Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τα όμορφα εργοστάσια, όμορφα καίγονται…




“Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη. Η ύφεση άρχιζε και στο Διοικητικό Συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για το πόσο κόσμο θα απολύσουμε. Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού - 15.000 υπάλληλοι παγκοσμίως. Ο κάθε Αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του.
Ο Πρόεδρός μας δεν μιλούσε.
Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε, ξαφνικά ο Πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί, και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια, τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. Θα τον αναπαράγω όσο πιο σωστά μπορώ, διότι η αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.
«Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα του εργοστάσιου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι που χρωστάει και κοιτάζει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε και αν και λίγα, του είναι αρκετά.
Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει την δουλειά του, να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δυο μηνών. Τί θα πει στα παιδιά του; Τί θα πει στην γυναίκα του, πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπειά του; Και εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του. Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων.
ΑΛΛΑ, την ιδία στιγμή, έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου, που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους, και εάν δεν κάνω κάτι, τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις. Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $135.000.000. Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο:
Ελάττωση του μισθού μου, 75% ελάττωση μισθού όλων των αντιπρόεδρων, 50% ελάττωση μισθού γενικών διευθυντών, 40% υψηλόμισθων στελεχών κλπ. Καμία απόλυση. Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα».
Σηκώθηκε και έφυγε...κι όπως έφευγε, είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο:
«Κρίμα που θα παίζετε γκολφ μόνο τρεις φορές αντί για έξι παιδιά...».
Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε ούτε ένα άτομο, και σε τρία χρόνια η αξία της μετοχής ήταν $ 147 από $ 7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση. Α ναι, είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ' αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομά του.
Το 1992, στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότησή του (και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο, αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες), τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε. Oπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν:
«Ακούστε, μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα. Ήμαστε σε 42 χώρες, από τις οποίες οι 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες, διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα, όπως μου είχατε προτείνει, είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία. Και κανείς, μα ΚΑΝΕΙΣ, δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει ένας απελπισμένος άνθρωπος. Η πιθανότητα ακόμα και να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη.
Ενώ εσείς που ήσασταν δίπλα μου, και όλο το μισθό να σας έπαιρνα δεν θα κάνατε τίποτα, γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ, και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις. Να θυμάστε, ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα... και εργοστάσια καίει».
Σήμερα ζωγραφίζει στο San Francisco και είναι στο στρογγυλό τραπέζι της κουζίνας (άτυπη συνάντηση κάθε 8 εβδομάδες) του Όμπαμα...
Γιατί το έγραψα;
Βλέπω όλους τους να βγαίνουν στη τηλεόραση/ράδιο και να μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ). Όλα αυτά, χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.
Ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Έτσι, θα είναι όχι μόνο προστατευμένοι, αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (σας θυμίζει κάτι αυτό;) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους.
Λοιπόν, νάνοι της νοημοσύνης, έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι που είναι πραγματικά σκεπτόμενοι. Έτσι, δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε, όταν όμορφα «εργοστάσια» όμορφα καίγονται... ΠΑΝΤΟΥ!
Info:
Το κείμενο μας ήρθε ανυπόγραφο στο μεηλ. Αξίζει να δημοσιευθεί, ακόμα και σαν διδακτικός μύθος. Αν και γνωρίζω ότι είναι αληθινό.

www.e-fungus.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ους ο Θεός συνέζευξε... η εφορία χωριζέτω !


Ξεχωριστό εκκαθαριστικό φόρου θα έρχεται από εφέτος στον/ή στην σύζυγο, για τα ακίνητα που ο καθένας κατέχει, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Η «πρωτοποριακή» για τα φορολογικά δεδομένα της χώρας απόφαση έχει περιληφθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο που καταθέτει για ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και ανοίγει το δρόμο από του χρόνου για ξεχωριστές δηλώσεις και εκκαθαρίσεις όλων των δηλώσεων φορολογίας που κάνουν οι έγγαμοι, ακόμη και του φόρου εισοδήματος.

Με τις νέες διατάξεις, από το έτος  2010 και μετά, το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο  φυσικό πρόσωπο. Με αυτό το διαχωρισμό θα αποφευχθούν οι προστριβές μεταξύ των φορολογουμένων που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο  να υποβάλλουν  από κοινού δηλώσεις στοιχείων ακινήτων  και  για τους οποίους μέχρι τώρα προβλεπόταν έκδοση  κοινού εκκαθαριστικού ΦΑΠ (π.χ. συζύγων που τελούν σε διάσταση ή έχουν χωρίσει και ο σύζυγος δεν προβαίνει σε διακοπή της σχέσης στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9  κ.λπ.) .

Η ξεχωριστή εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων Ε9 κρίθηκε επιβεβλημένη για να ξεμπλοκάρει η πληρωμή των φόρων ακινήτων που έχει κολλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Απρίλιο το ΚΕΠΥΟ θα αποστείλει τα τελευταία 270.000 εκκαθαριστικά πληρωμής του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ μετά τις εκλογές εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2010 και 2011.

Σε επόμενη φάση, από το 2013 και μετά, εκτιμαται πως θα μπορεί να γίνεται και ξεχωριστή εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μεταξύ των συζύγων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις -κυρίως γυναικών φορολογούμενων- που βρίσκονται μπλεγμένες με τα χρέη των συζύγων τους επειδή κάνουν κοινή φορολογική δήλωση και έτσι δεν μπορούν να εισπράξουν επιστροφές φορών που δικαιούνται, επειδή αυτές συμψηφίζονται με οφειλές του συζύγου στην εφορία και το δημόσιο.

Σε τέτοια περίπτωση, από το 2013 και στο εξής, όσες γυναίκες το επιθυμούν  θα μπορούν να λαμβάνουν ξεχωριστά το εκκαθαριστικό και τις επιταγές για τις επιστροφές φόρου ακόμα και εάν κάνουν κοινή φορολογική δήλωση με τον σύζυγο τους.

Η βεβαίωση του φόρου που τους αναλογεί, χωριστά στα δύο μέλη του ζεύγους, θα διευκολύνει πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να εισπράξουν επιστροφές που δικαιούνταν και να αναπτύξουν τη δική τους δραστηριότητα ή να στηρίξουν οικονομικά το δικό τους επάγγελμα, πχ, στην περίπτωση που ο σύζυγος έφευγε, εξαφανιζόταν ή είχε μεγάλα χρέη. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα ίσες επιθυμούν να εκμεταλλευθούν και τα προγράμματα για γυναικεία επιχειρηματικότητα που προβλέπουν σημαντικές επιδοτήσεις.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μονή ταρίφα για όλες τις διαδρομές του νομού Αττικής


Με μικρές αλλαγές, οι οποίες δεν αλλοιώνουν τις γενικές του αρχές, αναμένεται να τεθεί τις προσεχείς μέρες σε δημόσιο διάλογο και ακολούθως να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί.
Ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης τόνισε στο υπουργικό Συμβούλιο, ότι οι όποιες παρατηρήσεις της τρόικας ήταν κυρίως τεχνικής φύσεως.
Αναλυτικά οι τροποποιήσεις:
* Θεσπίζεται η κατηγορία ΕΔΧ Ειδικής Μίσθωσης χωρίς μετρητή, 5-9 θέσεων, τα οποία λειτουργούν μόνο με προμίσθωση (ραντεβού) και τα οποία απαγορεύεται να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο.
* Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
* Τον αριθμό των αδειών καθορίζει ο περιφερειάρχης με απόφασή του κάθε δύο χρόνια και στηρίζεται σε ειδικό μαθηματικό τύπο. Ο συντελεστής είναι για την Αθήνα 2,5 (+1, -1 δηλαδή από 1,5 έως 3,5) και για την περιφέρεια 1,5 (+1, -1 δηλαδή από 0,50 έως 2,5).
* Ισχύουν οι έδρες των ταξί, όπως έως σήμερα.
* Η μονή ταρίφα αφορά πλέον όλο τον νομό Αττικής εκτός των νησιών του.
* Κτήση κυριότητας ΕΔΧ επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου
* Ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά κάθε είδους ΕΔΧ, την κτήση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, τις υποχρεώσεις των οδηγών και πειθαρχικές διατάξεις.
Με τις γενικές αρχές του σχεδίου νόμου είναι σύμφωνη και η τρόικα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διευκρινίζοντας ότι οι παρατηρήσεις της τρόικας ήταν τεχνικής φύσεως και τυπικές.
Η τρόικα ζήτησε εξηγήσεις κυρίως για το θέμα της μεταβίβασης των αδειών, το ύψος του διοικητικού κόστους, αλλά και του ρόλου των περιφερειών στην εκτίμηση των αναγκών κάθε περιοχής (θεσπίζονται περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά κριτήρια)
Οι αλλαγές θα ενταχθούν στη διαδικασία της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρόταση-μαμούθ στην Αθηνά Ωνάση να πουλήσει τον Σκορπιό


Η Αθηνά Ωνάση έχει δηλώσει επανειλλημμένα ότι δεν πρόκειται να πουλήσει τον Σκορπιό. Οι φήμες όμως «ξαναφούντωσαν» μετά από το δημοσιίευμα που ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο βιογράφος του Αριστοτέλη Ωνάση, Δημήτρης Λυμπερόπουλος.

Σύμφωνα λοιπόν με την είδηση υπάρχει πρόταση στη χρυσή κληρονόμο να πουλήσει το νησί του παππού της. Συγκεκριμένα, ο κ. Λυμπερόπουλος αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Σε τέτοιες ώρες που η χειμαζόμενη Ελλάδα απαξιώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, θα γίνει πρόταση στην κληρονόμο του Σκορπιού Αθηνά Ωνάση να πουλήσει το νησί του παππού της, στο οποίο μάλιστα βρίσκεται ο τάφος του, δίπλα σε εκείνον του γιού του Αλέξανδρου... Και η είδηση δεν είναι ότι κάποιος δίνει ένα ποσόν τεράστιο (όσο αξίζουν ομάδες όπως Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ) αλλά ποιοί κρύβονται πίσω του και ποιά η πρόθεσή τους, σε μια εποχή που η χώρα του διασημότερου Έλληνα του 20ού αιώνα, βυθίζεται ως ελληνικό σούπερ τάνκερ...».

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ξένα δημοσιεύματα ήθελαν και πάλι την Αθηνά Ωνάση να διαπραγματεύεται, πότε με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και πότε με Αμερικανούς επιχειρηματίες, αλλά και με πρίγκιπες από τη Σαουδική Αραβία, την πώληση του Σκορπιού. Η τιμή του, σύμφωνα με μεσίτες του χώρου, μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες και τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ξένα ΜΜΕ κάνουν αναφορά για νησιωτικούς ιδιωτικούς παραδείσους σε Αιγαίο και Ιόνιο, που αναζητούν ιδιοκτήτες σε τιμές ευκαιρίας.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ΔΕΗ εισπράττει χαράτσια που έχουν καταργηθεί


Τη στιγμή που δεκάδες νοικοκυριά γονατίζουν από τους απανωτούς φόρους και τις μειώσεις μισθών, η ΔΕΗ εξακολουθεί να εισπράττει από ανυποψίαστους πολίτες φόρους και μάλιστα, αυτούς που έχουν καταργηθεί.
Όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και του Γιώργου Παπαδάκη το πρωί της Πέμπτης, η ΔΕΗ εισπράττει εδώ και πολλούς μήνες καταργημένο τέλος, το οποίο μάλιστα δεν είναι προκαθορισμένο αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, δηλαδή την κατανάλωση του ρεύματος.
Επικαλούμενη το άρθρο 29 του νόμου 2773 του 1999, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χρεώνει κάθε λογαριασμό με ένα ποσό για "υπηρεσίες κοινής ωφέλειας".
Ωστόσο, όπως προκύπτει, από το άρθρο 195 με τις καταργούμενες διατάξεις του νόμου 4001, ο οποίος δημοσιεύτηκε 22 Αυγούστου του 2011, το άρθρο στο οποίο βασίζεται η χρέωση της ΔΕΗ έχει καταργηθεί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισπράττεται κατά παράβαση της νομοθεσίας, πάνω από έξι μήνες.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εταιρεία με κεφάλαιο ένα ευρώ


Κατατέθηκε το ν/σ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλυφθεί, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το πλήρες φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από την σύσταση μιας επιχείρησης, έως το κλείσιμό της ή την εκκαθάριση των περιουσιακών της στοιχείων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 79 δράσεις για την άρση των σημαντικότερων εμποδίων που υπάρχουν για την επιχειρηματικότητα και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από το τρίτο τρίμηνο του 2011 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - νέα εταιρική μορφή - σήματα - μεσίτες ακινήτων - ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων, αλιείας και άλλες διατάξεις», ορίζεται ότι οι τομείς στους οποίους θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι οι εξής:

. Σύσταση επιχείρησης
. Εγκατάσταση επιχείρησης
. Εργασιακά - Ασφαλιστικά θέματα
. Μεταφορές
α. Εγχώριες μεταφορές
β. Διασυνοριακές μεταφορές (εισαγωγές)
γ. Διασυνοριακές μεταφορές (εξαγωγές)
. Προβλήματα στη λειτουργία των αγορών
. Συναλλαγές με το δημόσιο / ανάληψη κρατικών προμηθειών
. Φορολογία
. ΕΣΠΑ 2007-2013
. Έρευνα/Καινοτομία
. Λύση/Εκκαθάριση επιχείρησης

Σύμφωνα με το υπουργείο η πλέον ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη ρύθμιση είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στην επιχειρηματική δράση, η οποία έχει εμπορικό σκοπό και ελάχιστο κεφάλαιο 1 ευρώ και της οποίας η σύσταση θα είναι πιο ευέλικτη και σύγχρονη από αυτήν της ανώνυμης εταιρίας, ενώ θα μπορεί να συσταθεί και ως μονοπρόσωπη.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΕΕ: Η Ελλάδα να αναγνωρίσει ξένα μεταπτυχιακά διπλώματα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν σε άλλα κράτη- μέλη και να θέσει τέλος στις διακρίσεις ενάντια στους κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων από άλλα κράτη μέλη. Το αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) και η Ελλάδα καλείται να απαντήσει εντός διμήνου. Αν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι ορισμένα μη ελληνικά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν προπτυχιακές σπουδές, οι ελληνικοί κανόνες αρνούνται να αναγνωρίσουν κάποια μεταπτυχιακά διπλώματα που αποκτήθηκαν σε άλλα κράτη- μέλη ως ισότιμα με αυτά που προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν μεταπτυχιακά διπλώματα που αποκτήθηκαν σε πανεπιστήμια με έδρα την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί, κατά την Επιτροπή, έμμεση διάκριση στην ελληνική αγορά εργασίας εις βάρος των πολιτών της ΕΕ που κατέχουν τέτοιου είδους διπλώματα τα οποία εκδόθηκαν από άλλα κράτη- μέλη.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η λανθασμένη αξιολόγηση ή η άρνηση αναγνώρισης μεταπτυχιακού διπλώματος που αποκτήθηκε σε άλλο κράτος- μέλος, έχει ως συνέπεια τη διακριτική μεταχείριση όσον αφορά την απασχόληση και ιδίως τους όρους εργασίας, όπως απαιτείται από το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Συνεπώς, η διάταξη αυτή παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, υπογραμμίζει η Επιτροπή.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τεκμήρια και οι ημιυπαίθριοι ! - Πόσο θα φορολογείται το τετραγωνικό


- Σοφίτες, πατάρια και υπόγεια κατοικιών που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα θα μπαίνουν στα τεκμήρια
- Θα ονομάζονται πλέον βοηθητικοί χώροι και θα υπολογίζονται με 40 ευρώ το τ.μ.
- Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης
- Υποχρεωτική η δήλωση από εισόδημα 5.000 ευρώ και πάνω!


Βαφτίζουν τους ημιυπαίθριους βοηθητικούς χώρους και τους φορολογούν!

Στα τεκμήρια διαβίωσης θα συνυπολογίζονται και τα τετραγωνικά μέτρα που αφορούν στις σοφίτες, στα πατάρια και στα υπόγεια των κατοικιών των φορολογούμενων, που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα.

Αυτά θα λαμβάνονται υπόψη ως βοηθητικοί χώροι (δηλαδή θα υπολογίζονται με 40 ευρώ το τ.μ.) για τη διαμόρφωση του τεκμαρτού εισοδήματος των φορολογουμένων, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αρκετές άλλες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα οι οποίες είναι οι εξής:

- Απαλλαγή πρώτης κατοικίας θα δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ και οι πολίτες κρατών- μελών του Ευρωπαικού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

- Δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης και όχι και της οικογενειακής, όπως ισχύει σήμερα.

- Το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο από το έτος 2010 και τα επόμενα.

- Το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (χαράτσι) δεν θα αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

- Ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ. Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

- Θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όταν το εισόδημα των φορολογούμενων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Αυτό αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

- Τα ιδιωτικά έγγραφα μίσθωσης ακινήτων θα θεωρούνται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για την απλοποίηση του συστήματος και τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.

- Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους βενζινοπώλες για εκπρόθεσμη καταβολή των παραστατικών πώλησης στα σύστημα Ηφαιστος. Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, διατηρείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι φόρος συναλλαγών 2 τοις χιλίοις κατά την πώληση μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, το κέρδος θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.


newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Ελλάδα στα όρια της δίψας



Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.
Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού.
"Είναι αρκετά τα αποθέματα νερού για να ξεδιψάσουν τον πλανήτη μας τις επόμενες δεκαετίες; Με ποιο τρόπο συμβάλλει ο καθένας από εμάς στην εξοικονόμηση του σημαντικότερου φυσικού αγαθού;".
Ο παγκόσμιος συναγερμός από την ανεξέλεγκτη σπατάλη του νερού έχει ξεσπάσει και το NEWS 247 δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο μπροστά στο "φάντασμα" της λειψυδρίας που απειλεί να περάσει το κατώφλι της χώρας.
 
Γιατί μπορεί οι φετινές βροχοπτώσεις να υπερχείλισαν τους φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες νερού, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες - με τους οποίους το NEWS 247 ήρθε σε επαφή για την αποτύπωση των διαθέσιμων υδατικών πόρων στην Ελλάδα - κρούουν τον κώδωνα κινδύνου:
"Το σημερινό μοντέλο γεωργίας κατασπαταλά τεράστιες ποσότητες υδάτων που δεν αναπληρώνονται., ενώ η μόλυνση ποταμών και λιμνών απειλεί να φέρει τη χώρα σε υδάτινο αδιέξοδο".
"Το νερό δεν διαρκεί για πάντα. Κάποιοι από εμάς συμπεριφερόμαστε σαν να είναι δωρεάν. Σαν να μας ανήκει. Το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει", αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 247 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, Νίκος Χλύκας.
"Οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα φτάνουν 300 μέτρα κάτω από το έδαφος. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι κλέβουμε το νερό που δικαιούνται τα παιδιά μας", επισημαίνει με ανησυχία.
 
Ο πλανήτης λέει και… "Το νερό, νεράκι"
Γνωρίζετε ότι το 21% των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες ζει σε απόσταση άνω των 15 λεπτών από κάποια πηγή με καθαρό τρεχούμενο νερό;
Και ότι εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου υπολογίζεται ότι θα πληγούν από λειψυδρία από 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια  άνθρωποι;
Έρευνες της Unicef, του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών κέντρων ερευνών φέρνουν ετησίως στο φως μόνο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:
* Το 40% των κατοίκων του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
* Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται με το νερό.
* Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
 
* Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία. Περίπου 18 χώρες στην Αφρική και την Ασία βρίσκονται στο όριο των υδατικών αποθεμάτων τους.
* Η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 κυβικά μέτρα ετησίως.
* Στην Αφρική και την Ινδία, τα παιδιά αναγκάζονται να παρατήσουν το σχολείο για να κουβαλήσουν νερό, κάτι το οποίο αποτελεί και την κύρια ενασχόλησή τους.
 
* Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση.
Τα υδάτινα αγκάθια της Ελλάδας
"Η χώρα μας μπορεί να μην στερείται μέχρι στιγμής υδατικών πόρων. Ωστόσο, απαιτείται ορθολογική διαχείριση από το κράτος, γιατί αλλιώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στο μέλλον", επισημαίνει στο NEWS 247, ο Δρ. Υδρογεωλόγος του Ι.Γ.Μ.Ε., Παναγιώτης Σαμπατακάκης.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε., οι σημερινές ετήσιες ανάγκες σε νερό κυμαίνονται σε περίπου 9 δισ. κυβικά μέτρα νερού.
Ωστόσο, στην Ελλάδα αγκάθι παραμένει εδώ και χρόνια ο κλάδος της γεωργίας, ο οποίος απορροφά το 86% των αποθεμάτων του νερού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται περίπου στο 24%.
Σύμφωνα με μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. η χώρα μας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης νερού στην άρδευση από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
 
Αντίστοιχα, οι ποσότητες νερού που προορίζονται για αστική, ενεργειακή και βιομηχανική χρήση, αγγίζουν συνολικά μόλις το 14%.
Σημαντική απώλεια νερού ωστόσο, παρουσιάζεται και λόγω της παλαιότητας των δικτύων της ΕΥΔΑΠ. Έχει υπολογιστεί ότι στην Αττική, το 50% του νερού χάνεται λόγω εκτεταμένων διαρροών.
"Όσο εξοικονόμηση και να κάνουν οι κάτοικοι σε αστικά κέντρα, δεν αρκεί. Πρέπει να σταματήσει η σπατάλη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες", τονίζει οδιευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.
Και συμπληρώνει: "Καμπάνιες όπως η Αποστολή Νερού για την αποτελεσματικότερη εξοικονόμηση νερού είναι σημαντικές, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται στοχευμένη ενημέρωση στον αγροτικό πληθυσμό, εκεί δηλαδή όπου παρατηρείται η μέγιστη κατανάλωση νερού".
Πολλές βροχές, μεγάλες ξηρασίες
Αν και η κλιματική αλλαγή προκαλεί συνήθως λιγότερες βροχοπτώσεις, στη χώρα μας φέτος, άνοιξαν κυριολεκτικά… οι ουρανοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων και καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιόμορφο υδρολογικό καθεστώς.
"Η Δυτική Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη παρατηρούνται σημαντικά μικρότερες βροχοπτώσεις π.χ. στην Αττική πέφτουν περίπου 400 χιλιοστά σε μέση υπερετήσια βάση".
 
Έτσι, οι νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη φυσικών διαθεσίμων νερού. "Πρόκειται για μία μόνιμη, ενδημική κατάσταση", προσθέτει η κ. Μιμίμου.
Παράλληλα, η ζήτηση σε νερό είναι αντιστρόφως ανάλογη. Στις περιοχές με έντονες βροχές, η ζήτηση για νερό είναι μειωμένη, ενώ στην ανατολική Ελλάδα, όπου οι βροχοπτώσεις είναι σπανιότερες, η ζήτηση σχεδόν τριπλασιάζεται.
 
Πιο αναλυτικά, βάσει των στοιχείων του Ι.Γ.Μ.Ε. έχουν καταγραφεί:
1989-90: Η πιο έντονη μείωση βροχοπτώσεων στη χώρα. Το σύνολο των υπόγειων νερών μειώθηκε κατά 38% σε σχέση με το μέσο ετήσιο όγκο.
1898-99: Οι λιγότερες  βροχοπτώσεις στην περιοχή της Αθήνας, με συνολικό ύψος βροχόπτωσης 110 χλστ.. και  το υδρολογικό έτος 1989-90 με 173 χλστ., όταν ο μέσος όρος στην εν λόγω περιοχή είναι 400 χλστ..
1883: Οι βέλτιστες βροχοπτώσεις στην Αθήνα, με ύψος 860 χλστ. και το έτος2002 με 990 χλστ.
"Την τελευταία 30ετία στη χώρα μας καταγράφηκαν 6 έτη ανομβρίας. Η συχνότητα αυτή εμφανίζεται για πρώτη φορά σε διάστημα 80 ετών και οπωσδήποτε προβληματίζει", εξηγεί ο κ. Σαμπατακάκης.
 
Στα άδυτα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου περίπου από τις αρχές του αιώνα.
Ο διπλασιασμός της συγκέντρωσης CO2 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου με πιθανή απόκλιση ± 1,5 βαθμούς Κελσίου στα επόμενα 50 έως 100 χρόνια και ήδη οι επιστήμονες προειδοποιούν για αλλαγή στις βροχοπτώσεις, αλλά και για μεγάλα διαστήματα ανομβρίας.
 
Σύμφωνα με την κ. Μαρία Μιμίκου, στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει:
* Μείωση χιονόπτωσης με αύξηση της χειμερινής βροχόπτωσης.
* Αύξηση της διάρκειας του καλοκαιριού με μετατόπισή του προς την άνοιξη.
* Μείωση της εδαφικής υγρασίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
* Η αύξηση της χειμερινής βροχόπτωσης σε σχέση με την χιονόπτωση θα φέρει επιδείνωση της συχνότητας και δριμύτητας των πλημμυρών.
"Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν σχεδόν μόνιμες συνθήκες λειψυδρίας, δηλαδή διαρκούς επικινδυνότητας έλλειψης νερού και μη κάλυψης της ζήτησης, με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων", καταλήγει η κ. Μιμίκου.
Τι συνιστά η επιστημονική κοινότητα
Παρά την ανεξέλεγκτη μόλυνση των υδατικών πόρων σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Δρ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης διατηρεί την αισιοδοξία του.
"Η χώρα μας παρουσιάζει σημαντική φυσιογραφική ιδιαιτερότητα. Διαθέτει μεγάλο αριθμό υπόγειων υδροφόρων, των οποίων οι λεκάνες τροφοδοσίας εκτείνονται σε περιοχές που απουσιάζουν οι ρυπογόνες δραστηριότητες. Αυτός ο φυσιογραφικός παράγοντας πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί, με τη δημιουργία Ζωνών Προστασίας".
Από τι έχει άμεση ανάγκη η χώρα; "Ασφαλώς, από μία ενιαία υδατική πολιτική, με διάρκεια, προοπτική, που δεν θα διακόπτεται από κυβερνητικές εναλλαγές, θα αξιοποιεί στο έπακρο την επιστημονική γνώση και θα προδιαγράφει τις μελλοντικές ανάγκες της χώρας σε νερό", καταλήγει ο ίδιος.
 
Στα ίδια μήκη κύματος, η καθηγήτρια στο ΕΜΠ κ. Μαρία Μιμίκου, επισημαίνει ότι ο χρόνος πλέον είναι πολύτιμος και απαιτείται στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των φυσικών διαθέσιμων του νερού.
"Χρειαζόμαστε τη χάραξη Εθνικής Υδατικής Πολιτικής, ενώ αναγκαία είναι η άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60 (για την προστασία των υδάτων) με τη δημιουργία ειδικού Ινστιτούτου, αρμόδιου για σύνταξη μελετών".
Όσο για την ορθολογικότερη χρήση νερού από τη γεωργία, η κ. Μιμίκου, υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί:
* Με την επιλογή κατάλληλων καλλιεργειών,ανάλογα με τα υδατικά διαθέσιμα της κάθε περιοχής.
* Την τήρηση των νόμων για την εκμετάλλευση και τη ρύπανση των υπογείων νερών.
* Τη μείωση της κατανάλωσης νερού για τις αρδεύσεις. 
* Και την ενημέρωση και καθοδήγηση των αγροτών στα εν λόγω θέματα.


news247.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...