Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Επιδόματα και ειδικές ρυθμίσεις σε ενστόλους

Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του αξιόμαχου του έμψυχου δυναμικού και της αύξησης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής γνωμοδότησαν θετικά - στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε- χωρίς κανείς βουλευτής να καταψηφίσει τα εξοπλιστικά υποπρογράμματα των Γενικών Επιτελείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπερψήφισαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Μάρκος Μπόλαρης, και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ "παρών" ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τοποθέτηση του, σημείωσε ότι για όλες τις αποφάσεις θα προηγείται πλήρης ενημέρωση του Κοινοβουλίου και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και με απόλυτη διαφάνεια.

Βασικοί στόχοι του υπουργείου, πρόσθεσε, είναι η διασφάλιση της καλύτερης συντήρησης και τη μέγιστης αποτελεσματικότητας των οπλικών μας συστημάτων και η αποφυγή απόκτησης νέων πανάκριβων οπλικών συστημάτων.

Στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων, διευκρίνισε, είναι και η πρακτική του "pooling and sharing" (συγκέντρωση-διανομή), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αναγκαιότητα αυτή, σημείωσε, εκφράζει και το δόγμα της "smart defense" (έξυπνη άμυνα), που έχει υιοθετήσει η Ατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε την Επιτροπή για τα εξής:

-Δρομολογείται ειδική αποζημίωση φύλαξης συνόρων για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί στην παραμεθόριο, με κονδύλια που θα διατεθούν από τις πιστώσεις για τα εξοπλιστικά που δεν απορροφώνται, με το τέλος κάθε οικονομικού έτους.

- Το ΥΠΕΘΑ προέβη στην πρόσληψη στις ένοπλες δυνάμεις και την εξαίρεση από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας των τέκνων των στελεχών που έπεσαν στο καθήκον.

-Προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, που αφορούν εξειδικευμένα στελέχη και άριστους επαγγελματίες.

Παράλληλα, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για 20 υποπρογράμματα των Γενικών Επιτελείων, που αφορούν κυρίως την υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων. Αναλυτικότερα, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά μεταξύ άλλων για:

- Την προμήθεια 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων (CH-47D) από τις ΗΠΑ.

- Τη γνωμοδότηση κατακύρωσης της προμήθειας 6 συστοιχιών συσσωρευτών για τα υποβρύχια τύπου 209.

- Την τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας μεταφορικών αεροσκαφών (ΑΠΟ 12 ΣΕ 8).

- Την υποστήριξη τροχοφόρων οχημάτων του Στρατού Ξηράς για τα έτη 2014-15.

- Την υποστήριξη οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς μέσω FMS για τα έτη 2013-15.

- Την υποστήριξη αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς για τα έτη 2013-15.

- Την προμήθεια συσσωρευτών μάχης Τ/Λ SUT/SST.

- Την υποστήριξη των αεροσκαφών F-16.

- Τη συντήρηση Κ/Β EXOCET BLOCK 3.

- Την υποστήριξη αεροσκαφών F/RF-4E.

- Την υποστήριξη του οπλικού συστήματος S-300.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι ήταν η περίφημη κλανιόλα ;

Μάθετε για το ιστορικό και τιμημένο όργανο απαγωγής των δύσοσμων αερίων εκτός δωματίου!

Η ιστορία μας αρχίζει (και τελειώνει φυσικά) στα Επτάνησα του περασμένου αιώνα, όπου οι ευγενείς σκαρφίστηκαν έναν ομολογουμένως ιδιαίτερο τρόπο για να απαλλαχθούν από τις δυσάρεστες αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ναι, καλά καταλάβατε, η κλανιόλα ήταν απαραίτητο οικιακό σκεύος στα σπιτικά της υψηλής κοινωνίας των Επτανήσων, σαφώς ορισμένη στα προικοσύμφωνα της εποχής για το νυφικό κρεβάτι!

Η ιδιόρρυθμη συσκευή με την απλούστατη λειτουργία αποτελούταν από ένα χωνί και ένα μακρύ λάστιχο, το οποίο δεν χρησίμευε σε τίποτα άλλο από το να διοχετεύει τις ενοχλητικές οσμές της πορδής, που εγκλωβίζονται συνήθως κάτω από τα σκεπάσματα, μακριά από το κρεβάτι του αντρόγυνου.

Όσο κι αν ο όρος εγείρει σήμερα υποτιμητικές συνδηλώσεις, η ξακουστή κλανιόλα έζησε και βασίλεψε επί μακρόν στα Επτάνησα, με τον όρο να αντλεί την καταγωγή του από την κερκυραϊκή διάλεκτο, αν και οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των ετών.



Το εργαλείο που κρατούσε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα καθαρά και ευωδιαστά έφτανε μέχρι το παράθυρο, για να βρίσκουν τη λυτρωτική διέξοδό τους οι δυσώδεις αναθυμιάσεις της νύχτας. Συνήθως ήταν υφασμάτινο ή δερμάτινο, υπήρχαν ωστόσο και ασημένιες εκδοχές του.

Το καινοτόμο σύστημα εξαερισμού του κρεβατιού αποτελούσε μάλιστα απαραίτητο συμπλήρωμα της νυφιάτικης επτανησιακής προίκας, που όριζε ρητά την κλανιόλα στα απαραίτητα αξεσουάρ του κρεβατιού για το νιόπαντρο ζευγάρι: κοκετίνα με ντεστιέρες και μπαλντακί (κρεβάτι με κάγκελα και ουρανό δηλαδή), μαξιλάρια με ντεμέλες ρικαμάδες (μαξιλάρια με κεντημένες μαξιλαροθήκες), τσαγκούλι (δοχείο νυκτός), αναπαψόλια, σκαλνταλέτο και φυσικά η κλανιόλα (ή κλανιόρα), ο σωλήνας που κρέμεται πίσω από το κρεβάτι για την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών.



Η κλανιόλα εισήχθη στην τάξη των επτανήσιων ευγενών από τους αριστοκράτες της Ευρώπης, κυρίως μέσω Ιταλίας («piritera»), όπου το οικιακό σκεύος χρησιμοποιούταν κατά κόρον. Ήταν μάλιστα η συχνή βρώση οσπρίων που επέβαλε τη χρήση της κλανιόλας στα σπιτικά των επτανήσιων ευγενών!

Εκδοχή της επτανησιακής κλανιόλας συναντούμε και στην Κύπρο, με το ένδυμα (που έμοιαζε με σκελέα) να φοριέται από τον άντρα και να δένεται σφιχτά στη μέση και τους αστραγάλους για να φυλακίζει εντός του τα δύσοσμα αέρια, τα οποία έβρισκαν διέξοδο από ελαστικό αγωγό εκτός δωματίου.



Ο θρύλος θέλει μάλιστα βασιλική κλανιόλα να βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby's του Λονδίνου, απ' όπου και το κάτωθι απόσπασμα: «Το επόμενο αντικείμενο της συλλογής Γλύξμπουργκ, νούμερο 324 στους καταλόγους σας, είναι η χειροποίητη ασημένια κλανιόλα του Βασιλέως Γεωργίου του Β', κατασκευασμένη από τον οίκο Bochler του Αμβούργου το 1894. Τιμή εκκίνησης 75.000 στερλίνες. Ακούω 75.000;»...



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...