Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είχε πει για την τότε κρίση ο Ι. Καποδίστριας

Τι είχε πει για την τότε κρίση ο Ι. Καποδίστριας


«…Είμαι ευτυχής διότι ηδυνήθην να προσφέρω… διά την εθνικήν ανεξαρτησίαν και ελευθερίαν, δι΄ αυτό το τόσον θεάρεστον έργον, τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μου εις το θυσιαστήριον της πατρίδας…
Διά τον αυτόν τούτον λόγον θέλη αποφεύγει και ήδη να δεχθή την προσδιοριζόμενην ποσότητα διά τα έξοδα του αρχηγού της Επικρατείας, απεχόμενος, εν όσω τα ιδιαίτερά μου χρηματικά μέσα μου επαρκούν από το να εγγίσω μέχρι οβολού τα δημόσια χρήματα προς την ιδίαν μου χρήσιν… Αποστρέφομαι το να προμηθεύω εις τον εαυτόν μου τας αναπαύσεις του βίου, αι οποίαι προϋποθέτουν την ευπορίαν, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων περικυκλωμένοι από πλήθος ολόκληρον ανθρώπων βυθισμένων εις την εσχάτην αμηχανίαν… Ελπίζω ότι όσοι εξ΄ υμών συμμετάσχουν εις την κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μετ΄ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατό να λαμβάνουν μισθούς ανάλογους με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ΄ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η κυβέρνησις εις την εξουσίαν της». (Ο Καποδίστριας προς την Δ’ Εθνικήν Συνέλευση, Άργος 4 Αυγούστου 1829).
simantra.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα σε ξένα χέρια - Όλη η περιουσία του δημοσίου, πλην Ακρόπολης, σε Ευρωπαϊκή εταιρεία!





 Επεξεργάζονται άμεση μείωση του χρέους στο 90% του ΑΕΠ
- Σε ευρωπαϊκά χέρια πηγαίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου
- "Αυτές οι σκέψεις είναι στη γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς" τονίζει ο Σόιμπλε
- Η πίεση των Αμερικανών και η αιφνίδια αλλαγή στάσης των Γερμανών
- Διαβάστε αναλυτικά το Γερμανικό μοντέλο  - Συνεχής ενημέρωση από το NewsIt

Η γνωστή εταιρία συμβούλων Roland Berger επεξεργάστηκε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με άμεση μείωση του χρέους και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπό την εποπτεία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche (WiWo), το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης 'Treuhand' (Τρόιχαντ), υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης, για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Σε αυτήν θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.α., αλλά όχι "πολιτιστικά αγαθά".

“Πωλούνται”τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και η ΓΑΔΑ! 


Η εταιρία Roland Berger υπολογίζει την αξία τους στα 125 δις ευρώ. Προτείναι να διατεθούν τα 60 δις για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το υπόλοιπο να αναλάβει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Ελλάδας "θα μειώνονταν από το 145% στο 90% του ΑΕΠ", δήλωσε στη WiWo, ο διευθυντής της Roland Berger, Μάρτιν Βίτι.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Wiwo ισχυρίζεται ότι το σχέδιο είναι εν γνώσει του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι "αυτές οι σκέψεις είναι στη γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς".


Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο του Mega
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Το G20 ετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία!»

Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 ετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία, μεταδίδει από την Ουάσινγκτον μέσω Twitter ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, Ed Conway.

Όπως αναφέρει, η ελληνική χρεοκοπία -τον τύπο της οποίας δεν διευκρινίζει- προσδιορίζεται χρονικά για μετά τον Οκτώβριο, ενδεχομένως ακόμα και μετά τη σύνοδο του G20 στις Κάννες, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο ίδιος τονίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος των υπουργών του G20 πέφτει τώρα στην προετοιμασία των οικονομιών για την ελληνική χρεοκοπία, καθώς και στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως υπογραμμίζει, τα κονδύλια χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι επαρκή για όλο τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει και έξοδο από την ευρωζώνη και πώς δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη επ' αυτού, σύμφωνα με το κλίμα που μεταδίδεται από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μέχρι και για F16 κάνει λόγο η Τουρκία


Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι και είναι πλέον σαφές ότι σκοπεύουν να μην υποχωρήσουν, τουλάχιστον άμεσα.
Από την άλλη πλευρά η Κύπρος δείχνει να μην κάνει πίσω, ωστόσο είναι σαφές και μέσα από τις δηλώσεις του Δ. Χριστόφια, ότι ακόμα και με τη στήριξη της Ελλάδας, η μεγαλόνησος δεν μπορεί να αντέξει σύρραξη με την Τουρκία.
Σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ανακοίνωση για την τουρκική προκλητικότητα.
Η Άγκυρα λοιπόν, για να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι των εξελίξεων σιγά σιγά, επιστρατεύει όλα της τα όπλα. Την πολεμική της μηχανή, μέρος της οποίας έχει βγάλει δίπλα στο "Πίρι Ρέις", τη διπλωματία της αλλά τώρα και τον τουρκικό τύπο.
"Αποκλεισμός 200 μιλίων" είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah η οποία μάλιστα αναφέρει πως το δόγμα της Άγκυρας είναι "η ΑΟΖ της Τουρκίας επεκτείνεται στα 200 μίλια".
Η εφημερίδα, αφού κάνει λόγο στο ταξίδι του ερευνητικού σκάφους που έχει ξεκινήσει, στη συνέχεια προχωρά σε σαφή υπαινιγμό για τις σκέψεις της ηγεσίας.
Σε περίπτωση γράφει που κριθεί "αναγκαίο", το ερευνητικό σκάφος θα κάνει έρευνες και στις νοτιοδυτικές ακτές τις Κύπρου.
Τέλος, η Sabah σημειώνει πως το τουρκικό Επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της εγκατάστασης τουρκικών F-16 στα Κατεχόμενα.
Η Ηürriyet από την πλευρά της έχει ως τίτλο "δεν μπορούμε να πολεμήσουμε με την Τουρκία" και κάνει αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως ουσιαστικά οι Ελληνοκύπριοι παραδέχονται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, σε μία εν μέρει αυθαίρετη ερμηνεία των προεδρικών δηλώσεων.
Η ίδια εφημερίδα έχει και τη φωτογραφία από την αναχώρηση του Πίρι Ρείς από τη Σμύρνη.
Μόνο η Cumhuriyet κρατάει αποστάσεις ασκώντας κριτική στην πολιτική Νταβούτογλου και την επιθετικότητα Ερντογάν, για τους οποίους γράφει πως με τις κινήσεις τους έχουν απομονώσει την Τουρκία.
Τους τελευταίους μήνες, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος, η Άγκυρα επιδείνωσε τις σχέσεις της με τη Συρία, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία ακόμη και με το Ιράν ενώ αναφέρει επίσης πως στην ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ δεν βρέθηκε στην αίθουσα Άραβας ηγέτης ούτε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς.
Ιδιαίτερα ανήσυχος ο Σταύρος Λαμπρινίδης
Την ανησυχία του για τις τουρκικές "απειλές και εχθρικές ενέργειες" σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.
Ο κ. Λαμπρινίδης ο οποίος μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασε την "πολεμική ρητορική" της Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανένωση της Κύπρου.
Παράλληλα, επέμεινε πως ισχύει η δέσμευση της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, όμως κατέστησε απολύτως σαφές πως σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τρέχουν να βάλουν πόδι οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί γίγαντες
Γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πρόκειται για την "Τοτάλ" και την "Γκαζ ντε Φρανς", οι οποίες αγόρασαν τα δεδομένα, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Οι κολοσσοί δεν λυπήθηκαν τα χρήματα, αφού η μεν Τοτάλ ξόδεψε παραπάνω από 1,6 εκατ. ευρώ η δε "Γκαζ ντε Φρανς" περισσότερα από δύο εκατ. ευρώ.
Οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο, "Αφροδίτη" και οι ενδείξεις ότι υπάρχουν δυνατότητες για αρκετά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και παραγώγων του, φαίνεται ότι αποτελούν πόλο έλξης και για άλλες εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, μέχρι τώρα, τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα αγόρασαν πάνω από 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των πετρελαίων.
Στους υποψήφιους περιλαμβάνεται και ο ρωσικός γίγαντας "Gazprom", ο οποίος ετοιμάζεται να αγοράσει σεισμικά δεδομένα και να εισέλθει δυναμικά στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και στη Σύρο.

1884: Γεννήθηκε ο Ισμέτ Ινονού, τούρκος στρατηγός και πολιτικός, που το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1896: Γεννήθηκε ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, αμερικανός συγγραφέας. («Ο υπέροχος Γκάτσμπυ»)
1908: Η Βουλή της Κρητικής Πολιτείας αποφασίζει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1948: Ο γιαπωνέζος μηχανικός Σοϊτσίρο Χόντα ιδρύει την εταιρεία Honda. Αρχικώς κατασκεύαζε μοτοσικλέτες, στη συνέχεια και αυτοκίνητα.

1957: Εγκαινιάζεται το «Καμπ Νου», έδρα της Μπαρτσελόνα κι ένας από τους «ναούς» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

2000: Ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94ων κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια μέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο, στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Κύριε Πρόεδρε έχετε δει τον Δημοσθένη να χορεύει ζεϊμπέκικο;»

Όταν, μέσα σε ένα πολύ φορτισμένο κλίμα, η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο, ο πρόεδρος ρώτησε τον κατηγορούμενο, Νίκο Κοεμτζή, γιατί ήθελε τον αδελφό του, να χορέψει μόνος του στην πίστα. Για απάντηση, θα εισπράξει μια ερώτηση:
"Κύριε Πρόεδρε έχετε δεί τον Δημοσθένη να χορεύει ζεϊμπέκικο;"



Οι κουβέντες αυτές, δίνουν μια πρόσβαση, ανοίγουν μια πύλη για να προσεγγίσουμε ένα κόσμο άγνωστο, ανύπαρκτο και ακατανόητο πια, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτούν με ένα τρόπο άμεσο, την ηθική, τις συνήθειες μιας άλλης εποχής.
Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή. Νυκτερινό κέντρο "Νεράιδα", πρώτες ώρες της Παρασκευής, 25ης Φεβρουαρίου του 1973. Οι αδελφοί Κοεμτζή διασκεδάζουν με ένα φίλο τους. Στην παρέα υπήρχαν και δυο γυναίκες, οι οποίες όμως είχαν εκδιωχτεί από τον Νίκο, ύστερα από μια σειρά επεισοδίων. Έτσι μια ένταση προυπήρχε, που μαζί με το οινόπνευμα το οποίο είχε καταναλωθεί ήταν ένας κακός συνδυασμός. Από την παρέα δίδεται μια "παραγελιά". Η πιο αποδεκτή, σήμερα εκδοχή, κάνει λόγο για τις "Βεργούλες". Είναι ένα τραγούδι του Βαμβακάρη που ηχογράφησε για πρώτη φορά ό ιδιος ο Μάρκος το 1940. Στο πάλκο ο Κώστας Καρουσάκης. Υπάρχει πάντως και άλλη μια εκδοχή που κάνει λόγο για το: "Τη ζούλα μου ανεκάλυψαν" σε μουσική Παναγιώτη Σκουρτέλη, πρώτη εκτέλεση Μήτσου Ευσταθίου. Αυτή η εκδοχή, θέλει στο πάλκο τον Τάκη Αθανασιάδη.
Δύο άνδρες, αστυνομικοί, σηκώνονται να το χορέψουν. Ο ερμηνευτής προσπαθεί να τους πείσει ότι πρέπει να κατεβούν από την πίστα, διότι το κομμάτι είναι "παραγγελιά". Σύμφωνα με την αφήγηση του Νίκου, όχι μόνον δεν κατέβηκαν, ύψιστη προσβολή για τα έθιμα νύκτας και της εποχής, αλλά προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους, βιαιοπραγώντας πάνω στην Δημοσθένη. Τον πέταξαν πάνω στα σπασμένα γυαλιά από τα πιάτα και τον χτύπησαν. Ήταν η στιγμή που γέννησε το έγκλημα . Κραυγάζοντας "παραγγελιά ρε" ο Κοεμτζής εφορμά εναντίον δικαιών και αδίκων. Με το μαχαίρι προτεταμένο σκοτώνει τρεις αστυνομικούς και τραυματίζει οκτώ θαμώνες.
Στον μικροαστικό συντηριτισμό του στρατιωτικού καθεστώτος, ο Νίκος, φονιάς πια, αμέσως καταλαμβάνει τη θέση του τέρατος, του αιμοβόρου κτήνους, ή "αιμοσταγή λαίλαπα και φρικαλέο κακούργο, τρέφοντα μίσους κατά παντός αστυνομικού οργάνου" όπως τουλάχιστον τον περιέγραψε ο εισαγγελέας της έδρας, τον Νοέμβριο του '73 που τελέστηκε η δίκη.
«Κύριε Πρόεδρε έχετε δει τον Δημοσθένη να χορεύει ζεϊμπέκικο;»
Είναι όμως ένας άνθρωπος κατατετρεγμένος. Από τα μικρά του υπέφερε απ' ό,τι χιλιάδες σε αυτόν τον τόπο. Οι αριστερές καταβολές του πατέρα του, τον ταλαιπωρούν. Ο ίδιος δεν έχει καμιά συνειδητή πολιτική τάση, ίσως να διατηρεί ένα ασυνείδητο ταξικό ένστικτο. Είναι πάμπτωχος, κατατρεγμένος, μοναχός και όσο ξετυλίγεται η ζωή του, τον στριμώγνουν όλο και περισσότερο. Ένας παμφάγος, εκδικητικός, αδίστακτος μηχανισμός τον καταδιώκει. Δεν αργεί να γλιστρήσει στην παρανομία για μικροκλοπές. Φυλακίζεται. Λίγες μέρες μετά την αποφυλάκιση συμβαίνει το μοιραίο περιστατικό στη "Νεράιδα".
Πέντε 24ωρα πριν ξεσπάσει το "Πολυτεχνείο", καταδικάζεται τρείς φορές σε θάνατο και επτά φορές σε ισόβια. Μερικούς μήνες νωρίτερα , τον Αύγουστο του '72 είχε εκτελεστεί ο Βασίλης Λυμπέρης, ο οποίος είχε καταδικαστεί τέσσερις φορές σε θάνατο. Είχε βάλει φωτιά, στο σπιτικό της γυναίκας του στο Χαλάνδρι, καίγοντας την εν διαστάσει 24χρονη σύζυγο, την 54χρονη πεθερά και τα δυο του παιδιά, ηλικίας 2,5 και ενός έτους.
Ο Κοεμτζής θα ζήσει ως μελλοθάνατος τέσσερα σχεδόν χρόνια. Τον Μάρτιο του '77 η θανατική του ποινή, μετατρέπεται σε ισόβια. Αυτό θα μετατρέψει τον Λυμπέρη στην φιγούρα του τελευταίου Έλληνα που εκτελέστηκε για ποινικό αδίκημα. Αν όμως ο Κοεμτζής, τότε, κέρδισε τη ζωή του, τα σχεδόν 2.000 μερόνυκτα που θα περνούσε στις φυλακές της Κέρκυρας , θα αποδεικνύονταν μια κόλαση. Δια πυρός και σιδήρου πέρασε τα 23 συνολικά χρόνια που βίωσε στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος θα γράψει, θα συνθέσει και θα ερμηνεύσει το σπαρακτικό "Μακρύ ζειμπέκικο για τον Νίκο" και θα το συμπεριλάβει στηο άλμπουμ του "Ρεζέρβα". "…Το δικαστήριο λειτουργούσε μέσα εκεί, μα η δικαιοσύνη ήταν απ΄ έξω…" θα τραγουδήσει, ανάμεσα σε άλλα ο μουσουργός. Είναι ένα μακρύ (13+ λεπτά,) τραγούδι, μια ποιητική αποτίμηση των συμβάντων, μια περιγραφή της εποχής, των ηθών, του συστήματος. Ένα χρόνο αργότερα ο Παύλος Τάσιος θα γυρίσει την "Παραγγελιά" και θα οπτικοποίησει το συμβάν με μια κινηματογραφική μεταφορά των γεγονότων.
Ο Κοεμτζής, τελικά αποφυλακίστηκε την τελευταία μέρα του Μαρτίου του 1996.
Έκτοτε ζούσε πουλώντας την αυτοβιογραφία του, ένα βιβλίο με τίτλο: "Νίκος Κοεμτζής Το μακρύ ζεϊμπέκικο", πρώτα στην Ευελπίδων, στα δικαστήρια και στη συνέχεια στο Μοναστηράκι. Μέσα από τις σελίδες του, εξιστορεί όλη την περιπέτεια, τις αναποδιές, τα εμπόδια, το έγκλημα, τη σύλληψη, την τιμωρία, το ζόρι της φυλακής.Το κάνει ωμά, χωρίς περιστροφές. Εξ άλλου όταν πέρασε το κατώφλι των φυλακών ήταν αγράμματος.
"…πριν από δύο χρόνια που είχα αποφυλακιστεί από τις φυλακές της Κέρκυρας, είχα κάνει όρκο να μην ξαναπάω φυλακή, γιατί τόσες είναι οι ταπεινώσεις και τα ξεφτιλίσματα που παθαίνει ο άνθρωπος που χάνει τον ευατό του και γίνεται σωστό κουρέλι.."
"αν θέλεις να είσαι καλός κρατούμενος, πρέπει να χάνεις από το δίκιο σου. Τότες μόνον θα έχεις ελπίδες πολλές να βγείς από τη φυλακή. Αν ψάχνεις να βρείς το δίκιο σου, θα πατάς πεπονόφλουδες και θα ταλειπωρείσαι στα πειθερχεία και στις απομονώσεις."
Σε κάθε περίπτωση, η ζωή του δίχασε την κοινωνία. Ακόμα και τώρα υπάρχουν φωνές που τον χαρακτηρίζουν ως ένα στυγερό δολοφόνο, αλλά και άλλες που τον αντιμετωπίζουν σαν ήρωα.(...για τον μοναχικό Νίκο, ...καλό ταξίδι μάγκα, ...αντίο ήρωα, ...θα σαι λεύτερος εκεί που πας, ήταν μερικά από τα πολλά σχόλια που αναρτήθηκαν στο χαώδες διαδίκτυο)
Χθες ο Κοεμτζής, εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Λιποθύμησε στο Μοναστηράκι, εκεί που πουλούσε το βιβλίο του, έμεινε δυο ώρες ακίνητος στο πεζοδρόμιο κι όταν μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών, διαπιστώθηκε ο θανάτός του.
Δεν είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για την κοινωνία μας, ένας άνθρωπος, να ξεψυχά σε ένα πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας και επί δίωρο να μην ενδιαφέρεται ο οποιοσδήποτε. Ας εκφραστεί η υποψία ότι αν είχε συμβεί το ίδιο γεγονός, στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα, 40, 30, 20 χρόνια νωρίτερα, η αδιαφορία του κόσμου δεν θα ήταν η ίδια.
Ο Κοεμτζής, υπήρξε ένα αποτύπωμα του τέλους της μετεμφυλιακής περιόδου. Δεν χαρακτηρίστηκε από την πολιτική του δράση.Το στίγμα που αριστερού πατέρα του, ήταν αρκετό για να τον εκτροχιάσει από μια φυσιολογική ζωή. Αυτό ήταν το διαβατήριο που τον έσπρωξε σε ένα αδυσώπητο κόσμο, στα ανίκητα γρανάζια ενός ισχυρού μηχανισμού.
Ίσως οι επόμενες γενιές "νοσταλγήσουν" αυτόν τον μηχανισμό, μπροστά στην βαρβαρότητα εκείνου που τον αντικατέστησε…
υ.γ. Λίγα λόγια για το τραγούδι που "προκάλεσε" το μακελειό.
Οι Βεργούλες, είναι ένα ερωτικό, πονεμένο κομμάτι (συναντάται και ως "τα δυο σου χέρια"). Αυστηρό, και βαρύ, όπως τα περισσότερα του Μάρκου, μας μεταφέρει στον κόσμο του δημιουργού του, στα αδιέξοδα της ζωής του. Στην πρώτη εκτέλεση το ερμηνεύει με τον γνωστό, βαθύ του τρόπο, ακούγεται σαν δέυτερη φωνή ο Απόστολος Χατζηχρήστος. Χρόνια αργότερα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μας το ερμηνεύει σε άλλη εκτέλεση με διαφορετικό στίχο, πιο κοφτό, λιγότερο "μόρτικο", πιο χορευτικό, πιο σύγχρονο, αλλά και αυτός με τεράστιο βάθος.
Βεργούλες (όπως το ερμήνευσε ο Μάρκος Βαμβακάρης)
Τα δυο σου χέρια πήρανε
Βεργούλες και με δείρανε
Και τη χαρά μου πήρανε
Τα χερια σου με κάψανε
Με κάψαν τα φρυδάκια σου
Και τα γλυκά ματάκια σου
Ελα μαζί μικρούλα μου
Να γιάνεις την καρδούλα μου
Παλάτια θα σου χτίσω εγώ
Θα σ'εχω μέσα Μαριγώ
Βεργούλες (όπως το ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης)

Τα δυο σου χέρια πήρανε
Βεργούλες και με δείρανε
Και τη χαρά μου πήρανε
Τα χέρια σου με κάψανε
Που άλλον αγκαλιάσανε
Και δεν με λογαριάσανε
Με αυτά τα χέρια σου τα δύο
Σκάψε τη γη βαθιά να μπω
Να μη σε βλέπω να πονώ
Το ερμήνευσαν μεταξύ άλλων, οι Νίκος Γιουλάκης, Βαγγέλης Περπινιάδης, Δημήτρης Μπάσης, Νίκος Δημητράτος

Ιδού και οι στίχοι της άλλης εκδοχής, για πιο ήταν το τραγούδι του μακελειού. Ένα κατ' εξοχήν χασικλίδικο κομμάτι που μας δίνει μια εικόνα του κοινωνικού περιθωρίου. Στην ταινία του Τάσσιου πάντως, στην επίμαχη σκηνή της παραγγελιάς, παίζει το: "αντιλαλούνε τα βουνά" του Βασίλη Τσιτσάνη, που δεν αναφέρεται στα ρεπορτάζ της εποχής.
Τη ζούλα μου ανακάλυψαν
Στίχοι, μουσική, Παναγιώτης Σκουρτέλης. Πρώτη εκτέλεση, Μήτσος Ευσταθίου. Ανάμεσα σε άλλους το έχει ερμηνεύει και ο Απόστολος Νικολαΐδης
Τη ζούλα μου ανακάλυψαν
και δε θα μαστουριάσω
τον αίτιο το σουπιατζή
και το καρφί
θα τον εσουγιαδιάσω
Δυο και δυο κι άλλα δυο
και δυο κι οχτώ, δεκάξι
πρέπει να τη σακκουλευτείς
μάγκα δεν είσαι εντάξει
Μου κλέψανε τον αργιλέ
και το χρυσό καλάμι
και δέκα δράμια μπρουσαλιό
απ' το καλό
και μ' άφησαν χαρμάνη
Δυο και δυο κι άλλα δυο
και δυο κι οχτώ, δεκάξι
πρέπει να την τσουβαλιαστείς
καρφί δεν είσαι εντάξει
Καλύτερα να πούλαγα
κάστανα σε φουφούδες
παρά που πήγα κι έμπλεξα
ο μπαγλαμάς
μ' αυτές τις χασικλούδες
Δυο και δυο κι άλλα δυο
και δυο κι οχτώ, δεκάξι
πρέπει να τη σακκουλευτείς
μάγκα δεν είσαι εντάξει

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Δώστε μας την Κω, να σας δώσουμε λεφτά"


Ρεσιτάλ θράσους, με αφορμή τις δυσχέρειες της ελληνικής οικονομίας, δίνει δανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής που ζητά το νησί της Κω ως υποθήκη.
Ο λόγος που προχωρά σε αυτή τη δήλωση σοκ είναι προκειμένου να εγκρίνει η χώρα του το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Μάλιστα, απόψεις του αναδημοσιεύονται στον δανικό Τύπο.
Ο Μόρτεν Μέσερσμιντ, μέλος του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας και ευρωβουλευτής, της ομάδας "Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας", αναφέρει σε συνέντευξή του στην μεγάλης κυκλοφορίας "BT" ότι "αν η Ελλάδα επιθυμεί να δανειστεί εκ νέου από την Ε.Ε., τότε το κόμμα του θα απαιτήσει πιο δραστικά και μη παραδοσιακά μέτρα διασφάλισης".
Συγκεκριμένα προτείνει στην κυβέρνησή του να απαιτήσει το νησί της Κω ως "εγγύηση" ή μάλλον υποθήκη για το δάνειο.
"Κατανοούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει εγγύηση για τα δάνεια με την μορφή μετρητών. Αλλά θα μπορούσε για παράδειγμα να μας δώσει ως υποθήκη το νησί της Κω, ώστε όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει να πάρουμε τα τουριστικά έσοδα" (προφανώς για να πληρωθεί το χρέος), αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, στην οποία παρείχε- για τις "ανάγκες του ρεπορτάζ"- και φωτογραφίες του από την Κω, στις οποίες ποζάρει αναρτώντας σε ιστό τη σημαία της Δανίας.
Ο κ. Μέσερσμιντ εμφανίζεται βέβαιος για την ελληνική χρεοκοπία, λέγοντας ότι "καμία χώρα δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας της, με χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ".
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω πολιτικός είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, ενώ το κόμμα του τάσσεται εναντίον των μεταναστών και στον ίδιο τον θεσμό της ΕΕ.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Πωλούνται”τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και η ΓΑΔΑ!

- Εντός των επόμενων ημερών αρχίζουν επιτέλους οι αποκρατικοποιήσεις
- Ποια κτίρια βγαίνουν στο σφυρί. Δείτε όλο τον κατάλογο
- Με τη μέθοδο Sale & Lease Back θα δίνονται τα κτίρια
- Σε δημοπρασία πακέτο με 35 ακίνητα του Δημοσίου




Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων παίρνει μπρος επιτέλους και όπως όλα δείχνουν στο σφυρί θα βγουν τις επόμενες μέρες 35 ακίνητα του δημοσίου, ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία”, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος. Άλλωστε, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το Σεπτέμβριο έπρεπε ήδη να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις όμως μέσα στο κυβερνώντος κόμμα ύψωσαν φραγμό στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.
 
Τώρα, με την τρόικα να έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες. Έτσι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησία”, προωθείται η άμεση πρόσληψη συμβούλων για την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, με την ΔΕΗ να συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό κατάλογο.
 
Παράλληλα θα “τρέξουν” και οι διαδικασίες για την πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και έχουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών στην Βασ. Σοφίας και του Εξωτερικών στο Σύνταγμα όπως και το πρώην ξενοδοχείο “Αστήρ” με την μέθοδο Sale & Lease back.
 
Επίσης άμεσα αναμένεται απόφαση της Διυπουργικής για την πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για τα λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τις εταιρείες ύδρευσης, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, το Καζίνο Πάρνηθας και τη ΔΕΗ.
 
 
Στις 16 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αποφάσεις για τη μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, δηλαδή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) η κυριότητα σε 35 ακίνητα τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο. Μεταξύ αυτών είναι και τα κτίρια των δύο υπουργείων που προαναφέραμε καθώς και άλλα κτίρια του υπουργείων Εξωτερικών, το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το κτίριο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το κτίριο της ΓΑΔΑ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι. Επίσης περιλαμβάνονται πολλά ακίνητα στα οποία στεγάζονται εφορίες οι οποίες πλέον θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
 
 
Αναλυτικά ο κατάλογος με τα κτίρια:


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χτυπούν περισσότερο όσους έχουν παιδιά!

Ζευγάρια με παιδιά και ειδικά τις πολύτεκνες οικογένειες, πλήττουν κατεξοχήν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 στα 5.000 ευρώ, κάθε φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει από 300 ευρώ επιπλέον. Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους με ένα ή δυο παιδιά.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Με βάση τη φορολογική κλίμακα για το 2011, όπως ισχύει και γίνεται σήμερα η παρακράτηση, για το τμήμα του εισοδήματος από τα 17.500 έως τα 20.500 ευρώ (το τμήμα του εισοδήματος των τρίτεκνων που πρόκειται να φορολογηθεί με τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ) είναι 24%. Αυτό σημαίνει ότι για έναν τρίτεκνο προκύπτει επιπλέον φόρος 720 ευρώ, δηλαδή 420 ευρώ περισσότερα από φορολογούμενο χωρίς παιδιά, ή με ένα ως δυο παιδιά.
 

Μερικά παραδείγματα:

- Υπάλληλος ιδιωτικού τομέα που ζει με 3 παιδιά και μισθό 1.500 ευρώ το μήνα. Συνολικό εισόδημα 21.000 ευρώ το χρόνο. Θα δει μείωση του μισθού του κατά 51 ευρώ κάθε μήνα λόγω αυξημένης παρακράτησης (720 ευρώ επιπλέον φόρος : 14 μήνες). Ειδικά τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο ίσως κληθεί να δώσει περί τα 500 ευρώ μαζεμένα, ως παρακράτηση που δεν του έγινε ως τώρα φέτος (51 ευρώ Χ 9 ή 10 μισθούς συν δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας).


- Ο ίδιος υπάλληλος, αν είχε μισθό 1400 ευρώ χάνει 35,5 ευρώ το μήνα ή 500 ευρώ το χρόνο. Αν δεν είχε παιδιά ή είχε 1-2 μόνο, θα έχανε μόνο… 21 ευρώ μηνιαίως.
 

Πετσόκοψαν τα πολυτεκνικά

Το κτύπημα είναι διπλό πολύτεκνοι που ζουν (ή ζούσαν) κάπως πιο άνετα ως τώρα! Θα χάσουν το πολυτεκνικό επίδομα όσοι είχαν εισόδημα (ή τολμήσουν να αποκτήσουν στο εξής) που θα ξεπερνά τα 55.000 ευρώ μικτά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάνουν το επίδομα όσοι πολύτεκνοι «την βγάζουν» με 45.000 ευρώ καθαρά, αφού τα άλλα 10.000 ευρώ είναι φόρος που δεν βάζουν καν στην τσέπη τους ή τον πληρώνουν ως προκαταβολή. Ειδικά ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι πληρώνουν και 4.000-5.000 ευρώ για ασφάλιση, οπότε ζουν με 40.000 ευρώ καθαρά.

Ήδη η κυβέρνηση με το νόμο 3928/2011 έκοψε τα επιδόματα αυτά από 134 απορφανισθέντα παιδιά! Το πολυτεκνικό επίδομα είναι ίσο με 44,68 ευρώ για κάθε παιδί. Πριν από το νόμο 3928/2011 το ελάχιστο ποσό του πολυτεκνικού επιδόματος ήταν 102 ευρώ, όσο και η ισόβια σύνταξη. Όσοι πήραν όμως τα 102 ευρώ, παρότι τα παιδιά τους έχουν ενηλικιωθεί και δικαιούνταν κανονικά 44 ή 88 ευρώ, καλούνται τώρα να επιστρέψουν και χρήματα. Για το λόγο αυτό οι δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν τον τελευταίο καιρό, ώστε να γίνει συμψηφισμός!

 
Για παράδειγμα:

- τρίτεκνος ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ το 2011.
Είχε παρακράτηση φόρου 20% και ζούσε με 44.000. Η προκαταβολή φόρου που του έγινε μέσα στη χρονιά, θα μείνει στα ταμεία της εφορίας και δεν θα έχει επιστροφή γιατί με το νέο αφορολόγητο ως πολύτεκνος καλείται να πληρώνει για φέτος 11.000 φόρο (αντί 10.300 που υπολόγιζε ως τώρα).

 
Συντάξεις

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους δούλεψαν μια ζωή για να πάρουν σύνταξη. Στα μαλακά πέφτουν για ακόμα μια φορά όσοι λαμβάνουν ΕΚΑΣ, έστω και αν ζουν με περισσότερα χρήματα από άλλους που δούλεψαν και εισέφεραν περισσότερο στο ασφαλιστικό σύστημα.
 
Για παράδειγμα:

-         πρώην εργάτης σε φάμπρικα, με 35 χρόνια δουλειάς. Του εκδόθηκε σύνταξη 560 ευρώ. Παίρνει (μέχρι να του το περικόψουν) και επικουρικό άλλα 160 ευρώ το μήνα (που το πλήρωσε ως εν ενεργεία ασφαλισμένος). Ζει με κάτι λιγότερο περίπου 700 ευρώ το μήνα ή περίπου 9.000 ευρώ το μήνα. Αν και έμενε αφορολόγητος, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 400 ευρώ στην εφορία. Αν δεν μαζέψει και αποδείξεις, θα ξεπεράσει τα 500.

-         πρώην εργαζόμενη (στα νιάτα της) ως πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων. Πήρε σύνταξη με 15 χρόνια δουλειάς.  Η σύνταξη που της αναλογεί από το ΙΚΑ ήταν 130 ευρώ, αλλά πήρε την κατώτατη δηλ. 480 ευρώ. Εισπράττειν όμως και ΕΚΑΣ από το ταμείο τους (χωρίς να έχει πληρώσει ποτέ για αυτό) άλλα 250 ευρώ και φτάνει στα 730 ευρώ το μήνα. Το ΕΚΑΣ όμως λαμβάνει όμως, δεν λογίζεται ως εισόδημα  για την εφορία! Ο φόρος που αναλογεί υπολογίζεται στα 480 της κύριας σύνταξης (κάτι λιγότερο από 7000 ετήσιο εισόδημα) και έτσι θα κληθεί να πληρώσει φόρο της τάξεως των 150 ευρώ, δηλ. 70% λιγότερο από τον άλλο συνταξιούχο που έχει χαμηλότερο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με λιγότερα από 700 ευρώ



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...