Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ελληνική πρωτιά στην ανεργία των νέων


Ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε τον Απρίλιο σε νέο ιστορικό υψηλό όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat συνολικά 17,4 εκατ. άτομα ήταν χωρίς εργασία τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, μια αύξηση 110.000 ατόμων από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση κατά 1,8 εκατ. άτομα.
Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος από την έναρξη καταγραφής συγκρίσιμων στοιχείων τον Ιανουάριο του 1995.

Ο δείκτης ανεργίας για την Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 11% τον Απρίλιο επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν από 10,9% αρχικά στο 11%.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στη Γερμανία στο 5,4% τον Απρίλιο από 5,5% το Μάρτιο, ενώ αυξήθηκε στην Ισπανία φτάνοντας το 24,3% από 24,1%. Στην Πορτογαλία ο δείκτης αναρριχήθηκε στο 15,2% από 15,1%.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν άνοδο της ανεργίας στο 21,7% το Φεβρουάριο από 21,3% τον Ιανουάριο.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 10,3% τον Απρίλιο από 10,2% ένα μήνα νωρίτερα.

Τέλος, μόνο τον περασμένο Απρίλιο έχασαν την δουλειά τους 38.000 άτομα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από την άλλη, σημειώνουν η Αυστρία (3.9%), το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία (και οι δύο με 5.2%) και Γερμανία (5.4%).
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011, τον φετινό Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας των ανδρών αυξήθηκε από 9,7% στο 10,9% στην Ευρωζώνη και από 9,4% στο 10,2% στην ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε από 10,2% στο 11,2% στην Ευρωζώνη και από 9,6% στο  10,3% στην ΕΕ.

Πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων

Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών τον Απρίλιο έφτασε τους 5.462.000  στην ΕΕ, από τους οποίους οι 3.358.000 ήταν στην ζώνη του ευρώ, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011 αυξήθηκε κατά 268. 000 στην ΕΕ και κατά  214. 000 στην Ευρωζώνη.
Τον ίδιο μήνα, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 22,4% στην ΕΕ και 22,2% στη ζώνη του ευρώ, σε αντίθεση με τον Απρίλιο του 2011 που κυμαινόταν στο 20,9% και στο 20,4% αντίστοιχα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (7,9%), την Αυστρία (8,9%) και την Ολλανδία (9,4%), ενώ την πρωτιά στην ανεργία των νέων έχει η Ελλάδα (52,7% το Φεβρουάριο του 2012) και έπεται η Ισπανία (51,5%).


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλέβουν ό,τι βρουν για να φάνε!


Σαββάτο πρωί. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που μέχρι πριν από λίγο καιρό ψώνιζε με άνεση τα φρούτα και τα λαχανικά της από το παζάρι στην Ξάνθη, πλέον μη έχοντας ούτε τα απαραίτητα κλέβει κάθε φορά ότι μπορεί. «Πότε δυο λεμόνια, πότε ένα μήλο», περιγράφει ιδιοκτήτης πάγκου στο εβδομαδιαίο παζάρι της Ξάνθης.

-Κι εσείς πως αντιδράτε;

«Γυρνάμε αλλού το κεφάλι, κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, τους γνωρίζουμε μέχρι πριν από λίγο καιρό ψώνιζαν σε μας, ήταν πελάτες μας».

Αυτό συμβαίνει συνήθως στο ξεκίνημα του παζαριού, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας το σκηνικό αλλάζει. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν πουληθεί και όσα έχουν ξεμείνει μέχρι πριν μερικούς μήνες, οι οπωροπώλες τα πέταγαν στα σκουπίδια ή τα μάζευαν αλλοδαποί. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Ορισμένοι πωλητές του παζαριού, στρώνουν καθαρές λαδόκολλες κατάχαμα, δίπλα από τους πάγκους τους και τοποθετούν εκεί όσα προϊόντα δεν πουλήθηκαν γιατί ήταν χτυπημένα.

«Με μία μελιτζάνα που θα πετάξω εγώ γιατί σε κάποιο σημείο είναι χτυπημένη και συνήθως δεν την αγοράζει κανείς, μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα πιάτο φαΐ», περιγράφει ιδιοκτήτρια πάγκου στο παζάρι. Στρώνουν τις λαδόκολλες κατάχαμα και τοποθετούν όποιον «σακατεμένο» καρπό, δεν πρόκειται να αγοραστεί από ανθρώπους που έχουν ακόμη χρήματα. Γνωρίζουν ότι στο τέλος του παζαριού αρκετοί γέροντες και γερόντισσες θα πάνε εκεί για να αναζητήσουν το… πιάτο της ημέρας.

Οι μικροκλοπές σε λαϊκές αγορές αλλά και σούπερ μάρκετ από ανθρώπους που πεινάνε, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Και πλέον οι «κακοποιοί» δεν είναι απαραίτητα κάποιοι μετανάστες, αλλά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που πότε προσπαθούν να χώσουν στα κρυφά ένα κεσέ γιαούρτι στην τσέπη. Συνήθως τέτοια περιστατικά δεν καταγγέλλονται από τους υπεύθυνους ορισμένων σούπερ μάρκετ που προσπαθούν να δείξουν κατανόηση.

Αυτό που επισημαίνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες παντοπωλείων αλλά και σούπερ μάρκετ, κυρίως στην επαρχία είναι ότι η δραματική αύξηση στις κλοπές τροφίμων καταγράφεται κυρίως τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι τότε τα συνήθη περιστατικά που τους απασχολούσαν ήταν κλοπές ποτών.

Πλέον οι δράστες είναι άνθρωποι «υπεράνω πάσης υποψίας», περιγράφουν.

Στην Ήπειρο ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχουν αυξηθεί δραματικά οι κλοπές ζώων. Μπαίνουν στα άδεια σπίτια όχι για να κλέψουν, αλλά για να μαγειρέψουν ότι βρουν και να φάνε, όπως συνέβη στο Σταυροσκιάδι Πωγωνίου!

Σχετικά πρόσφατο και το παράδειγμα ενός πατέρα ο οποίος φόρεσε κουκούλα, παραβίασε ένα κλειστό περίπτερο στο Ηράκλειο της Κρήτη, απενεργοποίησε την κάμερα και έκλεψε ένα γιαούρτι και μερικά πατατάκια για τα παιδιά του. Την επόμενη μέρα, όμως, πήγε στον ιδιοκτήτη του περιπτέρου και κλαίγοντας του ζήτησε συγνώμη αποκαλύπτοντας του ότι αυτός ήταν ο δράστης της κλοπής.

Αυτό είναι το δράμα της σύγχρονης Ελλάδας!


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις


Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που λόγω εκλογών υπάρχει μια καθυστέρηση στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της όσο το δυνατό μεγαλύτερης υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά και να μειωθεί εν τέλει ο μέσος χρόνος εκκαθάρισης αυτών ορίζεται ότι:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 15 Ιουνίου 2012, παρατείνεται ως εξής :

α. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 2 Ιουλίου 2012.

β. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 16 Ιουλίου 2012.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...