Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Πωλείται το 1/3 της ελληνικής γης»


Ειδική ημερίδα διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη, για να παρουσιάσει στους Τούρκους επιχειρηματίες τα φιλέτα που προκύπτουν από το «ξεπούλημα» των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου.


Ανάμεσα στα άλλα έγινε λόγος και για τα ελληνικά νησιά, στην ημερίδα με τίτλο «Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και ευκαιρίες».

«Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση», δήλωσε με τον πιο σαφή τρόπο ο Πάνος Πρωτοψάλτης, συντονιστής του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στους Τούρκους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η Ελλάδα υπό την πίεση των δανειστών βλέπει στην Τουρκία μια εναλλακτική λύση αντί δυτικών επενδύσεων, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Οι τιμές είναι χαμηλές και η Ελλάδα καλωσορίζει τους Τούρκους επενδυτές», γράφει η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τον επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Οι προτάσεις ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνουν λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις ενέργειας, ακόμα και αυτοκινητόδρομους.

Ο κ. Πρωτοψάλτης, στο περιθώριο της ημερίδας δήλωσε στη «Χουριέτ» ότι είναι σίγουρος πως «δεν θα υπάρξουν εμπόδια για τους Τούρκους επενδυτές οι οποίοι θα δηλώσουν ενδιαφέρον».

«Θα θέλαμε να δούμε την Botaş (την κρατική εταιρεία ενέργειας της Τουρκίας) να καταθέσει προσφορά για την ΔΕΠΑ», προσέθεσε.

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τόνισε ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων: «Είναι σχεδόν αδύνατον να δανειστείς από ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή. Με συνεταίρους τουρκικές επιχειρήσεις, οι ελληνικές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από δάνεια Τούρκων δανειστών, ώστε να εξασφαλίσουν ρευστότητα».

«Οι δυο πλευρές του Αιγαίου ήρθαν πιο κοντά λόγω της οικονομικής κρίσης», προσέθεσε.

Σε «τιμή ευκαιρίας» και τα νησιά

Ο πρόεδρος του Invest in Greece, Άρης Συγγρός, πρότεινε την «αξιοποίηση» νησιών από Τούρκους επιχειρηματίες. «Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κάποιων τμημάτων τους μπορούν να μεταβιβαστούν», είπε ο κ. Συγγρός, καλωσορίζοντας τις τουρκικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Ήδη ο Τούρκος επιχειρηματίας Adnan Nas έχει εκφράσει ενδιαφέρον για 8 ελληνικά λιμάνια.

«Αυτή είναι καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε από τη μεριά τους ο Selim Egeli, επικεφαλής του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι πολλές ελληνικές εταιρείας έχουν απευθυνθεί στον Οργανισμό για να βρουν πιθανούς Τούρκους συνεταίρους.

Ο ΣΕΒ διοργάνωσε την ημερίδα σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας και την DEIK (Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας). Στην εκδήλωση πήραν μέρος ο Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο Συντονιστής Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Πάνος Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος του Invest in Greece Άρης Συγγρός, ο Διευθύνων Σύμβουλος της McKinsey Γιώργος Τσόπελας, ο εταίρος της PWC Νικόλαος Πεγιώτης, o Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπανικολάου.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μικρότερες ποινές προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα


Ριζικές αλλαγές στον ισχύοντα εδώ και 61 χρόνια Ποινικό Κώδικα επέρχονται με το σχέδιο που έδωσε για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έχει συνταχθεί από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή πανεπιστημιακών καθηγητών της Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία της καθηγήτριας του Ποινικού Δικαίου, Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου.

Ειδικότερα, με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

- Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης. Τα ισόβια μπορούν πλέον να μην είναι μονόδρομος για το δικαστήριο αν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά στο δράστη (σε περιπτώσεις βαρέων αδικημάτων όπως ανθρωποκτονίες, απάτη σε βάρος του Δημοσίου κλπ), αλλά μπορεί να επιβάλλεται διαζευκτικά φυλάκιση από 15 έως 20 έτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η φυλάκιση για τα κακουργήματα κυμαίνεται από 5 έως 15 έτη (ενώ μέχρι σήμερα η ανώτατη είναι 20 χρόνια) και για τα πλημμελήματα κυμαίνεται από 1 μήνα έως 5 έτη.

- Καταργείται το μέτρο της μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καθώς, όπως ειπώθηκε, είναι ένα μέτρο άνισο αφού οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής αντίθετα με τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για όλες τις ποινές έως 3 χρόνια. Δηλαδή ο δικαστής θα έχει να επιλέξει μεταξύ του εγκλεισμού του κατηγορουμένου ή της αναστολής της ποινής του.

-Καταργείται από τις παρεπόμενες ποινές η απαρχαιωμένη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και παραμένει η αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων, η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, η δημοσίευση καταδικαστικής απόφασης και η δήμευση, ενώ προστίθεται ως παρεπόμενη ποινή και η αφαίρεση άδειας οδήγησης ή εκμετάλλευσης μεταφορικού μέσου.

- Καταργούνται τα πταίσματα από την κατηγορία των εγκλημάτων, τα οποία πλέον διακρίνονται μόνο σε κακουργήματα και πλημμελήματα, ανάλογα με την απειλούμενη γι΄ αυτά ποινή. Για αυτά (πχ υγειονομικές παραβάσεις, πολεοδομικές παραβάσεις, κλπ) θα προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση μεγάλου όγκου υποθέσεων από τα δικαστήρια.

Το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα δεν θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσιο διάλογο μεταξύ των αρμοδίων φορέων (δικαστών, δικηγόρων, κλπ) και των πολιτών.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Όργιο παρανομίας στο Δημόσιο


Όργιο παρανομιών στις προμήθειες, στα έργα αλλά και στη μισθοδοσία του Δημοσίου, διαπιστώνει στην Ετήσια Έκθεση που κατέθεσε στη Βουλή το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όπως αναφέρει το Μέγκα, είναι ενδεικτικό ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, επιστράφηκαν, ως παράνομα, εντάλματα για δαπάνες 658 εκατομμυρίων ευρώ!
Μάλιστα, οι πραγματικές πληρωμές του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 146 δισεκατομμύρια ευρώ, αποκλίνοντας έτσι κατά 47,47% σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την Έκθεση που αφορά στο οικονομικό έτος 2009, και αριθμεί 440 σελίδες για μια ακόμα χρονιά η απευθείας ανάθεση συμβάσεων και όχι η διενέργεια διαγωνισμού ήταν το σημαντικότερο εύρημα στο πεδίο των προμηθειών και υπηρεσιών του Δημοσίου.
Παράλληλα,  ακολουθήθηκε πολλές φορές η μέθοδος της κατάτμησης των συμβάσεων προς αποφυγήν διαγωνισμού, όπως επίσης η παράταση των συμβάσεων χωρίς να προβλέπεται αυτό από το νόμο.
"Ειδικά όσον αφορά στον έλεγχο αποδοχών και λοιπών αμοιβών διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι καταβλήθηκαν έξοδα παράστασης σε αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων για χρονικό διάστημα προγενέστερο της απόφασης Δημάρχου, μισθοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς απολυτήριο λυκείου, ότι γίνονταν προσλήψεις με συμβάσεις έργου που υπέκρυπταν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ότι καταβάλλονταν επιδόματα μεταπτυχιακών τίτλων χωρίς το σχετικό πτυχίο και οικογενειακά επιδόματα σε μη δικαιούχους, όπως επίσης οδοιπορικά και εκτός έδρας χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά", αναφέρει χαρακτηριστικά το Μέγκα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι "πολλές από τις μη νόμιμες δαπάνες είναι πάγιου χαρακτήρα (μισθοί, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κ.λ.π.) δηλαδή δαπάνες επαναλαμβανόμενες σε τακτά συνήθως χρονικά διαστήματα και μεταφερόμενες και στα επόμενα οικονομικά έτη και συνεπώς το πραγματικό ύψος των μη νόμιμων δαπανών σε ετήσια βάση, είναι πολύ μεγαλύτερο".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...