Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι πιο παράξενες φυλακές του κόσμου


Οι πιο παράξενες φυλακές του κόσμου είναι αυτές που οι τρόφιμοι περνούν ζωή χαρισάμενη, καθώς απολαμβάνουν σειρά προνομίων, όπως επιδόματα και ασχολίες, για τα οποία οι ελεύθεροι πολίτες πρέπει να εργαστούν σκληρά.

Οι φυλακές που η τρόφιμοι βιώνουν την απόλυτη κόλαση, καθώς εκτίουν τη ποινή τους αλυσοδεμένοι ή απομονωμένοι.

1. Φυλακή San Pedro, Βολιβία

Κύρια μέριμνα του καταστήματος είναι να αποτρέψει τις αποδράσεις των 1.500 τροφίμων της. Για αυτό τον λόγο έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο σύστημα ασφαλείας. Σε αυτή τη φυλακή δεν υπάρχουν φύλακες, γιατί η διεύθυνση έχει φροντίσει τη δημιουργία μιας «μικρο κοινωνίας» μέσα σε αυτές και οι τρόφιμοι ενοικιάζουν τα κελιά τους. Κι όμως, η ενοικίαση των κελιών είναι γεγονός, μάλιστα στον χώρο των φυλακών υπάρχουν καταστήματα και δυο νηπιαγωγεία για τα παιδιά των φυλακισμένων, των οποίων οι οικογένειες μπορούν να ζουν εκεί, δημιουργώντας, έτσι, τη δική τους κοινωνία.

2. Φυλακή Ezeiza Penitentiary, Αργεντινή

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως κάμερες και αισθητήρες εντοπισμού κίνησης (τύπου λέιζερ) 13 τρόφιμοι κατάφεραν να αποδράσουν το 2013 από υπόγειο τούνελ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται την ίδια χρονιά άλλοι 100 τρόφιμοι κατάφεραν να αποδράσουν, κάτι που αποδόθηκε στη διαφθορά των φυλάκων, που τους βοήθησαν.

3. Φυλακή Pollsmoor, Νότια Αφρική

Μια περίτεχνα δημιουργημένη φυλακή που φιλοξενεί κυρίως συμμορίες, όπως η Numbers Gang και τις υπόλοιπες συμμορίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Η συμμορία έσπερνε για σειρά ετών τον τρόμο σε όλη τη πόλη, χαρακτηριστικό της συμμορίας είναι οι μπαρόκ τελετουργίες για την ιεραρχία. Η επιρροή της είναι τόσο ισχυρή, ώστε όλες οι προσπάθειες για τη μείωση της δύναμής της να πέσουν στο κενό.

4. Φυλακή Al-Ha’ir, Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται για ένα σωρό κοινωνικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση των γυναικών και οι δημόσιες εκτελέσεις. Ωστόσο, η χώρα είναι γνωστή για μια από τις πιο πολυτελείς φυλακές του κόσμου. Οι τρόφιμοι των συγκεκριμένων φυλακών μοιάζουν περισσότερο με τουρίστες σε πεντάστερο ξενοδοχείο, παρά με φυλακισμένους. Όλα αυτά, γιατί απολαμβάνουν σειρά προνομίων, όπως τα επιδόματα στις οικογένειες των τροφίμων, ενώ τους παρέχεται υποστήριξη μέσω ειδικών προγραμμάτων για την επανένταξή τους στη κοινωνία.

5. Φυλακή Tihar, Ινδία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της Νότιας Ασίας. Οι τρόφιμοι της ξεπερνούν τους 11.000 ανθρώπους, παρόλο που η χωρητικότητά της είναι για 5.200. Σχεδόν το 25% των τροφίμων έχουν φυλακιστεί για δολοφονίες. Τα προγράμματα αποκατάστασης περιλαμβάνουν τέχνη, μουσική, μαθήματα στοχασμού, μαγειρικής και άλλα.

prisons1

6. Φυλακή Bang Kwang, Ταΐλάνδη

Είναι γνωστή ως το Hilton της Bang Kwang, είναι η φυλακή με τους περισσότερους φυλακισμένους που έχουν μεγαλύτερη ποινή των 25 ετών, στον κόσμο. Μέχρι το 2013, ήταν συνηθισμένο, οι τρόφιμοι να φορούν στα πόδια τους μεταλλικά δεσμά για ένα μεγάλο διάστημα, ενώ όσοι αντιμετώπιζαν θανατική ποινή τα φορούσαν πάντα.

7. Φυλακή Petak, Ρωσία

Η συγκεκριμένη φυλακή είναι απόλυτα απομονωμένη, καθώς βρίσκεται σε ένα νησί στη λίμνη Novozero. Όλοι οι κρατούμενοι της, δηλαδή οι193 τρόφιμοι, αντιμετωπίζουν ισόβια φυλάκιση. Η φυλακή συνδέεται με το μεγαλύτερο και κεντρικό νησί με δυο ξύλινες γέφυρες. Οι τρόφιμοι περνούν 22.5 ώρες σε κελιά με άλλους κρατούμενους και 1.5 ώρα σε εξωτερικό κελί μόνοι τους.

8. Φυλακή Qincheng, Κίνα

Η φυλακή Qincheng είναι υψηλής ασφαλείας και οι περισσότεροι από τους τροφίμους έχουν φυλακιστεί για εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά του κράτους, όπως συνομωσίες. Όπως αναφέρεται, οι κρατούμενοι δεν έχουν επαφή ή επικοινωνία με άλλους συγκρατούμενους και εκτίουν τη ποινή τους απομονωμένοι. Ενώ, πρόσφατα άρχισε να αποτελεί το νέο σπίτι των πολιτικών που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, ωστόσο αυτοί έχουν καλύτερη αντιμετώπιση και απολαμβάνουν πολλά προνόμια.




news247.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο κοινό εκτίθεται για πρώτη φορά χειρόγραφη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ


Η χειρόγραφη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα της ιστορίας της Σουηδίας χάρη στο οποίο γεννήθηκαν τα βραβεία με το ίδιο όνομα, εκτίθεται για το κοινό για πρώτη φορά στη Στοκχόλμη.

alfred nobel will

Έως τώρα ελάχιστοι ήταν αυτοί που είχαν μπορέσει να δουν το πρωτότυπο έγγραφο του 1895, το οποίο κοιμόταν σε ένα χρηματοκιβώτιο του Ιδρύματος Νόμπελ.

Η χειρόγραφη διαθήκη εκτίθεται πλέον στο κοινό στο μουσείο Νόμπελ, στο πλαίσιο μιας έκθεσης για την κληρονομιά του.

alfred nobel will

"Η διαθήκη είναι το κορυφαίο έκθεμα στην έκθεση. Ένα έγγραφο απλό, στο οποίο όμως βασίζεται η δουλειά μας με τα βραβεία ακόμη και σήμερα", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπεύθυνη της έκθεσης Κάριν Τζόνσον.

"Τα βραβεία Νόμπελ είναι "ένα από τα σημαντικότερα εμβλήματα της Σουηδίας", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του σουηδικού ινστιτούτου, ο Σέρτζιο Γκιμαράες.

alfred nobel will

Το έγγραφο της διαθήκης είναι τέσσερις κιτρινισμένες σελίδες χαρτί, με πυκνή γραφή και σημειώσεις σε όλες τις γωνιές. Σε μια παράγραφο, ο Άλφρεντ Νόμπελ, εφευρέτης της δυναμίτιδας, δίνει αυστηρές οδηγίες. Διαθέτει ένα τμήμα της περιουσίας του (περίπου 31,5 εκατ. σουηδικές κορώνες της εποχής, δηλαδή πάνω από 200 εκατ. σημερινά ευρώ) σε ένα ταμείο, οι τόκοι από το οποίο θα διανέμονται "σε αυτούς που στη διάρκεια του παρελθόντος έτους θα έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα τις μεγαλύτερες υπηρεσίες" σε πέντε τομείς: στη φυσική, τη χημεία, την ιατρική, τη λογοτεχνία και την ειρήνη.

Τέσσερις επιτροπές, τρεις στη Στοκχόλμη και μία στο Όσλο (η Νορβηγία ήταν την εποχή εκείνη ενωμένη με το βασίλειο της Σουηδίας), είναι αρμόδιες για την απονομή των βραβείων.

Αυτές οι 26 αράδες της διαθήκης θα αλλάξουν τη φήμη του ανδρός και θα προσφέρουν στη Σουηδία απίστευτη ακτινοβολία. Τέλος στον έμπορο του θανάτου που προμήθευε στην Ευρώπη πυρίτιδα για τα κανόνια: ο Άλφρεντ Νόμπελ θεωρείται σήμερα στον κόσμο ένας ειρηνιστής φιλάνθρωπος.

"Με τα βραβεία του, ήθελε να δείξει ποιος ήταν αληθινά", εξηγεί ο Ζαν-Φρανσουά Μπατάιγ, επίτιμος καθηγητής σκανδιναβικών γλωσσών και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Παρίσι IV.

"Σύμφωνα με τον Άλμπερ Αϊνστάιν, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Φυσικής (το 1921), ο Νόμπελ επινόησε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επειδή τον βάραινε η συνείδησή του", προσθέτει.

Η διαθήκη φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 1895 και έχει συνταχθεί στο Παρίσι, όπου ο βιομήχανος είχε μια κατοικία. Στη συνέχεια φυλάχθηκε σε ένα χρηματοκιβώτιο της τράπεζας Stockholms Enskilda Bank (SEB).

Ο Άλφρεντ Νόμπελ πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Όταν άνοιξε η διαθήκη, οι πάντες εξεπλάγησαν: ουδείς γνώριζε τα σχέδιά του.

"Δεν είχε άμεσους κληρονόμους, αλλά δώρισε στα πιο κοντινά του πρόσωπα παχυλά ποσά. Έγιναν δίκες, προσπάθησαν να ακυρώσουν τη διαθήκη, δεν έγιναν όλα ήρεμα", υπενθυμίζει ο Μπατάιγ.

"Η ύπαρξη των βραβείων οφείλει πολλά στους εκτελεστές της διαθήκης, ιδιαίτερα στον Ράγκναρ Σόλμαν", διευκρινίζει.

Πρώην βοηθός του Νόμπελ, ο Σόλμαν θα συγκεντρώσει το σύνολο της περιουσίας του βιομηχάνου που ήταν διασκορπισμένη σ' ολόκληρο τον κόσμο και θα πραγματοποιήσει τη βούλησή του, πείθοντας μέχρι τον βασιλιά της Σουηδίας, ο οποίος είχε απογοητευθεί από το γεγονός ότι τα βραβεία μπορούσαν να απονέμονται σε μη Σκανδιναβούς.

Το 1900 συμμετείχε στη δημιουργία του Ιδρύματος Νόμπελ. Τα πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν το 1901.

Η χειρόγραφη διαθήκη, για την αξία της οποίας το Ίδρυμα Νόμπελ αρνείται να ανακοινώσει κάποια εκτίμηση, πρόκειται να εκτεθεί για το κοινό τουλάχιστον ως τα τέλη Μαΐου.




huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...