, μελετούν, αναλύουν , τεκμηριώνουν. Έχουν το πλεονέκτημα.
Αν η Ευρωπαική παιδεία δεν έλειπε από τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα των Λαφαζάνηδων που τον συνόδευαν, θα έβαζε σαν τίτλο τιμής και θα πρόβαλλε ιδιαίτερα την συνάντησή του στο Παρίσι με τον Pisani. Αντί γι αυτό μόνος του έκανε είδηση τον περιθωριακό Melenchon και το “Ολαντρέου”
Μπείτε στη διεύθυνση bruegel.org και βάλτε την στα αγαπημένα. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται δύσκολη η γλώσσα του. Σιγά σιγά θα εξοικειωθείτε και θα ανακαλύψετε πως η Ευρώπη δεν είναι ούτε ο κακός ο λύκος ούτε η Κοκκινοσκουφίτσα.
Καταρχήν δεν υπάρχει Ευρώπη, υπάρχουν κοινοί θεσμοί, όπως και εθνικά κράτη και κοινοβούλια.
Η διαχείριση των νοοτροπιών , συμφερόντων, προτεραιοτήτων, προσώπων απαιτεί γνώση και παιδεία, πολιτισμό και στάση που μοιάζουν εξωγήινα στη χερσόνησο του Αίμου.
Το ευρώ είναι η τελευταία μεγάλη ουτοπία του 20ου αιώνα λέει ο Pisani.
Δανείζεται την έκφραση από τον μεγαλύτερο σύγχρονο ιστορικό, τον Eric Hobsbawm που περιγράφει τον σύντομο και άγριο 20ο αιώνα με δυο μεγάλες κοινωνικές ουτοπίες: τον κομμουνισμό και το φασισμό και δυο απάνθρωπους πολέμους.
Το ευρώ είναι ουτοπία γιατί είναι ένα νόμισμα χωρίς κράτος, είναι η φυγή προς τα εμπρός ηγετών που έζησαν τον πόλεμο, έβλεπαν τα εθνικά και ιδεολογικά αδιέξοδα και ήθελαν την Ευρώπη.
Οι Γερμανοί που σήμερα θυμηθήκαμε πως ήταν Ναζί, έχτισαν το Ευρώ, δηλαδή ο H. Kohl αντάλλαξε το νόμισμα με την γερμανική επανένωση, μαζί με έναν Γάλλο σοσιαλιστή που κατάλαβε πως η εποχή δεν προσφέρεται για εθνικά κοινωνικά οράματα , τον F. Mitterrand, έναν παλαίμαχο Ιταλό πολιτικό που έβλεπε την χώρα του σε τραγικό αδιέξοδο- μέρος του οποίου ήταν αυτός ο ίδιος-, τον J. Andreotti και έναν νέο Ισπανό που πρώτος είδε την ευκαιρία να πάρει τη χώρα του από την Ιβηρική και να την κάνει Ευρώπη, τον F. Gonzales.
Εκείνη την εποχή, δηλαδή το 1989-90 για να μην ξεχνάμε , στην ομορφότερη χώρα του κόσμου που γέννησε τη δημοκρατία, δικάζαμε τον πρωθυπουργό και κάναμε τρεις απανωτές εκλογές για να βγάλει το 47% του εκλογικού σώματος 150 βουλευτές με την ανόθευτη, δίκαιη απλή αναλογική.
Το Ευρώ γεννήθηκε γιατί υπήρξε και ο J.J. Delors ο πανέξυπνος Ευρωπαίος Γάλλος- είδος σπάνιο- ο οποίος είχε το όραμα αλλά και τη σοφία απλώς να το σπείρει στο δρόμο των συνομιλητών του αρχηγών κρατών. Τους άφησε τη δόξα, κέρδισε τον παγκόσμιο σεβασμό. Το Ευρώ έχει πατέρα.
Το βιβλίο του Pisani είναι η ομιλία του στο κέντρο Γαλλικών σπουδών-Frankreichzentrum- του Φράιμπουργκ.
Τι του ζήτησαν οι άνθρωποι στα μέσα του 2011; Πείτε μας γιατί δεν είμαστε οικονομολόγοι και δεν καταλαβαίνουμε τι τρέχει με την Ευρώπη και το ευρώ.
Η καγκελάριος μας μας λέει πως πρέπει να βοηθήσουμε τους εταίρους μας, όμως αυτό δεν ήτυαν μέρος της συμφωνίας που υπογράψαμε μαζί τους.
Οι οικονομολόγοι λένε πως πρέπει να μεταφέρουμε μέρος του πλούτου στο Νότο. Γιατί όμως να πληρώσουν οι εργαζόμενοι της Γερμανίας και όχι οι πλούσιοι, που δεν είναι και λίγοι, της Ελλάδας;
Μήπως να ξαναδούμε την Ένωση, το ευρώ; Κοινωνίες που δεν γνωρίζονται μπορούν να συνεχίσουν να έχουν το ίδιο νόμισμα;
Τελικά πείτε μας. Ποιο είναι το πραγματικό ερώτημα;
Προσέξτε τι ζήτησαν. Όχι απάντηση αλλά το ερώτημα.
Προσέξτε τι έβαλαν σε αντίστιξη. Τους πλούσιους μιας χώρας με τους εργαζόμενους μιας άλλης!
Αυτά στην Γερμανία.
Στην ομορφότερη χώρα του κόσμου που γέννησε τη δημοκρατία, την ίδια εποχή η κακή τρόικα-όχι η ανίκανη κυβέρνηση, εκπρόσωπος ενός διεφθαρμένου πολιτικού, συνδικαλιστικού συστήματος – επέβαλλε μια νέα “Κατοχή” από την οποία ανέλαβε να μας απελευθερώσει ο 80χρονος Μ. Γλέζος διεκδικώντας από τους απογόνους των “ναζί” πολεμικές αποζημιώσεις.
Θαυμάστε σύγκλιση αναζητήσεων , ερωτημάτων και αιτημάτων.
Μήπως είμαστε έξω από την Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό;
Μήπως ποτέ δεν ήμασταν μέσα;
Μήπως το χάσμα σκέψης και νοοτροπίας είναι αδιάβατο;
Μήπως η χώρα που για 10 χρόνια την εξέφραζε η Αγία Τριάδα Τράγκα, Κακαουνάκη, Τριανταφυλλόπουλου και μετά ο Μυλόπουλος, Φωτόπουλος, Λυμπερόπουλος και σήμερα ο Καμμένος, Μιχαλολιάκος με ολίγη από παλιό Τσίπρα, που την τελευταία δεκαετία την κυβερνούν ανεκδιήγητοι επίγονοι, μήπως σε αυτή τη χώρα , αν αυτοί είναι οι ταγοί της, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε μετανάστες και δεν το ξέρουμε;
Ψάχνουμε Pisani να του θέσουμε το ερώτημα!


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα και τα 115 σχέδια Μάρσαλ


Σε 479 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει ότι ανέρχεται η βοήθεια προς την Ελλάδα που έχει ήδη δοθεί ή για την οποία έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times o Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Μελετών Ifo και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Στο ποσό αυτό, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", περιλαμβάνει τις δανειακές συμβάσεις, τη χορήγηση ρευστότητας και τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και το κούρεμα του χρέους.
Σημειώνεται ότι οι δύο δανειακές συμβάσεις είναι συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ρευστότητα που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ (με μορφή δανείων) στην Ελλάδα, υπολογίζεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές,  σε 125 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει αγοράσει και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιχειρώντας να απαντήσει στην έκκληση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να βοηθήσει η Γερμανία περισσότερο την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν συγκρίνει τη βοήθεια αυτή με το Σχέδιο Μάρσαλ.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το Σχέδιο Μάρσαλ αντιστοιχούσε στο 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας συνολικά.
Επομένως, αν η Ελλάδα είχε επωφεληθεί με αντίστοιχο τρόπο τώρα, η βοήθεια που θα έπαιρνε θα περιοριζόταν σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα, αναφέρει, η Ελλάδα έχει πάρει 115 σχέδια Μάρσαλ, εκ των οποίων τα 29 μόνο από τη Γερμανία. "Γιατί, κύριε Ομπάμα, δεν είναι αυτό αρκετό;", διερωτάται.
Ο Γερμανός οικονομολόγος παραλείπει ωστόσο να αναφέρει ότι τα σχέδια Μάρσαλ δεν ήταν δάνεια αλλά κυρίως δωρεάν βοήθεια, κάτι που έχει μεγάλη διαφορά.
Αναφέρει ακόμα ότι οι "μη ανταγωνιστικές", όπως τις χαρακτηρίζει, χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν πάρει βοήθεια 2,19 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εκτός από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε προχθές η εφημερίδα Financial Times, τα πακέτα για την Ισπανία είναι 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για την Πορτογαλία 78 δισεκατομμύρια ευρώ και για την Ιρλανδία 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δείτε πως θα είναι οι νέες ταυτότητες σε μέγεθος πιστωτικής


Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων με τις νέες σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, μια ταυτότητα την οποία θαμπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ως διαβατήριο.

Η διαδικασία αντικατάστασης θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ανά χρονολογική σειρά έκδοσης του (με σειρά προτεραιότητας στις παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης) και κατά αλφαβητική σειρά. 



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...