Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Καταργούν το Κοινοβούλιο οι δανειστές


-Πολιτικός σεισμός από την απαίτησή τους να μην εγκρίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις από τη Βουλή -Συμφωνεί μαζί τους και ο... κ. Στουρνάρας -Στον αέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου αύριο το βράδυ -Τηλεφωνικές επικοινωνίες, αυτή την ώρα, του κ. Στουρνάρα με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Απέρριψαν οι δανειστές το αίτημα της Ελληνικής πλευράς να κυρώνονται οι συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες το βράδυ, έξω από το Μαξίμου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, που έσπευσε να συμφωνήσει με την απαίτηση της τρόικας με το επιχείρημα...ότι κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει αν οι συμφωνίες για την αγορά ακινήτων και ΔΕΚΟ, έρχονται κάθε φορά για κύρωση και έγκριση από τη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι εκείνο που θα έχει την μόνη αποφασιστική και κυρίαρχη αρμοδιότητα να προχωρά σε αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Κανείς άλλος.
Μάλιστα, σχετική διάταξη συμπεριλήφθηκε και στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα, η ΔΗΜ.ΑΡ αλλά και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησαν ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 2 που ουσιαστικά αφαιρεί από τη Βουλή την ευθύνη και την αρμοδιότητα κύρωσης των αποκρατικοποιήσεων.
Μάλιστα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τους βουλευτές να έρχονται σε πλήρη ρήξη με τον κ. Κουκουλόπουλο που ζητούσε την ψήφιση του άρθρου 2.
Οι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο, κάτι που ο κ. Στουρνάρας υποσχέθηκε να επανεξετάσει. Χθες, αργά το βράδυ όμως, ο Υπουργός Οικονομικών έκλεισε το θέμα.
Κατέστησε σαφές, συμφωνώντας μάλιστα, ότι η τρόικα δεν δέχεται να εγκρίνονται οι συμφωνίες για τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή.
Είναι σαφές ότι εδώ μπαίνει θέμα δημοκρατίας.
Εγείρεται ζήτημα εφαρμογής του Συντάγματος αλλά και λειτουργίας του πολιτεύματος.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον υπεράνω της Βουλής, δεν ελέγχεται από αυτήν ενώ για τη στελέχωσή του ακούγονται πολλά, όπως ότι τα πρόσωπα που επελέγησαν στη διοίκησή του, αποτελούν επιλογές της τρόικας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε απ'ευθείας στον ειδικό λογαριασμό και θα τα διαχειρίζονται οι δανειστές.
Το ΤΑΙΠΕΔ, δυνητικά, αύριο θα μπορεί να εκχωρήσει το δικαίωμα ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ως εκ τούτου και τα έσοδα που θα προκύψουν.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι εδώ και ένα μήνα,με υπουργικές αποφάσεις, περνούν στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητα-φιλέτα που ανήκουν σε δήμους για να αξιοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, υπάρχει έντονη ανησυχία στο Μαξίμου για την τύχη του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 2 που περνάει όλες τις αρμοδιότητες στο ΤΑΙΠΕΔ και παρακάμπτει τη Βουλή. Η ανησυχία αυξάνεται και από το γεγονός ότι η τρόικα φέρεται να συνδέει το συγκεκριμένο άρθρο με την εκταμίευση της δόσης.
Ετσι, από το πρωί ο κ.Στουρνάρας έχει ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θεωρούνται το κλειδί για την υπερψήφιση του άρθρου 2. Το κλίμα όμως που αντιμετώπισε ήταν από αρνητικό έως εχθρικό ιδιαίτερα μάλιστα από τον κ. Μπόλαρη.
Ο κ.Στουρνάρας, αρχικά, είχε καλέσει και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για ενημέρωση στις 3 το μεσημέρι, πράγμα όμως που προκάλεσε την οργή της Ιπποκράτους που θεώρησε ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρέκαμπτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνάντηση του Υπουργού με τους βουλευτές.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα της αυριανής ψηφοφορίας για το άρθρο 2, ανησυχεί έντονα και ο κ. Σαμαράς. Έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Βενιζέλο από χθες το βράδυ, επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές του να μην καταψηφίσουν το κρίσιμο άρθρο.
Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο άρθρο προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ, την έκταση των οποίων κάποιοι δείχνουν να υποτιμούν.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Το κινέζικο φύλλο»


Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους;

Σε άρθρο του στο περιοδικό Stern o γερμανός δημοσιογράφος Hans-Ulrich Jörges σημειώνει την εντυπωσιακή μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα μετά την επίσκεψη Μερκελ στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου. Ξαφνικά όλοι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείουν πλέον την επιμήκυνση του προγράμματος ή ακόμη και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Ακόμη και οι πιο συντηρητικές φωνές βαυαρών πολιτικών, που ζητούσαν τη θυσία της Ελλάδας προς παραδειγματισμό, σίγησαν. Σύμφωνα με το συντάκτη η μεταστροφή αυτή οφείλεται στις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν από την κινεζική ηγεσία κατά την επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο. Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός Wen Jiabao απείλησε χωρίς περιστροφές την καγκελάριο της Γερμανίας στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι «έχουμε ήδη χάσει 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Εάν χάσουμε άλλα 40, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθεροποίηση του ευρώ».
Πέρα από την έκθεση της Κίνας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το ύψος της οποίας δεν είναι ακριβώς γνωστό και τους φόβους για φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημαντικό ρόλο στις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας παίζει και «η στρατηγική συμμαχία» που έχουν συνάψει Κίνα και Ελλάδα. Σύμφωνα με το συντάκτη του περιοδικού Stern η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την « πύλη της στην Ευρώπη», με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού» για το παγκόσμιο εμπόριο. Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι μόνο η αρχή. Ήδη οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα ελληνικά λιμάνια, διαπραγματεύονται συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή ανεμογεννητριών και εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, ενώ ενδιαφέρονται και για το 40% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη λήξη του συμβολαίου διαχείρισης που κατέχει σήμερα γερμανική εταιρεία. Αλλά και για το λιμάνι του Πειραιά στόχος των Κινέζων είναι να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς container στη Μεσόγειο, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται κινεζικά προϊόντα σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οι κινεζικές επενδύσεις θα έχαναν μονομιάς την αξία τους. Η Κίνα θα είχε επενδύσει σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα βυθιζόταν στην εξαθλίωση και η υπόλοιπη Ευρώπη θα έπρεπε «να το πληρώσει». Κλείνοντας το άρθρο του ο γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει: « Είναι πολύ πιθανό, ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στους Έλληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμη.»

Το άρθρο με τίτλο “Die chinesische Karte” του Hans-Ulrich Jörges δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Stern δύο μέρες μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα στις 11.10.2012.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέα διευρυμένα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης


Το αργότερο έως την Πέμπτη θα ξεκινήσει η λειτουργία της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, βάσει νέων διευρυμένων κριτηρίων, που αναμένεται να καλύψουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά.

Αυτό ανακοίνωσε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος εξήγησε ότι αναμένεται εντός των ημερών η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης. «Προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο» σημείωσε και διευκρίνισε πως οι αλλαγές έχουν να κάνουν αποκλειστικά στα φορολογικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ειδικότερα, το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους αυξάνεται στα 25.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ξεκινά από τα 35.000 ευρώ, με ένα παιδί στα 38.000, με δύο στα 41.000 και με τρία παιδιά φτάνει στα 44.000 ευρώ.
Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι του 2011.

Αυξάνεται επίσης και το πλαφόν στα περιουσιακά κριτήρια, όποτε πλέον δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία κάτω των 200.000.

Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία, ωστόσο, για τη διασταύρωση των στοιχείων θα λαμβάνεται υπόψη το ΕΤΑΚ του 2009, το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε πως οι εκκαθαρίσεις προχωρούν πλέον γρήγορα. Ωστόσο αναμένεται να ανακύψει πρόβλημα με πολίτες που πούλησαν σπίτια μετά το 2009.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...