Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Με τόκο θα εξοφλεί το Δημόσιο τα χρέη του προς τους ιδιώτες


Δύο μήνες για τα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες και κατά κανόνα ένας μήνας για το Δημόσιο είναι τα ανώτατα νόμιμα περιθώρια εξόφλησης των λογαριασμών για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ που αποκτά νομική ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο, 16 Μαρτίου. Η Οδηγία ορίζει ότι μετά την παρέλευση αυτών των χρονικών ορίων θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, όπως ανακοίνωσε χθες, να προστατεύσει με την εν λόγω Οδηγία κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που κατά τεκμήριο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη διεκδίκηση του δικαιώματός τους για ταχεία πληρωμή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός όγκος των καθυστερούμενων πληρωμών στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει ποσό της τάξεως των 300 δισ. ευρώ, το οποίο, όταν εφαρμοστεί η κοινοτική Οδηγία, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 60%. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών, δηλαδή πάνω από έξι μήνες κατά μέσο όρο, εντοπίζονται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Προς το παρόν η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών που δεν αναμένεται να έχουν ενσωματώσει την εν λόγω Οδηγία στα εθνικά τους Δίκαια έως το ερχόμενο Σάββατο. Αυτό όμως σημαίνει ότι από το ερχόμενο Σάββατο η μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας ζητώντας του να την υποχρεώσει να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία, οι δε πολίτες δικαιούνται να προσφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα εκ της κοινοτικής νομοθεσίας απορρέοντα δικαιώματά τους.

ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ. Σημειώνεται ότι η Οδηγία προβλέπεται να εφαρμοστεί για τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν (εξαιρούνται δηλαδή οι οφειλές ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς ιδιώτες), αφού σε άρθρο της προβλέπεται η δυνατότητα σε κράτη-μέλη να εξαιρούν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί προτού αυτή να τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα, όπως έλεγαν χθες αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, είναι θέμα ημερών να ενσωματωθεί και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη οδηγία.

Αναλυτικότερα, η κοινοτική Οδηγία προβλέπει τα εξής:

-  Οι δημόσιες Αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται από τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

-  Συμβατική ελευθερία σε επιχειρηματικές εμπορικές συναλλαγές: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

- Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

-  Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δημόσιες Αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, παρουσιάζοντας την κοινοτική Οδηγία, δήλωσε τα εξής: «Οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη διεκδίκηση του δικαιώματός τους για ταχεία πληρωμή. Οι καθυστερημένες πληρωμές συνεπάγονται απώλεια χρόνου και χρήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι διαφορές μπορεί να δημιουργήσουν κακή σχέση με τους πελάτες. Αυτή η επιβλαβής πρακτική των καθυστερημένων πληρωμών πρέπει να σταματήσει. Ηρθε πλέον η στιγμή για τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν την Οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές στο εθνικό τους Δίκαιο, δηλαδή να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη ζωτική υποστήριξη που χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να τις βοηθήσουν να εκπληρώνουν τον σημαντικό τους ρόλο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη».

Με πέναλτι €40

Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης


tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού!


Πραγματικός... πυρετός επικρατεί στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, όπου γράφεται η τελευταία πινελιά των προετοιμασιών και ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες στα καρναβαλικά άρματα λίγο πριν αποκαλυφθούν στα μάτια Πατρινών και επισκεπτών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά τις παρελάσεις του τελευταίου τριημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού 2013. Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, αποτελούν το αναφαίρετο προσόν της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, που της προσδίδει την ταυτότητα και την προσωπικότητα, με την οποία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όλης της χώρας ως η κορυφαία στο είδος της σε πανελλήνια κλίμακα.

Τα καρναβαλικά άρματα διαπνέονται από σατιρική αύρα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών.

Είναι αυτά που αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού. Οι περίτεχνες δημιουργίες των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων (υπεύθυνος: Πέτρος Βρυώνης) δίνουν το αυθεντικό καρναβαλικό χρώμα και φωταγωγημένες θα προσφέρουν αξέχαστες φαντασμαγορικές βραδιές στους θεατές (την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 20.00 στην παρέλαση των αρμάτων στο κέντρο της πόλης και το Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 18.30 στην νυχτερινή παρέλαση), ενώ θα μαγνητίσουν τα βλέμματα την Κυριακή 17 Μαρτίου και ώρα 14.30 στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού. Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.

Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι: -«Βασιλιάς Καρνάβαλος-Το Τέρας της Κρίσης» Πέτρος Βρυώνης -Βασίλισσα» Νίκος Λιβάνης -«Γάτος» Πέτρος Βρυώνης -«Τα Μυρμήγκια και η Μέρκελ» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης -«Το χαράτσι της ΔΕΗ» Νεκτάριος Σαρηγιάννης

-«Greek Σουβλάκι» Δημήτρης Ντζουμάνης -«Η τούρτα των προβλημάτων» Δημήτρης Ντζουμάνης -«Μουσικό Άρμα» Επίσης στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα παρελάσουν σκαλωτά άρματα, τρία άρματα του σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης όπου θα γλυκάνουν τους θεατές με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Μικρών: «Πειρατικό Καράβι» Παντελής Χατζόπουλος «Οι Μονομάχοι και η μικρή Γοργόνα» Παντελής Χατζόπουλος «Μπάντα» Νίκος Λιβάνης «Τρένο» Νεκτάριος Σαρηγιάννης





patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Έφαγαν» εκατομμύρια από το Δημόσιο και τις πλήρωνε και από πάνω!


Μπορεί να «έφαγαν» 11 εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο, όμως το κράτος συνέχισε να τις πληρώνει... ακόμα και μέσα στη φυλακή.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι επίορκοι του ΙΚΑ Καλλιθέας που συνελήφθησαν για υπεξαίρεση,  λάμβαναν επί 11 μήνες το 1/3 των αποδοχών τους!

Η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης τούς επεβλήθη στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, έντεκα ολόκληρους μήνες μετά την αποστολή της δικογραφίας της Οικονομικής Αστυνομίας στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στις 9 Μαρτίου του 2012.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καράμπελα, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί αν έχουν βάση δημοσιεύματα, σύμφωνα με το οποία το πειθαρχικό συμβούλιο καθυστέρησε δραματικά να επιβάλει την πειθαρχική ποινή στη «συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας», η οποία αμειβόταν με βάση τον νόμο με το 50% των μηνιαίων αποδοχών.

Όπως προκύπτει λοιπόν από το έγγραφο του υπουργού Εργασίας:

- Στις 8.3.2012 υπεβλήθη στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ενημερωτικό σημείωμα και στις 9.3.2012 υπεβλήθη και η δικογραφία της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τα οποία γινόταν γνωστή η προσαγωγή ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι τρεις υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας.

- Στις 12.3.2012 διαβιβάστηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με το οποίο έγινε γνωστή η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τριών υπαλλήλων.

- Στις 11.4.2012, μετά από σύμφωνη γνώμη του Α΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις οποίες οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία, με καταβολή του 1/3 των μηνιαίων αποδοχών (κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3528/07) και παράλληλα ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος τους.

- Για την υπόθεση αυτή δεν διενεργήθηκε ΕΔΕ, καθώς με έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με θέμα «πειθαρχικός έλεγχος-λήψη διοικητικών μέτρων», έγινε γνωστό στη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ότι παρέλκει η διενέργειά της, καθόσον τα πραγματικά περιστατικά, όπως θα προέκυπταν από τα στοιχεία της ποινικής δίωξης, θα ήταν επαρκή. Παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη έλεγχος από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε εκτέλεση εντολής του υποδιοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- Ο υπουργός επικαλείται έγγραφο της 4ης ειδικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με ημερομηνία 20.11.2012 από το οποίο προκύπτει ότι την περίοδο εκείνη η διενεργούμενη κύρια ανάκριση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, εν αναμονή του πορίσματος της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ασφάλισης ΙΚΑ, διότι από το περιεχόμενο του θα ήταν δυνατό να εξειδικευθούν οι κατηγορίες και το ακριβές ύψος τις ζημίας που προκλήθηκε. Την ίδια ημέρα, στις 20.11.2012 υποβάλλεται στη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού η έκθεση ελέγχου από την οποία προέκυπτε ότι είχαν ταμειακά εκτελεστεί 7.991 αποφάσεις παροχών για 1.213 ασφαλισμένους με αποτέλεσμα οικονομική ζημία για το Ίδρυμα ποσού 11.058.540 ευρώ.

- Μετά την υποβολή της έκθεσης, η υπόθεση εισάγεται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στις 21.12.2012 οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν σε απολογία.
Όμως στις 28.01.2013 και στις 29.01.2013, η πρόεδρος και ένα μέλος του Α΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Τελικά στις 18 Φεβρουαρίου 2013 το δ.σ.του ΙΚΑ ΕΤΑΜ όρισε νέα μέλη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο εκδίκασε την υπόθεση και στις 28.02.2013 επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης στους τρεις επίορκους υπαλλήλους.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Πρόταση – βόμβα από Ρωσία σε Κύπρο»!


Η Ρωσία θα δώσει χρήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αντάλλαγμα για πληροφορίες.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σχεδιάζει να προτείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια να αποκαλύψει τις πληροφορίες για τους Ρώσους ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών στη νήσο.

Ο αγώνας για την διαφάνεια των υπεράκτιων ζωνών, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, είναι μια παγκόσμια τάση. Εν τω μεταξύ, ακόμα και αν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμφωνήσουν να κάνουν τέτοιο βήμα, θα παραμείνουν ωστόσο, αρκετές τρύπες για την απόκρυψη των πληροφοριών.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, η πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μέρος του σχεδίου εξασφάλισης πρόσθετων εσόδων για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας για την περίοδο 2014-2016. Σύμφωνα με το σχέδιό του, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην υπεράκτια ζώνη σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες για τους αναδόχους και τους δικαιούχους των εγγεγραμμένων εκεί ρωσικών εταιρειών. Προς το παρόν από τις γνωστές υπεράκτιες ζώνες μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά βοήθεια από τη Μόσχα. Το 2011, το νησί είχε πάρει ήδη από τη Ρωσία δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα θέλει ένα άλλο, αλλά δύο φορές μεγαλύτερο. Απάντηση δεν δόθηκε ακόμα.

Η δέσμευση του δανείου με την παροχή πληροφοριών για τους κατόχους των υπεράκτιων λογαριασμών και εταιρειών εκτιμάται από τους παρατηρητές ως λογική ιδέα. Οι πληροφορίες αυτές, όπως θεωρεί ο οικονομολόγος Σεργκέι Αφόντσεφ, έχει μεγάλη σημασία τόσο από την δημοσιονομική, όσο και από την νομική άποψη.

 - Συχνά γίνεται λόγος όχι μόνο για την φοροδιαφυγή, αλλά και για το γεγονός ότι οι νομικές οντότητες που έχουν καταχωρηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ασχολούνται με συναλλαγές, οι οποίες είναι αμφισβητήσιμες από την άποψη της νομιμότητας. Αυτό αντιστοιχεί στις διεθνείς προσπάθειες εξασφάλισης της διαφάνειας των υπεράκτιων δικαιοδοσιών. Παρόμοιες απαιτήσεις προβάλλονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιθέσεις εναντίον των υπεράκτιων ζωνών άρχισαν αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Τον Αύγουστο του 2008, η Κυπριακή Δημοκρατία τροποποίησε την φορολογική νομοθεσία της.

Συμφώνησε να παρέχει τις πληροφορίες για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών, αλλά μόνο στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών, ειδικών απαιτήσεων και με τη γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα του νησιού. Παρόμοια Συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κυπριακή Δημοκρατία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ο εμπειρογνώμονας δικαιονόμος Γιούρι Ντανίλοφ αμφιβάλλει, ωστόσο, ότι οι Αρχές του νησιού θα συμφωνήσουν να κάνουν πρόσθετες υποχωρήσεις, ακόμα και παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

- Η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό χρήματα, που έχει «κρυφτεί» εκεί. Σε περίπτωση, που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει να αποκαλύπτει τους ιδιοκτήτες του, το χρήμα αυτό απλώς θα φύγει από την οικονομία της και η χρηματοπιστωτική κατάσταση στη νήσο θα καταστεί ακόμα δυσκολότερη. Κανένα ρωσικό δάνειο δεν θα καλύψει τις απώλειες από την φυγή του ρώσικου χρήματος από την Κύπρο.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρήματος μετά την ένταξη της Κύπρος στην ΕΕ και την οικονομική κρίση, όπως είπε ο εμπειρογνώμονας, έχει ήδη μετακινηθεί σε άλλες υπεράκτιες ζώνες. Εξάλλου, ακόμα και το υπόλοιπο κεφάλαιο είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπορεί να αγνοηθεί. Πολύ περισσότερο, που στον κόσμο υπάρχουν αρκετές «μαύρες τρύπες», απ’ όπου είναι αδύνατο να βγουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για τους κατόχους των περιουσιακών στοιχείων.

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, έχουν επιλογές. Δίνοντας τυπική συγκατάθεση για την αποκάλυψη των πληροφοριών, μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ μακρόχρονη και περίπλοκη. Οι αναζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Έτσι περίπου έχουν τα πράγματα στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Actionaid για την κλειτοριδεκτομή


Τα πρωτεία στην πρακτική αυτή κατέχει η Αφρική, όπου υπολογίζεται ότι 101 εκατομμύρια κορίτσια άνω των 10 ετών έχουν «κοπεί». Σχετική έκθεση της Unicef αναφέρει, εξάλλου, ότι οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%).

Στη μάχη της ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, το ελληνικό τμήμα της «ActionAid» επιστρατεύει τη δύναμη του κινηματογραφικού φακού και παρουσιάζει ντοκιμαντέρ με τίτλο «Excision», σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής «Indigo View Productions».

Το ντοκιμαντέρ, που φέρει την υπογραφή της σκηνοθέτριας Βίκυς Βελλοπούλου και γυρίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, εστιάζει στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής σε μια πολύ φτωχή και απομακρυσμένη περιοχή της Κένυας.

Στόχος του είναι να ερευνήσει τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και να καταγράψει την αλλαγή που συμβαίνει στο θέμα αυτό.

«Πρόκειται για ένα θέμα που όταν αρχίσαμε να το συζητάμε με την ActionAid μου φάνηκε συγκλονιστικό και σκέφτηκα ότι πρέπει να ειπωθεί. Στην Κένυα του 2013, κορίτσια ηλικίας από 6 έως 15 ετών υφίσταται ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η σκηνοθέτρια, Βίκυ Βελλοπούλου.

Στην Κένυα το ποσοστό της κλειτοριδεκτομής, σε ολόκληρη τη χώρα, είναι περίπου 27%, αλλά σε ορισμένες περιοχές είναι σχεδόν καθολική. Οι μισές από τις 42 φυλές της Κένυας κάνουν κλειτοριδεκτομή, παρόλο που από το 2011 έχει τεθεί σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Μία από τις φυλές της Κένυας που συνεχίζει να εφαρμόζει τη συγκεκριμένη πρακτική είναι και η φυλή των Ποκότ, που υποβάλλει τα κορίτσια σε κλειτοριδεκτομή, προκειμένου να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο, και μάλιστα σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες.

«Το στοίχημά μας όταν ταξιδέψαμε στην Κένυα ήταν να αφήσουμε τις δυτικές πεποιθήσεις μας στο αεροπλάνο και να μπούμε στην κοινότητά τους χωρίς κριτική διάθεση για να κατανοήσουμε τα έθιμά τους, όσο ακραία και αν είναι», επισημαίνει η κ. Βελλοπούλου.

Οι Ποκότ ζουν κυρίως στα δυτικά της Κένυας και λιγότεροι στην Ουγκάντα. Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 700.000. Ζουν σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Η γη τους είναι άνυδρη και οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι. Η γυναίκα έχει υποδεέστερη θέση στην κοινότητά τους. Ο ρόλος της είναι να μεγαλώνει παιδιά, να φροντίζει τα ζώα και να είναι πιστή στον άντρα της.

Η πρακτική του ακρωτηριασμού στους Ποκότ χάνεται στα βάθη του χρόνου, δεν συνδέεται όμως με θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά με πολιτιστικά έθιμά τους. Τα κορίτσια πρέπει να φανούν γενναία, να μην κλάψουν, να μη φωνάξουν, την ώρα που η γυναίκα που εκτελεί και χρέη μαίας στην κοινότητα, τα κόβει με το ίδιο ακονισμένο δόρυ το ένα μετά το άλλο.

«Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μιας γυναίκας. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον “ενήλικο βίο”. Θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί, θα υπηρετήσει και εξυπηρετήσει τον άντρα της στις ανάγκες του», παρατηρεί η σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ.

Συχνά τα ίδια τα κορίτσια ζητούν να τα ακρωτηριάσουν γιατί έτσι πρέπει. Αλλιώς δεν θα γίνουν ποτέ μέλη της κοινωνίας τους, δεν θα παντρευτούν, δεν θα κάνουν παιδιά, δεν θα είναι «αγνά» και «καθαρά», ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις τελετές των Ποκότ.

«Φοβήθηκα να πω όχι», εξομολογείται ένα από τα κορίτσια στο ντοκιμαντέρ. «Με χτύπησαν και μου είπαν να ακολουθήσω το δρόμο», θυμάται κάποιο άλλο.

Επίσης, ο ακρωτηριασμός περιβάλλεται από μύθους που ενισχύουν τη θέση του στην κοινωνία.

Ορισμένοι από αυτούς είναι ότι ο άνδρας που θα παντρευτεί μη ακρωτηριασμένη γυναίκα, πιθανότατα θα πεθάνει, ότι οι παραδοσιακές μαμές ρισκάρουν να χάσουν την όρασή τους, όταν βοηθούν μια μη ακρωτηριασμένη γυναίκα να γεννήσει, ότι μια μη ακρωτηριασμένη γυναίκα δεν μπορεί να παντρευτεί γιατί δεν μπορεί να συλλάβει.

Σε έρευνα της «ActionAid» στην περιοχή, φαίνεται ότι τα μισά κορίτσια από όσα έχουν υποστεί τον ακρωτηριασμό, έχουν επιπλοκές είτε κατά τη διάρκεια του ακρωτηριασμού είτε μετά.

Ο φακός του ντοκιμαντέρ εστιάζει κυρίως στις ιστορίες της Τσεμόγιο και της Τσεπόν, που έχουν υποστεί την πρακτική. Για την Τσεμόγιο οι επιπτώσεις του ακρωτηριασμού ήταν τραγικές: μόνιμη ακράτεια και δύο μωρά νεκρά κατά τη γέννα. Μάλιστα, στόχος της ομάδας που δούλεψε για το ντοκιμαντέρ είναι να διοργανώσει στο μέλλον σειρά δράσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να εγχειριστεί η Τσεμόγιο και να αποκατασταθεί εν μέρει η υγεία της.

Η Τσεπόν συνειδητοποίησε εκ των υστέρων ότι η τομή δεν σημαίνει μόνο πόνο και κίνδυνο για την υγεία της, αλλά και τέλος στο σχολείο και υποχρεωτικό γάμο με κάποιον που δεν ξέρει. Οι δύο αυτές γυναίκες είναι από τις πρώτες της κοινότητάς τους που συνειδητοποίησαν ότι ο ακρωτηριασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά υπάρχει επιλογή.

Η «ActionAid» κάνει συστηματική δουλειά για την εξάλειψη του εθίμου. Έχει δημιουργήσει προγράμματα στα σχολεία για την εκπαίδευση των παιδιών (κοριτσιών και αγοριών) μεταφέροντας το μήνυμα στη νέα γενιά. Αντίστοιχα, γίνονται εργαστήρια γονέων και συζητούν για τον ακρωτηριασμό, κυρίως όταν πλησιάζει η εποχή της τελετής.

Επίσης, έχει δημιουργήσει ξενώνα για κορίτσια που είτε δεν θέλουν να ακρωτηριαστούν, είτε δεν θέλουν να παντρευτούν πριν τελειώσουν το σχολείο. Συνεργάζεται με τις αρχές, ώστε από τη μια να φυλάσσεται ο χώρος και από την άλλη να τηρείται ο νόμος.

Το ντοκιμαντέρ «Excision» θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα 1 του κινηματογράφου «Odeon Όπερα», στην Αθήνα. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της «Action Aid». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.

Στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα ενάντια στην κλειτοριδεκτομή.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επικίνδυνο παιχνίδι στο Αιγαίο από την Τουρκία


Τραβάει το σκοινί η Τουρκία, όσον αφορά στο Αιγαίο, καθώς παρά τα μεγάλα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, οι γείτονες επιμένουν να προκαλούν ανοιχτά.

Το βράδυ της Τρίτης η Τουρκία προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

"H ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών"

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση, που αποτελεί απάντηση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

"Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας" αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και υπογραμμίζει πως "η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο".



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...