- Εντός των επόμενων ημερών αρχίζουν επιτέλους οι αποκρατικοποιήσεις
- Ποια κτίρια βγαίνουν στο σφυρί. Δείτε όλο τον κατάλογο
- Με τη μέθοδο Sale & Lease Back θα δίνονται τα κτίρια
- Σε δημοπρασία πακέτο με 35 ακίνητα του Δημοσίου
- Ποια κτίρια βγαίνουν στο σφυρί. Δείτε όλο τον κατάλογο
- Με τη μέθοδο Sale & Lease Back θα δίνονται τα κτίρια
- Σε δημοπρασία πακέτο με 35 ακίνητα του Δημοσίου
Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων παίρνει μπρος επιτέλους και όπως όλα δείχνουν στο σφυρί θα βγουν τις επόμενες μέρες 35 ακίνητα του δημοσίου, ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία”, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος. Άλλωστε, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το Σεπτέμβριο έπρεπε ήδη να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις όμως μέσα στο κυβερνώντος κόμμα ύψωσαν φραγμό στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.
Τώρα, με την τρόικα να έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες. Έτσι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησία”, προωθείται η άμεση πρόσληψη συμβούλων για την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, με την ΔΕΗ να συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό κατάλογο.
Παράλληλα θα “τρέξουν” και οι διαδικασίες για την πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και έχουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών στην Βασ. Σοφίας και του Εξωτερικών στο Σύνταγμα όπως και το πρώην ξενοδοχείο “Αστήρ” με την μέθοδο Sale & Lease back.
Επίσης άμεσα αναμένεται απόφαση της Διυπουργικής για την πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποίησης για τα λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τις εταιρείες ύδρευσης, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, το Καζίνο Πάρνηθας και τη ΔΕΗ.
Στις 16 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αποφάσεις για τη μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, δηλαδή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) η κυριότητα σε 35 ακίνητα τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο. Μεταξύ αυτών είναι και τα κτίρια των δύο υπουργείων που προαναφέραμε καθώς και άλλα κτίρια του υπουργείων Εξωτερικών, το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το κτίριο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, το κτίριο της ΓΑΔΑ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας και το εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι. Επίσης περιλαμβάνονται πολλά ακίνητα στα οποία στεγάζονται εφορίες οι οποίες πλέον θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Αναλυτικά ο κατάλογος με τα κτίρια: